Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru, care este Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a depus o plângere la Parchetul General pentru instigare la violenţă şi o sesizare la CNCD împotriva AUR, pe motiv că promovează caricaturi ale prim-ministrului prin asocierea cu Adolf Hitler. Caricatura în cauză a fost distribuită chiar de co-președintele AUR, George Simion, pentru a populariza protestul de sâmbătă împotriva guvernului și a certificatului verde.

Afis AUR protest in care Citu este asociat cu HilterFoto: George Simion Facebook

Muraru spune că această caricatură nu numai că este o calomnie majoră, dar și o insultă la adresa victimelor Holocaustului. ”Reprezentarea - printr-o scandaloasă caricatură a prim-ministrului al României - ce aduce cu a celui mai atroce dictator din istoria Europei, Adolf Hitler, este nu doar o calomnie majoră, dar şi o insultă inacceptabilă la adresa milioanelor de victime ale Holocaustului. Această ultragiere a victimelor Holocaustului din partea partidului AUR este una continuă, prin instrumente şi metode din ce în ce mai violente", se arată într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, AUR utilizează în permanenţă tehnici abominabile pentru readucerea în viaţa publică a simbolurilor naziste sau fasciste, iar distribuirea de pliante şi folosirea acestei imagini pentru a chema persoane la un protest creează premisele unei situaţii agravante.

"Etichetarea unui oponent politic prin folosirea imaginii dictatorului nazist Adolf Hitler este una dintre cele mai detestabile acţiuni politice, aşa cum avertizează şi organizaţiile internaţionale implicate în protecţia memoriei victimelor Holocaustului. Co-preşedintele AUR foloseşte o comparaţie cu artizanul principal al Holocaustului pentru a chema adepţii la un miting politic, lansând astfel un apel implicit la violenţă, o posibilă infracţiune pentru instigare publică, pentru care riscă până la 5 ani de închisoare", se mai arată în comunicat.

Reamintim că sâmbătă, 2 octombrie, în Piața Universității va avea loc un miting antiguvernamental, anti-certificat verde și antirestricții organizat de Alianța pentru Unirea Românilor și George Simion.