​​Premierul Florin Cîțu luase decizia demiterii ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, înainte de a se întâlni miercuri dimineață cu Dan Barna, la Guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse politice convergente. Potrivit acestora, decizia anunțată de premier a avut acordul președintelui Klaus Iohannis.

Florin Citu Foto: Guvernul Romaniei

Florin Cîțu și Dan Barna stabiliseră de marți seară să se întâlnească pentru a tranșa situația de la Ministerul Sănătății, după ce tensiunea a crescut odată cu ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan privind noile criterii de carantinare.

Dan Barna a plecat, miercuri dimineață, spre Palatul Victoria cu un mandat în două puncte. Liderul USR-PLUS avea ca primă propunere tragerea pe linie moartă a Andreei Moldovan. În condițiile în care această variantă nu era acceptată, Barna era de acord cu demiterea secretarului de stat din Ministerul Sănătății.

La masa discuțiilor, Florin Cîțu i-a spus lui Barna că vrea demiterea lui Vlad Voiculescu și nu a cedat în timpul negocierilor, informându-l pe liderul USR-PLUS că a trimis cererea de remaniere președintelui Klaus Iohannis.

Dan Barna, susțin sursele citate, l-a avertizat pe premier că este un risc pe care și-l asumă exclusiv.

Aceleași surse susțin că vicepremierul a refuzat interimatul de la Sănătate.

Cele trei variante ale USR-PLUS

După anunțul demiterii lui Vlad Voiculescu, tensiunea a crescut în tabăra USR-PLUS. Întruniți în ședință de urgență, aceștia discută despre pașii de urmat.

Supărarea, susțin sursele citate, nu este pe Coaliție, ci pe Florin Cîțu, liderii partidului întrebându-se dacă se mai justifică susținerea acestuia în funcția de premier.

USR-PLUS are în acest moment trei variante de discuție:

1. Rămânerea la guvernare în Coaliția cu PNL și UDMR, însă fără Cîțu premier.

2. Ieșirea de la guvernare.

3. Renunțarea la Ministerul Sănătății în favoarea PNL.

Cioloș: Cîțu a acționat inacceptabil

Înainte de sedința aliantei, copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că a procedat „absolut inacceptabil” înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței.

„Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Vlad Voiculescu a fost demis de la Ministerul Sănătății, informația fiind confirmată oficial de Guvern. Premierul Florin Cîțu s-a întâlnit în această dimineață cu vicepremierul Dan Barna, fiind extrem de nemulțumit de scandalurile în lanț din jurul Ministerului Sănătății. Voiculescu este al treilea ministru al Sănătății schimbat din funcție de la debutul pandemiei COVID-19 în România.

De asemenea, de la Ministerul Sănătății pleacă și secretarul de stat Andreea Moldovan. Interimatul la MS ar fi urmat să fie preluat de Dan Barna.