Raportul Freedom House: note proaste la justitie si guvernare, probleme cu societatea civila si libertatea presei

de D.Petrisor    
Marţi, 24 iunie 2008, 11:53 Actualitate | Politic


 documente
(24 Iun 2008) DOC, 187KB
Raportul Freedom House „Nations in Transit” puncteaza patru domenii in care Romania a cunoscut un regres vizibil in anul 2007 fata de 2006: justitie, guvernare nationala, societate civila si independenta mass-media. Freedom House a dat publicitatii astazi raportul care masoara calitatea democratiei in Romania. In raport se constata ca Romania a inregistrat in 2007 involutii in ce priveste organizarea si independenta justitiei si guvernarea la nivel national.
 • „Anul 2007 a inregistrat un pas inapoi in domeniul reformei din justitia romana”.
 • „In Romania, 2007 a fost un an de instabilitate politica, pentru ca Parlamentul a incercat sa‑l inlature pe presedinte, in pofida avizului negativ al Curtii Constitutionale”.
 • „Societatea civila din Romania s-a dovedit vulnerabila in 2007 atat din punct de vedere financiar cat si politic”. 
 • „In 2007 a continuat tendinta concentrarii trusturilor de presa in mana catorva magnati, iar continutul editorial este afectat de campanii de defaimare si santaje de tot felul”.

In viziunea analistilor Freedom House, „anul 2007 a inregistrat un pas inapoi in domeniul reformei din justitia romana”. Ei au observat ca dupa demiterea, in februarie 2007, a ministrului Monica Macovei, succesorul acesteia, Tudor Chiuariu, a incercat sa-l demita pe  procurorul Doru Tulus, seful Sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care instrumenta majoritatea dosarelor penale ale politicienilor. Mai mult, el a incercat, printr-un proiect legislativ, chiar sa desfiinteze DNA, prin comasarea, intr-o structura de parchet gigantica, cu DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism). „Procurorii au continuat insa sa puna sub acuzare politicieni importanti (in toamna anului 2007 fiind cercetati noua ministri) si au fost incurajati in demersul lor de organismele independente ale magistratilor”, observa Freedom House.

Legi care favorizeaza infractorii si magistrati comunisti
 • „In incercarea de a promova reforma Codului de procedura penala si civila in 2007, Parlamentul a initiat o analiza a nou‑propuselor proceduri pentru Codul penal, care in perioada ministrului Macovei au fost postate pe site‑ul Ministerului Justitiei pentru a fi supuse dezbaterii publice. Ambasadorii SUA si al Marii Britanii, precum si media din Romania si fostul ministru Macovei au acuzat parlamentarii ca au schimbat proiectul de lege in asa fel incat sa ingreuneze procedurile in cazurile de coruptie. Printre noile practici introduse de parlamentari se numara notificarea persoanelor suspectate inainte de efectuarea perchezitiilor la domiciliu si identificarea obiectului exact al perchezitiei, notificarea persoanelor suspecte privind interceptarea convorbirilor telefonice si incetarea urmaririi penale daca dosarul nu a fost solutionat intr‑un interval de sase luni. Aceste prevederi vor face imposibile in Romania nu numai aducerea in justitie a cazurilor de coruptie interna, ci si cooperarea eficienta in cadrul anchetelor internationale vizand terorismul si crima organizata”.
 • Criticile sale se indreapta si spre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), intrucat, asa cum remarca si Comisia Europeana, in raportul din februarie 2008, „responsabilitatea si criteriile etice ale Consiliului si ale membrilor acestuia raman in continuare probleme care suscita ingrijorare. Acelasi lucru este valabil si in cazul potentialelor conflicte de interese ale membrilor CSM (unii membri ai Consiliului si-au pastrat si functiile de conducere in instante si parchete, invocand faptul ca au fost alesi inainte ca Monica Macovei sa legifereze aceasta incompatibilitate – n.red.)
 • In mod ironic, calitatea nu este direct proportionala cu nivelul ierarhic din justitia romana, ba uneori chiar dimpotriva. Majoritatea judecatorilor recrutati dupa 1989 activeaza in continuare in instante inferioare. Curtile de apel si Curtea Suprema sunt populate cu numerosi magistrati formati in perioada comunista. Incercarile de a numi presedinti de tribunale pe baza de concurs au fost, pana acum, sortite esecului. In instantele superioare majoritatea magistratilor sunt numiti pe criterii politice inca dinainte de 2005, iar integritatea unora dintre ei este, in cel mai bun caz, controversata”.
Guvernul Tariceanu: aventura suspendarii lui Traian Basescu si majorarea pensiilor

In ceea ce priveste guvernarea la nivel national, Freedom House marcheaza in analiza sa tentativa nereusita a coalitiei celor 322 de parlamentari de a-l demite din  functie pe presedintele Traian Basescu, acuzat de frecvente incalcari ale Constitutiei. Parlamentul a declansat procedura, in pofida avizului negativ dat de Curtea Constitutionala, iar trei sferturi dintre cetatenii care s-au prezentat la referendum au votat pentru mentinerea in functie a presedintelui Traian Basescu.
 •  „Parlamentul a luat decizia controversata de a vota cresterea pensiilor desi sistemul de pensii era deja suprasolicitat. Legea a fost initial respinsa de guvern si de comisia parlamentara de finante (condusa de un politician PSD), dar a ajuns totusi in Parlament si a fost adoptata".
 •  „Guvernul Tariceanu a emis 130 de ordonante de urgenta in 2007. Acestea sunt acte legislative care se aplica imediat dupa promulgarea lor de catre guvern, inainte de a fi aprobate de Parlament. Aceasta practica este problematica, complicand activitatea legislativa a P arlamentului, unde ordonantele sunt amanate cu lunile sau uneori chiar cu anii si adesea trebuie sa suporte modificari substantiale inainte sa fie prezentate spre aprobare; ceea ce creeaza o instabilitate juridica permanenta. Dat fiind ca majoritatea legislatiei din Romania continua sa fie adoptata in acest fel, chiar si dupa aderarea tarii la UE, rezultatul este o permanenta confuzie pentru cei afectați de legi”.
Activistii societatii civile, recrutati de politicieni: cazul Renate Weber
 • Din cauza intensitatii conflictelor politice din Romania, doar cateva ONG‑uri importante au reusit sa‑si pastreze pozitia independenta in 2007. In toamna insa, o coalitie alcatuita din mai multe grupari, printre care si unele sindicate, sub titulatura de Coalitia pentru un Parlament Curat, a monitorizat integritatea candidatilor pentru Parlamentul European. De altfel, lipsa de fonduri, lipsa de cooperare a guvernului, precum si intrarea in politica a unor noi reprezentanti ai societatii civile au diminuat potentialul societatii civile. ONG‑uri romanesti extrem de active, precum Grupul pentru Dialog Social si Societatea Timisoara, risca sa-si  piarda sediile care le‑au fost inchiriate de municipalitate si intampina dificultati serioase in a obtine sedii noi".
 • Exista si alte organizatii care au incercat sa obtina fonduri publice si au colaborat indeaproape cu agentiile guvernamentale, de a caror bunavointa au avut nevoie pentru a avea acces la fondurile UE. Lista este lunga si include ONG‑uri care au debutat ca organisme de control ale guvernului. In cadrul unui scenariu tipic, ONG‑urile au criticat vehement agentiile publice si apoi au oferit servicii contractuale pentru remedierea situatiei. Partidele politice au incercat sa recruteze intelectuali si activisti ai societatii civile pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European. Renate Weber, fost presedinte al Fundatiei Soros Romania, dupa ce a lucrat ani de zile ca reprezentant independent al societatii civile, a devenit candidat pentru Parlamentul European din partea PNL”.
Independenta presei: Voiculescu, Patriciu, Vantu
 • In 2007, proprietatea de presa s‑a concentrat in tot mai mare masura in mainile unui numar restrans de patroni. Dintre primele 12 ziare, trei sunt proprietatea corporatiei media elvetiene Ringier AG, doua sunt proprietatea lui Adrian Sarbu (care, in toamna anului 2007 a devenit director operational al grupului american de televiziune Central European Media Enterprises), doua sunt detinute de familia politicianului si omului de afaceri Dan Voiculescu, doua de magnatul petrolului Dinu Patriciu si doua de directorul unui fond de investitii, Sorin Ovidiu Vantu. In prezent, Vantu detine 14 publicatii, trei posturi de televiziune, un post de radio si o agentie de stiri. Sarbu detine cinci posturi de televiziune precum si doua cotidiene nationale si o retea de ziare locale. Familia Voiculescu detine trei posturi de televiziune, doua cotidiene si alte cateva organe de presa mai mici. Ringier este singura companie straina importanta care a patruns pe piata media din Romania. Anul trecut existau opt cotidiene neafiliate acestor mari concentrari de proprietate; in prezent mai exista doar doua”.
 • Coruptia la nivelul media sau kompromat (daca e sa imprumutam termenul rusesc) continua sa fie principala problema din presa. Campaniile de imagine ”gri și negru” au devenit o industrie profitabila in sine. Se organizeaza campanii intregi impotriva oponentilor politici sau din afaceri si doar câteva ziare sunt scutite de asemenea jocuri.
 • In 2007 s-a exercitat presiune politica asupra televiziunii publice, SRtV, care include canalele tVR1, tVR2, TVR Cultural si TVRi. In perioada extrem de incordata de dinainte de referendumul din mai, care trebuia sa valideze sau nu suspendarea presedintelui, intre directorul general tVR, Tudor Giurgiu, si directorul departamentului de stiri, Rodica Culcer, s-a declansat un conflict. (...) Media din România si societatea civila si‑au manifestat destul de timid solidaritatea cu jurnalistii din TVR. 

Freedom House a dat publicitatii raportul Nations in Transit, in care analizeaza evolutia societatii romanesti in anul 2007. Notele cele mai bune le-au primit societatea civila (2,25 pe o scala descrescatoare de la 1 la 7), procesul electoral (2,75) si guvernarea locala (3,00), cotate la acelasi nivel ca in 2006. Freedom House a constatat involutii in ce priveste organizarea si independenta justitiei (4,00 fata de 3,75 in 2006) si guvernarea la nivel national (3,75 fata de 3,50 in 2006).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1123 vizualizari

 • -3 (5 voturi)    
  M. Macovei (Marţi, 24 iunie 2008, 12:32)

  calin [anonim]

  Astia nu sunt aia cu Monica Macovei?? Sa nu-mi vorbeasca ei de societatea civila si de guvernare ca nu au acest drept.
  • +2 (4 voturi)    
   Solul si mesajul (Marţi, 24 iunie 2008, 12:44)

   Pepi [utilizator] i-a raspuns lui calin

   Mda... pentru tine e mai inportant cine aduce mesaju decat ce contine mesajul... Deschide ochii si urechile, porneste procesorul si gandeste liber, nu cu prejudecati!
  • +3 (3 voturi)    
   "Noi nu ne vindem tata!" (Marţi, 24 iunie 2008, 12:47)

   olandezu [anonim] i-a raspuns lui calin

   O FURAM!

   nu e asa, Caline?
  • +1 (1 vot)    
   Nu (Marţi, 24 iunie 2008, 12:47)

   Barengott [anonim] i-a raspuns lui calin

   Aia sunt Apador CH ...
   • -3 (3 voturi)    
    APADOR CH erau cei care o plateau pe Monica (Marţi, 24 iunie 2008, 13:26)

    MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui Barengott

    ...inainte sa devina ministra. Era un fel de sefa la ei. Transparency sunt ceilalti...pe care i-a platit Monica DUPA ce a ajuns ministra...le-a comandat un celebru RAPORT , care a sata la baza REFORMEI MACOVEI....Un raport acordat fara licitatie.......Oricum este istorie....Mortu de la gropa nu se mai intoarce.....Iar daca ai un proces pe care il judeca acum judecatori din astia noi...NECOMUNISTI...vei constata cu mahnire ca e ca si cum ar fi din aia vechi ....COMUNISTI....unii "PIERDE"....alti castiga....Falsitatea raportului mentionat in articol e usor de observat...DNA e alcatuit doar din PROCURORI TINERI, NON COMUNISTI....si fac o asa de mare branza ca si azi, in 2008 vorbim tot despre "INVINUITUL" Nastase, iar nu despre CONDAMNATUL BOMBONEL
  • +3 (3 voturi)    
   paradisul mioritic (Marţi, 24 iunie 2008, 12:51)

   levi [anonim] i-a raspuns lui calin

   Ai dreptate,mint cu totii,aici e un paradis!Nu se fura,nu exista coruptie,M.M.si Freedom House mint,stiu sigur! asa mi au confirmat si vocile din cap!!!
  • -4 (4 voturi)    
   freedom house?????????????? (Marţi, 24 iunie 2008, 13:11)

   calin [anonim] i-a raspuns lui calin

   "Freedom House îi atacă pe Victor Ciutacu şi subsemnatul.Libertatea de expresie devine interesantă pentru ei doar dacă-l pupăm pe Băsescu în... "
   "Mihai Poliţeanu - Coordonator de programe
   Mihai Poliţeanu este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti. Şef de an şi reprezentant al studenţilor în Senatul Universităţii pentru 2 ani. A urmat cursurile masteratului Studii Umaniste Interdisciplinare în Limba Germană al Universităţii Bucureşti şi a obţinut diploma de MA în Studii ale Naţionalismului la Universitatea Central Europeană din Budapesta. Actualmente este doctorand al aceleiaşi universităţi, în cadrul Departamentului de Istorie a Europei Centrale şi de Sud-Est. În 2004 a lucrat la Societatea Academică din România ca ofiţer de comunicare, fiind în acelaşi timp secretar general al Coaliţiei pentru un Parlament Curat. Între 2005 şi 2007 a fost consilier în cadrul Ministerului Justiţiei. Începând cu iunie 2007 este coordonator de programe în domeniul justiţiei, statului de drept şi respectării drepturilor omului, în cadrul Freedom House România şi coordonator al Iniţiativei pentru o Justiţie Curată. Asta e omul lui Macovei. A lucrat si ptr Pippidi. Mult mai probabil sa fie omul din spatele afacerii. "

   Acestea sunt luate de pe un blog respectat.
   Asa ca, sa ne lase Freedom House.
   • +1 (1 vot)    
    ??? (Marţi, 24 iunie 2008, 13:56)

    Barengott [anonim] i-a raspuns lui calin

    Daca nu te duce mintea sa gandesti, de ce mai postezi? Doar ca sa te faci de ras?
    A, uitasem, tu esti omu lui quariu. Doar idiotii pot sa-l creada pe tanaru mafiot ...
    • -4 (4 voturi)    
     ????? (Marţi, 24 iunie 2008, 14:16)

     calin [anonim] i-a raspuns lui Barengott

     Deci, dupa tine daca nu-i pup picio.... licuriciului, n-am minte? Uite de asta au pierdut alegerile cei pe care-i sustii. Asa ca, tineti-o tot asa si la mai mare.
 • +4 (4 voturi)    
  Ce nu au dreptate? (Marţi, 24 iunie 2008, 12:45)

  BellCross [anonim]

  Vrei sa spui ca nu au dreptate??? Cum sa decida parlamentul ca pentru ca un politician sa fie anchetat acesta trebuie sa fie anuntat prealabil? ce ar fi ca la orice raid al politiei sa fie anuntat la stiri cu o ora inainte??
  Mai este si faza ca pentru ca Nastase sa fie anchetat acest lucru trebuie sa fie aviat de deputati care e o faza ridicola pentru ca incalca clar principiul separatiei puterilor in stat dar fie......
 • +1 (1 vot)    
  negru pe alb (Marţi, 24 iunie 2008, 12:56)

  alex [anonim]

  usor usor o sa ne curatam de vechi comunisti si securisti ce inca au prim planul vietii politice. este sensul normal al lucrurilor, asa cum ceausescu a fost "deraiat", nu vor scapa la nesfarsit, au tupeu..dar atat....cand o sa fie stransi de oua o sa inchida ciocul. e bine ca rapoartele astea sunt facute publice insa acestea ar trebuie sa fie disponibile ppana si in mediul rural, nu toata lumea are acces le net dar nici nu are nimeni interesul sa dea o parte din banii astia nerambursabili catre infrastuctura, de ce sa ii destepte? cand pot fi controlati cu materiale ieftine de propaganda. tara asta de kkt poate deveni intr-o zi una in care sa vrei sa fii, se vor indrepta lucrurile iar o contributie majora si decisiva o vor avea cei ce cu timpul se vor repatria
 • +3 (3 voturi)    
  Cine este surprins de raport? (Marţi, 24 iunie 2008, 13:08)

  tar [anonim]

  E ceva nou in raport de care sa nu se stie?

  -legi pt infractori si judecatori care fac ce vor.
  -lideri de sindicat intrati in politica
  -ziare/televiziuni sunt cumparate de Voiculescu, Patriciu, Vantu
  -guvern incapabil.

  Cred ca lumea stie deja astea. Si daca au primit note slabe de la Freedom House, mare lucru. Raman parlamentarii/guvernatii repetenti? Nu-ii intereseaza ce le spune nici macar CE.
  • +2 (2 voturi)    
   Ce e nou in 2007 fata de 2006 = PUTEREA PSDPNL (Marţi, 24 iunie 2008, 13:52)

   *** [anonim] i-a raspuns lui tar

   1. Este faptul ca toate astea se datoreaza Guvernului PNL sustinut de PSD.

   -legi pt infractori si judecatori care fac ce vor.
   -lideri de sindicat intrati in politica
   -ziare/televiziuni sunt cumparate de Voiculescu, Patriciu, Vantu
   -guvern incapabil.

   2. Mai este noua ingerinta POLITICA directa a PSD-PNL in justitie - prin legi si ordonante de urgenta

   3. Mai este nou faptul ca pana acum nicio organizatie internationala (CE, BM, whatever) nu a cerut socoteala puterii pentru aceste abuzuri, - mai ales in domeniul libertatii presei si democratiei - legitimand astfel abuzurile PSDPNL.
   (vezi cazul ONG-urilor recrutate de putere)

   4. Mai este nou un fapt (inca) fara precedent: faptul ca DNA si-a continuat activitatea in ciuda ingerintelor si presiunilor POLITICE ale PSDPNL.
 • -1 (1 vot)    
  MAI VREAU NISTE VOTURI NEGATIVE (Marţi, 24 iunie 2008, 17:08)

  MIHAI 2 [anonim]

  ......Asadar .....SOCIETEA CIVILA a fost cumplit vatamata prin "tradarea" Renatei Weber .....care a abandonat lupta si pe Soros ajungand Parlametar European.....Asa sa fie ?! ........O fi ajuns si Parlamentul European o cloaca de comunisti si securisti ....si nu stim noi......Se mai deduce din raportul..... (scris chiar de ea MM ....asta o vad si orbii...) ca singura care si-a pastrat puritatea ideologica (ONG)..... tot Macovei fuse......functia de ministru fiind in mod esential ne-guvernamentala.....Nasol e cand trebuie sa-ti suspenzi fonctia gandirii.....!
 • +1 (1 vot)    
  si democrati, dar si hoti! (Marţi, 24 iunie 2008, 18:16)

  la mezon de la liberte [anonim]

  In Romania, democratia a ajuns la maturitate si se indreapta spre batranete. Romanii apreciaza cinstea, corectitudinea, munca. Munca la americani, la japonezi, la nemti, la ei mai putin, adica deloc. Romanii sunt oameni cu care Europa se mandreste. Oriunde se duc sunt primiti cu bratele deschise, rugati sa se stabileasca si sa le explice si altora care este secretul reusitei lor. Cum au reusit sa se imbogateasca atatia fara sa munceasca macar o zi. Cum fura atatia si nu-i vede nimeni, iar daca-i vede, nu-i prinde. Iar daca-i prinde, nu le face nimic. Au construit o societate care poate servi drept model Angliei, Frantei sau Statelor Unite, prin relatiile de exceptie cu vecinii. Numai cu Marea Neagra n-au fost in razboi, in rest cu toti au ceva de impartit. Oamenii politici isi respecta electoratul , nu se zgarcesc cand e sa-i cumpere voturile, si n-au liniste pana nu fac exact pe dos decat au promis. Presa este obiectiva, deschisa, inteligenta si poate fi cumparata la preturi accesibile, pentru ca analfabetii trebuie si ei sa traiasca. Partidele politice sunt organizatii deschise schimbului de idei si dorintei de modernizare. Nu exista stanga si dreapta, caci au invatat de la fotbal sa-si schimbe locurile dintr-o parte in alta. Iar toate astea s-au facut datorita cerdintei nestramutate a romanilor in loterie , barbut, cersetorie, prostitutie si trafic de persoane.
  • 0 (0 voturi)    
   Nefericitule! (Miercuri, 25 iunie 2008, 12:45)

   V. Bauer [anonim] i-a raspuns lui la mezon de la liberte

   Dar daca traiesti intro tara, pe care o detesti cu atita ardoare, printre niste oameni pe care i-i consideri de cea mai proasta calitate, dece nu pleci acolo unde crezi ca te-ai simti mai bine (ca pea departe nu e)? Ce te leaga de aceasta nefericire? Sau este o nefericire interna de care nu vei scapa oriunde te vei duce, de care vei scapa doar cand vei da ortul popii? Dar tu stii bine ca si ACOLO, printre ai tai, vei da de aceleasi pacate!
   Daca ai fi corect, ai incerca sa deslusesti care dintre politicieni sau partide se fac vinovati de starile criticate in raport, pe aceia sa-i cririci si nu sa le faci tuturor romanilor o vina colectiva pentru nefericirile tale personale. Caci pe tine nu te intereseaza indreptarea situtiei din tara (ar fi o noua nenorocire pentru tine sa nu mai poti da cu noroi) Pe tine te intereseaza ceva ce istoria deja de mult ireversibil a sanctionat. Asta e adevarata cauza a nefericirii tale, si utilizezi si tu orice prilej sa ti-o eshibezi!
 • 0 (0 voturi)    
  6!!! (Marţi, 24 iunie 2008, 23:20)

  Mdraesculum [anonim]

  "incetarea urmaririi penale daca dosarul nu a fost solutionat intr‑un interval de sase luni." Parlamentul nu a aprobat urmarirea penala pentru Bombo si Mitrea si intra in vacanta.Pana sa se pronunte parlamentul vor trece cele 6 luni ,iar rechinii vor iesi ca de la Nufarul!
  E o lege pentru infractori?
  In rest,tot ce spune Freedom Hause,stim cu totii ca este adevarat si sunt slabe sanse sa scapam de atatea belele.
 • 0 (0 voturi)    
  Freedom House (Miercuri, 25 iunie 2008, 12:19)

  GOGU [anonim]

  Nu stiu cine sunt astia, dar credeti ca avem justitie, guvernare (guvernari) sau libertatea presei ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by