Asociatia Pro Democratia a descoperit noi nereguli in sectiile de votare unde are observatori. Intr-un comunicat de presa remis Hotnews.ro, ONG-ul semnaleaza aparitia unor persoane in sectiile de votare care insotesc in mod repetat cetatenii in momentul cand isi exercita dreptul de vot. Totodata, observatorii Pro Democratia au sesizat ca in judetele Ilfov si Teleorman cetatenii sunt transportati la sectiile de votare cu diverse vehicule, iar in Vrancea se foloseste metoda de fraudare "de tip suveica".

Potrivit comunicatului emis de Pro Democratia, in intervalul orar 11.00 – 15.00 observatorii sai au semnalat existenta unor persoane in sectiile de votare care insoteau, in mod repetat, in cabina de vot mai multi cetateni care solicitau asistenta pentru exercitarea dreptului de vot (la sectiile de votare 1, 2 si 3 din comuna Cornetu, judetul Ilfov).

"Acest fenoment este, pentru Asociatia Pro Democratia, un indicator al tentativelor de fraudare a alegerilor prin intermediul metodei „camasa albastra" (alegatorul se declara incapabil sa se concentreze asupra votului si cere asistenta unei alte persoane - cel in „camasa albastra" de exemplu)", se arata in comunicatul de presa.

O alta activitate specifica „insotitorilor de profesie" a fost sesizata in municipiul Alexandria si in comuna Afumati, unde au fost organizate si coordonate transporturi pentru alegatori spre sectiile de vot, precum si influentarea votului acestora.

O alta neregula a fost sesizata in judetul Vrancea, la sectia de votare nr. 1, din localitatea Maicanesti unde s-a folosit metoda de fraudare „de tip suveica" (cetatenii primesc un buletin de vot deja votat cand intra in sectia de votare si dau unul nevotat cand ies. Metoda este posibila cu sprijinul unui membru al BESV care sustrage cel putin un buletin de vot din inventarul sectiei de votare).