Senatorul USR Radu Mihail anunță că va depune, în zilele următoare, un proiect legislativ pentru a modifica Legea privind organizarea alegerilor parlamentare astfel încât românii din diaspora să beneficieze, din nou, de regulile și procedurile aplicate la alegerile prezidențiale din 2019, adică să poată vota pe parcursul mai multor zile.

Stampila votFoto: AGERPRES

Radu Mihail, senator de diaspora, spune că alegerile parlamentare de anul acesta nu pot avea loc în condiții optime fără modificarea urgentă a Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.

“Românii din străinătate vor pierde toate beneficiile de la prezidențiale, datorită cărora au fost eliminate cozile uriașe de la secțiile de votare, dacă legislația electorală nu va fi urgent actualizată”, afirmă senatorul USR.

El mai spune că, în afară de încurajarea masivă a votului prin corespondență, este foarte important să existe același număr de secții de votare deschise în străinătate ca la alegerile prezidențiale.

Cele mai importante modificări propuse de USR la Legea nr. 208/2015:

  • Desfășurarea votului în străinătate pe mai multe zile;
  • Liste electronice în străinătate și semnătura alegătorilor direct pe tabletă;
  • Votarea după ora 21.00 unde există alegători la coadă;
  • Dreptul partidelor la câte un reprezentant și doi supleanți în fiecare secție de votare, aceștia având posibilitatea să facă schimb între ei în zilele de votare;
  • Posibilitatea creșterii numărului membrilor secției de votare în străinătate până la 15, în caz de necesitate;
  • Abrogarea alineatului (6) din articolul 42, conform căruia alegătorii care nu se înregistrează online pot vota doar la secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate ale României.
  • Reducerea pragului de semnături de la 1% la 0,5% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reședința în circumscripția respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.