Incepe lupta interna pe functii in PDL. Cum ii incurca Udrea planurile lui Videanu

de Luminita Parvu     HotNews.ro
Joi, 8 aprilie 2010, 23:06 Actualitate | Politic


Udrea vs. Videanu
Foto: Agerpres
Dupa ce greii PD-L Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu au reusit sa-si impuna modificarile in statutul partidului, democrat liberalii se reunesc vineri in Consiliul National de Coordonare sa le valideze si sa dea unda verde organizarii alegerilor in filialele judetene. La sedinta Consiliul National de vineri, care se va desfasura la Palatul Parlamentului, se da startul pentru batalia pe functii atat la nivel local cat si central. Atat partea veche a partidului cat si reformistii se inghesuie sa prinda un loc la varf.

Un punct  important pe ordinea de zi a sedintei va fi organizarea alegerilor din teritoriu unde se asteapta schimbari de conducere la peste 10 organizatii. Este vorba de filiale care au avut rezultate slabe la ultimele alegeri electorale, printre acestea numarandu-se  Hunedoara, Gorj, Teleorman, Dolj, Braila, Vaslui, Iasi, Bacau, Botosani.  

Un al doilea punct important pe ordinea de zi este adoptarea noului proiect de statut. Surse democrat liberale sustin ca nu vor exista surprize si alte propuneri de modificare, proiectul fiind deja validat in  sedinta Colegiului Director din 21 martie.

Ce prevede statutul elaborat de garda veche a PD-L

 • Noul statut al partidului nu a suferit mari modificari la regulile interne. In schimb, a crescut numarul de functii la nivelul conducerii centrale.
 • In comisia de statut care a elaborat proiectul, garda veche a PD-L formata din tripleta Blaga-Berceanu-Videanu au reusit sa si impuna modificarile dorite.
 • Functiile de prim vicepresedinti s-au dublat de la doua la patru iar concurenta este acerba.
 • Cele patru functii de prim vicepresedinti au o miza importanta: persoanele nominalizate pe aceste functii se vor ocupa de partid atunci cand presedintele PD-L Emil Boc va fi ocupat cu guvernarea.
 • In plus, din functia de prim vicepresedinte ar putea pleca urmatorul candidat la alegerile prezidentiale din 2014.
Mutarea cu talc a Elenei Udrea

Doritorii sunt Adriean Videanu, Teodor Stolojan, Gheorghe Falca, Roberta Anastase, Liviu Negoita si Gheorghe Flutur . Conform noului statut nominalizarea in aceste functii va fi facuta de presedintele partidului si nu va fi supusa la vot in cadrul Conventiei Nationale. Surse din interiorul PD-L sustin ca de la Cotroceni s-ar dori ca Adriean Videanu sa nu mai ocupe functia de prim-vicepresedinte, in locul acestuia fiind introdus fie numele Robertei Anastase, fie cel al lui Liviu Negoita.

Mai mult, secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a iesit la rampa cu o declaratie de presa prin care anunta ca nu candideaza pentru o functie de prim vicepresedinte, pentru ca acestea nu trebuie ocupate de ministri. Udrea sustine ca in opinia sa, ministrii trebuie sa se ocupe de problemele guvernarii, nu sa detina functii executive in partid.

Surse din interiorul PD-L sustin ca declaratia lui Udrea l-a vizat direct pe Adriean Videanu, care isi doreste functia de prim vicepresedinte si, vine ca un semnal dinspre Cotroceni ca acesta sa nu candideze pe postul respectiv.

Negoita- varianta de lucru pentru prezidentialele din 2014

Sursele citate dau ca siguri doi ocupanti la functia de prim-vicepresedinte. Este vorba de Teodor Stolojan si Liviu Negoita. Cei doi se vor regasi mai mult ca sigur in linia intai din partid, Stolojan ca si corespondent al aripei liberale iar Negoita din postura pe care partidul o cere, si anume aceea de viitor candidat la alegerile pentru primaria Bucurestiului si, mai departe, posibil candidat pentru prezidentiale.

Tot potrivit noului statut secretarul general al partidului va fi desmenat de catre presedintele PD-L si nu va fi ales nominal de catre delegati. Astfel, Vasile Blaga si-a asigurat continuitatea pe functia pe care o detine.

O modificare noua este introducerea a trei secretari generali adjuncti, care preiau din atributiile lui Blaga pe regiuni istorice. Nominalizarea acestora va fi supusa la vot in cadrul Conventiei, ca de altfel si restul de functii de conducere prevazute in noua organigrama a partidului.

Totodata, numarul secretarilor executivi s-a marit de la 6, cati sunt in prezent, la 14. Astfel, 8 dintre acestia vor coordona domenii de specialitate, iar restul de sase vor fi subordonati vicepresedintiulor de partid.

Berceanu se vrea vicepresedinte

Tot in noua organigrama a partidului, functiile de vicepresedinti au fost reduse de la 19 la 15. Surse din partid sustin ca din actualii vicepresedinti ar putea sa-si piarda locul Cristian Boureanu, Gabriel Sandu si Florin  Popescu. In schimb, doritori sa intre pe un post de vicepresedinte sunt ministrul Transporturilor Radu Berceanu si deputatii Sulfina Barbu si Sever Voinescu.  

Daca la inceput se anuntau cu surle si trambite reformarea din interior a partidului si promovarea unor oameni noi, pe competente, in practica, nu au intervenit mari modificari. Cel mai ilustrativ exemplu este disputa si declaratiile aprinse pe schimbarea siglei si a numelui partidului. Comisia de statut a stabilit in final sa elimine doar liniuta dintre cuvintele "democrat" si "liberal" si a pastrat ca sigla trandafirul la dorinta greilor Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu.

O alta modificare introdusa in statut este suspendarea de drept a membrilor care sunt arestati. In schimb, odata cu punerea in libertate, persoana respectiva isi va redobandi calitatea de membru al PD-L.

Propunerile reformistilor Preda-Macovei au fost ignorate

Daca la inceputul anului se vorbea despre reformarea PD-L iar europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei veneau cu propuneri in acesta sens, in comisia de statut, grei partidului au inabusit "revolta". Preda si Macovei cereau ca promovarea in functii sa fie transparenta, pe criterii de performanta si partidul sa fie deschis la cooptarea unor noi membri.

De asemenea, acestia cereau alegerea prin vot uninominal in toate functiile de conducere ale partidului si o buna organziare la nivel local, astfel incat oamenii sa fie selectionati din teritoriu pe domenii  pentru a introduce specialisti in sistemul de guveranre. Macovei a propus ca membrii cerecetati si anchetati penal sa fie exclusi de drept din partid.

Propunerile celor doi reformisti a  ramas insa fara ecou in interiorul partidului. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16085 vizualizari

 • +5 (15 voturi)    
  f(p)s (Joi, 8 aprilie 2010, 23:25)

  Matusa Varvara [anonim]

  Adrieian o poate incurca pe blonda suprema daca isi face implant de neuroni; iar sfinta elena doar daca isi face implant de silicoane.
  Dupa aceste interventii, oricare poate deveni presedinte.
 • +14 (20 voturi)    
  pai cum altfel? (Joi, 8 aprilie 2010, 23:52)

  Borcea [anonim]

  Cine crede ca PDL e altfel decit PSD sau PNL e naiv. Ca dovada ca acei citiva reformisti au fost redusi la tacere imediat. La noi nu exista partide cu doctrine. Exista doar gashti, gashca mea trebuie sa fure mai mult decit gashca ta. De aici si traseismul politic. Partea proasta e ca nu se intrevede nici o solutie in viitorul previzibil...
  • -8 (20 voturi)    
   Sa fim corecti! (Vineri, 9 aprilie 2010, 1:05)

   GOGO [anonim] i-a raspuns lui Borcea

   Cu toate astea observ mai multe reforme de bun simt din partea PDL decat la celelalte partide!Trebuie sa fim corecti!
   • +8 (8 voturi)    
    ??? (Vineri, 9 aprilie 2010, 8:11)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui GOGO

    unde observi? din articol reiese opusul!
    • +7 (7 voturi)    
     n-am inteles eu bine? (Vineri, 9 aprilie 2010, 10:43)

     adrian [anonim] i-a raspuns lui srpc

     din articol inteleg ca pentru functiile de primvicepresedinte si secretar general nu se fac alegeri. se fac numiri. asa e? asa se intampla la partidul DEMOCRAT liberal?
     • +4 (4 voturi)    
      Normal! (Vineri, 9 aprilie 2010, 12:55)

      Guelfling [utilizator] i-a raspuns lui adrian

      Fix asa se face, cf. principiului centralismului democratic!
      Probabil că d-ta esti mai tinerel si nu stii ;)
      Ca unu mai bătârn, mă simt dator să-i initiez pe cei care nu au avut ocazia să cunoască în primă instantă tainele redescoperite ale democrației populare românesti. I se mai spunea si socialistă, dar revenirăm la "populară". PDL e un partid popular, chiar dacă-si zice "liberal" ;)
   • +1 (9 voturi)    
    cand faci un acord cu FMI (Vineri, 9 aprilie 2010, 8:13)

    marius [anonim] i-a raspuns lui GOGO

    nu pra mai ai loc de intors. ceea ce tie "iti par reforme de bun simt" sunt niste masuri absolut necesare in contextul economic creat. fara aceste masuri imprumutul FMI nu s-ar fi concretizat.

    si hai sa nu intram in polemica "de ce a trebuit sa luam imprumut FMI"...
   • +8 (8 voturi)    
    . (Vineri, 9 aprilie 2010, 8:43)

    un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui GOGO

    Puteti da cateva exemple de reforme duse la capat de PDL?
  • 0 (4 voturi)    
   se face, se face (Vineri, 9 aprilie 2010, 8:43)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui Borcea

   trec Voicu si Vanghelie la PDL si devine PDL ca PSD, trec Orban si Patriciu la PDL si devine PDL ca PNL. Aaa, am uitat de Ghise, Tusa, Nica ...
  • 0 (0 voturi)    
   PDL, nimic nou in lumea politica romaneasca (Sâmbătă, 10 aprilie 2010, 7:32)

   Ifrim [anonim] i-a raspuns lui Borcea

   Si PDL, ca toate partidele romanesti avem aceleasi boli mostente istoric si genetic (la nivel de celula)...
   Normal !!! ...toate partidele romanesti sunt construite si vietuiesc in mediul romanesc (sunt pe deplin adaptate specificului acestuia): social, economic, tehnic-tehnologic, politic, organizational, dar mai ales CULTURAL...
   Firesc !!! intr-un mediu organizational piramidal, bazat de "democratie" (ca dictatura a mediocritatii), unde politica este cea mai profitabila afacere, si a fi om politic cu functie, inseamana cea mai sigura pozitie sociala, atunci toate aceste "pozitii in structura de partid" devin principalul scop al membrilor de partid in umila lor viata si a familei, prietenilor, partnerior si tuturor cunostintelor lor.
   Valorile autentice, nu sunt decat o chestiune auxiliara, un ingredient minor la ciorba de partid.
   Ce principii, reguli, morala... doctrina, management strategic (autentic) ???
   Ca atare si PDL are un Vanghelie, Voicu, Hrebenciuc, Geoana, etc (intelegeti dumneavoastra bine ce vreau sa spun), Materialul - cetateanul = membrul de partid roman este acelasi, regulile sunt aceleasi, obiectivele si finalitatea activitatii de partid sunt aceleasi
   Aceleasi material, aceleasi cauze, acleasi consjucturi ...= aceleasi efecte.
   In mod evident Romania (cetateanul roman standard actual) nu este pregatita pentru democratie. Valorile umane si cetatenesi autentice, ideile si activitatea lor nu poate cunoscuta si recunoscuta de semeni analfabeti si primitivi, nu poate fi inteleasa si ca atare nici nu poate fi apreciata si urmata.

   Deci nu prea avem ce face, decat sa asteptam ca intr-un timp (din nefericire lung) si sub presiunea foameni si traiului nefericit intr-o prelungita , chiar continuua criza, sa ne mai educam ceva, sa ne vina mintea la cap si sa ascultam si sa intelegem pe cei care stiu si pot sa faca ceva pentru acesta tara si conatinalii lor.
   Deocamdata inca vreo 20 - 50 de ani nu avem ace face decat sa asteptam sa ne vina mintea...
 • -5 (11 voturi)    
  uai za fac (Vineri, 9 aprilie 2010, 1:48)

  GorillaKilla [utilizator]

  In fine o stire politica non-tabloid!
  Adica cum, stimabilior, partidu' dictatura lasa concurenta?
  Daca era ca PSD-ul, basea Ilici, Nastase avea o constipatie si restu' aveau colon iritabil?
  No "who let the dogs out" (dinamovisti sa se abtina, ca ei au oborul din Stefan cel Mare)?
  Noi ne bucuram ca este concurenta in partid...
  Let the best man/woman win!
 • +5 (5 voturi)    
  Democratie si Liberalism (Vineri, 9 aprilie 2010, 7:39)

  roberto [anonim]

  1. Un aparat central stufos.
  2. Deciziile majore si mai putin importante privind soarta organizatiilor - de unde apar votrile pe la alegeri - sunt luate de la centru.
  3. Pentru a nu supara nimeni si pentru a respecta dictonul "sa manance si gura noastra", umflam nomenclatorul de functii - prim-vicepresedinti, secretari, etc.
  4. Eva Braun spunea ca domnii ministri sunt ocupati cu guvernarea si nu au timp de politica, dar ma intreb daca primarul de sector minune are atata timp liber. Nu mai sunt gauri prin sector?
  Democratie si Liberalism.
  5. In cel mai pur stil soviectic, de la Cotroceni apare lista primvicepresedintilor - pardon, sunt propuneri, pardon, nu de la Cotroceni ci de la FaceBoc.

  Ca sa rezumam, PDL e vechiul si noul partid-balon, care se umfla dupa fiecare alegeri castigate si dezumfla dupa cele pierdute. Dar in esenta, un partid plin de aere.

  Democratie si Liberalism.
  • -4 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 aprilie 2010, 11:32)

   [anonim] i-a raspuns lui roberto

 • 0 (6 voturi)    
  Succes pt reformare! (Vineri, 9 aprilie 2010, 8:34)

  Maria L [anonim]

  Le urez succes domnior Sever Voinescu, Cezar Preda, Marcel Hoara, Cristian Preda, Monica Macovei, Liviu Negoita si altii care au ridicat nivelul PDL in campania electorala, printr-o prestatie mai inteligenta si de bun simt. Nu faceti ca PSD - o adunatura de smecheri, care se invart in acelasi cerc mafiot!
  Lasati posibilitatea ca partidul sa se reformeze!
  Cu oameni ca fiica presedintelui, aleasa cum a fost aleasa, Ridzi, cu obraznici sau umili pe langa stapan, cu ineficienti ca unii ministrii sau pur si simplu afaceristi la limita legii nu veti ajunge departe. Altfel totul e pierdere de timp. Si o continua agasare pt alegator.
  • 0 (2 voturi)    
   Adevarat (Vineri, 9 aprilie 2010, 11:31)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui Maria L

   Berceanu,Videanu,Udrea,Blaga ar trebui sa se ocupe de guvernare si sa iasa din prima linie la partid.Nu mai au fata comerciala ,sant prea usor atacabili :Berceanu cu soselele ca sant gropi se reflect direct pe partid,Videanu cu bordurile si acum cu vila la Snagov,Udrea ca e Udrea,Blaga ca e Blaga. Daca ar face ei frumos o echipa si ar trece la vicepresedinti numai oameni noi si neatacabili ar fi destepti.
   • +4 (4 voturi)    
    Apropo de vila lui Videanu (Vineri, 9 aprilie 2010, 14:19)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui vlad

    Poate mi-a scapat mie, dar nu am vazut inca un articol de la hotnews. S nici un articol al deontologului Tapalaga sa ne explice care e gef intre bis Ortodoxa si un primar. Mai asteptam .... :-)
 • +2 (2 voturi)    
  Fabrica de chibrite (Vineri, 9 aprilie 2010, 9:21)

  Mircea Badia [anonim]

  Sunt un prost ! Acuma daca faceam chibrite ridicam pretul cu 15 bani si eram un om facut .
  Asta e!
 • +2 (2 voturi)    
  jale! (Vineri, 9 aprilie 2010, 9:53)

  dan [anonim]

  daca vor sa bage bordurile lui videanu si rosia montana pe gatul romanilor.... urmatoarea legislatura parlamantara va fi ultima pentru pd-l. cat despre negoita = necharismatic si bolnav de cancer. sau il impaiaza si-l pun in geam? :)
 • -1 (1 vot)    
  nu exista partidul ideal (Vineri, 9 aprilie 2010, 12:06)

  fvb [anonim]

  si nu exista un partid al bunilor si altul al railor.
  pacat ca nu exista inca inca in romania partide cu cat de cat o idee clara in ce priveste vreo doctrina, ceva de genul asta.
  lupta pentru putere, ca e in psd, pdl, pnl, etc, tot aia e
  e frumos ca sunt mai mult de doua partide, ca ar fi fost prea simplu, pentru ce ar fi fost unii pentru, ceilalti ar fi fost contra. asa, mai vedem o coalitie, de drepta, de stamga, de dreapta-stanga, se creeaza partide gen struto-camile, nu ne plictisim. pacat insa ca in afara de acest spectacol politic ce ne umple serile la teveu, nu ne alegem si cu altceva.
 • +2 (2 voturi)    
  iete-teeeeeeeeeeeeee!!! (Vineri, 9 aprilie 2010, 18:36)

  eeeuuuu [utilizator]

  cand am citit despre "mutarea cu talc" a lenutei din plescoi, am zis c-a dat cu pudra, sa nu se opareasca_careva! cand colo, iaca, măre: cineva s-a si gandit ce-ar trebui sa spuie consoarta lu' cocos! asa care va sa zica: ministrii sa nu mai ocupe functii in partid... lenuto, zau ca te sarut pe frunte, ca moisil pe-o alta blonda! pe adriean il omorasi, da cu sireacu de bokuttu ce avusi? ca e doar ditamai şăfu' de cabinet si partidu-i pentru el si-n cele ce sunt si-n cele ca maine or suranji la soare, cum zicea un bard de casa, bata-l muma cucului! se poa'? sau la el nu se pune, ca e uascr-ist cu state vechi, nu-l leapada partidu' de la inima, nici domnu' goe din fonctioara? cat priveste reformismu' la pdl-ici, au candidatura lu' nea... goita la prezidentiale, portocale-dumneavoastra, baut-ati apa dupa alexandru mironov? ca numa' el impletea politichia cu sf-ul si umbletele presedintilor cu ale lu' mudava! de, taaare-ncurcate mai sunt caile domnului... basescu!
 • -1 (1 vot)    
  neadevar (Sâmbătă, 10 aprilie 2010, 18:03)

  Cosmin [anonim]

  Lucrurile prezentate in acest articol sunt un mare neadevar.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by