Senatorii au respins, miercuri, o initiativa legislativa ce prevedea etichetarea produselor care contin organisme modificate genetic (OMG). Initatorii propuneau ca etichetele de pe acest gen de produse sa ocupe 30% din suparafata totala a amabalajului si sa contina mesajul “Atentie! Acest produs contine organisme modificate genetic”. Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbatere la comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor apoi supus la vot in plen. Unul dintre initiatorii proiectului acuza existenta unor interese punctuale in spatele deciziei.

Propunerea legislativa a fost initiata de noua senatori si deputati PC si primise deja raport de respingere din partea Comisiei de Agricultura a Senatului. Vicepresedintele comisiei, Gheorghe David, a declarat ca a propus respingerea actului normativ pentru ca "prevederile sale reprezinta o masura discriminatorie pentru producatorii autohtoni" si pentru ca, in prezent, exista deja prevederi legale privind etichetarea produseleor care contin organisme modificate genetic.

Ioan Tundrea: E ca la casa de schimb valutar

Ioan Tundrea, deputat PC, unul dintre initiatorii proiectului de lege, sustine ca in spatele deciziei Senatului au existat interese punctuale.

"Cred ca a fost respinsa pentru ca exista anumite interese din partea celor care au facut asta. Stiti cum se procedeaza? Ca la casa de schimb valutar: se efectueaza tranzactia si se ia un comision pentru acest lucru. Am discutat cu colegii mei si mi s-a replicat ca de ce sa nu se produca si la noi aceste produse care sunt modificate genetic, ca este desfacere pe piata si ca si in alte parti se face acest lucru. Nu va pot spune mai multe, intrebati-i pe ei pe cine reprezinta si ce interese reprezinta", a declarat Tundrea pentru HotNews.ro.

Sabin Cutas: Sincer, ma indoiesc ca UE s-ar supara daca scriem cu litere mai mari

Unul dintre initiatorii proiectului de lege, senatorul PC Sabin Cutas, a explicat pentru HotNews.ro motivul pentru care considera ca este necesar o astfel de prevedere.

Care este scopul aceste initiative legislative?

Sabin Cutas: Este adevarat ca in acest moment exista inscriptii obligatorii pe produsele care contin organisme modificate genetic, dar scrie foarte, foarte mic. Cumparatorul trebuie sa fie in cunostinta de cauza si in acest sens am propus ca eticheta sa reprezinta 30 % din ambalaj.

In prezent, marimea inscrisului se lasa la atitudinea producatorilor. Ni s-a motivat atat de catre Guvern, cat si de catre Comisia de Agricultura a Senatului ca si in Uniunea Europeana este la fel si ca nu vor sa-i discrimineze pe producatori. Dar trebuie sa luam exemplul pachetelor de tigari, unde mesajele de avertizare ocupa un spatiu insemnat pe pachete.

Desigur, eu nu sunt specialist si stiu ca exista o serie de discutii daca alimentele modificate genetic sunt sau nu nocive. Parerile sunt in continuare impartite daca aceste produse sunt sau nu daunatoare sanatatii. Mi s-a parut pur si simplu de bun simt sa se introduc aceasta prevedere ca sa stie omul ce cumpara, sa fie informat cu adevarat.

Eram dispusi sa amendam textul de lege si si sa renuntam la cei 30% cat am propus noi.

De ce credeti ca nu a trecut acest proiect de lege?

Sabin Cutas: Poate nu am fost noi suficient de convingatori. Dar in comisie fiecare a votat cum a vrut. Noi ne vom canaliza interesul in Camera Deputatilor, care este forul decizional.

Nu am identificat un motiv real nici in raportul Comisiei, nici in raspunsul Guvernului. Au invocat ca exista deja reglementare in domeniu si este conforma cu reglementarea din Uniunea Europeana. Sincer? Ma indoiesc ca Uniunea Europeana ar avea ceva de zis daca am scrie cu litere mai mari.