Pierderea mandatului de catre parlamentarii care demisioneaza din partidul din partea carora au candidat, demiterea ministrilor prin motiune simpla si clarificarea drepturilor sefului statului - sunt propunerile PSD pentru revizuirea Constitutiei, anuntate, joi, in sedinta Consiliului National al formatiunii, de vicepresedintele PSD Victor Ponta, potrivit Mediafax.

  • "PSD trebuie sa aiba o pozitie vizavi de mandatul imperativ al parlamentarilor. Un parlamentar care a candidat cu PSD, in momentul in care paraseste PSD sa isi piarda acest mandat . Daca primarul sau consilierul local isi pierd mandatele in momentul in care pleaca din partid, nu cred ca exista o problema sa existe aceasta prevedere si pentru parlamentari. In viitoarea Constitutie putem sa ne batem pentru acest principiu, fara sa ne gandim, daca o sa fim noi la putere in 2012, sa luam pe altii de la ei sau eventual sa-i luam pe ai nostri inapoi", a afirmat Victor Ponta.
  • "Trebuie sa analizam in mod clar care este sistemul parlamentar mai bun pentru noi, ca tara, si pentru noi, ca partid. In viitoarea Constitutie, trebuie sa vedem daca drepturile fundamentale pot fi si garantate si ocrotite mai bine", a adaugat el.
  • "Pornind de la discutia imunitatii presedintelui si ale drepturilor pe care acesta le exercita, uneori dincolo de limita lor, trebuie sa vorbim de abuzul de putere, trebuie sa vorbim cu totii de acest lucru, sa intelegem ca presedintele tarii, oricum se numeste el, trebuie sa aiba niste drepturi pe care sa le exercite in limita Constitutiei, si nu dincolo de ea", mai spune Victor Ponta.
  • "In privinta controlului Guvernului, daca motiunea simpla care a fost adoptata de Parlament nu demite un ministru, inseamna ca nu avem un control parlamentar real . Daca de fiecare data se trece la vot cu votul de la minoritati si al celor care pleaca la un moment dat din partidele in care au fost alesi, inseamna ca Parlamentul se transforma intr-o bursa a voturilor", a incheiat liderul PSD.