Numerosi primari din marile orase au castigat al doilea, al treilea sau chiar al patrulea mandat din primul tur, zdorbindu-si adversarii, de regula, la scor mare. Dupa ei, au tras si candidatul la Consiliu Judetean de acelasi sange politic. Clujul, Piatra Neamt, Constanta sau Alba Iulia au devenit adevarate state in stat, unde politicieni ca Emil Boc, Gheorghe Stefan “Pinalti”, Radu Mazare sau Mircea Hava au orasul si judetul la picioare. Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa explice, cat mai detaliat, succesul primarilor care au iesit din primul tur. Ce au facut pentru orasul lor? De ce sunt iubiti de alegatori dupa mai multe mandate? Argumentele aduse de cititori vor construi articolul de fata.

  • Cluj. Emil Boc (PD-L) castiga al doilea mandat cu 75%. Finul sau, Alin Tise (PD-L) castiga sefia Consiliului Judetean.
  • Adi: "Din momentul in care alianta PNL-PSD a scos PD-ul de la guvernare, Tericeanu a avut grija sa taie orice fonduri guvernamentale avea planificate acest oras. In ciuda acestui fapt in Cluj nu a trecut o saptamana fara sa apara ceva nou: o strada asfaltata, un semnafor, un loc de joaca pentru copii, etc. De asta Boc a luat peste 75% din voturi si probabil daca prezenta la vot era mai mare si procentul sau era mai mare. E suficient sa compari nimicul pe care l-a facut Funar in 8 ani in Cluj cu schimbarile uriase pe care le-a adus Boc in numai 4 ani. Funar era interesat numai de spaga. Asa s-au rata posibile investitii masive. (...) Stie sa fie popular. M-am intalnit cu el in Cora si desi nu ma cunostea a acceptat sa-mi raspunda la 2 intrebari. Jos palaria. Asta e primarul meu preferat si daca va candida pentru tot restul vietii lui la primarie eu il voi vota. Asa sa stie domnii de la PSD. Poporul nu e prost. Ii miroase repede pe hoti."
  • Nelotti: Clujul nu este stat in stat. Dar supa 12 ani de ,,dominatie,, a barbarilor lui Funar, Emil Boc a impresionat prin respectarea catorva promisiuni importante. Fata Clujului s-a schimbat radical, orasul respira si te imbie sa te plimbi prin el. In plus, economic Clujul se pozitioneaza tot mai sus si efectul este cel care s-a inregistrat la alegeri. Adica, daca vezi strazi asfaltate, mall-uri(pt.prima data in timpul lui Boc), ameajarea raului Somes,primarii de cartier, parcari pe bune, investitii imense, primarii de cartier,constructii de locuinte si birori care au explodat
  • Elaxxx: Aveam un Metro ce apartinea comunei Floresti, un Billa si un Selgros si Praktiker in devenire.... azi la 4 ani avem 3xKaufland, Real, Cora, Iulius, Polus, Sigma, Baumax; si Artium, Akademia si Continental livrabile in cel mult 2 ani (Artium deja se ridica. )-- Nu ca ar fi neaparat toate necesare dar libertatea de alegere creste senzatia de confort.
    Aveam drumurile din Manastur asfaltate de mantuiala inainte de alegeri odata la patru ani si restul mai petecite pe ici pe colo. Acuma sunt drumuri modernizate care n-au fost asfalate niciodata in 50 de ani, si n-au fost nici macar repietruite in 12 ani de domnie Funariota 
  • Ovidiu: Nici sa nu va mire succesul lui Boc ! Este binemeritat. Acest om mic la stat mare la sfat a reusit sa transforme Cluj Napoca in 4 ani in bine cat nu au reusit altii de la raboi incoace...Strazi si trotuare, parcuri si locuri de joaca pentru copii, investitii imobiliare si complexuri comerciale, siguranta prin cartiere si fatade innoite, liniste si frumusete, curatenie si incantare; o placere sa locuiesti si sa traiesti in Cluj Napoca.
  • Piatra Neamt. Gheorghe Stefan “Pinalti” (PD-L) castiga al doilea mandat cu aproape 80%. Deputatul Vasile Pruteanu (PD-L) castiga sefia Consiliului Judetean Adi: Nu mai stau in Piatra de ceva ani, iar de dus acasa ma duc de doua ori pe an, la paste si la craciun. Ideea e ca de fiecare data am ramas masca la schimbari, ramane cel mai frumos oras
  • Gaspy:eu sunt din Sibiu, am fost in Piatra Neamt o singura data in 2006; ma asteptam la un orasel mic, sarac si prafuit dar am dat de un oras cochet si ingrijit. Nu-l putem compara cu orasele mari, cum ar fi Brasov, Cluj, Constanta sau Sibiu, dar mi-a lasat o impresie pozitiva iar oamenii pareau multumiti de primar.
  • Panda: Pinalti a realizat la P.NEAMT ce nu au reusit toate celelalte administratii in numai 2 ani si ceva ,deoarece dupa trecerea in barca base-stolo,i s-au cam taiat ajutoarele de la guvernele tariceanu Orasul incepe sa aiba fata europeana,iar populatia a inteles sa-l sustina pt. a-si termina proiectele. Kiar si sminteala cu gondola i se accepta pt. ca ar putea avea o finalitate benefica financiar pt. oras.
  • Manola: Nu stiu cate persoane au fost in Piatra Neamt dar aici a avut loc o mare schimbare. Orasul are alt aspect si tinde spre a fi din ce in ce mai modern. Exeplele sunt multe dar spun ce imi place mie : toate trotuarele pavate, in jurul blocurilor nu mai sunt boscheti sau straturi sau gradini de zarzavat ci s-a curata si s-a pus gazon , orasul e asfaltat, blocurile (unele ) au fatada schimbata , spatii comerciale noi , telegondola, strandul ....sunt multe.....
  • Gigi cel Mare: Atentie mare, pentru ca la Piatra Neamt lucrurile sunt departe de a fi atat de minunate. Pinalti a castigat la Piatra Neamt pentru ca nu a avut contracandidati. PSD a aruncat in lupta un tanar fara experienta care nu avea nici o sansa sa-l bata pe Pinalti. PNL a aruncat un profesor care nu are nici o priza la electorat. In al doilea rand, lui Pinalti toata presa locala i-a facut jocurile. Nimeni nu a scris si nu a spus nimic(si ma refer la candidati) despre afacerile mai putin curate ale clanului Pinalti. Putini stiu ca ceea ce s-a facut in Piatra Neamt are ca sursa un credit de cateva mii de miliarde de lei vechi. (...) Cu alte cuvinte, toti casca gura la telegondola, trotuare, strand(administrat de prostanacul de Axinte de la Vacanta Mare-finul lui Pinalti), dar putini sunt cei care stiu cu ce bani au fost realizate aceste investitii. Insa, va veni vremea scadentei, iar atunci Pinalti nu va mai fi primar. sa vedem de unde vor plati locuitorii din Piatra Neamt miile de miliarde de lei credite de la banci.
  • Constanta. Radu Mazare (PSD) castiga al treilea mandat cu 75%. La CJ castiga tot PSD, cu Nicusor Constantinescu
  • Bedeu: "Mazare a pus autobuze noi (se zice ca printr- o firma a nu stiu ce rude). Pinalti a facut un oras european acolo (parcari cu tempmate). Sibiul este de vis (chiar daca a beneficiat si de "Capitala europenana 2007"). Din cate stiu si la Slatina (Olt) va fi aceeasi situatie."
  • Gigi: Observatii personale: drumurile sunt bune, inainte de Mazare era dezastru. Orasul pare curat si ingrijit. Ce stiu de la altii: Mazare pune accent pe politica sociala. Exista cluburi ale pensionarilor, finantate de primarie, unde pensionarii se intalnesc, citesc ziare si beau cafea moca. In curand va demara constructia de locuinte pentru tineri, ceva in gen ANL, dar totul e organizat de primarie. Oamenii s-au inscris, au fost verificati, s-a tras la sorti ordinea. Mazare a promis ca va construi 3000 de locuinte pe an. 
  • Cezar: Primarul a miscat multe in oras. L-a modernizat, il dezvolta. Profesional-bine, personal-foarte rau.
  • Cristian: A avut in schimb grija sa-si creeze o formidabila masina propagandistica. mazare isi face practic campanie non-stop. fiecare gard vopsit, fiecare pui oferit, dar si orice balba guvernamentala este mediatizata sufocant, fie pentru a se lauda, fie pentru a se victimiza. trustul de presa pe care il controleaza a renuntat de multi ani la orice aparente si se constituie in gazete de perete ale primariei si consiliului judetean. vorbim aici de 2 cotidiane subordonate direct (telegraf si liderul de opinie- fost Independentul), unul indirect (observator, detinut de partenerii psd felix stroe si ion dumitrache, consilieri locali), o televiziune care deja are acoperire nationala-TV Neptun, un post de radio-Radio Neptun, la care se adauga cel mai mare distribuitor de presa din regiune (de aici controlul asupra eventualelor "miscari in front" ale presei non-mazare, prin bruierea sau pur si simplu sabotarea publicatiilor respective, care nu mai vad lumina tarabelor). intoxicarea mediatica este completata de incontestabila charisma a dandy-ului mazare
  • Directia 5: Mazare este un fin cunoscator al mentalitatii constanteanului formata la 'gura portului' si a mizat pe pomeni electorale,manipulare prin mass media si simtul civic tocit al constateanului,altfel nu ar fi distrus parcul Tabacariei sau cel din fata Garii.
  • Sibiu. Klaus Johannis (FDGR) este reales primar pentru a treia oara, cu 90%
  • Ui ma: singurul primar din tara ce vorbeste 3 limbi coerent si fluent (romana, engleza, germana); ministrul afacerilor externe german sta in Sibiu mai mult decat la Bucale; finantari si proiecte executate vizibil pt obste, fara furt, proiecte gandite si implementate riguros; primarul se plimba liber si singur pe strada prin centrul orasului si e salutat de oameni si saluta inapoi, si asta nu in timpul campaniei ci acum vreun an si ceva se intampla; nu sunt caini vagabonzi in Sibiu; nu mai sunt gropi; nu e praf si mizerie in aer; etnia romma a fost organizata si scoasa de pe strazi in mare parte sau/si civilizata; centrul orasului arata ca orice alt oras din vest;  turismul infloreste; lucrarile publice se fac la orele noptii fara sa incurce traficul si fara sa faca galagie; ordinea publica e aproape la standarde europene; primarul nu are 10 vile si nici nu a facut retrocedari spre "prieteni"
  • Icebox: poate avem probleme dar si la liniile de mai sus unde am contrazis stam mai bine ca alte orase ce le-am vizitat si da este un primar bun, mai ales prin faptul ca nu are concurenta cu exceptia unor incompetenti cu fete de oameni "cinstiti". Cat despre atitudine intradevar, am avut ocazia sa ma intalnesc si cu Botesch si cu Johanis mai mult de un salut pe strada si nu au aroganta aia de "te scuip in fata, ce mare si tare sunt eu chiar daca inca nu m-ai ales
  • Alina: Cu exceptia Sibiului, unde sasul e sas si deci e fara nepotisme, toate orasele de provincie au aceiasi buba;
    RELATIILE.
  • Un sibian: Exceptand programul "Sibiu Capitala Cultuala Europeana 2007" care este de departe cea mai semnificativa realizare a sa, totul s-a miscat bine. Programul mai sus mentionat a avut darul de a aduce profit tuturor, de la frizer la chirurg si de la tamplar la somer. A adus potentiali investitori care au revenit cu bani atunci cand au vazut potentialul Sibiului, a adus oameni de cultura, a adus in cea mai mare parte TOT ce lipsea sibianului de rand.
  • Arad. Gheorghe Falca (PD-L), finul de cununie al presedintelui Traian Basescu, castiga al doilea mandat cu aproape 70%. CJ Arad a fost adjudecat de către Nicolae Ioţcu (PD-L) - 51%.
  • mns: In Arad s-au schimbat foarte multe, si da, vorbesc si eu de asfaltari, mai ales ca majoritatea strazilor din oras nu au mai fost refacute dinainte de revolutie, si e vorba de aproximativ 400 de strazi, de introducerea sistemului de canalizare in 3 cartiere (ajungand orasul la 98%), refacerea celei mai importante artere din oras (de la iesirea spre Nadlac pana la iesirea spre Timisoara), multe zone din oras de care iti era rusine sunt complet schimbate.
  • Timisoara. Gheorghe Ciuhandu castiga al patrulea mandat cu aproape 60%
  • Stanescu Bogdan: Ciuhandu a castigat nu atat pentru realizarile din ultimul mandat cat mai ales pentru ca nu avea contracandidati.
  • Florin: A fost votat din lipsa de alternative. Desi pe fata se urasc de moarte in spate is amici destul de buni cei din PDL cu cei din PNTCD, rezultatul, un om de paie la primarie din partea PDL, un mandat sigur pentru Ciuhandu in Timisoara iar democrat liberalii primesc la schimb CJT. Deci BLAT.
  • Csaba: Ciuhandu a castigat din lipsa oricarei alte alternative.
    Ultimul mandat a fost dezastruos. Santierele sunt peste tot, eficienta e mica, si nu sunt semne ca se vor termina curand. Drumurile in oras sunt printre cele mai proaste din cate exista in marile orase din Romania.
    Parcarile sunt putine si scumpe. Cardasia cu cei care administreaza TelPark si lipsa unor proiecte majore in directia parcarilor irita din ce in ce mai mult.
    Centura orasului se lasa prea mult asteptata.
  • Pitesti. Tudor Pendiuc (PSD) a castigat al cincilea mandat cu peste 65%
  • Lexitex: De ce a fost ales? A stiut sa nu faca prostii majore sau cel putin nu s-a auzit de ele. Orasul e prosper, asa ca a tot facut investitii vizibile, mai ales in ultimul an al fiecarui mandat. Daca in 96 facea niste pasaje subterane (cam depasite acuma) in 2000 a renovat piata centrala. In 2004 a reamenajat jumatate din esplanada care pleaca din piata, iar in 2008 cealalta jumatate. Toate astea finalizate cu cateva saptamani inainte de alegeri. Din pacate, sistemul asta de lucru, desi are evidente foloase electorale, pacatuieste prin faptul ca primarul e obligat sa receptioneze lucrarea indiferent de calitate, ca sa aiba cu ce se lauda la alegeri. Si prin unele locuri se vede treaba de mantuiala.
  • Craiova. Antonie Solomon (PD-L) castiga al doilea de primar al Craiovei cu aproape 60%
  • Deva. Mircia Muntean (PNL) castiga al patrulea mandat
  • Shark: Mda, Mircia Muntean, "un primar 4X4" - dupa cum suna sloganul electoral. De ce a iesit pentru a patra oara primar? Principalul raspuns: din lipsa de alternativa. Asta e cauza principala. De ce nu candideaza mai multi oameni valorosi? (...) Alt raspuns: confortul de a avea un primar deja bogat. E, totusi, al patrulea mandat! Cit mai poate fura, domle? Pe cind unul nou-venit, poti sa stii...?
  • Filadel: Hai shark-ule recunoaste ca a facut si chestii bune in Deva. A largit strazile, a renovat tot centrul, a reparat mare parte din drumuri + sensurile giratorii. Mie nu mi-a placut cum a reorganizat circulatia in centru. Cred ca nu a angajat persoana potrivita.
  • Alba Iulia. Mircia Hava (PD-L) castiga al patrulea mandat cu 60%.
  • Alba(nez): Alba-Iulia i cel mai curat oras din tara , cine nu crede il invit la un tur al orasului!!ca sa nu mai vorbim de drumuri si spatii verzi!!
  • Brasov. Gheorghe Scripcaru (PD-L) castiga al doilea mandat de primar cu aproape 70%.
  • Nae: imi pare rau, dar la brasov e cel mai frumos. ce a facut scripcutza: strazi, sistematizarea circulatiei, sensuri giratorii, largiri artere, decor urban, flori (multe flori), informare turistica, reamenajare piete, piete noi, organizare de manifestari culturale etc. tot ce trebuie sa mai repare sunt proprii dinti :-))
  • Nae: Revin despre brasov: transport public civilizat, parcari publice dar si in cartiere, pentru masinile celor din blocuri, a atras fonduri, a facut investitii, parca e mai multa siguranta pe strazi (politia comunitara), salubritate, spatii verzi, un parc natural (aventura). frate, pune-ti dintii! (afisul electoral era photoshop curat).
  • Hubertus: Practic trăiesc în 2 oraşe: Braşov şi Cluj. Braşovul este un loc superb, în ultimii ani a devenit - după părerea mea - cel mai plăcut loc unde să trăieşti. S-au asfaltat multe străzi. S-au deschis drumuri noi, pentru descongestionarea altora. S-au amenajat sute de parcări. S-a adus un gradinar german, specializat în floră urbană şi se şi vede. Şi cel mai important pe termen lung: nu se dau autorizaţii de construcţie în centrul vechi, iar în alte zone regulile sunt foarte stricte şi nu încalcă drepturile vecinilor.
  • Emilia: M-am mutat din Brasov acum 7 ani dupa ce am locuit vreo 20. Merg cam de 2-3 pe an la Brasov si pot zice ca transformarile sunt evidente in ultimii 2-3 ani. Centrul istoric e total schimbat, trotuarele curate, flori peste tot, locuri de joaca pentru copii, atmosfera mult mai civilizata. Brasovenilor le place acest progres si probabil de aceea incearca sa pastreze curatenia si amenajarile facute. Transportul in comun s-a imbunatatit, au disparut chioscurile ce erau pe vremuri sursa de gunoaie si dadeau un aspect de mahala. Ce sa zic decat "chapeau" sau jos palaria pt primar!
  • Buzau. Constantin Boscodeala (PSD) obtine al patrulea mandat la primarie cu 55%.
  • Joanne: Primarul Buzaului da pomeni electorale in cartierele de tigani ale Buzaului, inclusiv bautura. Cum tigani sunt multi in Buzau, asa ajunge el primar de n-shpe mandate incoace. In rest, de facut n-a facut mai nimic pentru oras. Noroc ca Buzaul e aproape de Bucuresti si urmeaza "trendul".
  • Bucuresti, sectorul 3. Liviu Negoita (PDL) castiga al doilea mandat cu peste 80%.
  • Stefan: Negoita a facut ceva din acest sector. Si nu o spun eu, ci taximetristii care bat tot Bucurestiul....Iar partea cu bordurile si gardurile chiar era necesara. Ca sa nu mai vorbesc de parcari marcate, garaje care nu se mai vad si o grija mai mare pentru estetica si securitatea orasului. E oricum mai civilizat decat in alte parti ale bucurestiului.
  • Ancutz: Strazi, parcuri, spatii verzi si de joaca pentru copii, proiecte imobiliare etc. Lista e lunga . Dar poate cel mai important e sentimentul ca lucrurile se misca: inainte de alegeri in 9 luni, nu s-a facut nimic, dupa ce Negoita a ajuns primar nu exista luna in care in zona in care locuiesc sa nu se faca ceva, fie ca se repara un trotuar sau de ridicau chioscurile ilegale pentru ca in locul lor sa apara 3 banci si niste copacei...ceva se facea.
  • Anna: In sectorul 3 locuiesc de 25 de ani, si pana ce domnul Negoita nu a fost ales primar totul arata jalnic, acum se simte diferenta in fata blocului s-au amenajat parcari, gardurile verzi au fost aranjate, au fost puse borduri noi care erau lipsa, s-au asfaltat gropi, s-au amenajat locuri de joaca pentru copii si spatii speciale pentru caini, intr-adevar se observa diferenta . L-am vazut pe domnul Negoita acum un an plimbandu-se printre blocuri si stand de vorba cu localnicii.
  • Bogdan: ce s-a intamplat dupa e pur si simplu incredibil. in nici 2-3 luni dupa alegeri soferii au inceput sa injure fiindca traficul era practic aruncat in aer de asfaltari. absolut toate arterele importante au fost puse sub lupa, analizate si asfaltate fara sa scape vreuna. apoi a urmat ceea ce eu si cativa amici numim "parcariada", s-au facut atatea parcari in sectorul asta ca am putea sa imprumutam autovehicule si din alte sectoare ca sa le umplem.