Lupta electorala, inceputa pe 2 mai intr-o apatie generalizata, s-a acutizat acum, cand sunt mai putin de 72 de ore pana la finalul campaniei. Marti, in doar cateva ore, Gheorghe Flutur a fost acuzat de PSD ca a dat mita electorala in Suceava, Radu Mazare ca a mintit in declaratia de avere si de fapt are o casa in Brazilia, iar despre PD-L in intregimea lui s-a spus ca aduna datele personale ale cetatenilor pentru a frauda alegerile. Acuzatii neaga, unii acuzatori ameninta cu judecata, dar, ca si in cazul altor declaratii "de campanie", e putin probabil ca vreunul din cazuri sa ajunga in instanta.

Mitrea zice ca Flutur a dat mita electorala

Cazul cel mai mediatizat al zilei de marti este cel in care Gheorghe Flutur, candidatul PD-L la Consiliul Judetean Suceava, este acuzat ca ar fi dat mita electorala. Intr-un film facut public de PSD, Flutur este aratat la o manifestare bisericeasca. Miron Mitrea, seful de campanie al PSD, a declarat intr-o conferinta de presa ca Flutur i-ar fi dat vicepresedintelui PD-L Suceava, Vasile Ilie, niste bani, pe care acesta i-a impartit oamenilor prezenti la manifestare. In realitate, insa, momentul in care Flutur i-ar fi dat colegului sau banii nu se vede pe inregistrare, asa cum nu se vede nici cine a primit bancnotele din mana lui Ilie. Se aude insa cum Flutur ii spune lui Ilie "da si aici bani", in momentul in care trec pe langa o masa.

Gheorghe Flutur sustine ca el nu avea bani asupra sa si ca Vasile Ilie n-a facut altceva decat sa doneze bani pentru construirea de noi biserici in judet. Reprezentantii PSD spun insa ca vor face o plangere penala impotriva candidatului PD-L.

PSD: PD-L vrea sa fraudeze alegerile

Tot marti, PSD a lansat un atac si asupra PD-L. Intr-un comunicat de presa trimis de echipa de campanie se arata ca “PSD a constatat cu surprindere ca la corturile electorale ale PD-L si cu ocazia inmanarii cadourilor electorale ale acestui partid se strang, in mod inexplicabil, alaturi de semnaturi, si datele de identificare (CNP, nr. si serie buletin, adresa) ale cetatenilor. Exista temeiuri serioase sa credem ca aceste date de identitate sunt colectate pentru a fi folosite apoi in sectiile de votare pentru a fi introduse in numele acestor persoane, cu ajutorul listelor suplimentare, voturi false in urne. (...) Pregatirea fraudei electorale de catre PD-L arata, la fel ca si recursul la violenta, ca acest partid este disperat constatand ca rezultatele votului vor fi departe de asteptarile foarte optimiste ale liderilor PD-L.“

Candidatul PD-L la Primaria Capitalei, Vasile Blaga, sustine insa ca acest gen de “practici” au fost specifice turismului electoral practicat de PSD in 2004 si ca legea prevede ca la alegerile locale o persoana poate vota doar la sectia la care este arondata prin domiciliul din actele de identitate. Blaga a afirmat ca nu se strang date personale, ci doar numere de telefon, care vor fi folosite pentru a-i ruga pe cetateni sa se prezinte la vot.

Mazare si brazilienii

O alta inregistrare video care a inceput sa circule marti pe internet in care este prezentata o presupusa casa din Brazilia a lui Radu Mazare, primarul si candidatul PSD la Primaria Constanta. In clip se vorbeste doar in portugheza, iar singura legatura cu edilul constantean este facuta prin pronuntarea numelui sau si prin prezentarea unei poze cu el, scoasa dintr-un sertar. Toti cei care vorbesc in inregistrare se refera la Mazare ca fiind un om bun si de succes, caruia ii plac sporturile. Intr-un sondaj pe o plaja toti cei intrebati il cunosc pe Mazare, despre care spun ca ar detine si un hotel in zona.

In eventualitatea in care informatiile prezentate ar fi adevarate, Mazare s-ar putea face vinovat de fals in acte publice, in conditiile in care in declaratia sa de avere se consemneaza ca nu are nicio cladire in proprietate.

In replica, primarul din Constanta spune ca este vorba de o "facatura", pe care o pune pe seama liberalilor din judet. El spune ca nu are niciun fel de proprietati in Brazilia, dar ca va avea si va chema presa sa le vada.

Acuzatii vechi si fara finalitate

Acuzatile dure intre politicieni au devenit deja un fapt obisnuit in ultimele zile de campanie electorala. Cu toate acestea, niciuna din faptele grave de care s-au acuzat cei mai importanti politicieni ai tarii nu a ajuns in instantele de judecata.

Cel mai cunoscut exemplu in acest sens este cel privindu-l pe Traian Basescu. Acesta, la doua zile dupa primul tur al alegerilor de la sfarsitul lui 2004, a facut declaratii publice privind fraudarea alegerilor, acuzand ca, prin intermediul softului de numarare a voturilor, cele nule au fost atribuite ca voturi valide pentru Adrian Nastase si PSD-PUR. Liderii Aliantei D.A., Traian Basescu si Theodor Stolojan, au depus atunci si o plangere penala, dar, in august 2005, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis neinceperea urmaririi penale in dosar.