Doi deputați PNL au depus, la Camera Deputaților, un proiect de lege care reduce termenele de pronunțare asupra constituționalității legilor de către Curtea Constituțională la 45 de zile. În prezent, practica prevede ca judecătorii CCR pot discuta sesizările în termen de 90 de zile de la data la care acestea au fost depuse.

Judecătorii de la Curtea ConstituționalăFoto: AGERPRES

Proiectul de lege a fost depus la sfârșitul anului trecut și prezentat în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în debutul sesiunii legislative, la 1 februarie.

Inițiativa legislativă modifică articolul 15 din 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale astfel:

  • Curtea Constituțională decide asupra constituționalității legilor înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatului Poporului a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau cel puțin 25 senatori, în termen de 45 de zile de la primirea cererii.

De asemenea, inițiativa legislativă mai prevede ca președintele Curții Constituționale să stabileasă termenul de dezbateri în cel mult 15 zile de la primirea cererii. "Pentru respectarea termenului dezbaterile pot avea loc la data stabilită de președintele CCR chiar dacă nu s-au primit toate punctele de vedere prevăzute la alin 2 și 3", se arată în proiectul de lege.

Un alt articol propus prevede ca "în cazul în care Curtea Constituțională rămâne în pronunțare, președintele anunță ziua stabilită pentru aceasta. Pronunțarea poate fi amânată pentru un termen care nu poate depăși 30 de zile, cu respectarea termenului prevăzut de art 15 (alin1) din lege. În condica de ședință se va trece în momentul pronunțării și termenul la care au avut loc dezbaterile".

Inițiatorii sunt doi deputați PNL Cristea Alexandru Kocsis și Cristian Tudor Băcanu. Aceștia susțin că modificările propuse vin în sprijinul procesului legislativ care este blocat până când judecătorii deliberează pe temele sesizate.

În prezent, termenul de depunere a raportului nu poate depăși 90 de zile de la data înregistrării sesizării, iar în situații excepționale, când urgența o impune, președintele CCR poate dispune, după consultarea judecătorului raportor, ca termenul să fie mai scurt.