Revizuirea Constitutiei in sprijinul si pentru cetateni si impreuna cu specialistii in drept si stiinte politice este dezbaterea pe care a lansat-o, joi, fundatia de filiatie liberala Horia Rusu. Presedintele fundatiei, Dorina Rusu, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca proiectul se va desfasura pe o perioada de un an si va avea ca finalitate elaborarea unui proiect de Constitutie in colaborare cu specialisti, reprezentanti ai partidelor politice si ai societatii civile.

"Ce ma inspaimanta pe mine in tara e o idee afirmata de presedintele Ion Iliescu, ideea democratiei originale. Eu nu vreau democratie originala, eu vreau democratie clasica, autentica (...) In '91 Constitutia a fost creata pe chipul si asemanarea lui Ion Iliescu, o constitutie iliesciana. In 2003 s-a revizuit pentru Adrian Nastase, care, insa, nu a mai apucat sa se bucure de ea, pentru ca n-a iesit presedinte, dar pe chipul lui se facuse, in 2010 va las pe dumneavoastra sa ghiciti pentru cine se incearca revizuirea Constitutiei", a declarat prof. dr. Corneliu Liviu Popescu.

El sustine ca nu exista in nicio tara parlamente monocamerale in regimuri prezidentiale sau semiprezidentiale iar proiectul propus de Guvern este unul incomplet si are mari lacune. "Revizuirea preconizata de Guvern nu se ocupa aproape deloc de problema justitiei si a Curtii Constitutionale".

In acest sens, Fundatia Horia Rusu a infiintat Comisia pentru o noua Constitutie, formata din specialisti in drept si stiinte politice. Comisia va organiza dezbateri lunare care vor avea ca teme democratia, drepturile si libertatile individuale, Parlamentul, Executivul, autonomia locala si regionala, independenta Justitiei si rolul Curtii Constitutionale.

"Remarcam cu ingrijorare ca dezbaterile pe teme constitutionale sunt marcate, in ultima perioada, de un populism fara precedent, care pune in pericol stabilitatea democratica a tarii. Subiectul este scos in fata de cate ori poporul trebuie sa aiba ceva de facut, sa nu aiba timp de gandire. Constitutia, legea fundamentala a tarii a ajuns subiect de targuieli, rafuieli si santaj politic. Noi credem ca o Constitutie trebuie dezbatuta si adoptata temeinic, fara graba, nu pe genunchi si nu in salturi heirupiste", a declarat Dorina Rusu.

Potrivit acesteia proiectul se va desfasura pe parcursul unui an de zile si implica dezbateri impreuna cu politicienii si societatea civila dupa care se va elabora un proiect pentru revizuirea Constitutiei.

"Fundatia Rusu sustine ca adoptarea unei constitutii adecvata realitatilor si traditiilor noastre, nu trebuie sa devina sursa de santaj politic si mediatic. Ea trebuie sa aiba loc cu participarea tuturor structurilor reprezentatitve ale societatii: partide politice, specialisti in drept si stiinte politice, reprezentanti ai societatii civile" a precizat Rusu.

Din comisia care se va ocupa de elaborarea unui proiect de revizuire a Constitutiei fac parte prof. dr. Daniel Barbu - Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Politice, specialist in stiinte politice, prof. dr. Gheorghe Piperea - Facultatea de Drept, specialist in drept privat, prof. dr. Corneliu Liviu Popescu - Facultatea de Drept, specialist in protectia internationala a drepturilor omului si dreptul european al drepturilor omului, prof. dr. Simina Tanasescu -Facultatea de Drept, specialist in drept constitutional si Dinu Zamfirescu, vicepresedinte al Fundatiei Horia Rusu.

Fundatia Horia Rusu este o organizatie neguvernamentala infiintata in 2001 care promoveaza si sustine valorile capitalismul, fiind de filiatie liberala, dar neafiliata politic. Printre membrii fondatori ai fundatiei se regasesc nume ca Bogdan Olteanu, Calin Popescu Tariceanu, Dinu Zamfirescu si Cristian Boureanu.