Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care falezele si plajele Marii Negre vor fi administrate de autoritatile locale. Mai exact, terenurile intravilane aflate in proprietatea Regiei Nationale Apele Romane vor trece in administrarea consiliilor locale, iar plajele din extravilan in administrarea consiliilor judetene. Proiectul a fost adoptat cu 167 de voturi pentru (PSD, PNL, UDMR, PRM si PC), 48 impotriva (PD-L) si cinci abtineri.

Ministerul Mediului, prin Regia Apele Romane, va detine in continuare terenurile luate in administrare de autoritatile locale, astfel incat jumatate din sumele obtinute prin concesionare vor reveni Regiei, iar cealalta jumatate administratiei locale.

Initiatorii proiectului sunt trei deputati PSD, printre care si Alexandru Mazare, fratele primarului Constantei, Radu Mazare.

"In prezent, plajele sunt administrate de operatori privati, care n-au nicio legatura cu turismul. Ca sa va dau un exemplu, la Constanta este o firma de fier vechi, alta de tigari si alta care se ocupa de mai stiu eu ce. Acesti trei operatori au toata plaja din Mamaia. Ei au subinchiriat-o catre mai multi operatori, adevaratii agenti de turism, la preturi astronomice. Noi vrem ca plaja sa revina operatorului din turism. Ai hotel pe plaja, exploatezi si plaja din fata hotelului', a declarat deputatul Alexandru Mazare.

Proiectul de lege va fi trimis spre promulgare, dupa ce Senatul a dat raport de respingere.

Aviz favorabil pentru construirea soselei care va lega Mamaia de Constanta

Tot marti deputatii au votat un proiect de lege care modifica o ordonanta de urgenta privind gospodarirea integrata a zonei costiere. Initiativa apartine tuturor partidelor reprezentate in Parlament si prevede crearea unui cadrul legislativ pentru construirea unei sosele de coasta.

Deputatii au modificat ordonanta de guvern data de fostul ministru al mediului, Sulfina Barbu, conform careia "autorizarea de construire de noi sosele in banda litorala, de 50-150 de metri, paralela cu linia tarmului sau in zonele protejate este interzisa".

Initiatorii proiectului de lege au modificat textul si au introdus prevederea ca se poate "construi un drum de-a lungul falezei de nord a municipiului Constanta, intre statiunea Mamaia si Centrul istoric al municipiului Constanta, cu avizul Comitetului National al Zonei Costiere".

"O astfel de sosea va asigura deschiderea catre zona litorala. Exista bani europeni pentru acest proiect, mai exact 15 milioane de euro", a explicat in plen, Alexandru Mazare.

Initiativa legislativa a fost adoptata cu 223 de voturi pentru, doua contra si doua abtineri si va fi trimisa spre promulgare.