PSD este interesat de cresterea preturilor, a declarat miercuri liderul social-democratilor, Mircea Geoana. Liderul PSD a atras atentia ca Guvernul majoreaza pe sest pretul gazelor provenind din Romania, in paralel cu cel al gazelor din import.

El si-a exprimat preocuparea fata de anuntul EON de a majora pretul la gaze cu 19%, ceea ce ar reprezenta, in opinia sa, "o sfidare la adresa tarii in care opereaza".

"Din punct de vedere al situatiei legate de gazele naturale, vreau sa exprim indignarea noastra fata de maniera dictatoriala in care distribuitorii privati de gaze se comporta fata de consumatorii romani. Faptul ca seful E.ON pe Romania a amenintat cu decuplarea de la gaze a 1,3 milioane de consumatori din Romania reprezinta o atitudine de sfidare la adresa tarii in care opereaza".

Geoana a facut apel la adresa guvernului si a Agentiei nationale de reglementare in domeniu sa ia toate masurile necesare pentru a tempera acest zel si acest exces din partea distribuitorilor de gaze naturale din Romania.

"De asemenea, suntem in posesia unui protocol pe care Ministerul Economiei si Finantelor si ministrul Vosganian l-a incheiat pe 26.03 a.c., in conformitate cu OUG nr.14/2008, in care, practic, se stabileste o marire a pretului la gazul natural din Romania cu 10 dolari la mia de metri cubi pentru productia din intern. Acest memorandum se refera la gazele livrate de Petrom, OMV si Romgaz in luna februarie 2008. Deci, fara informarea opiniei publice si fara informarea Comisiei Europene, guvernul Romaniei, pe sest, majoreaza pretul gazelor din productia interna, in paralel cu scumpirea gazelor de import.

"Din punct de vedere al scumpirilor, fata de Pastele din 2007, pretul la ulei a crescut cu 87%, la oua cu 133%, iar la carnea de miel cu 25%. Imi exprim, totodata, indignarea fata de maniera dictatoriala in care distribuitorii de gaze privati se comporta fata de consumatori", a declarat Geoana.

Totodata, social democratii cer reducerea la 5% a TVA- ului pentru alimentele de baza.