Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan sustine că anunțul lui Dragoș Pîslaru potrivit căruia planul „REPowerEU” al României a fost respins de Comisia Europeană nu este adevărat. România ar trebui să primească prin acest plan 1,4 miliarde de euro.

REPowerEUFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Eurodeputatul liberal, care a fost coraportor pentru „REPowerEU”, afirmă că România nu a depus planul, așa că nu putea fi respins.

„Planul „REPowerEU” al României nu poate fi respins de Comisia Europeană înainte de a fi depus de țara noastră.

Informația referitoare la faptul că Planul "REPowerEU" al României - prin care vom investi 1,4 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile, în sectorul energetic - ar fi fost respins de Comisia Europeană nu este corectă.

România nu a depus încă acest plan la Comisie, astfel că nu avea cum să fie respins”, a declarat Mureșan.

Potrivit acestuia, europarlamentarii au fost informați oficial încă din luna aprilie, într-o ședință publică a Parlamentului European, că doar Franța și Estonia vor depune planurile până la sfârșitul lunii respective.

Planul „RepowerEU” este un instrument nou aprobat în luna februarie a acestui an.

„În calitate de co-raportor al Parlamentului European pentru acest plan, îmi doresc ca toate statele să se miște cât mai repede și să depună planurile pentru a începe cât mai repede investițiile în energie. Dar realitatea este că doar 2 state membre din 27 au depus planurile în primele 2 luni de la aprobarea legislației europene”.

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a anunțat joi seară că planul României pentru a accesa 1,4 miliarde de euro pentru capitolul verde al PNRR denumit REPowerEU a fost respins de Comisia Europeană.