Liderii PSD și PNL au decis luni, în ședința Coaliției, ca şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac să deschidă lista candidaților la europarlamentare. În schimb, liderii Coaliției nu au reușit să ia o decizie în ceea ce privește candidatul comun pentru Primăria Capitalei. Potrivit surselor HotNews.ro pentru primăria Capitalei există posibilitatea ca cele două partide să meargă cu candidați separați.

Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Social-democrații și liberalii au analizat în spatele ușilor închise rezultatele sondajelor comandate pentru primăria Capitalei. Conform surselor citate Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone le strică toate calculele liderilor Coaliției.

Cum arată sondajele PSD-PNL pe Capitală

  • Cristian Popescu Piedone - 35-37%
  • Nicușor Dan - 29-31%
  • Gabriela Firea - 26-28%
  • Daniel Băluță - 31%
  • Ionuț Lupescu - 20-22%
  • Sebastian Burduja - 12-14%
  • AUR - 12-14%
  • PSD are un vot politic de 29-30% în Capitală, iar PNL are un scor de 16-17%.

21:15Analiza liderilor din Coaliție arată că niciun candidat al alianței PSD-PNL nu poate să-l bată pe Nicușor Dan, susțin sursele HotNews.ro. „57% din electoratul liberal ar vota cu Nicușor Dan în cazul în care Firea va fi candidat comun și 40% din electoratul PNL ar vota tot cu acesta dacă va candida Sebastian Burduja”, susțin sursele citate.

Potrivit calculelor din Coaliție în condițiile unor candidaturi separate, Primăria Capitalei se câștigă sub 30% dacă se menține situația din prezent. „Nicușor e undeva la 30%, și poate lua 95% din electoratul Dreptei Unite și 40% din electoratul PNL”, susțin surse din Coaliție.

"Lista comună PSD-PNL are 51%, oamenii votează lista comună, hate-ul la George Simion a crescut până la 74% în București. Avem o mare problemă cu candidatul comun pentru Capitală. Burduja, candidat unic urcă până la cel mult 20-22%. Firea e în scădere, are spre 30% candidat comun. Dacă e Firea candidat, cresc șansele lui Nicușor, deoarece exista un nivel de hate ridicat", mai spun sursele din Coaliție.

Situația se complică în contextul în care Cristian Popescu Piedone a anunțat public că va candida la primăria Capitalei indiferent ce decide Coaliția. Piedone poate rupe din voturile PSD, mai exact din voturile Gabrielei Firea.

Totodată, PNL exclude susținerea lui Piedone la primăria Capitalei pentru că vor protesta organizațiile din Ardeal și Banat. „Electoratul din Ardeal e incompatibil cu Piedone. Nu se poate Piedone", susține un lider PNL.

21:05Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu a declarat la Digi 24 că există posibilitatea ca cele două partide să aibe candidați separați la Primăria București iar pentru PSD, Gabriela Firea este prima opțiune pentru candidatura la Primăria București.

20:15 Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca Ramona Chiriac va deschide lista la europarlamentare din partea alian'ei PSD-PNL. „În ceea ce privește candidatura pentru primăria Capitalei deocamdată toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv ca cele două partide să meargă cu candidați separați”, susțin sursele politice.

Potrivit surselor citate, negocierile din Coaliție se apropie de final și sunt stabilite majoritatea candidaților la europarlamentare pentru locurile eligibile.

Ultimele informații arată că social-democrații și liberalii mizează pe 17 locuri eligibile pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, plus alte două mandate care ar putea fi obținute la redistribuire în funcție de procentul obținut de alianța electorală. Astfel, din cele 19 mandate considerate eligibile de coaliție, PSD revendică 10 candidați plus unu la redistribuire, iar PNL - 7 plus unu la redistribuire.

Conform ultimelor discuții, lista Coaliției pentru alegerile europarlamentare urmează să fie deschisă de o persoană apolitică și, potrivit surselor HotNews.ro, Ramona Chiriac este persoana aleasă.

O altă problemă tranșată în interiorul Coaliției este prezența oamenilor propuși de PUSL (partidul lui Dan Voiculescu) pe locurile eligibile. „Maria Grapini va candida pe unul din locurile eligibile ale PSD, iar Sabina Iosub pe un loc eligibil cedat de PNL”, susțin sursele citate.

Printre noile nume propuse să candideze la alegerile europarlamentare pe un loc eligibil se află, din partea PNL Adina Vălean, Alina Gorghiu și din partea PSD Vasile Dîncu și Simona Bucura Oprescu.

De asemenea ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și ministrul Culturii, Raluca Turcan nu vor intra în competiția pentru Parlamentul European. Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu și europarlamentarul Dan Nica își doresc un loc eligibil pe lista comună a Coaliției dar candidatura acestora nu este susținută politic.

Candidat independent:

  • Ramona Chiriac

Varianta în lucru a candidaților PSD:

  • Mihai Tudose
  • Claudiu Manda
  • Victor Negrescu
  • Simona Bucura Oprescu
  • Maria Grapini
  • Vasile Dîncu
  • Dragoș Benea
  • Dan Nica
  • Gheorghe Cârciu

Varianta în lucru a candidaților PNL:

  • Siegfried Mureșean
  • Rareș Bogdan
  • Dan Motreanu
  • Adina Vălean
  • Alina Gorghiu
  • Sabina Iosub
  • Daniel Buda
  • Vasile Blaga

De precizat este că ordinea pe locurile eligibile nu a fost decisă. Liderii Coaliției se reunesc în ședință la Guvern la ora 18.00 pentru a finaliza lista comună a candidatilor la alegerile europarlamentare și pot apărea noi modificări.

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei - cartoful fierbinte din Coaliție

Liderii PSD și PNL nu au identificat candidatul pentru Primăria Capitalei. Nominalizarea unui candidat pentru a doua funcție politică din stat și cu vizibilitate la nivel național, a devenit cartoful fierbinte pentru social-democrați și liberali.

Potrivit înțelegerii din Coaliție, în urma comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, PSD și PNL vor susține un candidat comun la Primăria Capitalei.

În prima faza liderii Coaliției au agreat, de principiu, candidatul comun în persoana lui Sebastian Burduja însă, rezultatele sondajelor așteptate ar putea schimba opțiunea social-democraților și liberalilor.

În spatele ușilor închise, social-democrații și liberalii au vorbit despre susținerea unui candidat comun independent. Pe surse au fost vehiculate nume ca cel al lui Dan Șucu (Mobexpert), Dragoș Anastasiu (Eurolines), Dan Ostahie (Altex) sau Sorin Cîrstoiu (manger spitalul Universitar).

De altfel s-au comandat o serie de sondaje de opinii și s-au testat diverse nume. Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a anunțat, în urmă cu o zi, că o decizie în ceea ce privește candidatul comun la Primăria Capitalei va fi luată în urma rezultatelor sondajelor făcute separat de PSD și PNL și așteptate luni.

  • „Nu am reuşit să ajungem la a nominaliza un candidat sau altul (n.red. pentru Primăria Capitalei) pentru că am agreat împreună să sondăm care sunt cele mai potrivite persoane. În momentul de faţă sondajele sunt pe final. Noi am sondat pe Sebastian Burduja şi pe Ionuţ Lupescu. PSD ştiu sigur că a nominalizat-o pe doamna Gabriela Firea şi cred că pe primarul de la sectorul 4 (n.red. Daniel Băluţă)”, a declarat Nicolae Ciucă într-o emisiune la Prima TV.

De precizat este că în cel mai recent sondaj comandat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, liberalul Sebastian Burduja are 16%, Cristian Popescu Piedone - 40,4% și Nicușor Dan 39,3%.

De remarcat este că în acest sondaj efectuat de firma Verifield, pe un eşantion de 900 de persoane nu a fost testată Gabriela Firea.

Un alt sondaj efectuat de CURS în perioada 9-23 februarie 2024 arată că 36% dintre bucureșteni l-ar vota pe Nicuşor Dan (independent, susţinut de USR-PMP-Forţa Dreptei), 33% ar vota cu Gabriela Firea (PSD) și 8% cu Sebastian Burduja.

De asemenea, un alt sondaj CURS din septembrie 2023, în care Daniel Băluță a fost testat, îl plasa pe edilul de la sectorul 4 cu un scor de 39% la încredere, înaintea lui Robert Negoiță cu 38% și Cristian Popescu-Piedone, același scor.