Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat vineri la București că o decizie privind un posibil sprijin militar pentru Ucraina va fi luată de Parlamentul Bulgariei săptămâna viitoare. Petkov a spus că în ciuda amenințărilor socialiștilor cu ruperea Coaliției, se va vota pentru asistență tehnică militară pentru Ucraina.

Kiril Petkov și Nicolae CiucaFoto: Guvern

De partea cealaltă, Ciucă a spus că se analizează posibilitatea de sprijin cu echipamente și când se va lua o decizie se va comunica.

  • „Săptămâna viitoare va exista o decizie a Parlamentului. E mai bine să așteptăm decizia. Continuăm Schimbarea va vota pentru asistență militară tehnică pentru Ucraina.
  • În timpul întâlnirii de la Kiev ați văzut că președintele Zelenski a solicitat asistența tehnica militară, să le reparăm mașinile militare din Ucraina.
  • Noi avem asemenea uzine și sper că acest ajutor va putea fi oferit după decizia Adunării Naționale de la Sofia și doamna Ninova, ca partener de Coaliție, cred că domnia sa nu va părăsi Coaliția.”, a declarat vineri premierul bulgar Kiril Petkov.

De partea cealaltă, premierul român a spus că se analizează, dar că nu s-a luat încă o decizie.

  • „România a avut un prim set de ajutoare care a fost oferit Ucrainei, iar în acest moment în urma reuniunii miniștrilor Apărarii din aproape 40 de țări s-au discutat nevoile și cerințele din Ucraina.
  • Analizăm la nivelul Ministerului Apărării Naționale posibilitățile de sprijin cu echipamente și atunci când vom lua o decizie o vom face publică”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

România și Bulgaria au semnat un memorandum pentru construirea unui al doilea pod între Giurgiu și Ruse. Construirea altor 4 poduri, în analiză

România și Bulgaria au semnat vineri un Memorandum în ceea ce priveste construirea unui al doilea pod înre Giurgiu și Ruse, iar premierul bulgar Kiril Petkov a propus construirea altor 4 poduri între cele două țări. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că săptămâna viitoare va fi creat un task force care va analiza această propunere.

Premierul Ciucă a spus că dincolo de memorandumul privind al doilea pod între Giurgiu și Ruse, un alt subiect al discuțiilor cu premierul bulgar a fost demararea proiectului pentru dragarea Dunării și înscrierea în programul european Fast Danube.

  • „Ținând cont că pe partea bulgară a podului de la Giurgiu-Ruse urmează să se execute lucrări de mentenanță am convenit să deschidem un punct de trecere cu bacul, compensand limitările care vor fi produse de lucrările de mentenanță.
  • Am avut în vedere o propunere cu care a venit partea bulgară și anume construirea unui numar mai mare de poduri și în acest sens am convenit ca până la finele săptămânii viitoare să se facă un task force din specialiști de la Ministerul Transporturilor.”, a spus Ciucă.

Având în vedere importanța sectorului energetic, s-a decis ca din acest task force să facă parte și specialiști în energie din ambele țări.

Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că a propus construcția altor 4 poduri între cele 2 țări.

Ciucă: Cel mai probabil în această toamnă vom avea gaz prin interconectorul dintre Bulgaria și Grecia

În privința transportului de gaz lichefiat, premierul Ciucă a spus că a primit asigurări de la premierul bulgar că interconectorul va fi finalizat din punct de vedere tehnic până la data de 30 iunie și va avea o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi.

Ciucă a spus că în 5 mai va avea loc la Sofia o întrunire regională a miniștrilor Energiei, inclusiv din țările care au posibilitatea de aprovizionare cu gaz, inclusiv Azerbaidjan și Turcia, și speră ca aici să se desprindă concluzii și decizii in plan regional.

O ședință comună a celor două Guverne de la București și Sofia va avea loc în luna septembrie, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Kiril Petkov, despre recomandarea făcută cetățenilor bulgari de a părăsi Republica Moldova: Sper că această recomandare va fi revizuită

Premierul bulgar a fost întrebat și despre recomandarea făcută cetășenilor bulgari de către Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria de a părăsi Republica Moldova în contextul incidentelor din Transnistria.

  • „Noi toți susținem Moldova și vom fi buni parteneri atât în vreme de pe timp de criză cât și pe termen lung pentru calea lor spre UE. Informația care a fost răspândită de către Minsterul nostru de Externe ca un nivel de risc se revizuieste în prezent. A fost o ridicare a riscului din punct de vedere tehnic. Eu personal sper că în curând această poziție a noastră va fi revizuită, dar noi am dorit totuși să-i inștiințăm pe oamenii din Moldova că exista un risc mai mare la acest moment.”, a mai spus Kiril Petkov.

Pe acest subiect, și premierul Ciucă a spus că în urma analizelor efectuate nu recomandă cetățenilor români să părăsească Republica Moldova.