"Impozitul forfetar incalca legislatia europeana si nu face decat sa incurajeze companiile sa caute noi forme de evaziune fiscala", este de parere vicepresedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a anuntat ca PNL pregateste o motiune simpla pe aceasta tema.La scurt timp dupa declaratia lui Bogdan Olteanu, liderul liberal Crin Antonescu a anuntat ca PNL ia in calcul chiar depunerea unei motiuni de cenzura la adresa proiectului de rectificare bugetara pe care Guvernul Boc l-a adoptat si a introducerii impozitului forfetar.

"Vom incuraja companiile sa gaseasca noi metode de a-si ascunde veniturile, de evaziune. Probabil vom ajunge in situatia in care foarte multe dintre companiile mici se vor transforma in persoane fizice autorizate, pentru a evita sa plateasca acest impozit. Consecinta va fi cu atat mai grava pentru buget pentru ca PFA nu platesc nici alte impozite, ca atare veniturile bugetare vor scadea, si nu vor creste", sustine Bogdan Olteanu, citat de NewsIn.

El considera ca masura gandita de cabinetul Boc ar descuraja infiintarea de noi firme, avand in vedere faptul ca, spune Bogdan Olteanu, "cele mai multe firme merg pe pierdere in primii ani de activitate". El spune ca si investitorii vor avea de suferit, din cauza ca "nu isi vor mai putea armoniza investitiile". "Vor fi grav afectate firmele din industria alimentara", a mai atras atentia fostul presedinte al Camerei Deputatilor.

Bogdan Olteanu a amintit de precedentele judecate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, prin care s-a stabilit ca impozitul "pe pierdere" incalca legislatia comunitara. "Romania va fi obligata de CEDO sa renunte la prevederile impozitului pe pierdere", a afirmat el, dand ca exemplu Franta si Ungaria, care au renuntat la acest gen de taxare.

El a aratat, de asemenea, ca un document al FMI, "Norme de elaborare a legislatiei fiscale" prevede ca impozitul pe profit, calculat la nivelul veniturilor, este inechitabil si distorsioneaza activitatea economica, incurajand forme noi de evaziune fiscala.

Crin Antonescu:Motiune de cenzura pentru proiectul de rectificare bugetara

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, tot marti, ca liberalii au luat decizia politica de a initia o motiune de cenzura la adresa proiectului de rectificare bugetara pe care Guvernul Boc l-a adoptat. In ceea ce priveste impozitul forfetar, Crin Antonescu il considera un "genocid fiscal".

"Vom ataca ideea impozitului forfetar, pe care o socotim aproape un genocid fiscal. E o masura care exprima inca o data incompetenta si chiar iresponsabilitatea Guvernului Boc", a sustinut, intr-o conferinta de presa, Crin Antonescu.