Presedintele Traian Basescu l-a contactat telefonic pe Patriarhul Daniel si l-a informat despre intentia sa de a-l invita pe Papa Benedict al XVI-lea intr-o vizita oficiala in Romania, in cursul anului viitor, precizeaza Patriarhia, citata de NewsIn.

"Presedintele Romaniei l-a informat pe Preafericitul Parinte Patriarh Daniel despre intentia de a-i adresa Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea invitatia de a vizita Romania in cursul anului 2009. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mentionat faptul ca o astfel de invitatie este posibila la nivelul relatiilor bilaterale dintre cele doua state, Romania si Vatican, dar ca pentru o invitatie oficiala din partea Patriarhiei Romane este necesar si acordul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa cum s-a procedat si in cazul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania (1999)", se arata in comunicatul citat.

Patriarhul Daniel a subliniat faptul ca "implinirea a 10 ani, in 2009, de la prima vizita a unui Episcop al Romei intr-o tara majoritar-ortodoxa se cuvine sa fie marcata in luna mai 2009 printr-un moment aniversar".

Inainte de a pleca in vizita oficiala la Vatican, Traian Basescu a avut vineri o convorbire telefonica cu Patriarhul, pentru a-l intreba daca are de transmis un mesaj catre Papa Benedict al XVI-lea, avand in vedere ca programul oficial al vizitei include o intrevedere cu Suveranul Pontif. "Presedintele Traian Basescu a dorit sa transmita Sanctitatii Sale un mesaj din partea Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane.(...) Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a transmis Intaistatatorului Bisericii Romano-Catolice salutul sau fratesc si a reinnoit multumirile pentru apelul facut de Papa in favoarea comunitatii ortodoxe romanesti din Italia, adesea atacata pe nedrept in presa italiana", precizeaza Patriarhia.

Patriarhul Daniel l-a felicitat pe seful statului pentru initiativa de a vizita si noul Centru eparhial (de langa Roma) al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, in cadrul deplasarii la Roma.

Presedintele Traian Basescu va efectua o vizita oficiala la Vatican in perioada 5-7 septembrie, urmand sa fie primit de Suveranul Pontif, Papa Benedict al XVI-lea.

La Sfantul Scaun va avea intalniri atat cu Papa Benedict al XVI-lea, cat si cu eminenta sa, Cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat al Sfantului Scaun. Intrebat care va fi agenda intrevederii de la Vatican, presedintele a spus ca problemele sunt pe mai multe paliere, iar unul din ele este legat de politica Bucurestiului de consolidare a relatiilor pe care Romania incearca sa le dezvolte cu tarile catolice. "Obiectivul acestei vizite e sa consolidam relatia si prin influenta pozitiei Sanctitatii Sale in lumea catolica. Discutiile cu Papa si cu secretarul de stat al Vaticanului vor viza si modul cum romanii din Italia sunt ajutati, mai ales ca Papa, cat si demnitari ai Vaticanului a avut pozitii extrem de favorabile pentru cetatenii romani aflati in dificultate in Italia", a mai explicat seful statului.