Liderii Coaliției au discutat, luni, despre propunerile pentru funcția de Avocatului Poporului. PNL și UDMR au propus doi profesori universitari pentru fotoliul deținut în prezent de Renate Weber. O decizie nu a fost luată deocamdată în ceea ce privește persoana care va fi susținută de către Coaliție.

HotNews.roFoto: Hotnews

Surse din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti. O decizie nu a fost luată deocamdată în ceea ce privește persoana care va fi susținută de către Coaliție.

Gyula Fabian este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost și procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Flavius-Antoniu Baias este doctor în Drept "Summa cum laude" la Universitatea din Bucuresti (2001) și a fost decanul Facultății de Drept a Universitatii din Bucuresti. Predă Drept civil. Drepturile reale, Drept civil. De asemenea este avocat în Baroul Bucuresti (din 1985).

În timpul guvernării CDR, a fost secretar de stat la ministerul Justiției sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000) și a fost decorat cu "Steaua Romaniei" în grad de Comandor (2000).

Numirea unui nou Avocat al Poporului a fost luată în discuție încă de la începutul anului, la pachet cu șefia TVR și Radio însă nu s-a luat nicio decizie în Coaliție din cauza procedurii complicate de demitere a persoanei care deține în prezent funcția.

Ludovic Orban anunța pe 16 februarie că a sesizat comisiile juridice pentru a elabora un raport în acest sens. Funcția e deținută în prezent de Renate Weber, care a fost atacată de PNL pentru sesizarile pe actele normative emise de guvern în perioada stării de urgență și stării de alertă.

Reamintim că PNL-USR-PLUS și UDMR dețin majoritatea atât în conducerea Paarlamentului cât și în comisiile de specialitate unde are loc dezbaterea și adoptarea rapoartelor.