Ecaterina Andronescu are termen-limita pana simbata sa faca modificarile cerute de Boc. Vezi amendamentele impuse de premier

de D.T.     HotNews.ro
Joi, 3 septembrie 2009, 18:14 Actualitate | Politic

 documente
(03 Sep 2009) RTF, 20KB
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a primit termen-limita pana simbata pentru a introduce amendamentele cerute expres de premierul Emil Boc in textul proiectului de lege privind reforma in educatie.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca Andronescu va fi demisa daca nu va opera modificarile lui Boc, urmind ca proiectul de lege sa fie trimis spre Parlament tot in varianta agreata de PDL.


Vezi in documentul atasat amendamentele formulate de premier (in format extins)

Iata cele mai importante amendamente formulate de Emil Boc - in rezumat:

1. Eliminarea vechimii drept criteriu de avansare in invatamintul superior. Accentul este mutat pe competenta, astfel incit tinerele cadre didactice din invatamintul superior sa aiba posibilitatea de a avansa in cariera pe baza valorii profesionale.

2. Eliminarea posibilitatii de ocupare a functiilor de conducere de catre persoane aflate dupa virsta de pensionare. Premierul a cerut limitarea numarului de mandate strict la doua, eliminarea ambiguitatilor care permiteau mai multe mandate nesuccesive si respectarea virstei legale de pensionare.

3. Depolitizarea. Premierul a solicitat includerea formulei: “Directorul de scoala nu poate fi membru al unui partid politic pe intreaga durata a exercitarii mandatului”.

4. Includerea unui cod deontologic la nivelul universitatilor, care sa elimine cazurile de nepotism. Amendament cerut: “dupa promulgarea acestei legi, se interzice ocuparea posturilor de conducere in aceeasi universitate de catre rudele pana la gradul II, inclusiv. De asemenea, se interzice ca rude pana la gradul II sa voteze simultan in acelasi consiliu profesoral sau Senat”.

5. O mai mare autonomie la nivelul scolilor. Premierul a cerut dublarea numarului de ore care sa ramina la decizia scolii/ in dezvoltare locala la 20%.

6. Raspunderea universitara. Premierul a cerut instituirea unor sanctiuni clare pentru universitatile care incalca legislatia si comit abuzuri - sanctiuni care merg pina la suspendarea rectorului, reducerea sau eliminarea temporara sau definitiva a finantarilor din surse publice, nerecunoasterea diplomelor.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

3560 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Amendamente (Joi, 3 septembrie 2009, 18:36)

  Trubadurul [anonim]

  Amendamentele par a fi de bun simt...dar mai e mult pana la a avea un invatamant de performanta.
  • +2 (2 voturi)    
   Cum evaluam performanta ? (Vineri, 4 septembrie 2009, 11:30)

   Ritzi Pitzi [anonim] i-a raspuns lui Trubadurul

   Cazul 1: Scoala 150 Bucuresti, in zona blocurilor din Centrul Civic, parinti atenti si preocupati de educatia urmasilor, cu mijloace materiale suficiente pentru a le asigura orice este necesar la scoala. Prezenta la cursuri foarte buna.
   Rezultate: 100% promovabilitate cu medii de FB si B   Cazul 2: Scoala 147 Bucuresti, in Ferentari, cu unele clase in care nu exista niciun parinte cu studii superioare, 60% din copii au parintii divortati sau unul este in penitenciar, 40% din parinti sunt "casnica" sau "somer". Unele clase au copii din centre de plasament, cu grave probleme de comportament si adaptare. Prezenta la cursuri : mediocra.
   Promovabilitate 70-80%, majoritatea cu calificativele B si S.

   Intrebare:
   Cine credeti ca munceste mai mult la clasa, deci merita mai multi bani : invatatorul din Centrul Civic, sau cel din Ferentari ?
   • 0 (0 voturi)    
    pariu? (Vineri, 4 septembrie 2009, 12:40)

    mirunamara [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    pe cat punem pariu ca majoritatea oamenilor gandesc ca invatatorul din centrul civic merita mai mult?
    semnat: un fost cadru didactic
    • 0 (0 voturi)    
     Nu am chef sa pierd... (Vineri, 4 septembrie 2009, 15:36)

     Ritzi Pitzi [anonim] i-a raspuns lui mirunamara

     Nu pun pariu, ca pierd...
 • +13 (13 voturi)    
  da (Joi, 3 septembrie 2009, 18:40)

  alpha [utilizator]

  foarte bune toate cele 6 initiative.chestia cu nepotismul in universitati vine insa prea tarziu peste tot e plini de copii,nepoti ,nurori,gineri ,fini si finute.
  • -1 (3 voturi)    
   nepotismele din guvern nu le scoatem? (Joi, 3 septembrie 2009, 23:39)

   bozo [anonim] i-a raspuns lui alpha

   mda, e usor sa arunci magareata in invatamant si sa pui perdeaua de fum pe principalul organism al statului ce geme de nepotisme: Guvernul insusi.

   Parca si dl Boc are o nepoata, padon, ruda de gradul 4, salariata la secretariatul general personal.
   E drept insa ca in invatamant au avut grija sa puna doar pana la gradul 2.
   De fapt problema nepotismelor apare exact acolo unde criteriile valorice sunt batute in mod legal de cele politice, asa cum e cazul in aparatul de stat.
   De ce nu da aceeasi interdictie pentru functiile publice?

   Mi se pare cu mult mai dubios sa vad neamuri ce lucreaza in acelasi minister decat neamuri ce lucreaza in aceeasi scoala. In definitiv profesorii trebuie sa predea ceva elevilor, pe cand in ministere nu e obligatoriu sa prestezi prea mult.

   Altfel chestia asta ar putea da nastere la nedreptati si ciudatenii:
   -ce se intampla in zonele mai putin dorite, la tara, unde profesorii sunt rude? pe unul dintre ei il dau afara? sau fac schimburi intre sate?
   -ce se intampla in cazul in care doua cadre didactice tinere de la aceeasi se indragostesc si decid sa traiasca impreuna? traiesc clandestin, evita sa se casatoreasca pentru ca unul sa nu-si piarda slujba?

   Asta cu rubedeniile e prevedere tipic romaneasca pentru ca numai la noi (si pe la italieni) se mai intampla sa se traga neamurile in invatamant.
   Altfel e o prostie ce ingradeste drepturile individului si nu respecta criteriile valorice normale; adica daca un tanar extrem de valoros are un unchi profesor exact in domeniul pe care l-a ales si el, il opresti sa poata profesa in acelasi loc? Ma rog.

   Precizez ca nu lucrez in invatamant, din 'nefericire' nu am avut norocul sa ma traga parintii la locul lor de munca si din fericire mi-am ales o cu totul alta cariera decat ei.
   • +3 (3 voturi)    
    n-ai fost atent (Vineri, 4 septembrie 2009, 9:51)

    amic [anonim] i-a raspuns lui bozo

    Prietene, nu este vorba de de persoane inrudite pana la gradul 2 care lucreaza in aceeasi institutie, ci: "se interzice ocuparea posturilor de conducere in aceeasi universitate de catre rudele pana la gradul II, inclusiv". Deci nu are treaba cu ceea ce aberezi tu (este vorba doar de posturi de conducere)....citeste mai atent data viitoare.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu se coreleaza (Joi, 3 septembrie 2009, 18:49)

  Stefan Vlaston [anonim]

  Cu cele prezentate azi noapte de premierul Boc, secvente mult mai multe si mai ample. Pare a fi mai degraba un document preliminar, de la inceputul discutiilor in guvern despre legile educatiei.
  • 0 (2 voturi)    
   se coreleaza (Vineri, 4 septembrie 2009, 10:52)

   Sage [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

   Astea sunt modificarile la proiectul de lege al Ministrului Andronescu.
   Restul de prevederi de care ni s-a vorbit existau deja in proiectul (ultima varianata) Andronescu.
 • +12 (12 voturi)    
  micul boc (Joi, 3 septembrie 2009, 18:54)

  marius [anonim]

  micul boc incepe sa fie mai simpatic.
 • 0 (2 voturi)    
  Prostie inutila (Joi, 3 septembrie 2009, 19:06)

  mucormucedo [anonim]

  3. Depolitizarea. Inutil, isi da demisia semnand o hartie, ce schimbari aduce asta?
  • +7 (7 voturi)    
   . (Joi, 3 septembrie 2009, 22:03)

   Ivanu [utilizator] i-a raspuns lui mucormucedo

   E un inceput, o alta cale nu ar exista, nu cred ca ar putea fi data o lege care sa interzica o anumita functie daca in ultimii x ani ai fost membru de partid sau sa ii interzica cuiva sa fie membru de partid la sfarsitul perioadei in care detine acea functie. E un inceput si trebuie sustinut.
 • +2 (6 voturi)    
  Primul amendament (Joi, 3 septembrie 2009, 19:23)

  gh [anonim]

  Eliminarea vechimi ? O.K. Dar de ce doar pentru avansare si nu si pentru angajare ? O valoare intr-un domeniu, un tanar cu studii in occident ce sanse are sa ocupe un post in Universitatile noastre ? Mic, foarte mic. De exemplu , un om care a lucrat in domeniul IT, a avut pozitii de conducere, e foarte bine pregatit daca vrea sa ocupe un post intr-un liceu va fi angajat ca un suplinitor. Si examene peste examene ... ca sa devina titular. Se va schimba asta ? Va deveni invatamantul o prioritate nationala ?. Nu cred, deoarece chestia cu autonomia, cu primarul sef peste scoli duce
  exact la politizarea ocuparii posturilor din invatamant.
  • +2 (2 voturi)    
   Este o diferenta (Vineri, 4 septembrie 2009, 10:28)

   Catalin1 [utilizator] i-a raspuns lui gh

   Diferenta dintre "un om care a lucrat in domeniul IT, a avut pozitii de conducere, e foarte bine pregatit", este PEDAGOGIA!!!!asta conteaza cel mai mult ca profesor, apoi pregatirea de specialitate intr-un domeniu sau altul.
   • 0 (0 voturi)    
    Da, insa (Vineri, 4 septembrie 2009, 12:59)

    d33a [anonim] i-a raspuns lui Catalin1

    Cursurile de pedagogie se pot face, in maxim 2 ani ai terminat. Eu sincer prefer un specialist care a lucrat in mediul respectiv si stie care sunt problemele acestuia. Totodata, este in stransa conexiune cu ultimele aparitii in domeniu. Acest om este mai valoros decat un profesor de 70 de ani in baston care a fost bun acum 50 de ani, dar nu vrea sa avanseze, a pierdut legatura cu stiinta si da, are cursuri de pedagogie.
    • 0 (0 voturi)    
     "da, insa" sau neconcordanta intrinseca (Vineri, 4 septembrie 2009, 23:48)

     of [anonim] i-a raspuns lui d33a

     Pana la urma las la o parte neconcordanta intrinseca din subiectul postarii anterioare ... Exista probleme pt multi concetateni in a-si formula clar si raspicat opiniile si au tentatia de a lasa porti (asa zis) deschise prin modul in care se exprima ...
     Legat de conflictul specialis vs. pedagog, sigur ca sunt pareri si pareri. Iar un factor esential este varsta elevului/studentului! In special la varste mai fragede aspectul pedagogic primeaza! Si nu spun ca pedagogia nu se invata, ba da, exista cursuri in acest sens! La urma urmei exista si cursuri de muzica, dar nimeni nu-ti garanteaza ca la absolvirea lor devii muzician! Dincolo de opiniile sau ce anume isi inchipuie unii dintre noi, profesia de profesor este una vocationala! Trebuie sa ai un dar anume, o anumita inclinatie, ca sa fii pedagog si profesor! Sigur, in invatamantul universitar calitatea de specialist atarna mult mai greu ca in domeniul preuniversitar (studentul este mai copt decat elevul!), dar daca se iau evaluarile studentilor se va constata ca nici ei nu te iarta pt lipsa calitatilor pedagogice!
     Asa zisul "cod Miclea" neglijeaza tocmai acest caracter vocational! Vechimea nu este un argument, de acord, dar ofera sansa probarii acestei vocatii! Iar acest lucru trebuie de fapt urmarit!
 • 0 (2 voturi)    
  hm... (Joi, 3 septembrie 2009, 19:39)

  calin [anonim]

  Foarte bune masurile dar ar mai fi multe altele de luat. Poate cea mai importanta ar fi schimbarea structurii la nivel liceu/universitati in special cele orientate pe chestii tehnologice. E inadmisibil ca in prezent sa inveti despre tehnologii de acum 20-30 de ani si la un moment dat trebuie sa inveti chiar istoria lor si cum au evoluat.
  Tehnologiile trebuie studiate cele din prezent si chiar cele din viitor (cele care acum sunt doar la nivel de cercetare).
 • 0 (2 voturi)    
  mda...frumos (Joi, 3 septembrie 2009, 20:47)

  din`umbra [anonim]

  Asta e doar fatada. In spate insa e doar haos. Muncesti ca si cadru didactic debutant pe aproximativ 750 lei. Dai nenumarate examene prin intermediul carora trebuie sa-ti dovedesti capacitati si competente intelectuale, profesionale, morale...Aici, vorbind desigur de cei cu adevarat capabili sa fie dascali si nu de cei care in cadrul unui examen de titularizare vin cu fituica-n chiloti (pt ca, desigur, traim in Romania). Diplome peste diplome, grade peste grade, si in prima zi de munca a anului scolar ti se spune: " Ai grija ce faci! Statul iti sufla in ceafa, te pandeste si cum te prinde...hatz! Afara! " This is Romania...za land of choice! Bleah!
  • +4 (4 voturi)    
   sigranta zilei de maine (Vineri, 4 septembrie 2009, 9:56)

   me [anonim] i-a raspuns lui din`umbra

   Majoritatea romanillor s-au obisnui ca pe timpul lui ceasca'.....pai bai nene, cand o sa progresam si noi si ne asumam responsabilitatea pt faptele noastre, tu ce vrei, din momentul in care te-ai angajat,deja te gandesti la pensionare???dar la profesionalism nu te gandesti, nu?eu nu cred ca este vreun profesor de meserie care sa aiba capacitati pedagogice deosebite si sa nu poata lucra in invatamant.de plangaciosi cu fituica precum tine sunt satul....
  • +2 (2 voturi)    
   In afara (Vineri, 4 septembrie 2009, 10:28)

   Montecristo [anonim] i-a raspuns lui din`umbra

   de folosirea gresita a lui "ca si" ( nu e o comparatie, iar evitarea cacofoniei se poate face in alte moduri), mai apare si tinguiala natinga ca trebuie sa dai examene ( de verificarea competentelor morale nu am auzit, desi sint in domeniu), iar finalul e de toata jena. Cum si cind te da statul afara din invatamint, ca eu stiu de cazuri grave, in care nu se pot demite profesori si nici nu cunosc vreun caz de demitere!Cum te prinde ca... ce?
 • 0 (4 voturi)    
  EREWRWER (Joi, 3 septembrie 2009, 23:55)

  eu [anonim]

  Asta e un mare rahat. Adica se ia codul Miclea, se scot toate elementele care chiar insemnau reforma si se emite o varianta care sa nu deranjeze pe nimeni. De ce sistemul de management universitar prin concurs e la alegere si nu e obligatoriu? Pai care o sa fie prostu' sa zica, ba, eu ma dau la o parte, las pe altul prin concurs...
 • -1 (3 voturi)    
  buuun bravo (Vineri, 4 septembrie 2009, 2:11)

  adrian [anonim]

  Ce mai abrambureala... In loc sa ia proiectul Miclea, facut de'a gata..
 • -1 (1 vot)    
  as fi curios... (Vineri, 4 septembrie 2009, 8:15)

  eu [anonim]

  ... sa vad cam care ar fi acele "criterii de performanta" pa baza carora se va face deosebire intre profesori ... hmmm...
 • +1 (1 vot)    
  Demitere! (Vineri, 4 septembrie 2009, 10:08)

  geta [anonim]

  Daca Doama Andronescu nu introduce aceste amendamente clar ca trebuie demisa.
 • -1 (5 voturi)    
  Mai era un amendament! (Vineri, 4 septembrie 2009, 10:13)

  Alexu [anonim]

  Pentru membri PDL nu se aplica nici un amendament. Toate toantele bagate cu forta in scoli ( vezi directoarea scoala 19 Bucuresti ) care au prestat servicii XxX cui trebuie vor ramane pe viata acolo.
  Cat despre Miclea , ce pot sa spun despre unu' care este bagat in fata de Base ? Ca are acelasi respect pentru scoal ca insusi maria -sa Presedintele. Adica a trecut prin scoala ca gasca prin apa ! Toata lumea doreste sa promoveze pe competenta , dar este oare pregatit Ministerul sa plateasca salarii de grd I la trei sferturi dintre angajati ? Pana acum era o frana cu vechimea , dar cum masori o competenta fara sa masori si rezultatele ? Adica pana acum trebuia sa ia calificative bune ( adica rezultate ) 4 ani , iar de acum o sa dea un examen , o sa aiba gradul iar rezultatele ar putea fi si proaste , fara ca gradul sa ii fie luat ...
  De ce nu ar aplica aceeasi politica si in armata si SRI , mi-ar place sa vad un geniu super general la 25 de ani cum ii pune la puncti pe dinozaurii ( colonei) de 40-50 de ani ....
  Dar sa vedem pana sambata daca Androneasca nu e remaniata .... ca de fapt asta e miza!
  Poate ne-o aduce pe Ellena Udrea !
 • 0 (2 voturi)    
  Raspundere Universitara (Vineri, 4 septembrie 2009, 10:57)

  duffyduck [anonim]

  La "raspundere universitara" ... intra si taxele prea mari introduse de Andronescu in politehnica ?

  De exemplu 6 RON INTRAREA (deci daca vii de dimineta..pauza...iar la ore dupa-amiaza iar platesti) pentru studenti dar si "vizitatori" .. in conditiile in care studentii nu pot beneficia de abonamente lunare / semestriale / pt intrarea in facultate ?

  Daca ne ducem la secretariat , ni se raspunde sec ca studentii nu beneficiaza de asa ceva . Inteleg taxa de intrare pentru strainii de facultate ... da de la 2 ron pt studenti la 6 ?! Mentionez aici si ideea stralucita pe vreme de criza de a mari taxa de scolarizare pentru studentii care nu sunt la buget.
 • +1 (3 voturi)    
  boc boc (Vineri, 4 septembrie 2009, 11:06)

  touretul [anonim]

  Hey! Mi se pare mie sau Boc a inceput sa ia in inaltime.
 • 0 (0 voturi)    
  Ii recomand Doamnei (Vineri, 4 septembrie 2009, 12:24)

  gabifm [utilizator]

  sa mai lase in pace sindicatele si sa se gandeasca la beneficiarii sistemului de invatamant: elevii, studentii. Si atunci totul va fi bine.
 • 0 (0 voturi)    
  propaganda electorala oranj,prin abuz de putere (Vineri, 4 septembrie 2009, 13:35)

  nedumerit [anonim]

  o lege cu iz propagandistic oranj,prin abuz de putere.puteti sa faceti voi o lege a invatamantului(nu a educatiei,ca aceasta incepe acasa de la 0 ani!), daca nu stiti sa faceti economia sa lucreze,mai mult o duceti spre faliment-cu ministerele voastre economice, totul e degeaba,decat propaganda electorala oranj! in rest,habarnism si escrocherie,cat cuprinde!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version