UDMR anunță că a decis asupra persoanelor desemnate din partea Uniunii pentru funcțiile de miniștri în viitorul guvern condus de Florin Cîțu. Astfel, la Ministerul Dezvoltării este propus Cseke Attila, la Mediu Tanczos Barna, iar pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului - Novak Eduard. De asemenea, liderul UDMR Kelemen Hunor va fi vicepremier în viitorul cabinet.

Ministrii UDMRFoto: Facebook/ RMDSZ

„Consiliul Permanent (al UDMR - n.r.) i-a votat pe Kelemen Hunor pentru funcția de viceprim-ministru, Cseke Attila pentru funcția de ministru desemnat al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației, pe Tanczos Barna pentru funcția de ministru desemnat al Mediului, Apelor și Pădurilor, iar pe Novak Eduard pentru funcția de ministru desemnat al Tineretului și Sportului”, informează UDMR, luni seară, într-un comunicat.

UDMR face și o scurtă prezentare a celor trei miniștri propuși:

Cseke Attila

Cseke Attila

Foto: UDMR

Cseke Attila

Cseke Attila, de pregătire jurist, specialist în administrație publică, are o experiență semnificativă în administrația centrală și legiferare. Este unul din legiuitorii care au elaborat Codul Administrativ al României, în formatul adoptat de Parlament și preluat ulterior de Guvernul social-democrat.

Cea mai importantă realizare a mandatului său de ministru al Sănătății este descentralizarea sistemului sanitar din România, măsură care a rezultat în renovarea și dotarea atât de necesară a spitalelor din țară.

Este membru al parlamentului României din 2008, iar în ultimul mandat a fost liderul senatorilor UDMR.

În timpul mandatului său a militat pentru dezvoltarea rețelei de autostrăzi din România. În fiecare an, la votul bugetului de stat, grupul UDMR a reușit să obțină în Parlament fonduri semnificative pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Cseke Attila a obținut diplomă de jurist de la Universitatea din Oradea, diplomă de masterat în drept privat, și a urmat studii postuniversitare în specializarea drept public. Născut în municipiul Marghita din județul Bihor, este căsătorit și are doi copii.

Tanczos Barna

Tanczos Barna

Foto: UDMR

Tánczos Barna

Tánczos Barna este economist, absolvent al Academiei de Studii Economice din București. Între 2007 și 2012 a dobândit experiență guvernamentală în calitate de secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și cel al Turismului.

Este senator din 2012, membru al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală.

În mandatul precedent a făcut parte din comisia de specialitate a Parlamentului responsabilă pentru elaborarea bugetului anual al României.

Senatorul a inițiat legi privind gestionarea durabilă a pădurilor și pentru o agricultură eficientă și ecologică. Cunoaște provocările legate de protecția mediul înconjurător în dezvoltarea infrastructurii de transport, în relația dintre agricultură si mediu, dar și în privința reflectării eforturilor de protecție a mediului în bugetul de stat.

Este din Miercurea-Ciuc, este căsătorit și are doi copii.

Novak Eduard

Novak Eduard

Foto: UDMR

Novák Eduárd

Eduard Novak s-a născut la Miercurea Ciuc, este ciclist paralimpic, campion mondal și european.

Cariera sportivă și-a început-o ca patinator de viteză, a câștigat mai multe competiții internaționale în Italia, Germania, Austria și Ucraina. După accidentul rutier suferit în 1996, s-a reorientat spre ciclism. A participat la patru Jocuri Paralimpice. Prima dată la Atena, apoi la Beijing, unde a câștigat o medalie de argint, iar în 2012 de la Londra s-a întors cu două medalii: una de argint și una de aur, devenind astfel primul campion paralimpic din România. Eduard Novak a participat în trei curse la Rio și a ocupat locurile cinci, șase și nouă.

Din 2013 este președintele Federației Române de Ciclism. În 2017 a întemeiat o academie de ciclism - Novák Cycling Academy – singura de acest gen din Europa de Est.