Aflat la Bruxelles și întrebat cum s-a ajuns în situația ca guvernul minoritar să fie trecut cu sprijinul PSD, partid pe care l-a criticat de atâtea ori pentru lipsa reformelor, Klaus Iohannis a susținut că este nevoie de un guvern, iar "cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să acorde sprijin din parlament". El a lansat un nou atac la cei din USR, pe care i-a numit "crizatori".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Ce șanse are un guvern minoritar PNL-UDMR, sprijinit de PSD, să reziste până în 2024 și să realizeze reforme?

Klaus Iohannis spune, de la Bruxelles, că lucrurile trebuie văzute "așa cum le văd românii": trebuie terminată criza politică.

El a lansat un nou atac la cei din USR, pe care i-a acuzat iar că au creat criza politică: "Trebuie să se termine criza politică, creată de unii care au vrut să arate cât de importanți sunt și nu au reușit să arate decât cat de neimportanți sunt".

  • "Pe de altă parte, l-am desemnat pe dl Ciucă ca să formeze un guvern și ca să se apuce guvernul să rezolve problemele României: pandemia, criza energetică, venirea iernii și reformele", a afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului a susținut că el este "în continuare hotărât" să se implice total pentru reformele pe care și le-a sumat din 2014, pentru a finaliza "cu bine" o reformă în justiție, pentru a avea o justiție dreaptă și corectă, amintind că sunt încă în vigoare legile justiției modificate de PSD-ul de pe vremea lui Liviu Dragnea.

De ce cu PSD, partidul pe care l-a criticat de atâtea ori pentru lipsa reformelor?

Klaus Iohannis spune că cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să sprijine guvernul prin majorități, acesta fiind "calculul politic făcut pentru români".

  • "Coaliția care a guvernat până acum nu a reusit să rezolve aceste probleme. Nu are rost să vă explic eu acum de ce nu au reușit, dar zilele trecute au arătat care au fost crizatorii. Cei care, în loc să facă reforme, au produs crize.
  • Acum trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorități decât în Parlamentul României?
  • Cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să sprijine guvernul prin majorități. Acesta este calculul politic și este un calcul pe care l-am făcut pentru România și pentru români și așa se va întâmpla.
  • Dacă guvernul va fi în această componență un an sau 2 sau 3 vom vedea, dar problemele trebuie rezolvate și cineva trebuie să guverneze", a mai spus Iohannis.

Întrebat despre informațiile că el l-ar fi impus PNL pe Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru, Iohannis a susținut că propunerea a aparținut liberalilor:

  • ”Ştiţi, asta cu vehiculatul este cam aşa: am luat o decizie, se formează un guvern şi nenumăraţi îşi exprimă opinii. Este drăguţ, dar problema practică este de formare a guvernului şi domnul Ciucă a fost propus de PNL, cum ştim cu toţii”.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, joi, că a decis să îl desemneze pentru funcția de premier pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, șeful statului declarându-se "mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare".

Iohannis a făcut anunțul alături de Ciucă, acesta spunând că va negocia cu "toate forțele" responsabile pentru ca guvernul propus să fie aprobat în Parlament.

După ce președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor nominalizarea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, se pregătește guvernare minoritară cu susținerea PSD în Parlament. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că planul era deja parafat, iar funcțiile au fost deja împărțite între PNL-PSD și UDMR. Pesediștii nu vor nominaliza oameni în Guvern, dar vor primi șefia Camerei Deputaților. Premiu de consolare pentru Cîțu va fi șefia Senatului.