USR anunţă că o solicitare a sa a fost adoptată, luni, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ şi publicarea noului proiect de desfiinţare a Secției Speciale.

Comisia de la VenetiaFoto: www.coe.int

Solicitarea a fost prezentată de către parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE, şi votată cu 23 de voturi "pentru" şi 11 "împotrivă". Reprezentanţii PSD şi PNL din acest for au fost printre puţinii care s-au opus solicitării, conform USR.

  • "Nu suntem singuri. Am solicitat Comisiei de la Veneţia să emită un punct de vedere pe speţele: independenţa magistraţilor (cazul judecătorului Danileţ şi nu numai) şi pe proiectul de desfiinţare a SIIJ - proiectul iniţiat de ministrul Predoiu care nu rezolvă problema pe fond: bâta politică de sancţionare a magistraţilor independenţi. (...) MVC trebuie respectat, SIIJ trebuie să dispară pe bune, nu doar pe hârtie. (...)
  • PSD-PNL trebuie să facă lucrurile corect şi transparent, nu îi vom lăsa să mimeze reformele în domeniul justiţiei", spune deputatul Iulian Bulai, potrivit unui comunicat al USR.

La rândul său, fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion spune că această solicitare "este o victorie importantă, pentru că se trage un semnal puternic de alarmă privind posibile derapaje de la angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană şi privind atacurile la care sunt supuşi magistraţii independenţi".

  • "În plus, este esenţial ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea Secţiei speciale să fie verificat de Comisia de la Veneţia.
  • Proiectul ministrului Predoiu nu reface competenţa DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV şi a avizului anterior al Comisiei de la Veneţia. Practic, reînfiinţează o SIIJ la Parchetul General, cu filiale la parchetele de pe lângă Curţile de Apel, şi mută selecţia procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea (...)
  • Justiţia trebuie să fie apărată de orice fel de ingerinţe, ţinută departe de indicaţii politice, iar hărţuirea magistraţilor trebuie să înceteze. Proiectul ministrului Predoiu nu oferă aceste garanţii şi este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneţia", afirmă Stelian Ion.

Proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost pus vineri în dezbatere publică.

Dosarele privind presupuse fapte de corupție săvârșite de magistrați - care erau anchetate de SIIJ - ar urma să fie instrumentate de către 42 de procurori - 12 de la Secția de urmărire penală a Parchetului General și 30 de la parchetele curților de apel.

Întrebat despre excluderea DNA din acestă schemă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a spus că "o altă soluție tehnică pentru desființarea SIIJ nu e posibilă politic în acest moment", el precizând că noul proiect a fost agreat de toate partidele din coaliție. El a susținut că nu va fi vorba, de fapt, despre o altă structură care să înlocuiască SIIJ, ci despre un nou sistem, invocând modelul Parchetului European.

CITEȘTE ȘI: