Liderii de filiale ai PDL au primit luni, la sedinta Colegiului Director, ordin sa asigure, la alegerile din 7 iunie, cate zece voturi, in medie, pe fiecare sectie de votare pentru Elena Basescu, au declarat pentru HotNews.ro surse de la varful partidului. Pedelistii se bazeaza pe un calcul simplu: in tara sunt in total 17.000 de sectii de votare. Zece voturi pe sectie inseamna 170.000 de voturi. Astfel, EBA ar castiga un mandat la Bruxelles si in cazul unei prezente super-optimiste de 30%. O prezenta mai redusa inseamna emotii mai putine. Candidatii independenti devin europarlamentari daca, potrivit legii legii, aduna mai multe voturi decat asa numitul coeficient electoral national.

Potrivit legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European din 2007, in cazul candidatilor independenti se ia in calul asa numitul coeficient electoral national. Acesta reprezinta, potrivit legii, “partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari ce revin Romaniei”.

O prezenta de 25% echivaleaza cu 4, 5 milioane de voturi exprimate. Numarul cetatenilor cu drept de vot din Romania este de aproximativ 18 milioane.

Numarul europarlamentarilor care revin Romaniei este de 33. In cazul unei prezente de 25%, coeficientul electoral national este echivalentul a 136 de mii de voturi. Si in cazul unei prezente super-optimiste, de 30%, Elena Basescu tot ar intra in Parlamentul European. O prezenta de 30% inseamna un coeficient electoral national de 163 mii de voturi. Or, EBA ar avea asigurate de activitistii PDL minim zece voturi pe sectie de vot, adica 170.000 pe tara.

PDL incearca sa distribuie numarul de voturi strict necesar catre EBA pentru ca orice vot in plus inseamna si mai putine voturi pentru partid, care si asa se afla la egalitate cu PSD in majoritatea sondajelor.

Oficial, presedintii de filiala neaga ca ar fi primit directive de la centru in cazul EBA: “Singurul meu target este cel stabilit in Biroul Permanent ai filialei si vizeaza strict partidul si nu pe Elena Basescu. Nu am primit nici o directiva de la centru sa adunam voturi pentru Elena Basescu, nu am nici o informatie in acest sens, voturile trebuie sa fie canalizate pe PD-L. Cel mai in masura este sa va raspunda domnul Flutur in chestiune asta pentru ca dansul este factorul de comunicarecare transmite directivele si ordinele de partid, eu nu stiu nimic de asta si nimeni nu m-a informat in acest sens”, a declarat Lucian Bode, presedintele PDL Salaj.

Ce spune legea

  • Art. 20. - (1) Pentru partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezinta 5% din totalul voturilor valabil exprimate, la nivel national.
  • (2) Candidatilor independenti li se pot atribui mandate daca au obtinut, fiecare in parte, un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu coeficientul electoral national. Coeficientul electoral national reprezinta partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari europeni ce revin Romaniei.