Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a declarat marți la Parlament, că Gabriela Firea ar candida la Primăria Capitalei din „postura de învinsă”. „Cu tot respectul, eu nu pot sa o susțin pentru că orice cal devine gloabă”, a spus Piedone după o întâlnire cu Marcel Ciolacu în biroul președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Cristian Popescu Piedone Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Declarația acestuia este o schimbare de macaz, în condițiile în care Piedone a afirmat de fiecare dată că o susține pe Firea la Primăria Capitalei. Mai mult, în iulie 2023, Partidul Umanist Social Liberal, fondat de Dan Voiculescu și condus de Cristian Popescu Piedone, anunța că o susține oficial pe Gabriela Firea la alegerile locale din 2024, în cursa pentru Primăria Capitalei.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, le-ar fi spus liderilor PSD că „dacă se profilează un candidat la Primăria Capitalei cu șanse reale o să-l susțină cu toată puterea, dar dacă nu, vrea să candideze el pentru acest post”.

După întâlnirea cu liderii PSD, Piedone a fost întrebat de reporteri ce a discutat cu liderii PSD. „Sunt un om liber. Nu dau vulturul din mână pe papagalul de pe gard. Vreau să văd cum se va configura portretul primarului general”, a răspuns Piedone.

„Cu tot respectul pentru Firea, eu nu pot sa mă aliniez în a o susține pentru că, de obicei, orice cal devine gloabă”

Întrebat dacă o susține pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei, Piedone a replicat:

  • „În viziunea mea în contextul actual al bătăliilor politice, al pseudoalianțelor, Firea e o personalitate.
  • În bătălia cu Nicușor Dan, având postura de învinsă la ultimele alegeri, nu. E un candidat pentru Primăria Capitalei susținut indiferent de formațiunea domniei sale sau în ce fel de alianță se va constitui. Electoratul ei se învârte la 10-12% dar e și cu dacă aduni electoratul PSD-ului și al PNL-ului.
  • Cu tot respectul pentru Firea, eu nu pot sa mă aliniez în a o susține pentru că, de obicei, orice cal devine gloabă, și aici mă refer la mine ”, a completat Piedone.

De altfel, Cristian Popescu Piedone a anunțat în 7 februarie februarie că ia în calcul să candideze la Primăria Capitalei. Piedone declara, în 7 februarie, că va intra în lupta pentru Primăria Capitalei dacă PNL și PSD „se vor certa în continuare”.

Cu două săptămâni în urmă: „PUSL a făcut o declarație că o susține pe Gabriela Firea. Nu ne dezicem de această susținere”

Primarul sectorului 5 spunea însă că nu se dezice de susținerea anunțată pentru Gabriela Firea, dar, dacă „orgoliile primează” în rândul social-democraților și liberalilor, atunci va candida:

  • „Dacă văd că la Primăria Capitalei nu se configurează un candidat în care eu și primarii social-liberali din București... mă voi duce să mă bat pentru capitală. (...) Fac apel public că cei doi mari poli ai puterii din România, PSD și PNL, să-și definitiveze candidații.
  • Dacă se vor certa în continuare și nu se vor înțelege... Să nu mai iasă să-și pune rufele în public... Voi candida pentru Primăria Capitalei. PUSL a făcut o declarație că o susține pe Gabriela Firea. Nu ne dezicem de această susținere. (...) ​Dacă văd că acest eșicher politic orgoliile primează mai mult decât interesele cetățeanului, mă arunc în luptă fără nicio problemă. N-am spus că candidez sigur la Primăria Capitalei”, a declarat Cristian Popescu Piedone la o întâlnire a partidului PUSL fondat de Dan Voiculescu.

În iulie 2023, Partidul Umanist Social Liberal, fondat de Dan Voiculescu și condus de Cristian Popescu Piedone, anunța că o susține oficial pe Gabriela Firea la alegerile locale din 2024, în cursa pentru Primăria Capitalei. „În cadrul ședinței Forului de Conducere Colegială, s-a stabilit că la alegerile locale din 2024 pentru funcția de Primar General al Capitalei, Partidul Umanist Social Liberal o va susține pe doamna senator Gabriela Firea”, a transmis atunci Partidul Umanist Social Liberal într-un comunicat de presă

Ce spunea Firea despre Piedone

Gabriela Firea, care s-a autoproclamat „candidatul la candidatură” în PSD pentru Primăria Capitalei, spunea în 7 februarie că dacă partidul nu o desemnează candidat i-ar susține pentru Primăria București pe primarii de sector Robert Negoiță și Daniel Băluță, ambii de la PSD, sau pe Cristian Popescu Piedone, de la Partidul Umanist Social Liberal fondat de Dan Voiculescu. Negoiță și Băluță au anunțat însă că nu vor candida la Primăria Capitalei și că vor un nou mandat la primăriile sectoarelor 3 și 4.

  • „Dacă din anumite motive de politică internă sau de calcule ale negocierii în coaliție nu voi fi eu desemnată candidat pentru Primăria Capitalei, voi susține un alt coleg de-al nostru, fie că este vorba despre colegii de la sectoarele 3 și 4, Robert Negoiță și Daniel Băluță, și de asemenea, aliat cu PSD, PPUSL, și mă refer la Cristian Popescu Piedone”, a spus Firea, amintind că Piedone a susținut-o la alegerile locale din 2020.