Societatea Timişoara anunță că a iniţiat un demers către Parlament pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu (președinte) şi de Gelu Voican Voiculescu (director general).

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Societatea Timișoara precizează că a inițiat acest demers alături de Asociația Revoluționarilor fără privilegii și de Fundația Gheorghe Ursu și s-au raliat deja mai multe organizații și personalități ale vieții publice din România.

Semnatarii cer desființarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 și aduc ca argument Parlamentului că existența acestei entități nu are nici un temei și că finanțarea ei de la bugetul de stat reprezintă o cheltuială nejustificată și împovărătoare pentru întreaga societate.

  • "Un prim pas în sensul desființării Institutului a fost făcut în anul 2019 de Guvernul Orban, prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, care a fost respinsă ulterior de parlament", arată Societatea Timișoara, potrivit unui comunicat de presă transmis luni.

Reamintim că în decembrie 2019 Guvernul Orban a adoptat o ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției. Demersul a fost făcut atunci în contextul unui scandal în care fusese implicat institutul - concertul pe care voia să-l organizeze pentru a marca 30 de ani de la Revoluție a fost anulat ca urmare a protestelor societății civile.

Ulterior, Parlamentul a respins OUG care prevedea desfiinţarea Institutului Revoluţiei, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale. Potrivit unui amendament al Comisiei juridice însuşit de plen, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, Guvernul aprobă, prin Hotărâre, măsuri cu privire la reluarea activităţii, elaborate de Secretariatul General al Guvernului.

În septembrie 2020, Curtea Constituţională a respins sesizarea Executivului asupra Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, stabilind că actul normativ este constituţional.

În 13 octombrie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, invocând faptul că institutul "şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa".

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înființat în baza unei legi din 2004, ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică. Potrivit actului normativ, Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

În acest moment, Institutul este condus de Ion Iliescu, ca președinte, Gelu Voican Voiculescu, director general, și Emilian Cutean, secretar general.