Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

De la Unilever la Cotroceni. Alexandra Gatej a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 21 martie 2010, 21:31 Actualitate | Politic

Alexandra Gatej
Foto: HotNews.ro
Este singurul consilier prezidential venit dintr-o pozitie de top din lumea afacerilor. Fost CEO al Unilever South Central Europe, Alexandra Gatej coordoneaza din 2009 departamentul mediul de afaceri intern si international din cadrul administratiei prezidentiale. Cum se vede criza economica de la Cotroceni si ce semnale transmit oamenii de afaceri mediului politic. Cele mai bune intrebari vor fi preluate in Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. 
 • Intalnirea online s-a incheiat.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.


Citeste mai multe despre   

Comentarii alese de moderator

 • David Rockefeller (Duminică, 21 martie 2010, 21:44)
  popa [anonim]

  Aveti vreo legatura cu David Rockefeller ? Cunoasteti acest nume ?

 • Cun se judeca la Administratia Prezidentiala (Duminică, 21 martie 2010, 22:01)
  fc [utilizator]

  De la Cotroceni este remarcata dimensiunea reala a impozitului minim "gandit de Pogea care a dus la inchiderea atator sute de mii de mici intreprinderi si trecerea in somaj a mii de oameni?
  S-a pus problema ca cineva sa raspunda pentru aceasta situatie?
  Este analizata activitatea unor ministri cu mare influenta economica si sociala (Videanu, Udrea, Vladescu, ministrul muncii) a caror activitate este criticate de presa si societatea civila?

 • Pe ce perioada ati avut contractul (Duminică, 21 martie 2010, 22:28)
  matei [anonim]

  cu Uniliver? Ati plecat prin demisie sau a fost un contract dus la finalizare? Sunt de aceeasi virsta cu dvs si am lucrat in companii similare cu Uniliver, de aceea nu pot sa cred ca dupa o viata in Uniliver cineva ar putea lucra pe o nimica toata si in cadrul unei mentalitati rigide, total opusa si diferita de cea a marilor corporatii. Totusi, care ar fi motivele adevarate, (bineinteles daca vreti sa le dezvaluiti publicului) pentru care ati ales sa lucrati la presedentie?

 • Intrebare (Duminică, 21 martie 2010, 22:49)
  SG [anonim]

  Banuiesc ca nu v-au placut multe lucruri - referitoare la mediul de afaceri (si nu numai) cind erati manager ;acum, ati reusit sa achimbati ceva , in acset sens? sa faceti vreo propunere care sa schimbe ceva?
  Puteti sa faceti ceva?

 • Intrebari pentru Presedinte (Duminică, 21 martie 2010, 23:26)
  Stefan Marinescu [anonim]

  Sarutmana Doamna Gatej,
  Va felicit si va admir pentru curajul si puterea de sacrificiu cu care v-ati dus sa lucrati la Cotroceni.
  1. Cum poate Presedintia sa ajute Guvernul in creionarea unei strategii coerente pentru iesirea din criza si dezvoltarea infrastructurii?
  Iertati-ma dar pana acum nu am vazut decat masuri haotice si heirupiste. Asta cu case la tara mi se pare o mare tampenie, sifonare de bani publici pentru Udrea. Daca vrea sa aiba specialisti la tara atunci sa ii plateasca bine astfel incat sa aiba venioturi sa isi ia credit sa construiasca ei case, nu statul din bani publici, ai mei si ai Dvs! As vrea sa vad proiecte de infrastructura, autostrazi , TGV, aeroporturi moderne la bani putini, din fonduri EU sau japoneze sau chiar publici. O tara fara infrastructura nu are viitor , chiar daca e in EU.

  2. Sesizez oficial Presedintia cu privire la evaziunea fiscala si eludarea Legii Muncii pe care o practica in special expatiiin ROmania. Ati fost CEO de multinationala si stiti mult mai bine ca mine. Sunt zeci de mii de oameni care nu sunt platiti pe carte de munca ,desi muncesc in tara asta! mai au si 'pachete de expat" cu casa, limuzina, sofer, piscina, asigurari, scoala copii, etc. Toate platite de afara , iar ei consultanti cu plata offshore. Eu daca fac asta in America, Anglia, Germania , Tailanda sau chiar in Congo imediat sunt expulzat, patronul arestat si firma lui inchisa.Aici nimeni nu face nimic. legea muncii prevede doar amenzi simbolice ( 200 de euro, comparativ cu miile pe care le fac indivizii astia -netaxabili de nimeni!) Cred ca evaziunea fiscala se ridica la un miliard pe an din toate aceste activitati, sunt si multi romani platiti afara!
  am 2 propuneri pentru modificarea legii muncii:
  A) incriminarea muncii la negru cu pedeapsa cu inchisoare pentru angajator plus inchiderea firme si amenda penala pentru angajat.
  B) firmele sa fie obligate sa caute 3 luni pe piata locala pentru un job, inainte de a chema un expat!
  sarutmana

 • comisie prezidentiala (Luni, 22 martie 2010, 6:57)
  doru [anonim]

  De ce nu a infiintat dl presedinte, pe linga celelalte comisii prezidentiale, si o comisie de analiza a problemelor economice cu care se confrunta Romania, care sa vina si cu propuneri concrete de stimulare a mediului de afaceri?

 • autofinantarea scolilor prin dezvoltarea antrepre (Luni, 22 martie 2010, 10:19)
  Raluca [anonim]

  De ce nu se intreprinde nimic pentru a dezvolta spiritul antreprenorial la copiii din scoli? In acest mod scolile s-ar putea autofinanta iar copiii ar avea satisfactia pregatirii practice si implicit a muncii lor.

 • Ciza economica (Luni, 22 martie 2010, 10:26)
  Maria [anonim]

  Stimata Doamna Alexandra Gatej,in clipa in care am aflat ca Presedintele Romaniei a ales ca si consilier presidential un om ce a fost CEO la o companie multinationala increderea mea fata de dansul a crescut.Dar ,sunt dezamagita de balbaiala in demararea investitiilor anuntate cu mare alai de D-nul Boc.Ar fi putut fi motorul economiei la fel ca si agricultura.Vorbind despre mediul de afaceri una dintre problemele grave este castigarea licitatiilor in functie de clientela politica.
  In acest sens ce masuri se au in vedere pentru ca o investitie anuntata sa se si finalizeze?si cand vom vedea si in Romania licitatii lipsite de interese politice?

 • mediul de afaceri (Luni, 22 martie 2010, 11:16)
  cristian sima [anonim]

  Ce ar avea nevoie mediul de afaceri pentru ca Romania sa realizeze macar o mica crestere economica si sa iesim din criza?Este Romania atractiva pentru investitorii straini?Dar pentru romani?
  cristian sima

 • Care este adevaratul potential al Presidentiei? (Luni, 22 martie 2010, 11:28)
  Tio [anonim]

  Presedentia are consilerii de care are nevoie ca sa intelega ce se intimpla in jur dar are si pirhigii/structurile/resursele necesare ca sa produca vre-o schimbare palpabila?
  Exista "ceva/cineva" capabil sa implementeze intentii/politici odata ce sint formulate?
  De ce sint consilierii atit de anonimi si de ce lipseste o strategie de comunicare predictibila (in absenta ei cele mai teribile enormitatii sint vehiculate)? Este absenta unei strategiii planificata/tolerata pt a intretine iluzia unei puteri reale?

  Cu admiratie si respect,
  /T

 • development, business and corruption (Luni, 22 martie 2010, 11:43)
  luis felix morais [anonim]

  dear mrs. gatej,
  my apology for writing in english, as my written romanian is not (yet) up to decent standards. i am however sure that you are proficient in english and if you decide to answer these questions please feel free to do so in romanian.
  in my position as cfo for a local group of companies and after more than 5 years living and working in romania, i find it difficult to understand the slowness and leniency of politicians and businessmen as far as the country's development is concerned. my questions are, thus:
  1. what is the presidency's plan (and concrete measures) to bring romania's development to a top priority level in the agenda? are the personal / party fights to continue, or is the presidency ready to sponsor a "regime pact" with a clear long-term plan for country's development - including environmental issues -, alignment with the e.u. and western europe standards and massive upgrade of the state machine (including the clean-up of corrupt officers)?
  2. is the presidency attentive to all the issues that constrain (even block) the normal business development of the romanian companies, and especially groups of companies? can we expect some improvements regarding the normal operation and management of holding companies with simplified (consolidated) tax bills and less bureaucratic intra-group transactions (e.g., intra-group loans and centralized treasury management are virtually impossible!)?

 • Vizita recenta in Japonia (Luni, 22 martie 2010, 12:07)
  Minamoto Yoritomo [anonim]

  1. Ati avut vreo contributie la recenta vizita a pres. Basescu in Japonia? Daca da in ce a constat aceasta?
  (...)
  4. Aveti vreo influenta asupra celor care sustin politicile actuale (aberante) de impozitare a microintreprinderilor si (foarte) micilor IMM-uri? Care este pozitia dvs. in aceasta privinta? Aveti idee cat rau fac colegii dvs. din guvernul .ro? Ce intentionati sa faceti urgent pentru a mai drege ceva?

  Yoritomo Minamoto
  Editat de HotNews.ro

 • Motivare (Luni, 22 martie 2010, 12:08)
  Alexandru C [utilizator]

  Ce motiveaza un fost CEO care de la un salariu de 20.000 Eur/luna trece la un salariu de 1000 Eur/luna?
  Numiti o propunere de-a dumneavoastra pusa in practica de executiv. Daca exista (probabil ca nu) care sunt rezultatele?

 • Cat de utile va este Hotnews? (Luni, 22 martie 2010, 12:11)
  Claudiu [anonim]

  Cred ca Hotnews a oferit politicienilor si consilierilor ocazia de a iesi din "borcan" si tine legatura cu realitatea. Sunt multe competente care vazand opacitatea guvernantilor si neavnd timp de pierdut renunta. Doresc sa va pun doua intrebari:
  1. Este Presedentia constienta ca fondurile structurale pot duce la agravare a deficitului public in conditiile in care guvernul garanteaza creditarea? Ma refer la cazul concret in care privatul (adica firma romaneasca care nu stie sa faca dar face parte din clientela) isi incaseaza lucrarea (pe care o face prost) iar auditul comisiei va accepta la decontare numai 20-30%!
  2. Cand Romania va adopta precum Irlanda (tara care a avut cel mai eficient sistem) sistemul de creditare furnizor pentru derularea fondurilor structurale? Riscul statului este minim iar beneficiul maxim caci privatul va tine direct legatura cu auditul si cu finantatorul si nu statul, respectiv autoritatea locala.

  Va multumesc,
  Claudiu, Brussels

 • International (Luni, 22 martie 2010, 12:26)
  SC [anonim]

  Se vede din denumirea functiei dvs. ca raspundeti si de mediul de afaceri international. Care sunt acum domeniile prioritare la export ale Romaniei si ce se face pentru incurajarea lor?

 • Echipa si proiecte (Luni, 22 martie 2010, 13:31)
  Mihaela [anonim]

  Care este echipa de care dispuneti si cum o evaluati din punct de vedere al competentelor profesionale? Ce proiecte concrete aveti in lucru?

 • intrebare (Luni, 22 martie 2010, 13:31)
  un domn [anonim]

  Sarutmana

  felicitari pentru alegerea facuta.
  1. sunteti remunerata p emicrointreprindere ? fiind din bani publici va rog s anu imi spuneti ca nu puteti raspunde
  2. va ati adaptata regimului de lucru la Stat ? este diferit din pozitia in care sunteti fata de locul intr o multinationala ?

 • Patronatele dn Romania (Luni, 22 martie 2010, 14:23)
  Elena [anonim]

  Considerati ca patronatele sunt capabile sa aiba o voce coerenta ? (pentru ca senzatia mea este ca se cam calca pe picioare sau, in ale situatii, sunt pur si simlu absenti!)

 • Buna ziua ! (Luni, 22 martie 2010, 14:24)
  valeriu [anonim]

  As dori sa va adresez 2 intrebari :

  ////
  2. Va puteti imagina in viitor , imbratisand o cariera politica ?
  3. Cu ce trasaturi a reusit Traian Basescu sa va ,,surprinda'' , dupa ce ati avut prilejul sa-l cunoasteti personal ?

  Va multumesc.(editat de HotNews.ro)

 • masuri economice (Luni, 22 martie 2010, 14:35)
  Razvan [anonim]

  Stimata Doamna Gatej,

  avand in vedere experienta si rezultatele dvs de pana acum in mediu corporativ, care credeti ca sunt cele mai importante masuri economice pe care Romania ar trebui sa le adopte pe termen scurt si mediu pentru relansarea si crestere economica.

  Cu multumiri,
  Razvan

 • aparat birocratic Cotroceni (Luni, 22 martie 2010, 14:39)
  Bogdan [anonim]

  Veniti dintr-un mediu foarte dinamic, cel al unei multinationale. Cum a fost trecerea la un mediu birocratic, destul de stufos si incet?

  va multumesc!

 • intrebare (Luni, 22 martie 2010, 14:39)
  mihai [anonim]

  Doamna Gatej, un sfat pentru sibienii dumneavoastra, care va invidiaza pentru stralucitul parcurs profesional? Cum se ajunge in megamultisupernationala si, apoi, chiar la Administratia Prezidentiala?
Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

5191 vizualizari

 • David Rockefeller (Duminică, 21 martie 2010, 21:44)

  popa [anonim]

  Aveti vreo legatura cu David Rockefeller ? Cunoasteti acest nume ?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:01)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui popa

   Intamplator, tocmai citesc biografia fondatorului dinastiei. David este nepotul lui John Rockefeller Sr si intemeietorul lui Chase Manhattan. Spre deosebire de tatal sau, David s-a ocupat de business, pe cand tatal sau s-a ocupat mai mult de partea caritabila a averii Rockefeller.

   Ma amuza intrebarea dvs, as fi vrut sa-l cunosc pe David Rockefeller.
 • Cun se judeca la Administratia Prezidentiala (Duminică, 21 martie 2010, 22:01)

  fc [utilizator]

  De la Cotroceni este remarcata dimensiunea reala a impozitului minim "gandit de Pogea care a dus la inchiderea atator sute de mii de mici intreprinderi si trecerea in somaj a mii de oameni?
  S-a pus problema ca cineva sa raspunda pentru aceasta situatie?
  Este analizata activitatea unor ministri cu mare influenta economica si sociala (Videanu, Udrea, Vladescu, ministrul muncii) a caror activitate este criticate de presa si societatea civila?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:04)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui fc

   Initiatorul impozitului minim, dl Constantin Nita, ministrul PSD al IMM-urilor in acea perioada, a gandit introducerea impozitului minim ca pe o masura menita sa previna evaziunea fiscala din anumite domenii de activitate cum ar fi restaurante. Cred ca aplicarea generalizata a unui impozit de asemenea natura nu a fost o idee buna, si de aici si modificarile pe care guvernul actual le intreprinde pentru modificarea acestui impozit.

   La Administratia Prezidentiala nu se judeca activitatea nici unui ministru. Cred ca rezultatul muncii lor este apreciat si/sau criticat de catre beneficiarii acestora: societatea civila, mediul economic.
 • Pe ce perioada ati avut contractul (Duminică, 21 martie 2010, 22:28)

  matei [anonim]

  cu Uniliver? Ati plecat prin demisie sau a fost un contract dus la finalizare? Sunt de aceeasi virsta cu dvs si am lucrat in companii similare cu Uniliver, de aceea nu pot sa cred ca dupa o viata in Uniliver cineva ar putea lucra pe o nimica toata si in cadrul unei mentalitati rigide, total opusa si diferita de cea a marilor corporatii. Totusi, care ar fi motivele adevarate, (bineinteles daca vreti sa le dezvaluiti publicului) pentru care ati ales sa lucrati la presedentie?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:09)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui matei

   Am lucrat pentru compania Unilever in perioada 1996 - 2009, atat in Romania cat si in strainatate. Dupa 14 ani de activitate, mi-am incheiat mandatul prin atingerea obiectivelor stabilite cu compania.

   Am fost educata in mentalitatea anglo-saxona, unde este perfect normal ca dupa obtinerea unor rezultate in cariera, o persoana sa indeplineasca si functii publice. Cele mai importante motive pentru care am ales sa lucrez la presedintie sunt urmatoarele: consider ca este o onoare sa lucrezi pentru presedintele tarii tale si sa faci acest lucru intr-o perioada de criza economica mi se pare important pentru ca pot sa aduc la presedintie experienta reala a unui om care a lucrat numai in mediul privat. Cred ca este nevoie de mai multi oameni ca mine in administratia publica.
 • Intrebare (Duminică, 21 martie 2010, 22:49)

  SG [anonim]

  Banuiesc ca nu v-au placut multe lucruri - referitoare la mediul de afaceri (si nu numai) cind erati manager ;acum, ati reusit sa achimbati ceva , in acset sens? sa faceti vreo propunere care sa schimbe ceva?
  Puteti sa faceti ceva?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:11)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui SG

   Multumesc pentru intrebare, si prefer sa va raspund printr-o asociere cu relatia intr-o familie: nici la sotul meu nu-mi plac toate lucrurile, cum probabil nici lui la mine. De aceea, pe unele incerc sa le schimb si cu altele incerc sa convietuiesc. In ce priveste mediul de afaceri, parerea mea este ca in Romania, in acest moment, vocea patronala este foarte slaba, si acest lucru contribuie la un dezechilibru de voci in sfera economica. Mi-ar placea ca mediul de afaceri sa fie mai vocal si mai unit cu privire la masurile concrete care sa genereze performanta pe termen mediu si lung pentru mediul economic din Romania.
 • Intrebari pentru Presedinte (Duminică, 21 martie 2010, 23:26)

  Stefan Marinescu [anonim]

  Sarutmana Doamna Gatej,
  Va felicit si va admir pentru curajul si puterea de sacrificiu cu care v-ati dus sa lucrati la Cotroceni.
  1. Cum poate Presedintia sa ajute Guvernul in creionarea unei strategii coerente pentru iesirea din criza si dezvoltarea infrastructurii?
  Iertati-ma dar pana acum nu am vazut decat masuri haotice si heirupiste. Asta cu case la tara mi se pare o mare tampenie, sifonare de bani publici pentru Udrea. Daca vrea sa aiba specialisti la tara atunci sa ii plateasca bine astfel incat sa aiba venioturi sa isi ia credit sa construiasca ei case, nu statul din bani publici, ai mei si ai Dvs! As vrea sa vad proiecte de infrastructura, autostrazi , TGV, aeroporturi moderne la bani putini, din fonduri EU sau japoneze sau chiar publici. O tara fara infrastructura nu are viitor , chiar daca e in EU.

  2. Sesizez oficial Presedintia cu privire la evaziunea fiscala si eludarea Legii Muncii pe care o practica in special expatiiin ROmania. Ati fost CEO de multinationala si stiti mult mai bine ca mine. Sunt zeci de mii de oameni care nu sunt platiti pe carte de munca ,desi muncesc in tara asta! mai au si 'pachete de expat" cu casa, limuzina, sofer, piscina, asigurari, scoala copii, etc. Toate platite de afara , iar ei consultanti cu plata offshore. Eu daca fac asta in America, Anglia, Germania , Tailanda sau chiar in Congo imediat sunt expulzat, patronul arestat si firma lui inchisa.Aici nimeni nu face nimic. legea muncii prevede doar amenzi simbolice ( 200 de euro, comparativ cu miile pe care le fac indivizii astia -netaxabili de nimeni!) Cred ca evaziunea fiscala se ridica la un miliard pe an din toate aceste activitati, sunt si multi romani platiti afara!
  am 2 propuneri pentru modificarea legii muncii:
  A) incriminarea muncii la negru cu pedeapsa cu inchisoare pentru angajator plus inchiderea firme si amenda penala pentru angajat.
  B) firmele sa fie obligate sa caute 3 luni pe piata locala pentru un job, inainte de a chema un expat!
  sarutmana
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:25)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan Marinescu

   Stimate domnule Marinescu,

   Va multumesc pentru intrebari si va indemn sa i adresati direct domnului presedinte.

   Din punctul meu de vedere, o sa incerc sa va raspund punctual la cele doua probleme pe care le-ati ridicat.

   1. O sa repet ce se spune des, dar trebuie inteles asa cum este: Romania se afla in criza economica impreuna cu majoritatea tarilor de pe glob. Logic, sfarsitul crizei in Romania se va produce odata cu iesirea din criza a statelor puternic industrializate de care Romania depinde. Cred ca daca in 2009 efectele crizei au fost resimtite cu precadere in mediul privat, in 2010 este obligatoriu sa facem cateva reforme fundamentale. Reducerea cheltuielilor publice este una dintre ele. Pot sa fac asemanarea cu bugetul unei familii. Cand iti scad veniturile, nu poti sa cheltuiesti la fel cum o faceai cand castigai mai bine. Exact aceiasi situatie este si cu bugetul statului.

   Un al doilea lucru care trebuie facut pentru depasirrea crizei economice sunt investitiile in infrastructura, atat prin absorbtia fondurilor europene, cat mai ales prin dezvoltarea parteneriatelor publice-private.

   Stimularea exporturilor, combaterea evaziunii fiscale, cresterea bazei de impozitare (terenurile agricole nu sunt impozitate, pensiile mai mici de 1000 de RON nu sunt impozitate - macar cu un leu), dezvoltarea industriei alimentare locale sunt alte parghii de depasire a crizei economice.

   2. Sunt de acord cu dvs ca evaziunea fiscala in Romania este o pierdere care se vede foarte clar in veniturile statului. Cea mai mare sursa de evaziune fiscale este insa fenomenul cu privire la TVA-ul intracomunitar. Si aici ANAF lucreaza la conceperea unui registru al operatorilor intracomunitari, in asa fel incat oricine importa bunuri din UE sa poata fi obligat sa plateasca TVA-ul inainte sa-si inchida firma.

   In legatura cu propunerile pe care le-ati facut, va asigur ca prin lege, companiilor sunt obligate sa caute candidati locali pentru un job inainte de a chema un expatriat.
 • comisie prezidentiala (Luni, 22 martie 2010, 6:57)

  doru [anonim]

  De ce nu a infiintat dl presedinte, pe linga celelalte comisii prezidentiale, si o comisie de analiza a problemelor economice cu care se confrunta Romania, care sa vina si cu propuneri concrete de stimulare a mediului de afaceri?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:26)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru

   Este o idee buna, pe care o analizam in acest moment, si care a fost ridicata si de catre mediul de afaceri.
 • autofinantarea scolilor prin dezvoltarea antrepre (Luni, 22 martie 2010, 10:19)

  Raluca [anonim]

  De ce nu se intreprinde nimic pentru a dezvolta spiritul antreprenorial la copiii din scoli? In acest mod scolile s-ar putea autofinanta iar copiii ar avea satisfactia pregatirii practice si implicit a muncii lor.
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:28)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca

   Va recomand sa cititi biografia lui Rockefeller, apropo de intrebarea de mai sus, ca sa vedeti cum spiritul antreprenorial la copii incepe de acasa. Este datoria parintilor, dupa parerea mea, sa-si invete copilul cum sa castige, cum sa cheltuiasca, si mai ales cum sa economiseasca. In familia Rockefeller, dictonul care a ramas celebru este "o treime cheltuiesti, o treime economisesti si o treime donezi".
 • Ciza economica (Luni, 22 martie 2010, 10:26)

  Maria [anonim]

  Stimata Doamna Alexandra Gatej,in clipa in care am aflat ca Presedintele Romaniei a ales ca si consilier presidential un om ce a fost CEO la o companie multinationala increderea mea fata de dansul a crescut.Dar ,sunt dezamagita de balbaiala in demararea investitiilor anuntate cu mare alai de D-nul Boc.Ar fi putut fi motorul economiei la fel ca si agricultura.Vorbind despre mediul de afaceri una dintre problemele grave este castigarea licitatiilor in functie de clientela politica.
  In acest sens ce masuri se au in vedere pentru ca o investitie anuntata sa se si finalizeze?si cand vom vedea si in Romania licitatii lipsite de interese politice?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:33)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Sunt de acord, stimata doamna Maria, ca motorul revenirii din criza il reprezinta investitiile si cresterea ponderii agriculturii in PIB. In ce priveste castigarea licitatiilior, eu cred ca mai degraba ar trebui sa adoptam varianta parteneriatelor publice - private pentru dezvoltarea infrastructurii si a investitiilor in infrastructura, agricultura si energie.
 • mediul de afaceri (Luni, 22 martie 2010, 11:16)

  cristian sima [anonim]

  Ce ar avea nevoie mediul de afaceri pentru ca Romania sa realizeze macar o mica crestere economica si sa iesim din criza?Este Romania atractiva pentru investitorii straini?Dar pentru romani?
  cristian sima
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:36)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian sima

   In primul rand, o voce patronala puternica. Apoi, o strategie de stimulare a exporturilor, cu un leu stabil, cu o orientare spre spatiul extra-comunitar si cu un Eximbank mult mai prezent si mai pragmatic. In perioada de crestere economica, am crescut pe investitii straine si pe consum. Ne vom reveni din criza cu ajutorul investitiilor straine, prin exporturi si stimularea investitiilor. Romania ramane atractiva pentru investitorii straini, desi in acest moment in lume banii sunt inca speriati, prin faptul ca avem un sistem de impozitare atractiv un cost relativ redus al muncii si o stabilitate a echilibrelor macroeconomice.
 • Care este adevaratul potential al Presidentiei? (Luni, 22 martie 2010, 11:28)

  Tio [anonim]

  Presedentia are consilerii de care are nevoie ca sa intelega ce se intimpla in jur dar are si pirhigii/structurile/resursele necesare ca sa produca vre-o schimbare palpabila?
  Exista "ceva/cineva" capabil sa implementeze intentii/politici odata ce sint formulate?
  De ce sint consilierii atit de anonimi si de ce lipseste o strategie de comunicare predictibila (in absenta ei cele mai teribile enormitatii sint vehiculate)? Este absenta unei strategiii planificata/tolerata pt a intretine iluzia unei puteri reale?

  Cu admiratie si respect,
  /T
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:38)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tio

   Este suficient sa va uitati in CV-urile consilierilor ca sa realizati ca baza de experitza de care are nevoie administratia prezidentiala exista. Natura muncii de consiliera este una directa cu beneficiarul si, prin natura ei, discreta. Exista institutii ca cea a purtatorului de cuvant, atat la presedintie cat si la guvern, care au sarcina comunicarii. Nu mi se pare ca la Cotroceni lipseste o strategie de comunicare. Presedintele a spus intotdeauna ceea ce avea de spus.
 • development, business and corruption (Luni, 22 martie 2010, 11:43)

  luis felix morais [anonim]

  dear mrs. gatej,
  my apology for writing in english, as my written romanian is not (yet) up to decent standards. i am however sure that you are proficient in english and if you decide to answer these questions please feel free to do so in romanian.
  in my position as cfo for a local group of companies and after more than 5 years living and working in romania, i find it difficult to understand the slowness and leniency of politicians and businessmen as far as the country's development is concerned. my questions are, thus:
  1. what is the presidency's plan (and concrete measures) to bring romania's development to a top priority level in the agenda? are the personal / party fights to continue, or is the presidency ready to sponsor a "regime pact" with a clear long-term plan for country's development - including environmental issues -, alignment with the e.u. and western europe standards and massive upgrade of the state machine (including the clean-up of corrupt officers)?
  2. is the presidency attentive to all the issues that constrain (even block) the normal business development of the romanian companies, and especially groups of companies? can we expect some improvements regarding the normal operation and management of holding companies with simplified (consolidated) tax bills and less bureaucratic intra-group transactions (e.g., intra-group loans and centralized treasury management are virtually impossible!)?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:46)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui luis felix morais

   Regula pe site e ca va raspundem in romana.
   1. Sarcina oricarei institutii de stat ar trebui sa fie in primul rand dezvoltarea Romaniei. De aceea, cred ca perioada pe care o traversam este una in care statul trebuie sa faca ceea ce au facut companiile private incepand cu anul trecut. Sa-si reduca costurile. Acest lucru presupune o reforma fundamentala atat a sistemului de pensii, cat si a sistemului de salarizare in mediul public, si o crestere a responsabilitatii functionarului cu privire la cheltuirea fondurilor publice pentru eliminarea coruptiei si a ambiguitatilor procedurale.

   2. Ideea de a organiza grupurile de companii in holding-uri si de a legifera modalitatea aceasta este o propunere care exista deja la nivelul administratiei, constructia taxarii in holding trebuie insa sa reflecte nu numai nevoile de trade off la nivelul companiilor ce compun holdingul, ci si cu privire la modalitatea de taxare intra-companii. Daca aveti o sugestie cu privire la acest aspect, va rog sa aveti amabilitatea de a mi-o trimite.
 • Vizita recenta in Japonia (Luni, 22 martie 2010, 12:07)

  Minamoto Yoritomo [anonim]

  1. Ati avut vreo contributie la recenta vizita a pres. Basescu in Japonia? Daca da in ce a constat aceasta?
  (...)
  4. Aveti vreo influenta asupra celor care sustin politicile actuale (aberante) de impozitare a microintreprinderilor si (foarte) micilor IMM-uri? Care este pozitia dvs. in aceasta privinta? Aveti idee cat rau fac colegii dvs. din guvernul .ro? Ce intentionati sa faceti urgent pentru a mai drege ceva?

  Yoritomo Minamoto
  Editat de HotNews.ro
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:48)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Minamoto Yoritomo

   Toti membrii participanti intr-o delegatie oficiala au atributii specifice in vizitele presedintelui. Cu ocazia vizitei in Japonia, a fost organizat un forum economic, intalniri cu oamenii de afaceri romani si japonezi si s-a semnat acordul de imprumut pentru finantarea lucrarilor metroului Bucuresti - Otopeni in valoare de 315 milioane de euro.

   Cum am spus si mai sus, nu sunt de acord cu impozitarea excesiva a IMM-urilor in perioada de criza economica si sustin modificarea impozitului minim.
 • Motivare (Luni, 22 martie 2010, 12:08)

  Alexandru C [utilizator]

  Ce motiveaza un fost CEO care de la un salariu de 20.000 Eur/luna trece la un salariu de 1000 Eur/luna?
  Numiti o propunere de-a dumneavoastra pusa in practica de executiv. Daca exista (probabil ca nu) care sunt rezultatele?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:51)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru C

   Am raspuns mai sus cu privire la motivatiile mele, ideile pe care as dori sa le vad realizate sunt cele care vin din mediul de afaceri si se refera, spre exemplu, la proiecte pentru dezvoltarea industriei alimentare, simplificarea procedurilor de licitatie publica, simplificarea procedurilor de inregistrare a noilor companii, infiintarea unui one stop shop pentru companiile care vor sa vina in Romania, infiintarea unui Consiliu Economic pe langa presedintie format din oameni de afaceri/administratie/academie.
 • Cat de utile va este Hotnews? (Luni, 22 martie 2010, 12:11)

  Claudiu [anonim]

  Cred ca Hotnews a oferit politicienilor si consilierilor ocazia de a iesi din "borcan" si tine legatura cu realitatea. Sunt multe competente care vazand opacitatea guvernantilor si neavnd timp de pierdut renunta. Doresc sa va pun doua intrebari:
  1. Este Presedentia constienta ca fondurile structurale pot duce la agravare a deficitului public in conditiile in care guvernul garanteaza creditarea? Ma refer la cazul concret in care privatul (adica firma romaneasca care nu stie sa faca dar face parte din clientela) isi incaseaza lucrarea (pe care o face prost) iar auditul comisiei va accepta la decontare numai 20-30%!
  2. Cand Romania va adopta precum Irlanda (tara care a avut cel mai eficient sistem) sistemul de creditare furnizor pentru derularea fondurilor structurale? Riscul statului este minim iar beneficiul maxim caci privatul va tine direct legatura cu auditul si cu finantatorul si nu statul, respectiv autoritatea locala.

  Va multumesc,
  Claudiu, Brussels
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:54)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu

   1. Este adevarat ca accesarea fondurilor structurale poate duce la cresterea deficitului public. Cred ca fondurile structurale destinate investitiilor si infrastructurii ar trebui sa nu greveze deficiul si sa fie considerate separat, pentru ca reprezinta o modalitate clara a iesirii din criza.

   2. Pentru intrebarea doi, va rog sa detaliati.
 • Fonduri Europene (Luni, 22 martie 2010, 12:11)

  sorin [anonim]

  Ce importanta credeti ca au fondurile europene pentru iesirea din criza si ce ar trebui facut pentru cresterea gradului de absorbtie?
 • International (Luni, 22 martie 2010, 12:26)

  SC [anonim]

  Se vede din denumirea functiei dvs. ca raspundeti si de mediul de afaceri international. Care sunt acum domeniile prioritare la export ale Romaniei si ce se face pentru incurajarea lor?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 15:15)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui SC

   Sunt un sustinator al stimularii exportului ca mijloc de iesire din criza. Consider ca birourile comerciale ale Romaniei din strainatate au responsabilitate majora in atragerea de contracte pentru Romania, dar pentru asta este nevoie de o reforma radicala a modului acestora de lucru. In opinia mea, birourile comericale reprezinta "forta de vanzari a Romaniei" si ar trebui sa fie organizati pe zone de interes, de ex China si pe domenii economice de interes, de ex agricultura sau energie. Ca domenii prioritare pentru export, este important sa crestem exportul de bunuri cu valoare adaugata (si ma bucur sa vad ca acest lucru se intampla deja pe relatia cu Germania, principalul nostru partener comercial). Sa crestem ponderea agriculturii in PIB prin stimularea exporturilor de produse cu valoare adaugata si abordarea sectorului energetic ca potential de export.
 • Echipa si proiecte (Luni, 22 martie 2010, 13:31)

  Mihaela [anonim]

  Care este echipa de care dispuneti si cum o evaluati din punct de vedere al competentelor profesionale? Ce proiecte concrete aveti in lucru?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 15:17)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   Lucrez cu o consiliera, care are doua lucrari de masterat in economie si este o capacitate din punct de vedere al cunostintelor si competentelor profesionale. Nu este nevoie sa ai echipe mari ca sa produci lucruri bune. In acest moment, ma ocup de un proiect privind stimularea industriei alimentare locale.
 • intrebare (Luni, 22 martie 2010, 13:31)

  un domn [anonim]

  Sarutmana

  felicitari pentru alegerea facuta.
  1. sunteti remunerata p emicrointreprindere ? fiind din bani publici va rog s anu imi spuneti ca nu puteti raspunde
  2. va ati adaptata regimului de lucru la Stat ? este diferit din pozitia in care sunteti fata de locul intr o multinationala ?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 15:11)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui un domn

   1. Nu sunt remunerata pe microintreprindere.
   2. Nu am lucrat niciodata mai putin de zece ore pe zi, si nu mi-am schimbat acest stil doar fiind ca lucrez la stat acum. Daca vrei de lucru, este tot timpul. Exista diferenta fata de ritmul de munca dintr-o multinationala. Natura muncii este diferita.
 • patronajul presedentiei (Luni, 22 martie 2010, 14:22)

  daniel [anonim]

  In ce conditii se pot organiza evenimente sub Inaltul Patronaj al Administratiei Prezidentiale?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 15:09)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   Solicitarea de Inalt Patronaj al Administratiei Prezidentiale se face prin adresa trimisa la Palatul Cotroceni cu descrierea evenimentului si motivatia solicitarii.
 • Patronatele dn Romania (Luni, 22 martie 2010, 14:23)

  Elena [anonim]

  Considerati ca patronatele sunt capabile sa aiba o voce coerenta ? (pentru ca senzatia mea este ca se cam calca pe picioare sau, in ale situatii, sunt pur si simlu absenti!)
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 15:08)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena

   O intrebare care isi gaseste in mine un mare sustinator. Consider ca in acest moment patronatele din Romania au voce slaba si lipsita de unitate. De aceea, gandesc ca rolul camerelor de comert, mai ales cele care reprezinta investitii straine, poate substitui aceasta slabiciune, In definitiv, temele de interes sunt comune: absorbtia fondurilor europene, investitii in infrastructura, agricultura, energie, legea muncii, cresterea competitivitatii Romaniei, taxe si fiscalitate.
 • Piata muncii (Luni, 22 martie 2010, 14:23)

  Raluca P [anonim]

  Vorbind despre piata muncii, cu totii ne gandim la responsabilitatea angajatorilor in ceea ce priveste crearea / distrugerea locurilor de munca.

  In contextul crizei (si speram iesirii din criza), care este in opinia dumneavoastra responsabilitatea statului roman (la nivel central si/sau local)?
  Cum pot fi dinamizate activitatile in anumite zone, cum isi propune Romania sa devina din nou atractiva pentru investitori, indiferent ca sunt straini sau romani?
  Care sunt prioritatile Romaniei in acest domeniu?

  Multumesc
 • Buna ziua ! (Luni, 22 martie 2010, 14:24)

  valeriu [anonim]

  As dori sa va adresez 2 intrebari :

  ////
  2. Va puteti imagina in viitor , imbratisand o cariera politica ?
  3. Cu ce trasaturi a reusit Traian Basescu sa va ,,surprinda'' , dupa ce ati avut prilejul sa-l cunoasteti personal ?

  Va multumesc.(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 15:05)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui valeriu

   2. Nu.
   3. Presedintele este un om foarte harnic, riguros, se pregateste foarte bine si are intuitii bune.
 • Criza din Romania (Luni, 22 martie 2010, 14:24)

  Elena [anonim]

  Cum se vede criza din Romania de la Cotroceni ?
 • masuri economice (Luni, 22 martie 2010, 14:35)

  Razvan [anonim]

  Stimata Doamna Gatej,

  avand in vedere experienta si rezultatele dvs de pana acum in mediu corporativ, care credeti ca sunt cele mai importante masuri economice pe care Romania ar trebui sa le adopte pe termen scurt si mediu pentru relansarea si crestere economica.

  Cu multumiri,
  Razvan
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 15:04)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan

   In primul rand, continuarea asigurarii echilibrelor macro-economice. cursul de schimb, parametrii agreati cu FMI, acestia sunt parametrii care exprima stabilitate si predictibilitate, elemente necesare functionarii oricarei companii. Pastrarea echilibrelor macroeconomice trebuie sa fie deasupura masurilor sociale in 2010. Exagerand, as spune ca asigurarea acestor echilibre in 2009 s-a vazut in faptul ca nici o banca n-a dat faliment in Romania, nici o companie mare nu si-a inchis portile, am avut un curs de schimb stabil, au fost platite salariile si pensiile. In 2010, este necesara reducerea cheltuielilor publice si eliberarea resurselor pentru investitii, stimularea exporturilor, cresterea bazei de impozitare (pe terenuri agricole si pensiile neimpozitate) si atragerea de investitii straine prin promovarea absorbtiei fondurilor europene si a parteneriatelor publice-private in industrie, agricultura si energie.
 • aparat birocratic Cotroceni (Luni, 22 martie 2010, 14:39)

  Bogdan [anonim]

  Veniti dintr-un mediu foarte dinamic, cel al unei multinationale. Cum a fost trecerea la un mediu birocratic, destul de stufos si incet?

  va multumesc!
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:59)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Sunt doua lumi total diferite. Ceea ce lipseste administratiei publice in general este lipsa obiectivelor si, mai ales, a masurarii rezultatelor. In plus, lipsa unei responsabilitati concrete cu privire la indeplinirea acestor rezultate pe termen scurt este ceea ce deosebeste mediul public de cel privat. Pe de alta parte, trebuie intele ca si modul de operare al multinationalelor este foarte diferit de modul de operare al unei administratii publice. O multinationala trebuie sa vanda si sa incaseze in fiecare zi. O administratie publica are datoria sa gandeasca si pentru mediul privat, si pentru cei asistati, si pentru functionarii publici, lumi cu totul diferite, unele de altele.
 • intrebare (Luni, 22 martie 2010, 14:39)

  mihai [anonim]

  Doamna Gatej, un sfat pentru sibienii dumneavoastra, care va invidiaza pentru stralucitul parcurs profesional? Cum se ajunge in megamultisupernationala si, apoi, chiar la Administratia Prezidentiala?
  • raspuns (Luni, 22 martie 2010, 14:56)

   Alexandra Gatej [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Ma bucur sa vad ca sibieni de succes sunt multi, ba chiar din ce in ce mai multi, asta inseamna ca parintii nostri ne-au educat bine. Sunt doua lucruri care conteaza pentru succes: munca si norocul.
 • Plecare cu nabadai (Luni, 22 martie 2010, 17:25)

  Ionica [anonim]

  Buna ziua,

  Imi pare rau ca presedintele Romaniei a ales ca si consilier un fost CEO care a plecat dintr-o companie ( de fapt a fost impinsa de la spate sa plece) cu ceva nabadai. Adica din cat cunoaste mediul de afaceri, motivul real si nu cel oficial ( ca ar fi fost rau si pentru imaginea U) e ca nu a trecut auditul intern pentru niste contracte cu terti....Asa ca ce incredere putem avea intr-o astfel de persoana? Din punct de vedere business nici un repros dar din punct de vedere corectitudine... am o mare indoiala....
 • Terenurile agricole nu sunt impozitate (Luni, 22 martie 2010, 19:06)

  BM [anonim]

  Doamna Gatej

  Sunteti foarte sigura ca terenurile agricole nu sunt impozitate??!

  Sunt proprietarul a 10ha teren agricol in extravilan si de citiva ani platesc impozit care se mareste in fiecare an, iar anul acesta a ajuns la 100lei/ha deci 1000 lei/10ha, care nu e chiar putin, mai ales ca arendasul care A LUAT pamantul in arenda fara macar sa ma anunte si cind a cerut datele de buletin identitate ca sa ia subventiile si i-am spus ca nu-l cunosc si nu am obligatii caci aranjasem cu alt arendas ceva mai cinstit. mi-a cerut pur si simplu bani motivind ca el a arat si daca nu -l vreau pe el arendas sa-i platesc munca. ca sa intelegeti cum e treaba va spun ca smecherii din sat cu cei de la primarie si cu fostii stabi de la IAS -uri au facut imparteala si s-au inteles intre ei. Pe cei mai cinstiti i-au exclus.

  Asta nu se chiama Mafia din agricultura?

  Si ca sa stiti , sunt ani cind acest arendas pretinde ca nu s-a facut nimic si nu da nici macar un banut, nu-i pasa de contractul incheiat, iar eu platesc din pensia mea mica pentru cei 40 ani lucrati si IMPOZITUL si drumurile ca sa-l caut, caci nu se voluntariaza niciodata sa trimita ce datoreaza conform contractului, Sunt ani in care nu ma aleg
  cu nimic in afara de cheltuielicare la nivelul anului 2010 inseamna pensia mea pe o luna.

  Nu credeti ca ar fi bine sa va informati inainte de a fi asa de sigura ca terenurile agricole nu se impoziteaza?!!
 • Nu e chiar intrebare (Marţi, 23 martie 2010, 7:17)

  Eu [anonim]

  Doar un comentariu referitor la rolul pe care-l atribuiti camerelor de comert: nu cred ca acestea sunt pe deplin functionale, in momentul de fata, ba chiar din contra. Camerele de comert, institutiile de invatamant superior, in general majoritatea institutiilor care au vreo sansa sa introduca vreo schimbare sunt populate de oameni care chiar daca nu sunt corupti, nu au nici vointa nici motivatie sa schimbe ceva.

  Cred ca impingerea acestor institutii in bratele patronatelor, delegarea anumitor competente de decizie in privinta acestor institutii mediului de afaceri local (nu multinationalelor sau firmelor romanesti mai mari, multe dintre ele sunt prea implicate politic) are insa sanse sa schimbe aceasta situatie.
 • Felicitari hotnews si d-na Gatej (Marţi, 23 martie 2010, 9:25)

  valexandru [anonim]

  regret ca apar si voci care murdaresc o discutie atat de importanta.
 • Este nevoie de mai multi oameni ca Alexandra Gatej (Marţi, 23 martie 2010, 17:15)

  Tatiana [anonim]

  Este nevoie da cat mai multi oameni ca Alexabdra Gatej nu numai in Administratia Publica dar si in toata clasa politica a Romaniei....poate asa s-ar schimba ceva in bine pentru ca sectorul privat este o mare de rechini si daca nu sti sa ''inoti'' printe ei risti sa fii ''mancat de viu'' ...va spun calr ca aia din vest ne vor manca ca untul pe paine in cativa ani daca nu ne redresam economic rapid ( sa marim productia de bunuri finite si de inalta tehnicitate + aducerea turismului la nivelul pe care inzestrarea naturala a Romaniei o merita !)


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version