Soluția USR-PLUS de a schimba prim-ministrul, după demiterea lui Vlad Voiculescu, nu numai că ar crea un precedent, dar ar arunca România într-un haos, în condițiile în care retragerea sprijinului pentru premier ar însemna căderea întregului Guvern, afirmă primarul Clujului, liberalul Emil Boc. El le propune partenerilor de coaliție "să stea cu picioarele în apă rece" și să vadă punctele care unesc partidele din alianța de guvernare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Emil Boc spune că remanierea este un proces firesc în actul de guvernare și amintește că și PNL, când a guvernat singur, cu Ludovic Orban premier, l-a înlocuit de la Ministerul Sănătății pe Victor Costache cu Nelu Tătaru.

El atrage atenția că soluția USR-PLUS de a-i retrage sprijinul politic premierului Florin Cîțu ar crea un precedent și ar arunca România într-o "harababură" pentru câteva săptămâni, pentru că ar implica căderea în totalitate a Guvernului și învestirea unui nou Executiv.

"Între timp, ce se întâmplă cu țara, cu locurile la ATI? Propun să stăm cu picioarele în apă rece și să vededem punctele care ne unesc, mult mai multe decât cele care ne despart (...) și să mergem mai departe cu un nou ministru USR-PLUS (...) Dacă de fiecare dată cand pleacă un ministru ar fi schimbat tot guvernul, această țară nu ar mai putea fi guvernată niciodată (...) Nu putem transforma o problemă emoțională în problema unei țări", a spus Boc, la Digi 24.

El are și o idee pentru Vlad Voiculescu: să iasă și să le transmită colegilor din USR-PLUS "să nu se împotmolească de el" și să meargă mai departe la guvernare. "Ar rămâne în istorie ca un gest politic important într-un moment de criză majoră", a afirmat Boc, subliniind că premierul Florin Cîțu are întreaga susținere a PNL.

La mai puțin de patru luni de la instalarea Guvernului Cîțu, coaliția de guvernare trece prin prima criză majoră, declanșată de decizia premierului de a-l demite pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Decizia a fost luată miercuri, cu acordul președintelui Klaus Iohannis, la două zile după ce coaliția hotărâse ca Voiculescu să rămână în funcție.

USR-PLUS îl acuză pe Cîțu că "a făcut jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare" și cere o ședință de urgență a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premier. De partea cealaltă, PNL spune că nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece. UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, a anunțat că îl susține pe premier și-i respectă decizia de a-l demite pe Vlad Voiculescu.