Comisia juridica a votat miercuri impotriva inceperii urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase, in dosarele "Tamara" si "Zambaccian 2", cu 10 voturi impotriva (PSD si reprezentantul minoritatilor nationale) si 9 pentru (PD-L).

Salvatorul lui Nastase
Foto: Camera Deputatilor
La momentul votului, reprezentantii PNL si UDMR nu au fost prezenti in sala. Votul care a inclinat balanta in favoarea PSD i-a apartinut deputatului Mircea Grosaru (foto), din partea comunitatii italiene.

Social-democratii au facut front comun in spatele lui Nastase refuzand sa voteze pentru inceperea urmaririi penale, motivand ca probele in cele doua dosare au fost declarate nule de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In schimb, deputatii PD-L au sustinut ca probele sunt valabile ca acte premergatoare si ca poate fi avizata inceperea urmaririi penale. Conform procedurii, raportul comisiei juridice care recomanda neinceperea urmaririi penale urmeaza sa intre in plenul Camerei, care este forul decizional.

Ce au sustinut reprezentantii partidelor politice:

  • Mihail Boldea, PD-L: Probele declarate nule de Curtea Constitutionala se constituie acte permergatoare castigate cauzei. Din punct de vedere procedural, se poate da un aviz favorabil pentru inceperea urmaririi penale.
  • Florin Iordache, PSD: Nu avem documente noi asupra carora sa se pronunte comisia juridica. Inalta Curte de Casatie precizeaza ca probele sunt nule. Am solicitat in doua randuri Procurorului General sa ne trimita probe noi care nu au fost declarate nule. Comisia juridica nu poate face un raport in lipsa de probe decat ocolind legea. Solicit ca prin intermediul Biroul Permanent sa retrimitem aceste dosare si sa existe o corespondenta intre BP si Procurorul General.
  • Eugen Nicolicea, PSD: Exista doua solutii: constituirea unei comisii de ancheta ori trimiterea dosarelor la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
  • Cornel Stirbet, PD-L: Sa propunem plenului, nu dam nici un aviz, nu facem nicio recomandare plenului si il lasam sa stabileasca singur. Colegii de la PSD sustin ca trebuie sa stabilim daca exista probe temeinice daca Nastase trebuie trimis in judecata. Nu probele au fost declarate nule, ci procedura. Aceste probe au calitatea de indicii, deci trebuie recomandata inceperea urmaririi penale. 
  • Daniel Barbulescu, PD-L: Probele au valoarea unor acte premergatoare valabile pentru inceperea urmaririi penale. Vreau sa va atrag atentia ca peste doua saptamani asteptam raportul pe justitie si este important nu doar semnalul politic, ci si cel juridic.
  • Gheorghe Gabor, PNL: Acest dosar a mai fost de doua ori la comisia juridica si s-a solicitat de fiecare data Parchetului sa ne trimita doar acele probe care nu au fost declarat nule. Dar Parchetul ne-a retrimis inapoi toate dosarele, este vorba de 900 de declaratii ale martorilor, va inchipuiti ca niciunul dintre noi nu le-a citit pentru ca nu am avut timpul necesar. Cred ca ne-ar trebui cel putin doua saptamani sa punem cap la cap probele.
  • Daniel Buda, PD-L: Fiecare dintre dumneavoastra este liber sa voteze cum ii dicteaza constiinta. Sper sa nu fie asa cum a scris presa, ca dezbaterile de azi sunt un test pentru Coalitie.

Cazul Nastase a declansat primul scandal major intre PSD si PD-L

PSD a anuntat ca va contesta la Biroul Permanent procedura prin care s-a votat impotriva urmaririi penale a lui Adrian Nastase, vot care lasa la latitudinea plenului Camerei decizia finala.

In incercarea de a taragana dosarele Nastase, social-democratii vor sa nu introduca raportul in plen si au solicitat ca Biroul Permanent sa continue corespondenta cu Procurorul general.

Presedintele comisiei juridice, Daniel Buda a refuzat sa supuna la vot propunerea deputatilor PSD., fapt care starnit protestul social-democratilor.

Vicepresedintele comisiei, social democratul Florin Iordache il acuza pe Buda de "abuz in functie", si ameninta ca va contesta la conducerea Camerei decizia comisie juridice.

"Vom contesta modul in care colegii inteleg sa conduca o sedinta. Imi dau seama ca nu stiu sa conduca o sedinta. Fiecare propunere din comisie trebuia supusa la vot", a declarat social-democratul Florin Iordache.

El a adaugat ca Daniel Buda a fost "nervos pentru ca nu a fost in stare sa duca la indeplinire sarcina de la partid".

Raportul comisiei juridice privind neinceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase si scandalul dintre deputatii PSD si PD-L vor fi discutate in cadrul Biroului Permanent . Tot conducerea Camerei va decide daca raportul comisiei va fi sau nu introdus in plen.

PSD ameninta ca se retrage din Comisie daca nu se reia sedinta

PSD ameninta ca, daca nu se reia sedinta Comisiei Juridice din momentul in care a fost suspendata si nu se voteaza propunerea PSD, nu va mai participa la sedintele Comisiei conduse de democrat-liberalul Daniel Buda.

Social-democratii sustin ca, "in afara oricaror cutume parlamentare, incalcand dreptul la opinie al membrilor comisiei, deputatul Daniel Buda, presedintele Comisei juridice, a refuzat sa supuna la vot" propunerea PSD privind retrimiterea cazului Nastase la Biroul Permanent.

In opinia deputatilor PSD din Comisie, Daniel Buda "a supus la vot, arbitrar, o propunere proprie si, pentru ca votul i-a fost defavorabil, a suspendat, in mod unilateral, sedinta Comisiei".

"Consideram inadmisibila o astfel de atitudine si solicitam reluarea sedintei Comisiei Juridice din momentul in care a fost suspendata si supunerea la vot a propunerii parlamentarilor PSD. In caz contrar, deputatii PSD isi rezerva dreptul de a nu mai participa la sedintele Comisiei juridice, conduse de Daniel Buda", afirma PSD, intr-un comunicat de presa.