Audierea candidaţilor pentru a ocupa funcţiile de miniştri în Cabinetul Ciolacu s-a desfășurat fără emoții miercuri, iar joi va avea loc votul de învestitură, toată procedura derulându-se pe repede înainte. Noul guvern pe care liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar urma să îl conducă în următorul an și jumătate va avea 18 ministere, față de 20, câte au fost în Cabinetul Ciucă - au dispărut Sportul și Turismul. PSD și PNL și-au împărțit în mod egal portofoliile, iar fiecare partid va avea câte un vicepremier - Marian Neacușu (PSD) și Cătălin Predoiu (PNL, mutat de la Justiție la Interne), în timp ce UDMR a fost lăsat în afara guvernării.

Premierul desemnat Marcel Ciolacu, împreună cu miniștrii propuși de PSDFoto: Agerpres

Audierile din comisiile parlamentare au avut loc pe repede înainte, pe tot parcursul acestei zile, fiind date avize pozitive pe linie.

Joi, Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni în şedinţă comună, de la ora 12.00, pentru învestirea Guvernului Ciolacu.

Luminița Odobescu, propusă la Externe: Până la sfârşitul anului este obiectivul nostru să aducem aderarea la Schengen

18:20 Luminiţa Odobescu, propusă pentru Ministerul de Externe, a spus la audierile din comisiile parlamentare că aderarea României la Schengen este un obiectiv prioritar şi că speră să fie găsită o soluție până sfârşitul acestui an.

  • „Mai avem de convins un singur stat membru. Contăm pe susţinerea nu numai a Comisiei Europene, dar şi a partenerilor europeni pentru a identifica o soluţie, sperăm să putem până la sfârşitul acestui an, pentru că România a dovedit şi continuă să dovedească faptul că este un furnizor de securitate care asigură responsabil protecţia frontierelor sale externe.
  • Aş vrea să dau doar exemplul recent al proiectului pilot pe care îl facem cu Comisia Europeană pentru a demonstra încă odată bunele practici şi maniera în care România ştie să gestioneze frontiera externă a UE. Recent Ministrul de Interne a agreat un plan de acţiune concret cu omologii din Austria.
  • Sperăm ca aceste argumente să fie suficiente în dialogul nostru cu partea austriacă pentru a identifica o soluţie cât mai curând posibil în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen.
  • Pentru acest obiectiv avem o fereastră de oportunitate. (...) Până la sfârşitul anului este obiectivul nostru să aducem aderarea noastră la spaţiul Schengen”, a afirmat Odobescu, citată de Agerpres.

18:15Adrian Câciu, care trece de la conducerea Ministerului Finanțelor la cea a Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a spus că vrea ca până la finalul acestei luni România să încaseze banii din tranşa a doua din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, mult întârziată.

  • „Până la finalul acestei luni să încasăm aceşti bani din tranşa a doua din PNRR.
  • Este destul de întârziată această cerere de plată şi ăsta este primul lucru pe care îl voi face când preiau portofoliul de la MIPE. Avem o discuţie cu Comisia Europeană, din ce ştiu Comisia trebuie să evalueze cererea săptămâna viitoare, să ne dea răspunsul final asupra cererii de plată, după care intră parcursul de plată", a spus Câciu, citat de Agerpres.

17:41Mircea Fechet a primit votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Mircea Fechet este deputat de Bacău, fiind și președintele organizației PNL Bacău. El a fost secretar de stat în Ministerul Mediului în perioada decembrie 2019 - noiembrie 2020, iar în intervalul 5 noiembrie - 23 decembrie 2020 a fost ministru al Mediului.

  • „În opinia mea, unul dintre cele mai urgente şi cele mai importante lucruri care trebuie gestionate se referă la extinderea fondului forestier naţional şi la reforma sectorului silvic. (...) fără îndoială, suntem conştienţi că există nevoia unui management transparent, sustenabil.
  • Există nevoie în continuare de combaterea eficientă a tăierilor ilegale de arbori şi de creşterea suprafeţei fondului forestier. Una dintre priorităţile ministerului va fi, cu siguranţă, adoptarea noului Cod Silvic, care va fi în acord cu Strategia naţională pentru păduri 2030 şi care mă aştept să facă obiectul unei consultări ample, serioase, cel mai probabil aici în Parlament şi în măsura în care respectarea adoptării jalonului PNRR care vizează Codul Silvic o va permite.
  • De asemenea, dezvoltarea SUMAL 2, şi când spun SUMAL 2 mă refer la tehnologii inovative despre care s-a discutat foarte mult în ultima perioadă, trebuie să se facă tot cu bani din PNRR, bani care vin din fonduri nerambursabile. Vom upgrada SUMAL-ul în sensul folosirii hărţilor satelitare, camere video de monitorizare a fondului forestier, tehnologie radar de scanare, de măsurare digitală a volumului de masă lemnoasă”, a declarat Fechet, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare, scrie Agerpres.

El a susținut că se va mai pune accent, în perioada următoare, şi pe programul „Împădurim România”.

Predoiu: „Sunt şcoli pline de droguri, vă spun în cunoștință de cauză”

17:05Cătălin Predoiu, care trece de la conducerea Ministerului Justiției la cea a Internelor, a afirmat, la audierile din comisiile Parlamentului, că este inadmisibil să avem în România şcoli „pline de droguri”, subliniind că spune asta „în cunoştinţă de cauză”, ca părinte.

El a vorbit la audieri și despre lipsa de personal din Ministerul de Interne, subliniind că poliţiştii nu pot fi înlocuiţi de drone sau cu maşini ultraperformante de urmărit infractorii.

16:50 Aviz pozitiv în comisiile parlamentare și pentru Adrian Câciu (PSD), care trece de la Ministerul Finanțelor la cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

16:42Angel Tîlvăr (PSD) a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare pentru un nou mandat de ministru al Apărării.

El a spus că „principala vulnerabilitate pe care o avem în acest moment este reprezentată de faptul că există posibilitatea ca să plece oameni din sistem, în eventualitatea în care vor scădea pensiile militare”.

  • „N-am să fac trimitere la vulnerabilităţi de natura capabilităţilor, pentru că înţelegeţi constrângerile care sunt, dar eu consider că principala vulnerabilitate pe care o avem în acest moment este reprezentată de faptul că există posibilitatea ca să plece oameni din sistem, în eventualitatea în care vor scădea pensiile militare.În vremurile pe care le trăim, această meserie presupune un nivel de pregătire foarte mare, un nivel care se atinge, pe lângă muncind efectiv, şi cu cheltuieli din partea statului, cu participarea şi dobândirea cunoştinţelor în cadrul multor cursuri de pregătire şi a unor forme de pregătire pentru această meserie.
  • Nu cred că ne permitem să pierdem oameni cu înaltă calificare, am da un semnal foarte prost pentru că pe lângă plecarea din sistem observăm că nu există o apetenţă foarte mare pentru intrarea în sistem”, a susținutAngel Tîlvăr, întrebat la dezbateri despre vulnerabilităţile României, conform News.ro.

16:10 Luminiţa Odobescu - care îl înlocuiește pe Bogdan Aurescu în funcția de ministru de Externe - a primit și ea aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate.Luminița Odobescu, în vârstă de 54 de ani, este consilier prezidențial - Departamentul Afaceri Europene, din noiembrie 2021. Este doctor în relații economice internaționale și diplomat de carieră. În perioada septembrie 2015 - noiembrie 2021, a fost reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană.

15:27Gabriela Firea a primit aviz favorabil pentru un nou mandat de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, conform Agerpres. .S-au înregistrat 39 de voturi „pentru” și 21 de voturi „împotrivă”

Protest USR în timpul audierii lui Rafila

15:02 Cătălin Predoiu - ministru al Justiției în Cabinetul Ciucă - a primit, de asemenea, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru de Interne în Guvernul pe care îl va conduce Marcel Ciolacu. Cătălin Predoiu va fi și vicepremier.

Aviz pozitiv a primit și Alexandru Rafila, care va continua să conducă Ministerul Sănătății.

Parlamentarii USR au venit cu pancarte la audierea lui Rafila: „Rafila a distrus Planul de combatere a cancerului”, „Zero spitale din PNRR”, „1.000 de medicamente lipsă din farmacii”.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu i-a reproşat lui Alexandru Rafila că a neglijat toate urgenţele din sistemul de sănătate şi a distrus Planul naţional de combatere a cancerului, fiind preocupat de plimbări în străinătate.

  • „Din 18 luni de ministeriat, două luni aţi fost în concedii de lux: în Cuba, de unde aţi spus că veniţi cu un medicament-minune pentru pacienţii cu diabet, aţi fost în Caraibe, în Elveţia, la tot felul de întâlniri organizate de OMS, adică organizaţia căreia i-aţi dat din pix 21 de milioane de euro bani din PNRR pentru consultanţă, fără să ne spuneţi niciodată ce a făcut OMS pentru aceşti bani.
  • Aţi fost catastrofa de la baza sistemului de sănătate din ultimii trei ani, Klaus Iohannis v-a decorat acum câteva zile, exact după ce aţi distrus Planul naţional de combatere a cancerului. Cum aveţi obrăznicia să veniţi să cereţi votul nostru pentru a fi din nou ministru când aţi avut tupeul să distrugeţi Planul naţional de combatere a cancerului? Cum de aveţi tupeul să ne sfidaţi şi să veniţi în Comisia de sănătate să ne cereţi votul?”, i-a spus Emanuel Ungureanu ministrului desemnat al Sănătăţii, conform USR.

14:30Aviz pozitiv în comisia parlamentară și pentru Raluca Turcan, propusă de PNL pentru funcţia de ministru al Culturii, dar și pentru Marius Budăi, care își va păstra Ministerul Muncii și în Guvernul Ciolacu.

14:29 Bogdan-Gruia Ivan, propus de PSD pentru Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a spus în comisia parlamentară că imediat ce va deveni ministru va începe discuţiile cu toţi factorii implicaţi pentru a găsi soluţii la „problemele multiple” de la Poşta Română.

13:44Marcel Boloş a primit și el aviz favorabil în comisiile parlamentare pentru portofoliul Ministerului de Finanţe, după ce în Guvernul Ciucă a condus Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene.

„România se confruntă cu o trilemă energetică”

13:35Aviz favorabil și pentru Bogdan-Gruia Ivan, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.Și ministrul propus de PSD pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a primit aviz pozitiv în comisii.

13:30România se confruntă cu o trilemă energetică, având trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în acelaşi timp: România sigură, România verde şi România competitivă, a declarat, la audierea în comisiile parlamentare, Sebastian Burduja, propus pentru conducerea Ministerului Energiei, după ce a condus Digitalizarea.

„România, şi nu doar România, se confruntă cu o trilemă energetică. Deci, avem trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în acelaşi timp. Pe de o parte, siguranţă, şi eu numesc asta România sigură, în care ne asigurăm securitatea, resurse energetice, dar, pe de altă parte, e România verde, deci o energie cât mai curată. Şi, în al 3-lea rând, România competitivă, deci un preţ al energiei cât mai redus. Cu această trilemă, repet, nu ne confruntăm doar noi, se confruntă orice economie de piaţă liberă, orice economie europeană, în principal”, a spus Burduja, potrivit Agerpres.

El a subliniat că România „are principala datorie de a asigura securitatea energetică pentru cetăţenii ei” şi „trebuie să continuăm să-i ajutăm pe fraţii noştri de peste Prut”.

Grindeanu promite „cel puţin 200 de kilometri de drum expres sau de autostradă” până în 2024

12:41 Sorin Grindeanu a primit și el aviz favorabil pentru un nou mandat la Ministerul Transporturilor.

„Până la sfârşitul anului 2024 trebuie să dăm în circulaţie cel puţin 200 de kilometri de drum expres sau de autostradă.

De asemenea, pe zona feroviară, avem doar pe acele Quick-Wins-uri, care sunt o formă de întreţinere mai avansată, de înlocuire, 420 de km prinşi.

Eu cred şi sunt convins că până la sfârşitul lui 2024 cel puţin jumătate din aceşti kilometri pot fi daţi în circulaţie, având în vedere că toate cele 126 de loturi au contract, au fost semnate contractele, deci intră în faza de execuţie", a declarat Sorin Grindeanu la audieri, conform Agerpres.

El a spus că se va „bate” ca bugetul Ministerul Transporturilor să crească de la an la an.

12:38Aviz favorabil și pentru Adrian Veştea, președinte al Consiliului Județean Brașov, propus pentru funcţia de ministru al Dezvoltării.

12:32Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, care în Cabinetul Ciucă a condus Digitalizarea, a primit și el aviz pozitiv în comisiile parlamentare.

El a spus două argumente din CV-ul său îl recomandă pentru această funcţie - pregătirea sa ca economist şi experienţa în relaţii internaţionale.

  • „Aveţi o scurtă prezentare a parcursului meu profesional. Sunt economist, sunt doctor în economie la ASE Bucureşti, am licenţă şi masterat la Standfort şi Harvard, în Statele Unite, în economie şi, de asemenea, în administraţia publică.
  • Am fost secretar de stat la Ministerul de Finanţe în 2019-2020. Coleg al dumneavoastră, deputat, din 2020 şi, din mai 2022, ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Cred că sunt două argumente principale din CV-ul meu care mă recomandă pentru această poziţie. Pe de o parte, pregătirea ca economist, pentru că eu consider că sectorul energetic este motorul principal al economiei unui stat, şi am văzut cu toţii asta cu atât mai mult în perioada recentă, şi, pe de altă parte, experienţa în relaţii internaţionale, pentru că discutăm despre un sector care este tot mai interconectat, care depinde de relaţiile pe care România poate şi trebuie să şi le stabilească la nivel internaţional, de la Azerbaidjan până la parteneriatul strategic cu Statele Unite, Canada ş.a.m.d", a spus Burduja, conform Agerpres.

12:21Este audiat Radu Oprea, propus de PSD ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.El vorbește despre „patriotismul economic”: „Să producem mai mult aici în țară, pentru că există această posibilitate și ține mai mult de dorința politica”.

Radu Oprea, fost prefect al judeţului Prahova, este din 2010 vicepreşedinte al PSD Prahova și membru în Consiliul Naţional PSD. El este la al treilea mandat de senator, fiind ales prima dată în 2012. Oprea a fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în Cabinetul Viorica Dăncilă, demis prin moţiune de cenzură în octombrie 2019.

Gorghiu: Îmi doresc tare mult să vorbim despre justiţie nu ca despre ceva rece. Scandal provocat de Diana Șoșoacă: „V-aţi arătat incompetenţa şi laşitatea, fricoşilor”

12:00Senatoarea Alina Gorghiu a spus, la audierile din comisie la care a primit aviz pozitiv pentru a prelua Justiția, că îşi doreşte „tare mult să vorbim despre justiţie nu ca despre ceva rece, ca despre o instituţie la care mulţi se raportează cu temere, cu reticenţă, ci despre o instituţie care reuşeşte să vină în întâmpinarea fiecăruia atunci când avem probleme”.

  • „E foarte important să reuşim să eficientizăm justiţia ca serviciu public, astfel încât să avem proceduri judiciare şi administrative care să ducă la o reducere a termenelor în litigii, să garanteze accesul efectiv la justiţie al fiecărui cetăţean.
  • Poate e mult spus să pară prietenoasă justiţia pentru cetăţean, dar îmi doresc tare mult să vorbim despre justiţie nu ca despre ceva rece, ca despre o instituţie la care mulţi se raportează cu temere, cu reticenţă, ci la o instituţie care reuşeşte să vină în întâmpinarea fiecăruia atunci când avem probleme”, a susținut Alina Gorghiu, citată de News.ro.

La audierea Alinei Gorghiu, senatoarea independentă Diana Şoşoacă i-a jignit pe cei din comisii, după ce ministrul propus nu a putut răspunde tuturor întrebărilor.

„V-aţi arătat incompetenţa şi laşitatea. Fricoşilor, fugiţi, să nu cumva să vă prindă cineva să vă adreseze o întrebare”, a afirmat Şoşoacă.

„Lamentabilă prestaţie a tuturor, ruşine să vă fie, înţelegere cu USR-ul să se întârzie să nu se răspundă la întrebări. Asta aţi făcut mereu, un parlament de trădători. Ruşine să vă fie, lamentabililor, incompetenţilor şi infractorilor. Ăsta este adevărul. Toţi la puşcărie ar trebui să staţi. Faceţi, doamna Gorghiu, mai multe puşcării”, a mai spus Şoşoacă.

11:45Florin Barbu, succesorul lui Petre Daea la Ministerul Agriculturii, a primit și el aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, cu 29 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă”.

Dezvoltarea agriculturii, reabilitarea sistemului de irigaţii, protejarea fermierilor români şi a Româniiei sunt „cuvintele cheie ale următoarelor luni”, a susţinut Florin Barbu la audieri.

„Sunt convins că suprafaţa de două milioane de hectare trecută în Programul de reabilitare a infrastructurii principalei de irigaţii şi prin studiul pe care eu l-am lăsat când am plecat de la ANIF, făcut în colaborare cu Institutul de Proiectare, privind extinderea pe o suprafaţă de încă 600.000 de hectare, sunt sigur că în anul următor vom realiza acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii”, a mai susținut el, potrivit Agerpres.

Florin Barbu este deputat PSD și președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.Florin Barbu a lucrat în Primăria Slatina, în perioada 2004-2012, când primar era Darius Vâlcov. Barbu a fost inspector, șef serviciu, dar și director economic al primăriei.

11:08Aviz pozitiv în comisiile parlamentare pentru Ligia Deca și pentru Alina Gorghiu.

10:20Ligia Deca, care își păstrează portofoliul de la Educație, a vorbit despre majorarea salariilor profesorilor, reluând „angajamentul” Guvernuluicare a oprit greva din educație după trei săptămâni. „Vă mărturisesc că în aceste zile ce am admirat în mod deosebit a fost decizia dascălilor să se în clase”, a afirmat Deca în audierile din comisia parlamentară.

Ea a citit o listă de priorități, „prima prioritate” fiind „oferirea unui mediu educațional motivant”.

Ligia Deca a spus că dacă ne raportăm la luna decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare s-a triplat, iar 2023 este primul an în care bugetul total alocat învăţământului a depăşit 10 miliarde de euro:

  • „Dacă raportăm la luna decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a crescut de trei ori. S-a triplat. În decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a fost 1.687 de lei brut.
  • Anul acesta, până la ordonanţa de urgenţă emisă zilele trecute era 4.038 de lei brut. Acum, de la 1 iunie, salariul se majorează şi ajunge la 5.398 de lei brut. Trebuie mai mult. Ne dorim mai mult, luptăm pentru mai mult. Însă trebuie să avem în minte evoluţia în ultimii ani a salariilor din învăţământ.
  • Aş reaminti, de asemenea, că dacă facem o raportare pentru a nu ne referi doar la cifre absolute, astăzi, un cadru didactic debutant câştigă minimum 1,79 salarii de bază minime brute pe ţară, faţă de doar 1,34% în 2016. Asta ca să avem şi un indicator obiectiv”.

10:09Audierile au început cu Alina Gorghiu, pentru Ministerul Justiției, condus până acum de Cătălin Predoiu.

.......................

Lista miniştrilor şi programul de guvernare au fost depuse, marţi, la Parlament şi a fost stabilit calendarul audierilor.

Astfel, miercuri, de la ora 10.00, vor apărea în faţa comisiilor candidaţii pentru ministerele Agriculturii, Justiţiei şi Educaţiei.

De la ora 11.00, vor fi audiaţi miniştrii de la Dezvoltare, Transporturi şi Energie, iar de la ora 12.00 cei de la Finanţe, Cercetare şi Economie.

Candidaţii pentru Ministerul Muncii şi Ministerul Culturii vor apărea în faţa comisiilor de specialitate de la ora 13.00, iar de la 14.00 cei de la Sănătate, Familie şi Interne.

De la 15.00, este programată audierea candidaţilor de la Apărare, Proiecte Europene şi Externe, iar de la 16.00 va fi audiat candidatul pentru Ministerul Mediului.

Votul de învestire a Guvernului Ciolacu este programat joi, de la ora 12.00.

PNL și PSD și-au împărțit ministerele în noul Guvern Ciolacu, în care UDMR nu se va regăsi. Uniunea condusă de Kelemen Hunor a rămas în afara Palatului Victoria după ce PNL nu a fost de acord ca udemeriștii, care au renunțat la Dezvoltare, să preia ministerele Mediului și Energiei.

Conducerile PNL și PSD au validat listele miniștrilor care se vor regăsi în Guvernul Ciolacu:

Ministrii PSD:

  • Vicepremier Marian Neacșu
  • Transporturi - Sorin Grindeanu
  • Fonduri Europene - Adrian Câciu
  • Muncă - Marius Budăi
  • Sănătate Alexandru Rafila
  • Apărare - Angel Tîlvăr
  • Digitalizare - Ivan Bogdan Gruia (deputat)
  • Agricultură - Florin Barbu (deputat, apropiat Paul Stănescu)
  • Familie - Gabriela Firea
  • Economie - Radu Oprea

Ministrii PNL:

  • Vicepremier Cătălin Predoiu
  • Justiție - Alina Gorghiu
  • Finanțe - Marcel Boloș
  • Dezvoltare - Adrian Veștea
  • Interne - Cătălin Predoiu
  • Mediu -Mircea Fechet
  • Externe - Luminita Odobescu
  • Educație - Ligia Deca
  • Cultură - Raluca Turcan
  • Energie - Sebastian Burduja

Program de guvernare: Cum arată patriotismul economic propus de liderul PSD

Marcel Ciolacu se angajează, în programul de guvernare, că românii nu vor mai fi „sclavii moderni” ai Europei, promițând creșteri de salarii și pensii, la pachet cu o viziune orientată către capitalul autohton, investiții în educație și sănătate, și stoparea creșterii prețurilor.

Marcel Ciolacu si ministrii PSD în viitorul guvern Foto: Inquam Photos / George Calin

„Știm exact ce avem de făcut și propunem un plan cu 5 mari obiective”, a anunțat premierul desemnat, care a prezentat succint programul de guvernare.

Cele 5 obiective sunt:

  • 1. Rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară
  • 2. Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare
  • 3. Dezvoltarea sistemelor publice de Educație și Sănătate – principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară
  • 4. Patriotism economic - dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare;
  • 5. Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.

CONSULTĂ AICI INTEGRAL PROGRAMUL DE GUVERNARE AL GUVERNULUI CIOLACU