Vizita discretă a lui Peter Szijjarto la București. Dincolo de poze, rămâne deschisă problema investițiilor Budapestei în Transilvania / Scurt istoric al unui subiect care provoacă iritare în România

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Joi, 18 februarie 2021, 17:45 Actualitate | Politic


Szijjarto si Aurescu
Foto: Facebook
​Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Peter Szijjarto, s-a aflat joi la București, într-o vizită ferită de ochii presei române. Un tur susținut pe la ministerele de Externe, Transporturi, Economiei și Energiei, și o întâlnire cu liderii UDMR din Guvern, urmate de poze pe Facebook ale oficialului de la Budapesta și un interviu acordat presei maghiare în care a făcut referire la „problemele sensibile legate de drepturile minorităților naționale” și aprecierea faptului că UDMR face parte din Guvern.

Din partea română, o postare pe Facebook a ministrului Energiei, Virgil Popescu, și un comunicat al MAE.

„În mod specific, am discutat despre gazul din Marea Neagră, despre conducta BRUA și perspectiva Ungariei cu privire la acest proiect important, având în vedere că vrem să găsim soluții viabile pentru diversificarea surselor de alimentare și transport, pentru a întări securitatea energetică. Am căzut de acord să intensificăm dialogul pentru a colabora în ceea ce privește discuțiile ce se vor purta la nivelul Uniunii Europene în vederea îndeplinirii obiectivelor cu privire la trecerea către o energie curată, folosind un mix energetic diversificat neutru din punct de vedere tehnologic”, a scris pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministerul de Externe de la București a transmis un comunicat despre impulsionarea relațiilor româno-ungare.

Un punct pe agenda discuțiilor a fost si cel referitor la programul de investiții al Ungariei în Ardeal, subiect nevralgic în cazul căruia cei doi oficiali conveniseră anul trecut semnarea unui acord între cele două țări. Joi, la aproape un an de atunci, Bogdan Aurescu i-a „reamintit” omologului său despre „angajamentul comun”.

„În ceea ce privește „Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului”, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit angajamentul comun, din mai 2020, pentru negocierea unui acord internațional care să stabilească parametrii în baza cărora acest program finanțat de la bugetul statului ungar și alte programe similare să poată fi implementate pe teritoriul României”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Scurt istoric al unui program care irită Bucureștiul

"Planul Kos Karoly", convenit în 2016 și pus în practică începând cu anul următor este o consecință a Strategiei Națiunii asumată de Viktor Orban în urmă cu aproape zece ani și are ca scop reunificarea națională a maghiarilor din bazinul Carpatic, din punct de vedere identitar, nu geografic. Iar pentru asta a pus la bătaie miliarde de euro, o parte substanțială ajungând la comunitatea maghiară din Transilvania.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a reclamat, în mod repetat, că investițiile masive ale Guvernului Ungariei în Transilvania nu au acordul României.

Cum s-a derulat acest program? Liderul UDMR Kelemen Hunor declara într-un interviu pentru presa maghiară că liderii de la București, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, nu au cerut un acord scris pentru asta.

"În 2017 am vorbit cu Teodor Meleșcanu despre această problemă (programul economic – n.r.). Am discutat condițiile. Ne-am uitat în ochii celuilalt. Și astfel am stabilit programul. Am înțeles că dl ministru vrea să facem o înțelegere în scris. Vom face. Pe teritoriul României, fără acest acord nu putem", a spus Szijjarto.

Ce vrea Bucureștiul? "Am transmis colegului meu care sunt parametrii minimi, de bază, pe care acest program ar trebui să îi respecte, care sunt premisele esenţiale pentru discuţii cu privire la acest subiect. Am propus să discutăm despre încheierea unui acord cu privire la acest program care să aibă în vedere gestionarea de o manieră transparentă şi nediscriminatorie a acestor elemente ale programului, nu pe criterii etnice, nu cu încălcarea legislaţiei europene sau româneşti privind concurenţa pe piaţă", a spus Bogdan Aurescu, în urmă cu un an, la finalul vizitei din mai la București a lui Szijjarto.

Ce probleme sunt cu investițiile Guvernului Ungariei în Transilvania

Guvernul Ungariei finanțează proiecte ale comunității maghiare din România prin intermediul Fundației Pro Economica, înființată de persoane apropiate UDMR. Programul este însă neconform în raport atât la Tratatul de bază dintre România şi Ungaria, cât și cu Raportul privind tratamentul preferenţial al minorităţilor naţionale de către statul înrudit al Comisiei de la Veneția.

Primul prevede o limitare a intervenției unui stat în cazul minorităților înrudite doar la domeniile educație și cultură. De asemenea, raportul Comisiei de la Veneția vorbește tot despre aceleași două domenii.

Mai mult, același document subliniază faptul că în condițiile în care legi a căror aplicare privește minoritățile înrudite din alt stat în domenii care nu sunt prevăzute de tratate internaționale sau cutume care prezumă acordul statului respectiv, acesta trebuie cerut înainte de aplicarea oricărei măsuri. Or, Ungaria nu l-a cerut.

În plus, derularea programului Guvernului Ungariei printr-o asociație neguvernamentală din alt stat nu este în conformitate cu criteriile enunțate de Comisia de la Veneția.

În privința criteriilor etnice, invocate de partea română, chiar dacă Fundația Pro Economica susține că derulează proiecte la nivel național, derularea acestora a fost doar în județele Harghita, Covasna și Mureș, în zone în care procentul etnicilor maghiari este de peste 70%.

Cu toate acestea, autoritățile de la București au evitat să califice tranșant drept ilegal programul derulat de Guvernul Ungariei în Transilvania, preferând să invoce lipsa acordului României. Acesta probabil și în lipsa unor investiții ale Bucureștiului în dezvoltarea economică a celor trei județe, din care Harghita și Covasna în topul celor mai sărace din țară. De asemenea, sume consistente au ajuns, prin TVA, în bugetul național.

Momentul semnării unui acord în privința programului economic al Budapestei nu a fost avansat în conferința de presă comună a celor doi ministri de externe, din luna mai 2020, de la București.

Programul de investiții al Undariei în Ardeal continuă și fără acord semnat

La începutul lui decembrie 2020, ministrul Comerţului şi Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, la Târgu Mureş, că Ungaria va continua programul de dezvoltare economică din Ardeal, care este sincronizat cu legislaţia României şi cu cea internaţională, şi a alocat deja un buget de 6,5 miliarde forinţi.

"Au fost realizate 53 de investiţii agricole majore, în valoare totală de 47 de miliarde de forinţi (circa 112 milioane de euro n.r.), făcând posibil în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, pentru fermierii de aici să îşi valorifice produsele aici şi, ulterior, după prelucrare, să ajungă pe pieţele externe. La această dezvoltare de peste 40 de miliarde, Guvernul Ungariei a oferit un sprijin de 20 de miliarde de forinţi (circa 56 de milioane de euro n.r.). Şi întrucât a avut succes, am decis să continuăm şi am deschis un buget nou de 6,5 miliarde forinţi (în jur de 18 milioane de euro n.r.) pentru investiţii în agricultură şi în industria alimentară. Dacă mă uit la cei 5 ani care au trecut, de când am avut acest program de dezvoltare economică în Ardeal, atunci pot să vă spun că 6.045 de proiecte au fost sprijinite financiar şi aceste 6.045 de proiecte au adus o investiţie de 135 de miliarde de forinţi ca investiţie", a declarat Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


17443 vizualizari

 • -7 (17 voturi)    
  Cu alte cuvinte (Joi, 18 februarie 2021, 18:05)

  gogu70 [utilizator]

  Le luam banii ungurilor si n-au nici o sustinere legala sa emita pretentii. fain :)
  • +3 (7 voturi)    
   mda (Vineri, 19 februarie 2021, 10:06)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui gogu70

   vad ca toata lumea vede lucrurile in mod ingust si mercantil.nimeni nu face investitii intr-o tara fara un scop.numai un retard poate sa creada altfel.
   insa vreau sa va evidentiez ceea ce era vizibil de mult
   se pare ca cititorii HN sunt defazati total,daca nu chiar orbi,pur si simplu:
   ''reunificarea națională '' astea dragii mei,sunt cuvintele hunului,ce urmeaza dupa aia e crema de uns in locurile atinse rar de soare.
   politica pasilor marunti a ungariei cat si a udmr
   se pare ca da roade,pana si aurescu pare a fi adormit de leganarea continua a valurilor calme.
   domnia sa trebuia sa-i raspunda mai dur calaretului din stepa cu pretentii de ''reunificare''
 • +16 (26 voturi)    
  In loc sa ne plangem... (Joi, 18 februarie 2021, 18:19)

  Jolly Roger [utilizator]

  Cum ar fi daca guverul Romaniei ar pune la bataie sume similare pentru proiecte similare pentru comunitatea romana din Transilvania?

  Tin minte drumul dinspre Brasov spre Harghita. Cred ca eram de mai bine de o oră cu 1-a, a 2-a numai in 10-20km /h si slalom printre cratere mai dese decat cele lunare. Si cand am intrat in Harghita se terminau brusc gropile si incepea un asfalt de iti venea sa te dai jos din masina si sa pupi pamantul ca un naufragiat!!!
  Iar despre turism si ospitalitate - cele mai faine weekenduri le petrec in zonele astea!
  • 0 (4 voturi)    
   Poftim? (Vineri, 19 februarie 2021, 14:04)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   Daca nici in Ardeal nu mai face statul Roman investitii...! Pai acolo se duc majoritatea banilor de investitii!!!
   Si nu fa propaganda ieftina, pentru ca nu a finantat guvernul Ungariei asfaltari in Romania!
   Ba chiar spune te rog exact care este acel segment de drum care era "plin de gropi" si care devenea bun in mod brusc la limita dintre judete... sau cum mai scriai tu!
   • 0 (4 voturi)    
    Drumurile bune... (Vineri, 19 februarie 2021, 17:47)

    johnny2 [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

    ...incep din Chichis, de la km 0+000 al DN12. Si inca vreo 166 de kilometri pana la Toplita. Avea dreptateJolly Roger : de ce nu investeste Guverul Romaniei ?
 • +12 (24 voturi)    
  hehe (Joi, 18 februarie 2021, 18:26)

  transpenibilus [utilizator]

  PeeeeeeeeSeeeeeeeDeeeeeeeee, jo napot, v-a dat de gol Sijarto asta!

  Ati malversat Ardealul prin Dragnia, Tariceanu si Melescanu.

  Ciolace, baga o gluma pe FB ca sa nu-ti iei palmi peste ochi, patrihotule pesedist din Simileasca Buzaului.
  • -6 (12 voturi)    
   jó napot kívánok peeseedee (Joi, 18 februarie 2021, 22:38)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   Rasputin și nărodu rus pă fikusz vi l-au adus
 • +7 (21 voturi)    
  A venit sa ne spuna ce sa facem cu gazul, nu? (Joi, 18 februarie 2021, 18:35)

  ac [utilizator]

  N-am uitat declaratia obraznica, ceva gen "si ce-o sa faca Romania cu gazul, o gramada mare sa o arda" sau cam asa ceva.
  • -5 (21 voturi)    
   Romania nu e in stare sa extraga gazul (Joi, 18 februarie 2021, 19:07)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui ac

   Pana face Romania ce trebuie, Turcia deja a extras gazul.

   Romanii nu sunt buni de nimic.
 • +3 (15 voturi)    
  Marketing (Joi, 18 februarie 2021, 18:59)

  luciannn [utilizator]

  Ce putere are marketing-ul in zilele noastre.

  Turcii si tatarii de acum cateva sute de ani ar fi trebuit sa vina ca "investitori", sa "investeasca" in pamantul tarii ceva galbeni si in schimb sa primeasca acte pe tara...

  Dar ei veneau cu iataganul...

  Si totusi, le-ar fi dat romanii de atunci pamantul "investitorilor"?

  Bine spunea cineva ca Romania va fi cucerita fara sa se traga macar un glont...
 • -6 (22 voturi)    
  Daca Romania nu investeste in Romania, (Joi, 18 februarie 2021, 19:05)

  emil bobu [utilizator]

  macar Ungaria sa investeasca.

  Viktor Orban presedinte!
 • +5 (17 voturi)    
  E vorba de un program (Joi, 18 februarie 2021, 19:19)

  Kepler [utilizator]

  de investitii ilegal si o serioasa problema pt guvernul roman. In plus, programul functioneaza de 5 ani !!!

  E clar ca trebuie luate masuri pt a limita acest mod de actiune al unui stat pe teritoriul altui stat. Dar acest lucru este la nivel de principii. La modul concret, masurile pot fi de la cele categorice pina la forme ceva mai putin categorice si depinde de guvernul roman ce decizii va lua.
 • -4 (22 voturi)    
  frumos din partea Ungariei!!! (Joi, 18 februarie 2021, 19:28)

  Cactus Jack [utilizator]

  ...dupa ce Bucurestiul si-a batut joc timp de jumatate secol de Tinutul Secuiesc, lasandu-i in saracie fara fonduri de investitii, iata vine Budapesta sa ajute ungurasii din Transilvania. Nimeni nu interzice Romaniei sa ajute comunitatea romaneasca din Ungaria, atat cultural cat si financiar. Romania investeste in loc de Tinutul Secuiesc, in Moldova miliarde Euro. Ei sunt romanasi de ai nostri, nu si secuii din Ardeal. La un ajutor din partea Ungariei ne uitam stramb, ne gandim oare de ce sa traiasca mai bine ungurasii, decat ne convine? O gandire si un concept rasist, iredentist, o politica fara o baza reala, Aurescu sa sprijine aceasta initiativa, nu sa stramba nasucul lui nationalist, rasist.
 • -5 (21 voturi)    
  Üdvözöljük! (Joi, 18 februarie 2021, 19:29)

  Nyk1 [utilizator]

  Bine ați venit în România, d-le Szijjártó!
  • +3 (19 voturi)    
   Mergeti ma... (Joi, 18 februarie 2021, 20:47)

   2304 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ...postati politeturi in ungureste pe forumurile de la Pesta. Oricati bani ar baga Budapesta in Ardeal nu se va vedea nimic, pentru ca tot in tara asta (care este cum este) suntem toti. Ori ne va fi bine tuturor, ori deloc. Asta este o imbatare cu apa rece, cum ca ar putea sa se desprinda un grup, pe criterii etnice, care sa o duca incomparabil mai bine decat restul. Toata chestia asta este o momeala nationalista pe care o musca cine pune botul....
  • +1 (9 voturi)    
   Vorbește mă frumos! (Vineri, 19 februarie 2021, 8:40)

   niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   @Nyk1
   Nu nu te-am înjurat!
 • +7 (17 voturi)    
  de la Ungaria nici cadouri sa nu iei. (Joi, 18 februarie 2021, 21:50)

  hopsinoi [utilizator]

  un verb proverb chinezesc.
 • +2 (16 voturi)    
  Ne plangem inutil (Joi, 18 februarie 2021, 23:18)

  RoyPeters [utilizator]

  si suntem si ridicoli, in ochii lumii (europene).

  Romanii si-au detestat de secole vecinii, mai ales rusi, unguri si bulgari, dintr-o droaie de motive, multe imaginare. Ungurii au ales sa ignore scancetele si chitaielele oficialitatilor romane si au trecut la treaba, serios si aplicat, investind programat si eficient in cele trei judete, ignorate (intentionat?) de autoritatile romane centrale. Rezultatul se vede, iar autoritatile "iliberale" maghiare actioneaza en fanfare, ignorand amabil-sarcastic, miorlaiala localnica.

  La o scara mult mai mica, asa facem si noi cu Rep. Moldova, cu o eficienta cel mult lamentabila. Partea ungara evoca deseori aceasta cvasi -similtudine. Nu prea avem ce face, mai ales cu un PM precum Catu, volatil si problematic.
 • +1 (7 voturi)    
  Lui Biden ii pasa de comisia de la Venetia? (Vineri, 19 februarie 2021, 4:07)

  Setalcott [utilizator]

  "derularea programului Guvernului Ungariei printr-o asociație neguvernamentală din alt stat nu este în conformitate cu criteriile enunțate de Comisia de la Veneția."
  Dar prima grija a guvernului Biden in SUA a fost sa elimine Mexico City Policy, adica sa verse bani guvernamentali americani pentru avort in alte tari.
 • +3 (13 voturi)    
  Nu este adevarat (Vineri, 19 februarie 2021, 6:10)

  CDBordeianu [utilizator]

  Rog sesizati diferentele de comportament ale Romaniei si Ungariei in probleme etnice.

  In dorinta de a ajuta cetatenii romani din republica Moldova, Romania acorda ajutoare variate republicii Moldova, desi stim ca o parte va ajunge la etnici Rusi, Transnistreni sau Gagauzi, care numai atitudine prietenoasa Romaniei nu au aratat. Totusi, Romania a continuat sa ajute pe toti cetatenii, trimitand ajutoare Republicii Moldova si nu etnicilor romani.

  Pe de alta parte, Ungaria, manifesta un egoism salbatic, trimitand ajutoare numai in tinuturile locuite de unguri, prin investitii directe, prin biserica sau partidele etnice. Aceasta este o mizerie morala, un semn al micimii liderilor maghiari atat de la Budapesta, cat si din Romania.

  Ungaria se poarta de parca noi nu am sti de actiunea ticaloasa de maghiarizare fortata care a dus la disparitia practica a minoritatii romane din Ungaria, care numara in 1920 probabil in jur de 500 000 indivizi, si care acum mai numara doar 20 000 suflete. De cealalta parte, Romania a protejat minoritatea maghiara, care in prezent are o pondere procentuala asemanatoare celei din 1920.

  Cat de nesimtit trebuie sa fie un stat care creaza diferente intre grupurile etnice ale unui stat vecin, desi acel al doilea stat i-a protejat minoritatea, in timp ce primul – i-a distrus-o?!?!?

  Cat de umanitar si cat de crestin mai este statul maghiar, care ajuta numai pe unii, si creaza categorii in Romania, ca in romanul “1984” al lui Orwell: “Hungarian – go-ho-ho-ho-ho-d! Romanian – be-he-he-he-d!”

  Pe langa “timeo Hungaria et dona ferentes” citata de Dl hopsinoi cu 2 interventii mai sus, o alta zicere latina mai este de citat: “quousque tandem abutere Hungaria patientia nostra?”

  Intelegeti odata, lideri maghiari! Puteti trimite cate ajutoare culturale vreti minoritatii Dvs, dar ajutoarele materiale TREBUIE SA AJUNGA LA STATUL VECIN. Altminteri, nu veti starni decat dusmania in populatia majoritara, cu efect negativ asupra propriei minoritati.
  • -3 (11 voturi)    
   ca din gura de sarpe... (Vineri, 19 februarie 2021, 9:46)

   Cactus Jack [utilizator] i-a raspuns lui CDBordeianu

   ...citesc cele scrise Bordeianule, doar otrava si ura, tipic partidelor politice extremiste. Am doar 2 intrebari?
   - din care partid politic faci parte, AUR, Noua Dreapta, PRM ...???
   - de unde esti de origine, din sudul sau estul tarii, un ardelean indiferent de etnie(!) unifica, nu dezbina!

   Scrii "dar ajutoarele materiale TREBUIE SA AJUNGA LA STATUL VECIN." in acest context romanasii care trimit ajutoare materiale rudelor din Tara, tb sa ajunga in bugetul de stat, nu in buzunarele rudelor din Romania.:) Cu citate latine incerci sa joci pe marele intelectual, eu vad doar un mitic, care cu dezinformari incearca crearea unei tensiuni interetnice. Rusine!
  • -3 (3 voturi)    
   Nu, este adevarat (Vineri, 19 februarie 2021, 19:17)

   gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui CDBordeianu

   Cat de ticalos trebuie sa fie un stat care creaza diferente...
 • +3 (11 voturi)    
  Nimeni nu baga bani degeaba! (Vineri, 19 februarie 2021, 8:17)

  hahahihi [utilizator]

  Care e interesul subventionarii cu atata amar de bani? Judetele de granita ale Ardealului primesc prefecti UDMR.... Ministrul dezvoltarii...UDMR. Trebuia privit sub aparente...
 • +6 (12 voturi)    
  Fraieri (Vineri, 19 februarie 2021, 10:44)

  RaduMischie [utilizator]

  Ungurii nu au renuntat niciodata la Ungaria Mare, poate in vremea comunismului. Acum doar o fac cu mijloace mai perverse, de natura economica. Eu am auzit de o gramada de proprietati din zona Ardealului (case, hoteluri) cumparate de firme unguresti.
  Practic, ungurul se foloseste de ideea de UE, de libera circulatie a capitalurilor, pentru a pune mana pe o bucatica economica din Transilvania.
  Dau si niste bani catre maghiarii din Romania. Nu stiu cat ajung la aia si cat le ridica nivelul de trai. Dar este de ajuns ca sa intretina ideea ca guvernului roman nu ii pasa de ei, dar celui maghiar da.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by