Presedintele Traian Basescu a trimis, luni, Parlamentului, spre reexaminare, doua legi sustinute de primarul Constantei, Radu Mazare. Una dintre ele prevede transferarea administratiei plajelor catre administratiile locale iar cea de a doua lege creeaza cadrul legal pentru construirea unui drum de coasta intre portul Constanta si Mamaia, se arata intr-un comunicat al Presedintiei, citat de NewsIn.

Seful statului a trimis la reexaminare Legislativului, solicitand respingerea actului normativ inaintat spre promulgare, o lege prin care parlamentarii, la initiativa primarului social-democrat Constantei, Radu Mazare, au modificat ordonanta guvernamentala care prevede ca "autorizarea construirii de noi sosele in banda litorala, de 50-150 m, paralela cu linia tarmului sau in zonele protejate este interzisa" in sensul introducerii posibilitatii construirii unui drum de-a lungul falezei care sa lege statiunea Mamaia de centrul istoric al Municipiului Constanta.

"Consider ca aceasta exceptie nu se justifica, deoarece ratiunea interzicerii autorizarii construirii de noi sosele in banda litorala de 50-150 metri deriva din necesitatea protejarii zonei costiere, ce presupune apararea integritatii acesteia, conservarea trasaturilor si elementelor sale naturale si prevenirea efectelor negative generate de eventuale lucrari si instalatii care ar putea fi executate", se arata in cererea de reexaminare inaintata de seful statului Parlamentului.

Actul normativ prin care se schimba titularul dreptului de adminstrare a falezelor si plajelor situate in extravilanul localitatilor riverane Marii Negre face de asemenea obiectul cererii de reexaminare a sefului statului, in sensul respingerii legii, avand in vedere ca initiativa a fost, de altfel, respinsa atat de Senat, cat si de Guvern.

Aceasta lege care stabileste ca plajele din spatiul extravilan al localitatilor din preajma Marii Negre trec din administrarea Administratiei Nationale "Apele Romane" in administrarea consiliilor judetene sau locale, dupa caz, este inoportuna, sustine presedintele, deoarece "ar face imposibila aplicarea unei politici unitare privind dezvoltarea litoralului romanesc", in acord cu directivele europene.

De altfel, Constitutia prevede ca plajele fac obiectul exclusiv al proprietatii publice si, in consecinta, consiliul judetean Constanta si consiliile locale riverane Marii Negre nu pot administra domeniul public al statului de interes national.

Camera Deputatilor a adoptat la finalul lunii septembrie o lege care prevede ca plajele trec din administrarea Regiei Nationale Apele Romane in cea a consiliilor locale sau, dupa caz, judetene, dar si o alta initiativa care creeaza cadrul legal pentru construirea unei sosele de coasta intre portul Constanta si Mamaia.