​Populația Germaniei crește rapid. Potrivit unui studiu din luna august al Deutsche Bank, Germania ar putea avea aproape 86 de milioane de locuitori, în 2030. Țara se confruntă cu un aflux de imigrație record, cel mai mare din 1990. E o problemă sau un câștig?

Aeroportul Internaţional FrankfurtFoto: Dreamstime.com

Potrivit actualului Monitor al Germaniei de la Deutsche Bank Research, numărul de locuitori va crește la aproape 86 de milioane în 2030, cu cinci milioane mai mult decât în ​​2011 .Iar acest lucru se datorează în primul rand imigrației, care aduce cu sine consecințe, de exemplu pe piața muncii și a locuințelor.

Aproximativ 329.200 de persoane au venit în Germania în 2021, aproximativ același număr ca înainte de pandemie – în principal din cauza mișcărilor de refugiați din Siria și Afganistan, în a doua jumătate a anului.

În acest an, Deutsche Bank Research se așteaptă la 1,3 milioane de refugiați numai din Ucraina, din cauza războiului de agresiune rusesc. Pentru 2023, analiștii se așteaptă la încă 260.000 de ucraineni.

Șanse și riscuri

Potrivit prognozei, numărul de locuitori din Germania va crește de la 83,3 milioane în 2021, la 84,9 milioane și 85,4 milioane în 2022 și 2023. „Aceasta ar însemna că valul de refugiați ar fi semnificativ mai mare decât în ​​2015”, se arată în studiu. Probabil că va fi depășit doar de imigrația de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Consecințele acestei imigrații variază între șansă și risc. Economiștii de la Deutsche Bank Research se așteaptă mai ales ca deficitul de locuințe să se agraveze, pentru moment. Există două milioane de apartamente vacante în Germania, dar de obicei în afara zonelor metropolitane spre care se îndreaptă de preferință refugiații.

În plus, obiectivele naționale privind emisiile de CO2 sunt mai greu de îndeplinit. Emisiile globale de CO2 și consumul global de resurse au avut tendința de a crește, mai ales atunci când oamenii au imigrat din țări cu un nivel de trai semnificativ mai scăzut.

Analiştii înregistrează însă un consum crescut şi, prin urmare, un impuls pozitiv pentru economie. Mai presus de toate, însă: „Va fi atenuată lipsa de specialiști și de muncitori calificați, iar efectele negative ale societății îmbătrânite vor fi atenuate.” Economiștii sunt convinși: „Pe termen lung, aspectele pozitive ar trebui să le depășească, cu mult, pe cele negative. "

Bineveniți și necesari

Potrivit unui studiu al Institutului Economic German (IW), în Germania există o penurie de peste jumătate de milion de muncitori calificați. Lipsa de personal în asistență socială, educație, îngrijire, meșteșuguri și tehnologia informației este deosebit de mare, așa cum a anunțat IW chiar săptămâna trecută.

Dar ce se întâmplă dacă ucrainenii care au fugit în Germania se întorc imediat după încheierea războiului și nu sunt deloc disponibili pe piața muncii din Germania, sau doar pentru o perioadă scurtă de timp? „Există motive întemeiate pentru care refugiații din Ucraina rămân în Germania”, explică autorul studiului, Jochen Möbert. „Sunt bineveniți în Germania și sunt necesari, cuvântul cheie fiind deficit de muncitori calificați”.

Frank Swiaczny, demograf la Institutul Federal de Cercetare a Populației (BiB), consideră că ipotezele avansate de Deutsche Bank Research sunt fundamental plauzibile, așa cum explică într-un interviu acordat FOCUS online. Totuși, el subliniază că prognoza pe termen mediu a imigrației din Ucraina este supusă unei anumite incertitudini.

„Oamenii care au fugit la noi din Ucraina sunt relativ bine educați, mulți vor să rămână în Germania”, spune Swiaczny. Prin urmare, este destul de probabil ca aceștia să se poată integra bine. Imigrația, în special din Ucraina, ar putea fi și mai mare în următorii câțiva ani.

În momentul de față, în principal femeile fără partener și copiii au fugit in Vest, din cauza războiului. „În cazul în care se va realiza o stabilizare și mulți rămân în Germania definitiv, atunci foarte probabil va avea loc o reîntregire a familiei”, adaugă Swiaczny.

Șapte decenii de politică de integrare

Exista câștiguri pe termen mediu și lung pentru societate în ansamblu în imigrarea tinerilor cu pregătire și perspective bune, cel puțin din punct de vedere pur economic. Cu toate acestea, când vine vorba de integrare, este important să existe un plan concret. Un plan pe care Germania îl are mai demult, l-a perfecționat mereu, dar n-a funcționat fără cusur.

De aceea sunt necesare oferte reale, precum grădinițe, școli, cursuri de limbi străine, perfecționare și sprijin general pentru integrare. Acest lucru trebuie făcut sistematic. „Pur și simplu așteptarea și speranța nu funcționează.” subliniază Swiaczny. Acest lucru este demonstrat de experiența a 70 de ani de politică de imigrație în Germania.

Între timp, a devenit evident faptul că imigrația nu este distribuită uniform în Germania. Migrația internațională vizează în primul rând zonele metropolitane, deoarece aici există rețele și mai multe locuri de muncă disponibile.

Prin urmare, perspectiva națională este un lucru, perspectiva regională este adesea ceva complet diferit, iar imigrația contribuie la creșterea disparităților spațiale ale schimbărilor demografice.

Dar un lucru este clar: conform previziunilor Destatis (Oficiul Federal de Statistica) fără imigrare populația ar scădea la 65,2 milioane în 2060, iar cu o imigrație moderată, la 78,2 milioane. Așa-numitul surplus de deces în Republica Federală este în prezent de aproximativ 200.000 de oameni pe an.

Foto: Dreamstime.com