Reprezentantii Ambasadei Frantei la Bucuresti s-au adresat autoritatilor in urma unei decizii pe care o numesc "ilegala" a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, privind autorizarea construirii unei terase-bar, deschisa non-stop, in apropierea cladirii misiunii diplomatice, din strada Biserica Amzei numarul 19.

  • "Pe langa impactul asupra linistii si securitatii necesare exercitarii misiunii diplomatice, constructia incriminata ar fi trebuit sa ia în considerare si calitatea de monument istoric a imobilului care gazduieste misiunea diplomatica, iar decizia de autorizare ar fi trebuit sa fie luata de Primarul General al Capitalei. In plus, aceasta decizie este afectata si de alte ilegalitati", se arata intr-un comunicat al Ambasadei Frantei, remis HotNews.ro.

In document se mai arata ca, dupa ce au facut apel, pe cale verbala si scrisa, la primarul sectorului 1 pentru revizuirea pozitiei, reprezentantii Ambasadei Frantei, in virtutea Conventiei de la Viena, au solicitat protectia autoritatilor romane.

Ambasada Frantei a sesizat Ministerul Afacerilor Externe care, la randul sau, a sesizat Prefectul Municipiului Bucuresti. In paralel, reprezentantii Ambasadei franceze au facut si apel la justitie.

  • Ambasada Frantei la Bucuresti mai precizeaza in comunicat ca doreste sa multumeasca autoritatilor romane pentru reactia acestora si spera ca demersul sau va gasi o solutionare favorabila si ca "regreta profund faptul ca reprezentanti alesi de poporul roman, investiti cu un mandat municipal, arata astfel public putina importanta pe care o acorda regulilor internationale, legilor nationale si traditiilor de ospitalitate ale Romaniei, în relatiile cu un stat prieten si aliat".
  • Chiliman: Regret atitudinea autoritara, nefondata si tendentioasa a Ambasadei Frantei

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, acuza misiunea diplomatica a Frantei la Bucuresti de "atitudine autoritara, nefondata si tendentioasa" si de faptul ca "a incercat sa denigreze, netemeinic, credibilitatea insitutiei Primariei Sectorului 1".

"Autorizatia de construire a fost emisa cu respectarea legislatiei din Romania. In tot demersul sau, Primaria Sectorului 1 – pe raza de competenta a careia se afla resedintele majoritatii misiunilor diplomatice din Romania – nu a facut altceva decat sa ofere sprijin pentru protejarea sediului Ambasadei Frantei, impunand firmei petente, in limitele legislatiei din Romania, toate avizele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire", mai spune Andrei Chiliman, intr-un comunicat trimis HotNews.ro sambata de Primaria sectorului 1.

Andrei Chiliman il ataca si pe prefectul Capitalei, despre care spune ca "Asa cum ne-a obisnuit, prefectul „apolitic” Mihai Cristian Atanasoaei face afirmatii publice mincinoase, netemeinice, fara o documentare prealabila, in tentativa sa slugarnica - si in afara legii – de a stirbi credibilitatea unei institutii serioase, Primaria Sectorului 1, pentru a servi interesele unor grupuri din PD-L, nicidecum interesul public general al bucurestenilor".

  • Prefectura il da in judecata pe Andrei Chiliman

Reactia prefectului Capitalei nu a intarziat. Mihai Cristian Atanasoaei a anuntat, sambata dupa-amiaza, ca cel mai tarziu miercuri va ataca in instanta de contencios administrativ autorizatia de contructie emisa de Primaria Sectorului 1, potrivit Realitatea Tv.

Prefectul Capitalei sustine ca Andrei Chiliman si-ar fi depasit atributiile in acest caz, in conditiile in care, spune el, eliberarea autorizatiei de constructie ar fi fost de competenta Primariei Capitalei.