Cifrele din bugetul pe 2009 sunt departe de promisiunile facute de coalitia aflata la guvernare, a afirmat, luni, fostul premier, Calin Popescu Tariceanu. "Sunt niste cifre departe de ceea ce s-a promis si ceea ce a fost la buget in 2008. Sunt niste neconcordante flagrante pentru care Guvernul ar trebui sa vina cu niste raspunsuri cu care nu a venit pana acum."

Declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu:

  • "Va dau un singur exemplu: in 2008, agricultura depasise 3% din PIB, iar anul acesta pentru agricultura se aloca doar 1,5% din PIB, pentru cercetare, pentru cultura, sunt diminuari extraordinar de mari."
  • "Colegii mei lucreaza incepand de astazi la pregatirea de amendamente pentru buget. Va fi un efort comun, din care va trebui sa rezulte o dezbatere care sa forteze Guvernul sa se apropie de angajamentele pe care si le-a asumat."
  • "Sunt lucruri care starnesc si multa nedumerire. Veniturile la buget sunt prognozate sa creasca cu nu mai putin de 24% fata de 2008 in conditiile in care cresterea economica previzionata de buget e de 2,5%. Sunt niste neconcordante flagrante la care Guvernul trebuie sa dea niste raspunsuri."
  • "Inca o data, revin cu aceeasi idee: odata cu adoptarea bugetului de catre Guvern trebuia prezentat un plan anticriza. Bugetul trebuie sa includa masuri anticriza, pentru ca aceste masuri sunt de natura economica, nu sunt de natura discursiva, cum crede poate domnul Boc."
  • "Domnul Boc a invatat ceva. Dupa ce am spus de 10 ori ca trebuie sa spuna ce fel de buget este, catre ce se indreapta, e un buget destinat cresterii economice sau crearii locurilor de munca, a inceput sa faca cum face cu Basescu, numai ca eu nu sunt Basescu. Eu nu il pun sa repete ce spun eu. Eu il rog sa gandeasca. Sa ne spuna clar si sa ne demonstreze ce urmareste acest buget."
  • "Fara indoiala ca partidele sunt obligate sa participe la dezbaterea pentru buget, dar cred ca si cetatenii trebuie sa fie interesati. Asta pentru ca odata bugetul votat, el ne va da un indiciu foarte clar: ce se va intampla cu puterea de cumparare a cetatenilor."
  • "Oamenii sunt deja ingrijorati ca va scadea puterea de cumparare. Am vorbit cu pensionari care se tem de acest lucru."
  • "Punctul de pensie pe care domnul Boc spune ca il va duce la 45% a fost deja dus la 45% inca de la 1 octombrie 2008. Minima obligatie a domnului Boc este sa il mentina, daca nu va fi in stare sa-l creasca."
  • "Nu cred ca este o politica destinata motivarii muncii taierea banilor celor care lucreaza peste program. Oamenii au niste obligatii de servici si eu cred ca trebuie sa ii stimulam sa munceasca mai mult, dar sigur ca trebuie sa ii si platim."
  • "Nu mai suntem in epoca socialista cand se facea munca voluntara. Suntem intr-un alt sistem, economie de piata, in care munca se retribuie.Trebuie ca munca sa fie rasplatita si motivata."
  • "Domnul Boc ofera facilitati angajatorilor ca sa trimita oamenii in somaj. Pentru mine e o mare mirare cum poate sa aiba un astfel de sistem de gandire."