Partidele politice din Romania s-ar putea trezi aliate in Parlamentul European: conservatorii europeni au vorbit luni despre posibilitatea unei mari aliante parlamentare cu liberalii si socialistii, in conditiile in care dreapta nu poate ajunge singura la o majoritate absoluta, anunta AFP.

Este nevoie de o majoritate in Parlamentul European pentru a avea succes si niciun grup politic nu detine majoritatea absoluta, astfel incat trebuie sa negociem", a admis belgianul Wilfried Martens, presedintele PPE, intr-o conferinta de presa.

El a evocat posibilitatea unei "cooperari" intre cele trei mari familii politice , decmorat-crestinii din PPE, social-democratii si liberalii.

Pe fondul ascensiunii "populistilor si a euroscepticilor", "trebuie mai mult ca niciodata sa realizam aceasta cooperare", a pledat belgianul.

In fata acestei maini intinse, britanicul Graham Watson, seful liberalilor europeni, nu a spus nu, dar pare pregatit sa puna unele conditii.

Avand in vedere rezultatul alegerilor, "concluzia cea mai logica ar fi identificarea unei aliante de centru-dreapta pentru a gestiona acest Parlament, dar vreau sa fie vorba despre o adevarata alianta politica, ideologica, in locul unui aranjament tehnic, cum s-a intamplat in trecut", a declarat Watson.

El a evocat si posibilitatea "unei coalitii de trei partide", formata din PPE, liberali si social-democrati.

Dar, pentru a realiza aceasta uniune, conservatorii s-ar putea vedea obligati sa imparta cu celelalte doua formatiuni politice o serie de posturi-cheie.

Daca liberalii ii vor ajuta pe conservatori in mentinerea lui Jose Manuel Barroso in fruntea Comisiei Europene" - alternativa pe care Watson o considera posibila - atunci "ar fi intelept, poate, sa nu insiste si pentru postul de presedinte al Parlamentului European", pe care ar trebui sa-l lase liberalilor sau socialistilor, a sugerat britanicul.

Graham Watson a precizat ca va discuta conditiile unei aliante cu seful PPE in Parlamentul European, Joseph Daul.

Potrivit voturilor insumate pana acum, PPE detine 267 de locuri in Parlamentul European, urmat de social-democrati (159 locuri), liberali (81) si verzi (51).