"Guvernul incearca sa limiteze efectele crizei si sa pregateasca terenul pentru redresarea economica", a afirmat, miercuri, premierul Emil Boc, la Realitatea Tv, inaintea sedintei Executivului. Ultima masura anticriza luata de Guvern este amanarea cu 6 luni a platii obligatiilor fiscale restante pe care firmele le inregistreaza din cauza crizei financiare.

"Firmele care au acumulat datorii dupa 30 septembrie 2008, din cauza crizei, iar astazi sunt executate silit, pentru ca nu isi pot plati datoriile la stat, vor avea la dispozitie amanare de 6 luni. Timp de 6 luni de zile, aceste firme, aflate acum in pragul falimentului, vor fi pasuite. Singura obligatie este ca, luna de luna, ele sa isi plateasca obligatiile fiscale curente la bugetul de stat. In plus, aceste firme trebuie sa garanteze ca isi vor putea plati datoriile restante la stat - aceste datorii nu se sterg si nu se reesaloneaza, ci curg in continuare, iar penalitatile continua sa se stranga", a explicat primul ministru.

"Aceasta este o masura anticriza. Daca executam aceste firme silit, nu mai vine niciun ban la buget de la ele, iar oamenii ajung in somaj", a adaugat premierul.

Pe de alta parte, Emil Boc a dat inca o data asigurari ca "Nu am discutat in niciun cadru constitutional despre majorarea TVA sau a cotei unice".

In ceea ce priveste legea unica a salarizarii, Emil Boc a anuntat ca "Miercurea viitoare vom avea o noua abordare a proiectului in Guvern, urmand ca apoi, proiectul de lege sa fie supus dezbaterii publice".