Traian Basescu a citat gresit un raport al comisiei prezidentiale pe sanatate, afirmand ca peste 40% dintre romani sunt diagnosticati gresit. Seful statului a facut aceasta afirmatie in cadrul dezbaterilor dedicate legilor educatiei, iar cateva ore mai tarziu si-a exprimat regretul, pe site-ul Administratiei Prezidentiale, pentru "neclaritatile rezultate in urma discursului".

"V-as ruga sa observati o afirmatie facuta foarte de curand de unul din statele importante din UE, care incepe sa demonteze un mit al medicilor pregatiti in universitatile romanesti. Este vorba de proaspete afirmatii venite din Franta, care spun negru pe alb ca medicii romani sunt slab pregatiti. De altfel, va pot spune ca o comisie prezidentiala care a evaluat sistemul de sanatate din Romania arata ca rata de rateu in diagnostic ajunge la peste 40% in sistemul de sanatate romanesc. Este un efect al sistemului de educatie", a declarat Traian Basescu, luni dimineata, citat de Mediafax.

El a dat ca exemple diagnosticarea gresita sau supunerea la interventii chirurgicale a pacientilor care nu necesita acest lucru.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, regreta neclaritatile rezultate in urma discursului sustinut luni, 29 martie a.c., in cadrul unei dezbateri publice pe tema noii legi a educatiei. Presedintele Traian Basescu a avut in vedere, in primul rand, nevoia cresterii calitatii educatiei noilor generatii de medici", potrivit unui comunicat al Departamentului de comunicare al presedintiei.

In documentul citat se mentioneaza ca "presedintele a plecat de la concluziile Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniul Sanatatii Publice din Romania, care arata ca tara noastra se afla pe primul loc in interiorul Uniunii Europene in ceea ce priveste decesele evitabile (decese care prin actiunea medicala, de regula, sunt evitate in celelalte tari membre UE)".

"Un alt argument este actuala aglomerare a spitalelor ca urmare a diagnosticelor incomplete sau incorecte", precizeaza sursa citata, care adauga ca "multe afectiuni care sunt tratate in cadrul spitalelor ar putea fi solutionate la nivelul asistentei primare sau in ambulator".

Astfel, in document se precizeaza ca pana la 57% din cazurile tratate in spital ar trebui tratate in afara acestuia conform practicii europene. Totodata, acelasi document arata ca numarul interventiilor chirurgicale asupra persoanelor spitalizate este de aproape trei ori mai mare decat media UE.

"Presedintele nu a dorit sa minimalizeze eforturile extraordinare depuse de medicii romani in locurile in care acestia isi desfasoara activitatea, insa considera ca sistemul nu poate fi imbunatatit in absenta unei cresteri solide a calitatii educatiei in universitatile de profil".