Deputatul PD-L Valentin Iliescu a declarat ca PNL si PSD incearca sa-i determine pe democrat-liberali sa conteste desemnarea colegiilor electorale, dar ca acest lucru nu se va intampla. In cadrul emisiunii Discutia saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si BBC, el a recunoscut ca si in PD-L sunt politicieni care nu doresc aplicarea votului uninominal si i-a acuzat pe colegii din comisia parlamentara de Cod Electoral ca la desemnarea colegiilor din judetul Cluj, au uitat o comuna pe dinafara. Liberalul Mihai Voicu, presedintele comisiei, a afirmat ca desenarea colegiilor a inceput tarziu pentru ca toti palramentarii au fost implicati in campania electorala de la locale. El a adaugat ca in judetele care nu vor fi discutate pana pe 19 iulie colegiilor vor fi desenate de Guvern.

Valentin Iliescu sustine ca reprezentantii PSD si PNL nu vor ca votul uninominal sa se aplice la alegerile din toamna, dar ca le este frica sa-si asume responsabilitatea amanarii legii, astfel ca incearca sa determine PD-L sa conteste desenarea colegiilor.

  • Lor nu le convine, nici PSD-ului, nici PNL-ului… Ei sunt constienti ca a incerca sa blocheze legea este o chestie catastrofala pentru ei. Acum s-au ganditi cum sa atenueze efectele. Si evident, ei construiesc niste colegii dinainte castigatoare. (...) Chiar daca nu ne convine ce se intampla la comisie noi nu vom contesta in contencios administrativ decuparea colegiilor. (...) Nu vom contesta pentru ca nu vrem sa se spuna ca ne opunem introducerii votului uninominal. Sigur, ne-am fi dorit ca aceste colegii sa de faca dupa niste decupaje nu neaparat favorabile noua, favorabile judetelor. (...) Si facem, pana pe 19 iulie, si imediat dupa aceea, o selectie cat mai buna ca sa compensam, sa zicem, acest decupaj nefovarabil.

Iliescu a mai afirmat ca reprezentantii PSD si PNL nu au negociat inca toate judetele si ca discutiile au fost atat de grabite incat in unele judete s-a ajuns la situatii aberante.

  • Rep: Ca sa convingeti ascultatorii dati, va rog, un exemplu de astfel de impartire aberanta, un exemplu de pe harta asta, Cluj, Sibiu, care o fi el.
  • VI: Cluj…
  • Rep: Dar ce este aberant acolo?
  • VI: La Cluj este aberant ca o localitate, asa cum au votat distinsii nostri colegi, nu exista.
  • Rep: Cum adica?
  • VI: Comuna Negreni a fost uitata.
  • Rep: Poate e o eroare, pur si simplu.
  • VI: Nu poate fi o eroare daca vorbim si spunem ca suntem oameni seriosi. Spunea domnul Voicu la inceputul emisiunii noastre ca ceea ce a trimis Parlamentul Guvernului se aproba prin Hotarire de Guvern fara nici un fel de modificare. Ei bine, pentru ca dansii au avut o discutie extrem de superficiala in Comisie, acea comuna a fost omisa.
  • Rep: Cu ce scop a fost omisa? Daca spuneti doar ca a fost omisa…nu inteleg mare lucru
  • VI: Eu cred ca a fost tot o chestie de superficialitate in plan local. PSD-ul si PNL-ul in teritoriu au refuzat dialogul cu PDL-ul.

Iliescu a mai declarat ca si in PD-L exista politicieni care nu-si doresc aplicarea votului uninominal.

  • Trebuie sa recunosc ca in toate partidele sunt oameni care nu doresc acest lucru. Este un lucru fara nici un fel de dubiu.(...) Si-n PDL. Peste tot. In toate partidele...

Presedintele comisiei parlamentare, Mihai Voicu, a explicat ca pana acum au fost impartite doar un sfert din judete pentru ca alesii au fost ocupati cu alegerile locale.

  • A existat, de asemenea, un consens in aceasta comisie, ca decupajul sa inceapa dupa data de 15 iunie. Toti parlamentarii au fost implicati, intr-un fel sau altul, in campania pentru alegerile locale. Fie ca erau candidati, fie ca erau presedinti de orga-nizatii, fie ca pur si simplu ca parlamentari trebuiau sa continue si toti au explicat ca nu e posibil sa fie prezenti, sa se concentreze pe o problema atat de importanta inainte de terminarea alegerilor locale.

Mihai Voicu a precizat ca toate colegiile deja impartite in comisie nu vor mai fi modificate de Guvern.

  • Rep: Dar Guvernul, domnule Voicu, pe propunerile care pleaca de la Comisie, cate or fi ele…
  • MV: …nu va interveni…
  • Rep: Dar poate interveni?
  • MV: Nu, nu poate interveni si nici nu-si doreste acest lucru.

Deputatul PSD Florin Iordache, prezent in emisiune, a afirmat ca partidul condus de Mircea Geoana nu si-a stabilit inca viitorii candidati si nu stie daca Adrian Nastase va candida intr-adevar la Mizil.

  • "Noi inca nu am stabilit candidatii. Mizilul, din cate stiu eu , face parte din judetul Prahova. Prahova, daca va uitati pe harta, nu face parte din cele zece, nu a fost trasat. (...) Sunt in PSD, este dreptul fiecarui membru PSD si al organizatiei locale pana la data de 1 august sa stabileasca posibilii candidati si atunci organizatiile judetene isi vor fac propunerile care vor fi sustinute apoi sau nu. "