Florin Cîţu: Memorandumul propus de Ministerul Muncii şi aprobat nu propune nicio reducere de venituri în sectorul bugetar / Turcan: Unele sporuri vor intra în salariile de bază

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 15 aprilie 2021, 18:11 Actualitate | Politic


Florin Citu
Foto: Captura

Premierul Florin Cîţu a precizat joi, la finalul ședinței de guvern, că memorandumul propus şi aprobat de Ministerul Muncii nu propune nicio reducere de venituri în sectorul bugetar. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că, prin memorandumul adoptat de Guvern, vor fi eliminate anumite inechităţi, menţionând că unele sporuri acordate în prezent vor intra în salariile de bază, potrivit News.

Raluca Turcan a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că a fost aprobat memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza elaborării noului cadru legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

"Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele şi reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluţii, propria viziune pentru familiile ocupaţionale pe care le coordonează astfel încât să reaşezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice. Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale, minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor şi aceasta este o intoxicare care, de obicei, prinde pentru că sunt mulţi oameni nelămuriţi, mulţi oameni îngrijoraţi de veniturile pe care le au”, a explicat Raluca Turcan.

Ea a menţionat că prin acest memorandum nu au fost puse bazele vreunei măsuri de scădere a veniturilor în România.

"Prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă, prin acest memorandum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă, prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut şi de asemenea salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi va fi, de asemenea, în corelaţie cu eficienţa instituţiilor publice. Acest guvern şi-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esenţiale nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice ceea ce înseamnă, de fapt, ca statul să fie, pe de o parte, capabil să susţină servicii publice de calitate, dar în acelaşi timp să garanteze şi egalitatea, sustenabilitate, predictibilitate şi echitate în salarizarea publică şi în sistemul de pensii”, a menţionat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a subliniat că unele sporuri vor fi incluse în salariile de bază, iar acesta va fi acelaşi pentru toată lumea, în sensul că nu vor mai fi inechităţi pentru acelaşi personal.

"Reanalizăm coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în suma fixă, sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20% din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru extrem de important. Salariul în plată de bază să fie acelaşi pentru toată lumea. Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajaţi în sistemul public plătiţi la nivelul de salarizare din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibil în anul 2022. Vom include în grila de salarizare şi alte activităţi care în momentul de faţă nu sunt în grila de salarizare în sistemul public şi care creează puternice inechităţi şi dau exemplul administraţiei publice locale”, a mai transmis Raluca Turcan, potrivit News.

Guvernul a discutat în ședința de miercuri un memorandum privind principiile care vor sta la baza viitoarei legi a salarizării în sectorul public. Unele dintre cele mai importante principii vizează revizuirea sistemului de acordare a sporurilor. Guvernul urmărește plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual. În memorandum se precizează că plafonarea în prezent la 30% din suma salariilor de bază nu este aplicată pentru tot personalul bugetar. Astfel se ajunge în situația acordării unui număr mai mare de sporuri pentru aceste categorii bugetare, în detrimentul altor categorii de personal bugetar care nu pot depăși acest plafon.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că în şedinţa de Guvern de joi au fost discutate două ordonanţe de urgenţă, prima referindu-se la folosirea semnăturii electronice pentru încheierea contractelor de muncă şi în relaţii cu instituţiile statului, iar cea de-a doua la eliminarea condicii de prezenţă pentru microîntreprinderile care au mai puţin de nouă angajaţi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2328 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  baaa (Joi, 15 aprilie 2021, 18:22)

  iondelaafumati [utilizator]

  salariul bugetarului e sfant !
 • +10 (12 voturi)    
  te crucesti cu astia (Joi, 15 aprilie 2021, 18:26)

  po1 [utilizator]

  ce au spus initial: "vom elimina sporurile"

  ce spun acum:
  1 "unele sporuri acordate în prezent vor intra în salariile de bază"
  2 "Ministerul Muncii nu propune nicio reducere de venituri în sectorul bugetar"

  de fapt toate sporurile se baga in salariu si gata "nu mai exista sporuri" LOL
  • +2 (4 voturi)    
   si apoi vine CCR (Joi, 15 aprilie 2021, 19:15)

   c2 [utilizator] i-a raspuns lui po1

   si spune ca eliminarea unor sporuri este neconstitutionala ca de-astea au si ei cateva (doar 10 mii lei / luna ca "sporuri" are un CCRist)

   "Mai întâi, le intră în cont sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, pe care care îl primesc toţi magistraţii şi personalul din justiţie. Valoarea acestuia este de 25 la sută din indemnizaţia brută lunară. Cum un judecător CCR încasează un salariu de 29.269 lei brut, sporul ajunge la 5.660 de lei.

   Apoi, judecătorii CCR dar şi angajaţii instituţiei primesc un spor de 15 la sută din indemnizaţie pentru muncă în condiţii vătămătoare. Adică alţi 4.390 de lei pe lună."

   si vor avea sporuri din nou,,, bineinteles raportate la noile salarii :)
  • +2 (4 voturi)    
   E interzis sa le mai numesti sporuri (Joi, 15 aprilie 2021, 19:20)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui po1

   Un mare pas inainte. Pas cu pas...
  • +2 (4 voturi)    
   ce te miri? (Joi, 15 aprilie 2021, 19:27)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui po1

   fac damage control dupa ziua de ieri.
   au luat notite de la psd :)
 • +9 (11 voturi)    
  politicianism de c...t (Joi, 15 aprilie 2021, 18:28)

  mihai23 [utilizator]

  Nu-mi vine sa cred pur si simplu!Asta are vreo scoala economica?Cand de un an jumate de cand sunt la putere, toti care muncim urlam ca nu mai putem sa tinem din munca noastra si impozitele platite lacustele astea, asta vine dupa atata timp si ii mangaie pe crestet??Dupa ce se imprumuta de miliarde de euro in fiecare luna sa-i plateasca asta e reactia lui azi????Mai bine facea o meserie cinstita de lacatus mecanic daca tot ajunsese la scoala profesionala in clasa a-11-a!!DEMISIA !!! ca ne distrugi!!
 • +8 (10 voturi)    
  Altfel spus, maresc salariile bugetarilor (Joi, 15 aprilie 2021, 18:30)

  IoPaNet [utilizator]

  "unele sporuri vor fi incluse în salariile de bază, iar acesta va fi acelaşi pentru toată lumea, în sensul că nu vor mai fi inechităţi pentru acelaşi personal"
  Adica, daca se intampla sa mai fie unii care nu aveau acele sporuri, lo vor primi si ei ca sa nu existe "inechităţi".
  Inechităţile sunt permise doar intre bugetari si restul lumii.
 • +8 (10 voturi)    
  Ce farsa sinistra! (Joi, 15 aprilie 2021, 18:40)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  I-a crezut cineva pe astia ca vor taia sporurile? Inseamna ca a trait degeaba in Romania. Ce erau PSD-ul escroci dar astia i-au depasit...
 • +2 (4 voturi)    
  PNL este Liberal sau Social? (Joi, 15 aprilie 2021, 18:53)

  robyzs [utilizator]

  Eu numai inteleg nimic, PNL ar trebui sa incurajeze investitiile nu trantorii din sectorul public.

  Mai grav, de cand este PNL la Guvernare a crescut Sectorul Bugetar, altceva promitea Florin Citu pe Facebook cand era in opozitie si tipa la PSD sa eficientizeze Sectorul Bugetar, acum le mareste salariile cand cei care lucreaza la privat poate si-au pierdut locurile de munca.

  Florin Citu avea stofa de candidat la președinție dar se scufunda pe zi ce trece, postul de ministru este prea solicitant pentru ce poate oferi.
  • +1 (3 voturi)    
   PNL (Joi, 15 aprilie 2021, 19:50)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   PNL e un partid socialist, de acolo a venit si USL Crin (votat pe listele lui Dragnea), Tariceanu (care a vrut sa ne certam cu US), Iohannis (premierul Grivco) si altii ca ei. Sa nu uitam ca s-au luptat, cot la cot cu PSD, impotriva oricarei scaderi de pensii sau salarii ale bugetarilor, au provocat chiar o criza constitutionala din pricina asta. Zici PNL, zici socialist pro-bugetar.
   Daca nu e clar, fac un desen. Poate voteaza/hotaraste domnu' Citu ceva care sa ma contrazica, dar eu tare ma indoiesc...
   Domnului Citu nu-i plac privatii in mod special, domania sa n-a fost CHIAR privat, a lucrat prin banci private, dar aia nu-i acelasi lucru. Nu lucrezi in banci mari in pozitii inalte decat daca ai epoletii grei sau alte recomandari la fel de grele. De acolo nu te da nimeni afara (sau te da afara pana-n US, unde-i rau si frig).
  • +1 (1 vot)    
   vopsiti (Joi, 15 aprilie 2021, 22:17)

   mihai23 [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Sunt psd-isti in toata regula!fura ca ei,imprumuta ca ei,nu fac nicio reforma..
 • +2 (6 voturi)    
  Cei care lucrati in privat (Joi, 15 aprilie 2021, 19:32)

  Luk [utilizator]

  Nu uitati sa votati PNL.
 • 0 (2 voturi)    
  Astias mai idioti decat PSD-ul!!! (Joi, 15 aprilie 2021, 19:46)

  mihaivls [utilizator]

  Vor introduce unele sporuri in salariul de baza.
  Apoi vor acorda alte sporuri, in procent, din total!
  Adica, vor da sporuri in procent din sporurile introduse in salariu... adica mai multi bani decat pana acum... Incredibila Burghezia Bugetara!!!
  Sunt doar EI si-AI LOR!!!
 • -1 (3 voturi)    
  Nu exista mediu privat real in Romania (Joi, 15 aprilie 2021, 20:48)

  AndyXXX [utilizator]

  75% din mediul privat mananca din palma Statului. Pana si buticarii care vand pufuleti, pana si tarabagiii din piete depind de un primar sau de un director numit de un partid. Si toata lumea e constienta ca fara Stat isi pierde painea. Asa ca de unde reforma? Reforma doar se latra. In realitate foarte putini o doresc.
  • +1 (3 voturi)    
   bati campii (Joi, 15 aprilie 2021, 22:20)

   mihai23 [utilizator] i-a raspuns lui AndyXXX

   Se vede treaba ca nu stii ce e aia munca in mediul privat.Stii cine mananca de la stat?firmele mafiotilor din politica.Cei fara conexiuni in mafia politica nu se pot apropia de licitatii!Si mafia care e?aia inradacinata,psd si pnl.
   • +1 (1 vot)    
    Tu bati campii (Joi, 15 aprilie 2021, 22:35)

    AndyXXX [utilizator] i-a raspuns lui mihai23

    Firmele mafiotilor angajeaza 1 milion de oameni. Ce mediu privat visezi? Aia 300.000 care isi rup c*rul pe scaun la multinationale? Nu exista bai mediu privat in Romania, sa va iasa din cap treaba asta.
 • 0 (0 voturi)    
  votați PNL (Vineri, 16 aprilie 2021, 16:31)

  zavalitaa [utilizator]

  pentru că USRul este prea necopt, extremist... mai bine reforma făcută cum trebuie de către liberali. Da, da, și așa va fi toți cei 4 ani, populism și lașitate

  Apropo, când vor intra să comenteze bugetarii și pensionarii oțetiți negativ de Voiculescu securelul sau usereu ? Nu ăsta e scandalul zilei ?

  Salarii de bugetari de 22 miliarde de euro anual ? La un buget de 63 miliarde, din care 7 miliarde doar fonduri EU pe 2020, că dădeam faliment fără ele ? Ce dracu investiții să faci când tu dai 33% din încasările la buget DOAR pe salariile celor 1,3 milioane de paraziți, cu 50% peste media salariului la privat, iar bugetele de asigurări sănătate și de pensii sunt pe minus de când lumea (cam 7-8- miliarde euro anual) ?

  Cum să mai ceri vreunuia din privat să-și mai plătească taxele și impozitele ?

  Neah, Voiculescu e bă subiectul zilei, criza din Coaliția lui pește prăjit


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by