Articol susținut de Alianța USR PLUS

VIDEO INTERVIU Radu Mihaiu, candidatul USR PLUS pentru primăria sectorului 2: Primul lucru care trebuie să fie schimbat este felul în care se face curățenie. Avem cel mai murdar sector/ Propun construirea unei gări în dreptul șoselei Petricani

de Alexandra Ciordas     HotNews.ro
Luni, 24 august 2020, 9:57 Actualitate | Politic


Radu Mihaiu
Foto: Hotnews
​Radu Mihaiu, candidatul USR PLUS pentru primaria sectorului 2, spune ca va elimina taxa de habitat si va urgenta finalizarea licitației pentru selecția unui nou operator de salubritate. In plus, candidatul USR isi doreste construirea unui traseu feroviar urban, intre Gara Obor si Pipera. “Ce propun eu este construirea unei gări în dreptul șoselei Petricani, gară în care ar putea să oprească aceste trenuri care iau călătorii dimineața la 7:00, 7:30, 8:00, îi duc în Pipera, iar seara se întorc. Asta este varianta foarte simplistă a ceea ce propun. Sigur, pentru asta avem nevoie să negociem cu CFR pentru garnituri de tren care să facă acest lucru”, a declarat Radu Mihaiu, intr-un interviu acordat HotNews.ro.


*Urmărește interviul integral la finalul articolului


Idei principale:

 • Cu siguranță primul lucru care trebuie să fie schimbat este felul în care se face curățenie și colectare selectivă. Avem cel mai murdar sector și asta pentru că primăria a gestionat foarte prost felul în care se face curățenie.

 • Al doilea lucru pe care cu siguranță îl vom schimba este felul în care este evaluată performanța angajaților primăriei. Este inacceptabil ca Primăria Sectorului 2 și angajații din Primăria Sectorului 2 să primească tot felul de bonusuri, tot felul de calificative "excelent", în condițiile în care toaletările se fac extrem de prost, în condițiile în care curățenia merge extrem de prost, în condițiile în care străzile arată cum arată. Va trebui să avem un alt sistem de evaluare a performanței angajaților.

 • Și al treilea lucru pe care îl doresc schimbat în Primăria Sectorului 2 este felul în care se face planificarea urbanistică. Sunt trei factori importanți în planificarea urbanistică a sectorului, trei actori importanți: primăria, dezvoltatorii și cetățenii.

 • USR luptă de mult timp împotriva taxei de habitat, care a fost introdusă anul trecut în mod ilegal, aș spune eu (este contestată în instanță această taxă), de către Primăria Sectorului 2. Vom elimina taxa de habitat, vom urgenta finalizarea licitației pentru selecția unui nou operator de salubritate.

 • Sectorul 2 este sectorul cu cei mai puțini metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Săptămâna trecută, printr-un troc, nu știu cum să-i spun altfel, făcut de către domnul Popescu și doamna Firea, a trecut PUZ coordonator al sectorului 2. Practic, viziunea de dezvoltare a sectorului propusă de primăria actuală, propusă de actualul meu contra-candidat și care este din punctul meu de vedere absolut dezastruoasă, pentru că elimina peste 25 de hectare de spațiu verde din spațiul sectorului 2 pentru construirea de betoane.

 • Ce propun eu este construirea unei gări în dreptul șoselei Petricani, gară în care ar putea să oprească aceste trenuri care iau călătorii dimineața la 7:00, 7:30, 8:00, îi duc în Pipera, iar seara se întorc. Asta este varianta foarte simplistă a ceea ce propun. Sigur, pentru asta avem nevoie să negociem cu CFR pentru garnituri de tren care să facă acest lucru. Primăria Sectorului 2 poate să își asume să construiască gara din dreptul Șoselei Petricani și apoi în colaborare cu CFR să facem acest traseu feroviar-urban.

 • Ce are bun acest proiect este faptul că copiii pot fi luați din stațiile STB, RATB, cum s-or mai numi, și se pot duce în siguranță până la școală, autobuzul poate intra în curtea școlii și să lase copiii în siguranță la multe dintre școli, în curtea școlii și părinții au siguranța faptului că copiii lor ajung cu bine la școală și atunci pot să plece tot în siguranță de la școală.

 • Primăria Sectorului 2 este o primărie bogată. Pentru anul 2020, bugetul de cheltuieli a Primăriei Sectorului 2 este de 1,3 miliarde de lei. Nivelul datoriei sectorului 2 este de 6%. Nu există o problemă de finanțare pentru aceste proiecte. Este, cu siguranță, o problemă de viziune și dorință de implementare. Bani există, nu există dorință și există această opacitate din punctul meu de vedere a administrației domeniului public și a Primăriei Sectorului 2 de a vedea că orașul este pentru oameni, nu pentru mașini și primăria nu se ocupă de standardul de locuire, de standardul de viață în acest oraș pentru oameni în vârstă, pentru mămicile cu copii în cărucior.

 • Eu îmi doresc ca în țesutul orașului să existe și zone de locuire, dar aproape de ele și zone pentru muncă, pentru afaceri. Unul din proiectele importante pe care le am în programul meu este crearea unui parc de inovare, un parc de stimulare a noilor afaceri, a startup-urilor în zona atelierelor de reparații STB. Aceasta este între Lizeanu și Spitalul Balș.

  Urmărește fragmente din interviu:


Spuneți-mi, în primul rând, care este planul dumneavoastră pentru sectorul 2?


Radu Mihaiu: În mare, planul meu este să aduc administrația locală a sectorului 2 la nivelul oamenilor, la nivelul bucureștenilor, la nivelul cetățenilor sectorului 2 pentru că în ultimii 20 de ani cetățenii și societatea au evoluat foarte mult în București, dar administrația locală a sectorului 2 a rămas la același nivel, la nivelul anilor 2000, de unde a preluat domnul Sandu. Asta este viziunea pe termen lung, să aducem administrația locală la nivelul societății, să nu mai avem același oraș pe care-l aveam acum 20 de ani și aceeași administrare pe care o aveam acum 20 de ani. 
 Sigur, sunt măsuri punctuale pe care le putem lua, dar viziunea este acolo. Trebuie să aducem Bucureștiul și sectorul 2 la nivelul societății și la nivelul orașelor occidentale pe care le vedem cu toții când plecăm în vacanțe, din păcate și uneori la muncă.

Care sunt primele trei lucruri care ar trebui să se schimbe în sector și care se vor schimba în cazul în care ajungeți primar.

Radu Mihaiu: Cu siguranță primul lucru care trebuie să fie schimbat este felul în care se face curățenie și colectare selectivă. Avem cel mai murdar sector și asta pentru că primăria a gestionat foarte prost felul în care se face curățenie. Avem același operator de salubritate de 21 de ani și care nu aplică nici acum principiul european "pay as you throw", adică "plătește cât arunci". Acum se plătește o taxă paușală de către toți cetățenii. Va trebui să schimbăm modul în care se face curățenie și colectare selectivă. 


Al doilea lucru pe care cu siguranță îl vom schimba este felul în care este evaluată performanța angajaților primăriei. Este inacceptabil ca Primăria Sectorului 2 și angajații din Primăria Sectorului 2 să primească tot felul de bonusuri, tot felul de calificative "excelent", în condițiile în care toaletările se fac extrem de prost, în condițiile în care curățenia merge extrem de prost, în condițiile în care străzile arată cum arată. Va trebui să avem un alt sistem de evaluare a performanței angajaților. 


Și al treilea lucru pe care îl doresc schimbat în Primăria Sectorului 2 este felul în care se face planificarea urbanistică. Sunt trei factori importanți în planificarea urbanistică a sectorului, trei actori importanți: primăria, dezvoltatorii și cetățenii. Primii doi de multe ori stau de vorbă, dar ignoră cetățenii și mie mi se pare că asta duce la o dezvoltare absolut haotică. Am stat de vorbă la dezbaterile pentru PUZ-ul coordonator al sectorului 2 cu arhitecta-șefă și am întrebat-o: "Doamnă, în zona Electronicii se construiește un cartier de locuințe. Pot fi acolo mii de familii care vor avea copii. Unde vor duce acești copii la școală, la grădiniță? Ați prevăzut un spațiu?". Doamna arhitect a spus: "Nu este rolul nostru să prevedem astfel de lucruri, este rolul unei alte instituții". Și eu nu cred că e așa, eu cred că primăria trebuie să aibă în vedere dezvoltarea urbanistică și trebuie să aibă în vedere că acolo unde se construiesc locuințe avem nevoie de toate utilitățile: avem nevoie de o piață, avem nevoie de creșe, avem nevoie de grădinițe, avem nevoie de școală. Pentru că altfel tot traficul se va aglomera și vom avea blocaje în trafic în fiecare zi pentru ca părinții să-și poată duce copiii la școală sau la grădiniță. Acesta este al treilea lucru pe care l-aș schimba, felul în care se face planificarea urbanistică.

Ați menționat mai devreme și voiam să vă întreb și separat despre problema curățeniei în sector. Știm că în sectorul 2 aceasta este printre cele mai mari probleme. Care ar fi soluțiile pentru a rezolva aceasta problemă?

Radu Mihaiu: USR luptă de mult timp împotriva taxei de habitat, care a fost introdusă anul trecut în mod ilegal, aș spune eu (este contestată în instanță această taxă), de către Primăria Sectorului 2. Vom elimina taxa de habitat, vom urgenta finalizarea licitației pentru selecția unui nou operator de salubritate. Problema cu actualul operator de salubritate este că nu are licență de operare și caietul de sarcini pentru următorul operator nu respectă condițiile și cerințele Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare (ANRSC). Drept urmare, chiar dacă s-ar câștiga licitația pe caietul de sarcini care este acum, următorul operator n-ar avea licență. 
Ce putem noi face este să facem un caiet de sarcini corect, care să respecte legislația, să respecte cerințele ANRSC în așa fel încât să finalizăm odată această licitație și să avem un operator care să îndeplinească condițiile de operare ale secolului acesta. Din păcate, faptul că nu avem o licitație finalizată acum duce la continuarea oferirii de servicii și încasării de bani de către Supercom, care este foarte interesat să-și continue felul în care nu face curățenie, dar încasează bani. Cu siguranță asta va fi abordarea noastră. Va fi una dintre primele măsuri pe care o vom lua atunci când vom ajunge în primărie, desființarea taxei de habitat, finalizarea licitației pentru un nou operator de salubritate.

Haideți să vorbim un pic și despre lipsa spațiilor verzi din sector. Și asta este o problemă, nu numai în sectorul 2.

Radu Mihaiu: Din păcate, la sectorul 2 e un subiect care ne arde foarte tare, acesta al spațiilor verzi. Sectorul 2 este sectorul cu cei mai puțini metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Săptămâna trecută, printr-un troc, nu știu cum să-i spun altfel, făcut de către domnul Popescu și doamna Firea, a trecut PUZ coordonator al sectorului 2. Practic, viziunea de dezvoltare a sectorului propusă de primăria actuală, propusă de actualul meu contra-candidat și care este din punctul meu de vedere absolut dezastruoasă, pentru că elimina peste 25 de hectare de spațiu verde din spațiul sectorului 2 pentru construirea de betoane. 
 O să luptăm, luptăm cu acest PUZ coordonator. În acest moment colegii mei lucrează pentru a strânge toate detaliile juridice să atacăm la prefect această hotărâre de Consiliu General și sperăm că prefectul PNL să anuleze această hotărâre. Dacă nu o anulează, atunci vom merge în instanță și o vom contesta și acolo. Și în paralel, am vorbit cu colegii mei, care vor fi consilieri generali, ca în prima ședința a noului Consiliu General al municipiului București de după alegeri, când cu siguranță vom avea majoritate, să fie introdus un proiect de hotărâre care să anuleze această decizie de aprobare a PUZ coordonator sector 2. 
 Și asta ar salva 25 de hectare de spațiu verde din sectorul 2. Pe lângă această acțiune care este una, sigur, și juridică și politică, eu propun construirea unui nou parc, parcul Gării Obor, mutând șinele Gării Obor în subteran, păstrând Gara Obor, care este monument istoric, acolo unde este, mutând în subteran șinele Gării Obor și construind deasupra un parc. E o zonă care are mare nevoie de un parc și o zonă care se va dezvolta foarte mult, zona aceea a Electronicii de care vorbeam și mai devreme.


Propuneți un traseu feroviar urban, din câte am citit în proiectul dumneavoastră, între Gara Obor și Pipera. Spuneți că astfel locuitorii sectorului 1 și ai sectorului 2 pot merge la locul de muncă cu trenul. Există fonduri pentru așa ceva și cum ar putea fi realizat un astfel de proiect?

Radu Mihaiu: În primul rând, infrastructura feroviară, șinele de tren există deja. Deci se pleacă de la Gara Obor, se merge apoi spre intersecția cu calea ferată care duce la Constanța și apoi se virează spre vest și se merge spre Gara Băneasa și Gara de Nord. Ce propun eu este construirea unei gări în dreptul șoselei Petricani, gară în care ar putea să oprească aceste trenuri care iau călătorii dimineața la 7:00, 7:30, 8:00, îi duc în Pipera, iar seara se întorc. Asta este varianta foarte simplistă a ceea ce propun. Sigur, pentru asta avem nevoie să negociem cu CFR pentru garnituri de tren care să facă acest lucru. Primăria Sectorului 2 poate să își asume să construiască gara din dreptul Șoselei Petricani și apoi în colaborare cu CFR să facem acest traseu feroviar-urban.
 Cu privire la bani, muncim alături de colegii noștri europarlamentari. Vom munci alături de colegii noștri, care sunt convins că vor fi în Guvernul României, pentru ca în noul acord de parteneriat pentru exercițiu financiar 2021-2027 să fie prevăzuți bani pentru așa ceva. 
 În acest moment, pe vechiul exercițiu financiar nu sunt, dar în aceste zile și probabil în anul următor se va negocia acordul de parteneriat prin care Comisia Europeană și Guvernul României decid în ce fel banii care vin de la Comisia Europeană, fondurile europene pot fi cheltuite. Și vom insista ca acești bani să fie alocați și pentru trasee feroviare urbane. Deci de aici o să fie banii pentru construcția acestei gări.


Aveți în plan și o pistă pentru biciclete, am citit tot în proiectul dumneavoastră. Acest lucru, în mod evident, ar încuraja transportul alternativ, ar reduce traficul, ar rezolva mai multe probleme dintr-un foc. Spuneți-mi unde vedeți această pistă de biciclete și în cât timp s-ar putea realiza?


Radu Mihaiu: Este practic tot o colaborare cu CFR. Știu că sună un pic ciudat că vom face o pistă de biciclete în colaborare cu CFR. 
 Până în anul 1987, dacă nu mă înșel, exista o cale ferată care ducea grâne către Moara lui Assan. Pe acolo mergea trenul și s-a oprit în anul 1987. Acum, evident, Moara lui Assan nu mai funcționează, nici trenurile nu mai merg pe acolo, dar șinele pe care mergeau aceste trenuri au rămas în proprietatea CFR și pe cvasi-majoritatea traseului nu există niciun fel de construcție. Este un traseu care merge de la Moara lui Assan, Lizeanu, apoi Intrarea Vagonului se numește, pe acolo pe la strada Pârgari, merge până înspre Parcul Circului, apoi pe lângă Parcul Circului este zona căii ferate (chiar acum între mașinile care sunt parcate și gardul parcului există un spațiu pe care a fost cale ferată), se duce apoi pe Galvanii, strada Cerna, ar trebui să treacă pe lângă Verde Stop Arena, traversează Barbu Văcărescu, ajunge la Parcul Verdi și apoi ușor, ușor ajungem în Fabrica de Glucoză. Este un traseu foarte interesant din mai multe puncte de vedere. Unu, pentru că regimul de proprietate este destul de clar pe mare parte din el și, sigur, avem nevoie de această colaborare cu CFR. O altă caracteristică importantă și interesantă este că pe aproximativ 70% din acest traseu nu există automobile, este un traseu exclusiv pentru biciclete și pentru trotinete. Mulți oameni cu care am stat de vorba mi-au spus că nu folosesc bicicletă și trotinetă că le e teamă că o să fie loviți de mașini, că în trafic se circulă... toată lumea circulă că nebunii și le e teamă să meargă cu bicicleta. Ei, acest traseu de biciclete și de trotinete ar avea... peste 70% din traseu ar fi exclusiv pentru biciclete și trotinete și oamenii ar putea să meargă în 10-15 minute de la Obor până la Fabrica de Glucoză. E un traseu foarte interesant și care ajută foarte mult la transportul alternativ. Fondurile pentru realizarea acestui proiect nu sunt foarte multe. Repet, e vorba de un parteneriat cu CFR. Primăria cu siguranță are aceste fonduri, nu este ceva extraordinar de scump.

Aveți în plan și crearea unei linii de transport școlar pentru copii. Detaliați-ne un pic acest proiect.

Radu Mihaiu: Proiectul mai funcționează în alte sectoare din București și, sigur, cu diverse niveluri de satisfacție și de calitate. În unele sectoare funcționează bine, în unele sectoare părinții chiar își lasă copiii să meargă cu acest autobuz școlar, în altele nu funcționează la fel de bine și autobuzele au 2-3 copii. 
 Pe ce se bazează? Ideea este că toată lumea știe că traficul este foarte aglomerat dimineața și seara, când părinții trebuie să-și ducă copiii la școală, blocând și intersecțiile cu școala, lungind și traseul de mers până la muncă și așa mai departe. 
 Ce are bun acest proiect este faptul că copiii pot fi luați din stațiile STB, RATB, cum s-or mai numi, și se pot duce în siguranță până la școală, autobuzul poate intra în curtea școlii și să lase copiii în siguranță la multe dintre școli, în curtea școlii și părinții au siguranța faptului că copiii lor ajung cu bine la școală și atunci pot să plece tot în siguranță de la școală. În acest fel, timpul pe care îl petrec părinții în trafic este mult mai scurt, că nu se duc decât la birou și nevoia de a sta în trafic, timpul petrecut în trafic scade. Abordăm și o astfel de problemă, problema traficului. 


Faceți campanie în plină pandemie. Ne povestiți un pic cum ați resimțit-o până acum? Sunt oamenii mai reticenți?

Întotdeauna forța noastră a fost în stradă și acum feedback-ul oamenilor din stradă este unul bun. Există și oameni care sunt un pic mai reticenți, dar noi am fost tot timpul în campanie respectând toate măsurile de distanțare socială, purtând mască, purtând mănuși. Oamenii au încredere când ne văd astfel și am stat de vorbă cu ei și feedback-ul este unul foarte bun. Sperăm să nu fie foarte afectată prezența la vot pe 27 septembrie, de teama acestei pandemii, pentru că știm ce s-a întâmplat acum 4 ani când a fost o prezență scăzută și când a câștigat PSD tot. 


O altă problemă a sectorului 2 sunt trotuarele deteriorate. Cum plănuiți să rezolvați această problemă și mai ales cât de repede poate fi rezolvată?

Radu Mihaiu: Primăria Sectorului 2 este o primărie bogată. Pentru anul 2020, bugetul de cheltuieli a Primăriei Sectorului 2 este de 1,3 miliarde de lei. Nivelul datoriei sectorului 2 este de 6%. Nu există o problemă de finanțare pentru aceste proiecte. Este, cu siguranță, o problemă de viziune și dorință de implementare. Bani există, nu există dorință și există această opacitate din punctul meu de vedere a administrației domeniului public și a Primăriei Sectorului 2 de a vedea că orașul este pentru oameni, nu pentru mașini și primăria nu se ocupă de standardul de locuire, de standardul de viață în acest oraș pentru oameni în vârstă, pentru mămicile cu copii în cărucior. Ele nu există pe agendă. Dacă ar exista pe agendă și vor exista pe agendă începând cu 28 septembrie, am gândi toate aceste servicii și felul în care arată orașul pentru a-l reda oamenilor și nu a-l păstra pentru mașini. În acest moment, Bucureștiul și mare parte din sectorul 2 este o mare parcare la liber așa, nu una organizată. Trebuie să redăm trotuarele oamenilor, trebuie să putem merge pe niște trotuare ok, reparate și trebuie să redăm și, sigur, spațiul verde.


Umbrela mare a proiectului dumneavoastră, cred eu, face referire la faptul că vă doriți că locuitorii sectorului 2 să lucreze aproape de casă, să poată să ajungă pe jos sau cu transportul alternativ. Cum vă propuneți să faceți acest lucru?


Radu Mihaiu: Una din cele mai mari probleme ale Bucureștiului este cu adevărat traficul. Reducerea traficului se poate face integrat și integrat înseamnă încurajând transportul alternativ, încurajând transportul în comun, dar încurajând și mersul pe jos. Și pentru a încuraja mersul pe jos, asta înseamnă ca oamenii care vor să meargă la muncă trebuie să poată merge pe jos până la muncă, să nu trebuiască să ia mașina. Asta înseamnă și ce propun eu este să avem locuri de muncă mai aproape de casă, să renunțăm la conceptul de cartier-dormitor, cartier de business, cartier de afaceri și așa mai departe. 
 Eu îmi doresc ca în țesutul orașului să existe și zone de locuire, dar aproape de ele și zone pentru muncă, pentru afaceri. Unul din proiectele importante pe care le am în programul meu este crearea unui parc de inovare, un parc de stimulare a noilor afaceri, a startup-urilor în zona atelierelor de reparații STB. Aceasta este între Lizeanu și Spitalul Balș. Acolo îmi doresc ca tinerii să-și poată înființa afaceri noi, să aibă și sedii, nu doar sociale, și asta e o problemă - obținerea unui sediu social, dar și să aibă niște condiții minime pentru ca ei să-și poată lansa afacerile și să poată crește și dezvolta și genera prosperitate pentru sectorul 2. 
 Acolo este unul din locurile care se află în mijlocul orașului. Acum este cu industrie grea, se repară tramvaie și se repară autobuze. Îmi doresc să o recalificăm și să facem o zonă de startup-uri pe inovare și, de asemenea, orice fel de cartier nou se construiește, eu nu aș vrea să se construiască ca un cartier fie de locuire, fie de business. Aș vrea să fie o zona mixtă, în care să existe și clădiri de birouri, dar și zone de locuit în așa fel încât, repet, oamenii să poată merge pe jos până la birou. Una din aceste zone la care mă refer este zona pe care am mai menționat-o deja și anume zona Electronicii.
 Acum, dacă lăsăm fiecare dezvoltator să-și dezvolte separat câte un mic bloculeț, cu siguranță va ieși o dezvoltare haotică. Mi-aș dori să stau de vorbă cu toți cei care sunt acolo și să reușim să avem un plan urbanistic din care toată lumea - și dezvoltatorii, dar și cetățenii sectorului 2 și primăria - să aibă de câștigat, pentru că atunci când avem o viziune de dezvoltare urbanistică, orașul crește frumos și sectorul va crește frumos. Dacă fiecare dezvoltă de capul lui, atunci avem, din păcate, de multe ori aglomerație, lipsă de utilități și așa mai departe. Practic, că să rezum puțin răspunsul la întrebarea dumneavoastră, îmi doresc dezvoltarea de birouri și de locuințe în zone mixte, să nu mai fie, repet, zone dormitor și zone de afaceri.Pe final, va rog să spuneți alegătorilor de ce vă doriți să fiți primarul sectorului 2.


Eu sunt un om de acțiune. Sunt antreprenor, am creat o firmă, îmi place să am poziții executive și să-mi influențez direct felul în care se întâmplă lucrurile.
 Am fost secretar de stat, conduc și acum o firmă, sunt președinte al unei filiale de partid politic. Îmi place să acționez direct asupra lucrurilor. Cred că felul în care a evoluat societatea până acum îmi dă șansa de a aduce un suflu nou în administrația publică. Așa cum am spus, administrația publică locală a Bucureștiului și a sectorului 2 a rămas la nivelul anilor 2000. Eu vreau să-i aduc acest suflu nou, să aduc o hotărâre și un fel de a lucra pe care l-am văzut cu precădere în IT. Sectorul IT a crescut foarte mult în ultimii 20 de ani și asta datorită unei paradigme de creștere, o paradigmă care spune că avem nevoie de organizații suple, de organizații agile care să se adreseze cu adevărat nevoilor cetățenilor și nevoilor oamenilor cărora li se adresează. Asta este ce vreau să aduc în administrația publică locală din sectorul 2. O altă paradigmă... nu există paradigma "nu se poate", că de foarte multe ori birocrații asta spun: "da, vrei tu să faci chestia asta, dar nu e nu știu ce virgulă pe nu știu unde, nu te lasă să faci nu știu ce". Aș vrea să ieșim din paradigma "nu se poate", aș vrea să intrăm în paradigma în care să spunem "haideți să vedem cum putem ajuta cetățeanul și cum putem să ne implementăm proiectele". 
Cred, și de asta candidez, că am soluții bune pentru a schimba viața cetățenilor. Aș vrea ca fetele mele, când cresc mari, să iubească Bucureștiul și să iubească sectorul 2 și să le facă plăcere să muncească aici, să trăiască aici și să fie îndrăgostite de orașul lor. Ăsta este motivul pentru care candidez la Primăria Sectorului 2. Nu vreau să mai avem același oraș și același sector murdar pe care-l avem acum și care este rodul administrației contra-candidaților mei, al domnului Onțanu și al domnului Popescu. 
 Eu în acest moment sunt candidatul dreptei unite. Am câștigat aceste bătălii interne și sunt convins că voi câștiga și bătălia pentru Primăria Sectorului 2, pentru că sunt un om de acțiune, un om care cu siguranță, când își pune ceva în minte, va reuși. Și ce-mi doresc eu acum este ca cetățenilor sectorului 2 să le fie mai bine.
Urmărește interviul integral:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4071 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  intrebare (Luni, 24 august 2020, 13:04)

  costelo999 [utilizator]

  cum rezolvati problema locurilor de parcare, se vor face licitatii pt aceste locuri de parcare ? sau vor fi la comun, primul venit primul parcat ? ceilalti vor trebui sa dea ocol pina gasesc un loc de parcare in zona ? se va intra in spatiile verzi , se vor construi alte locuri de parcare ? in jurul blocurilor unde sunt locuintele celor care doresc un loc de parcare.
  • +2 (2 voturi)    
   Parksharing sau soluții inteligente (Luni, 24 august 2020, 16:32)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

   Nu v-as dori soluția din sectorul 3, unde betonita a pictat un număr pe strada pe care parcau deja mașini în mod normal și l-a licitat. Locul a devenit "rezidențial" și s-a redus considerabil numărul mașinilor care puteau staționa sau parca. Ar putea funcționa parcarea rezidențiala în stradă sau fostele spații verzi doar pentru mașinile proprietate personala, dar majoritatea sunt vehicule din parcuri de mașini, care sunt intens folosite și transferate. Ar trebui că parcarea in zonele blocurilor vechi sa se facă oriunde într-un areal definit. Și să fie dinamica, așa cum este și deținerea unei mașini în zilele de azi.
   Dacă până acum doi ani dădeam ocol și parcam câteodată și la 1-2 stații de tramvai distanță, de doi ani nu mai am voie sa vin in cartier cu nicio mașină, pentru că nu am voie sa o parchez. Deci atenție la ce se discuta în viitorul consiliu local cu viitorul primar, de oriunde ar fi.
 • +9 (17 voturi)    
  Sumarizand (Luni, 24 august 2020, 13:16)

  AdrianIulian [utilizator]

  1. Daca ies eu primar voi inlocui firma de curatenie a fostului primar cu cea recomandata de mine. Aha. Tipic.
  2. Oamenii fostului primar nu vor mai primi "excelent". Nimic iesit din comun nici aici
  3. PUZ. Ne place spatiul verde, dar ca tot veni vorba hai sa construim si ceva cladiri. Ca este o paine de mancat pe partea de dezvoltari imobiliare.
  4. Cand nu mai ai nimic de construit inlocuim calea ferata cu betonul de bicicleta. Aviz noilor betonisti - veti avea de lucru.
  5. Trotuarele arata rau - trebuie sa le reparam. Aviz si vechilor betonisti si plasatori de borduri - veti avea in continuare de lucru.
  6. Statii STB sau RATB, cum s-or numi. Stiu ca aici sunt carcotas. Dar un viitor posibil primar nu ar trebui sa stie cum se numeste regia de transport?
  7. Transport cu trenul si gara la Petricani. Aha. Ati stat vreodata la bariera la Petricani? Chestia aia care iti mananca minim o ora de viata pe zi? Si care determina cozi kilometrice. Si care saptamanal se strica? S-ar putea rezolva printr-un efort comun cu primaria Voluntari prin contruirea unui pasaj subteran (sau suprateran). Nu. Dumneavoastra vreti sa mai aduceti trenuri si sa mariti traficul feroviar in zona. Felicitari pentru viziune.
  8. Aveti planuri despre cum sa duceti oamenii incolonati la munca. Respectati intocmai directia partidului. Felicitari.
  9. Dati asigurari ca primaria este bogata. Perfect. Nu am regasit in discursul dvs nimic despre scoli si spitale. Despre reabilitari. Despre controale locale si parcari aiurea (Lizeanu, Maica Domnului, Otesani, Teiul Doamnei). Despre efectuarea lucrarilor la nivel (sa nu mai iti faci praf anvelopele in borduri sparte si in terasamente de tramvai care au piatra cubica de acum zeci de ani).

  De fapt, daca as citi discursul dvs as putea spune ca este despre cale ferata, boscheti si betoane cu o incheiere de tip "bla bla...autoritati aproape de oameni .... bla bla... insereaza discurs politic generic".

  Demonstrati ca veti face concret altceva.
  • 0 (4 voturi)    
   Cum se poate... (Luni, 24 august 2020, 22:42)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui AdrianIulian

   ..."demonstra ca va face"?!?
 • -1 (9 voturi)    
  Zero (Luni, 24 august 2020, 15:20)

  Bubulac [utilizator]

  Zero viziune, zero experienta in administratia locala, nici nu stapaneste terminologia si nici nu pare sa cunoasca bine problemele Bucurestiului dincolo de un nivel superficial, asa ca orice om de pe stada. Candidatii dreptei de la S2, S3, S4 sunt foarte slabi, la S6 e un candidat rezonabil, la S1 Clotilde n-are prea multă treabă cu primaria dar macar are un pic de carisma si notorietate.

  Per ansamblu, slab, politicienii noi sunt fix la fel ca aia vechi, niste sinecuristi impinsi inainte de camarila.
  • +4 (10 voturi)    
   "zero experienta in administratia locala" (Luni, 24 august 2020, 19:34)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Bubulac

   Asta e noua linie de atac, am vazut-o aplicata si la Timisoara, in cazul lui Dominic Fritz. Nu au experienta in administratia locala!

   Nene, suntem in tara in care Olgutza a fost aleasa de doua ori primar in Craiova. Poate nu stiati, experienta profesionala a Olgutei se rezuma fix la UN AN de jurnalism. Asta e tot ce a lucrat ea inainte de afi politician la Vadim. Experienta in administratia locala =0, inainte de a fi aleasa primar

   Firea, cititoare de prompter si purtator de cuvant la diversi a fost buna de primar general in Bucuresti. Mazare, ziarist, mafiot local, a fost bun de primar in Constanta. Stiti ce meserie Orban insusi? Nimic, Orban practic nu are nicio meserie. A fost inginer 4 ani (din care 3 stagiatura, adica o frectie) si un an a fost.... ghici ce... ziarist. Apoi a devenit politician. SI a fost bun de viceprimar in Bucuresti, de ministru al transporturilor si acum e bun de prim ministru.

   Omul de mai sus nu e nici mai bun, nici mai prost. Adica mint, e clar mai bun. A terminat scoli bune (Sf Sava - liceu si Facultatea de Matematica, Informatica Bucuresti) si a lucrat 16 ani ca programator si antreprenor.
   • 0 (8 voturi)    
    Olguta si USR+ (Luni, 24 august 2020, 22:38)

    Bubulac [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Pai ti-ai cam raspuns singur la nedumeriri, e fix la fel de pregatit ca Olguta si Firea, asta spuneam si eu, zero barat.

    Daca sf. Sava sau antreprenoriatul in Ro te recomanda sa fii primar, atunci Mugur Ciuvica sau Catarama sunt si ei candidati minunati. Ce il califica pe acest om sa influenteze destinele a cateva sute de mii de oameni, in afara de loialitatea fata de Barna si Ciolos? A facut notabil vreodata, a fost macar consilier local cum au fost Ciucu si Clotilde, a avut macar un proiect, a lasat o urma pe lumea asta asa cum au facut multi dintre consilierii USR si PNL? Sau e un banal iepure electoral trimis acolo de partid, ca asa se cere daca vrei sa faci cariera politica, sa candidezi sa te stie lumea? Voi va dati seama ba specialilor ca vom pierde iar majoritatea sectoarelor catre PSD pe mana unor nulitati impinse de partide?
    • -3 (5 voturi)    
     Mda... (Marţi, 25 august 2020, 0:02)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Bubulac

     ... iar sugestia dvs. ca sa NU dati sectorul 2 PSD si satelitilor sai care este?
     • +2 (4 voturi)    
      PSD e-n toate cele ce sunt (Marţi, 25 august 2020, 12:46)

      cornholio [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      În lumina comentariului de mai sus, răspunsul la întrebare mi se pare evident: scăpam de PSD când partidele de dreapta nu mai scot în față parveniți irelevanți puși pe căpătuire din politică la fel ca pesediștii.

      În 2016 oameni ca Antoaneta Bugner sau Roxana Wring au candidat pe lista USB că nu existau alții mai buni atunci, in două luni de la înființare (și nu mai zic că Wring avea un profil foarte bun atunci, dar nu se știa de trecutul ei cu Secu). Ok. Dar la patru ani să vii cu un soi de Sebi Ghiță wannabe, mi-e rușine de rușinea "dreptei". La fel băiatul ăla de la sectorul 3, non-combat total cu Negoiță.

      O să-i mănânce PSD pe pâine, și nu e absolut deloc vina alegătorilor, e exclusiv vina partidelor care pun asemenea pocnitori pe poziții eligibile. Noroc cu Nicușor că mai spală rușinea ce va să vină a "dreptei", dacă nu-l înghite și pe el Băselu.
      • 0 (2 voturi)    
       Cand psd (Marţi, 25 august 2020, 21:51)

       Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui cornholio

       Mananca pe paine alti candidati fara experienta, in ciuda istoricului partidului, atunci chiar e vina alegatorului :))))
    • 0 (2 voturi)    
     Doamne (Marţi, 25 august 2020, 21:48)

     Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Bubulac

     Realizeaza si tu ce spui. Penalii din psd crezi ca vor castiga ca au fost sau au facut ceva? nu! Sunt impinsi de partid care este o monstruoasa masinarie de adus voturi. Sa te intreb altfel, de ce ar vota un alegator onest un primar PSD in locul acestui tip, de exemplu. Ce l ar determina sa faca asta?
     • 0 (0 voturi)    
      Mi-e sila de raul un pic mai putin rau (Miercuri, 26 august 2020, 10:22)

      Bubulac [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

      Schema in care ganditi voi e imbecila: ori votezi un terchea-berchea pus de USR-PNL, ori un ciorditor pus de PSD, si ma pui pe mine sa-ti dau motive pentru care ciordidotul e mai bun decat terchea-berchea. E valabil pentru mamaie de la 5, care se duce la vot chiar daca habar nu are cine candideaza.

      Majoritatea oamenilor nu gandesc asa, daca nu au candidati care sa-i scoata din casa pur si simplu nu vor vota. Asa s-au pierdut ultimele alegeri locale si parlamentare, prezenta mica si mamaie a votat trandafirii. Si NU E VINA oamenilor, e exclusiv vina partidelor care nu sunt capabile sa adune oamenii valorosi din societate la un loc si sa dea o alterantiva votabila.
      • 0 (0 voturi)    
       Schema (Miercuri, 26 august 2020, 11:15)

       Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Bubulac

       Nu este imbecila.. ci este o realitate... politica. Si nu este valabila doar in Romania. Cine crede ca exista politica corecta si partide (atentie, nu ma refer la individuali) nepatate, se inseala amarnic. N au decat sa stea in globul lor de cristal, inocenti, si sa fie condusi de ultimii ciorditori.
       Din pacate, raul mai mic este o realitate cand vine vorba de politica. Daca TREBUIE sa ajungi din punctul A in B si ai doar 2 drumuri disponibile, unul cu o taxa de 10 lei si unul cu o taxa de 5 lei.. pe care drum mergi? Sau ramai acasa?
       Asa si cu votul.. stai acsa ca nu esti reprezentat de nimeni.. dar sa ti aminte cand te lovesti de realitatea dura din Romania, ca poate ceilalti ar fi facut totusi un pic mai mult.. decat imbogatirea proprie..
       • 0 (0 voturi)    
        Corect (Miercuri, 26 august 2020, 12:51)

        Bubulac [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

        Da, e o realitate politica, sigur, nu neaga nimeni. Mai sus a venit vorba de vina. Tu si "politicienii noi" iesit la capatuiala dati vina pe cetateni, ca nu merg pe raul mai mic si nu schimba setul de parveniti.

        Eu zic ca e vina politicienilor noi si vechi: unii incapabili, ceilalti escrorci. E ca la alegerile din Somalia, ai un electorat compus din muritori de foame prin savana si niste clanuri de generali care se lupta pe putere. Probabil ca un clan e mai bun decat celalalt, dar tot foame si saracie iese. Si vina nu apartine fomistilor din savana, aia atata stiu atata fac, vina apartine clanurilor care formeaza "clasa politica".
        • 0 (0 voturi)    
         Inteleg (Miercuri, 26 august 2020, 13:45)

         Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Bubulac

         Ce spui.. depinde de fiecare om ce vrea sa daca cu votul lui. Insa, eu asa vad lucrurile. Cum bine spunea un comentator mai sus. Mai degraba unul dispus sa invete.. decat unul de care stiu sigur ca fura.
         Daca si habarnistul va fura.. sau nu va arata ca e dispus sa faca ceva concret, atunci da. Pana atunci, va avea votul meu :)
         • 0 (2 voturi)    
          Va pierdeti vremea (Joi, 27 august 2020, 1:13)

          Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

          Asemenea "argumentatie" e veche si comuna. Oameni care petrec zeci de ore pe forumuri explicand inexplicabilul (contrazicandu-se pe ei insisi cu seninatate, ca atunci cand cer in aceeasi fraza "vrem oameni noi in politica" si "da' sa aiba, dom'le, experienta relevanta, pai stie asta ce-i aia primarie?!?"), da' sunt foarte grijulii cu ora aia pe care trebuie s-o "piarda" ducandu-se la vot.
          Ca aia care-o terfelesc pe Halep ca, vezi Doamne, nu e de talia Serenei Williams. Nu se iegzista pe lume om suficient de bun/cinstit/competent/charismatic/experimentat/aia-aia ca sa corespunda standardelor exclusiviste ale acestor oameni. Daca le cereti sa va dea iute trei exemple de oameni politici pe care i-ar vota cu incredere, nu-s in stare. Nimeni nu e suficient de bun.
          Genul asta de atitudine are in general doua resorturi.
          Poate fi o naivitate sincera, desi dezamagitoare.
          Mai des, este vorba de ce-am scris mai sus - interesul de-a conserva status-quo-ul. Ideea (exprimata explicit sau implicit) ca "toti sunt la fel", "n-ai cu cine vota", precum si indemnul de a nu merge la vot, pe care chipurile subtil vi-l adreseaza interlocutorul dvs., ii ajuta de fapt pe cei aflati la butoane. Care, nu-i asa, macar sunt experimentati, cunosc problemele etc. (si pe masura ce stau mai mult acolo si ciordesc mai mult, pe atat devin mai experimentati). O poti ajuta pe Firea votand pentru ea, dar si neducandu-te la vot si convingandu-i si pe altii sa nu se duca.
          Dar omul dvs. merge mai departe. De sub ambele sale pseudonime aflam bunaoara ca tipul asta, Mihaiu, e un terchea-berchea, escroc, parvenit, pus pe capatuiala, Ghita mai mic etc. Cuvinte grele, unele cu conotatii penale. La o cautare rapida pe net, acuzatiile aduse lui Mihaiu sunt ca nu stia (intr-o emisiune TV) o prevedere dintr-o lege promovata de USR, respectiv (asta e grava) ca era mai bine ca USR s-o puna pe Ciceala la 3 si pe liberal la 2, nu pe Mihaiu.
          Chestii grele. Mai e si chel si nici nu poarta basca, clar nu trebuie votat.
   • 0 (6 voturi)    
    Nu va necajiti (Luni, 24 august 2020, 23:55)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Genul asta de "argumentatie" vine intotdeauna dinspre cei interesati de mentinerea status quo-ului, a vechilor reguli, privilegii, naravuri, retele de spagi si influenta samd.
    Pe logica asta, de departe cel mai bun candidat pentru primaria S2 ramane Ontanu - experienta cat cuprinde (a trudit vreo patru mandate ca sa faca sectorul printre cele mai inapoiate si murdare din Bucuresti), parca are si-o condamnare penala pentru spaga... deci, clar, e omul cel mai potrivit, providential chiar.

    Eu, prost fiind, am alta abordare. Nu zic ca e cea mai buna, dar e a mea, atata m-a dus pe mine capul.
    Dupa astia 30 de ani am ajuns la concluzia ca, atunci cand vine vorba de alesii nostri, indiferent de nivel, cinstea si onestitatea vin inaintea competentei. Cu un incompetent cinstit (chiar prost fiind), tot mai nutresti speranta ca o sa invete. Sa votezi insa un ins care stii din start ca e corupt, nu mai zic de hotie dovedita... trebuie mult mai mult decat simpla prostie.
    Logica asta si importanta politica a Bucurestilor elimina din start posibilitatea ca votul meu sa mearga catre vreun candidat PSD sau asociat acestui partid, precum ciorile vopsite din ALDE sau smecheria asta noua a lui Ponta.
    Alesul meu este reprezentantul meu, ma reprezinta si pe mine, votul meu ma asociaza cu el. Eu sunt prost, dar nu sunt nici ticalos si nici borfas, prin urmare n-o sa votez niciodata ticalosi si borfasi. Este exact atat de simplu.
    Nu locuiesc in S2, dar l-as vota pe omul asta, tocmai pentru ca "nu sunt toti la fel". Deloc chiar.
    Iar daca in urmatorii patru ani s-ar dovedi stangaci, incompetent, ar face greseli, dar as vedea ca invata si nu fura, l-as vota pentru inca patru ani. Daca scumpii mei concitadini l-au putut vota pe Ontanu, cu CV-ul lui misterios de fierar-betonist ratat, de patru ori la rand, poate merita si un IT-ist doua mandate. Ca totusi suntem in secolul 21. Si omul asta macar are un CV. Bun-prost, dar il are.
  • +1 (1 vot)    
   Are Firea boss (Luni, 24 august 2020, 23:40)

   PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui Bubulac

   si viziune si experienta...de borfasa care stie ptrintre altele sa flegmeze 2 femei care au facut un spital pt copii... tare nu?
  • +1 (1 vot)    
   Ai dreptate (Marţi, 25 august 2020, 21:43)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Bubulac

   Pe de o parte.. pe de alta parte din pacate nu se vor naste oameni, mai ales politicieni, care sa le stie pe toate.. in special daca nu au vreun trecut politic. Sa fim seriosi, ce le lipseste primarilor psd/pnl din bucuresti? Nu cred ca le lipsesc ideile - ca daca faci niste adunari civice sau iei la pas sectorul 2-3 saptamani iti cam dai seama ce ai de facut. Deci!? Buna credinta le lipseste.. avem nevoie de oameni cinstiti in primul rand (nu bat vreun apropo cum ca nenea asta ar fi cinstit, nu l cunosc) si care sa fie dispusi sa aduca valoare..
 • +2 (2 voturi)    
  nu e suficient (Marţi, 25 august 2020, 11:59)

  garmin [utilizator]

  Nu e suficient să bagi trenul sub pământ la gara obor, trebuie prelungită linia (prin subteran) până în dreptul magazinului Obor și conectată cu stația de metrou!
 • +2 (2 voturi)    
  Habarnism (Marţi, 25 august 2020, 15:46)

  MVM [utilizator]

  Dl Mihaiu are, probabil, intenții bune.
  Dar habar nu are ce este cu primăria.
  Nu înțeleg de ce și la USR, ca și la PNL sau PSD, șeful de filială este automat și candidatul la primărie.
  Politica în România va fi altfel când se va înțelege că activitatea de partid și cea în administrația publică sunt lucruri complet separate și ar trebui să rămână separate. Partidul este un mijloc - de adunare a celor care gândesc la fel - dar a devenit un scop, iată și la USR, nu doar la vechile partide.
  USR repetă, la indigo, toată evoluția partidelor vechi și ofereau speranță, dar s-au transformat în cluburi sau găști închise și în modalități de propulsare a liderilor lor în funcții publice.
 • 0 (0 voturi)    
  Inselatorie (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 17:18)

  Paraschiva Parapanta [anonim]

  Refuz sa votez cu Radu Mihaiu!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu se mai poate! (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 17:21)

  Floarea Popa [anonim]

  Acest tandem USR PNL nu poate duce la nimic bun!
 • 0 (0 voturi)    
  Rusine! (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 17:28)

  Marius Cretu [anonim]

  Nu sustin o persoana intrata pe lista de candidati pe usa din spate, impusa - Nu Radu Mihaiu
  Grupurile de interese obscure incearca sa acapareze Sectorul 2 prin Radu Mihaiu
  Bratianu se intoarce in mormant, PNL este tradat din interior
  Peste 100 de ani de istorie irositi in ultima luna prin sustinerea unui mascarici la functia de primar in sectorul 2
  Mihail Kogălniceanu nu sustine blaturile politice insituite de tandemul Anisie/Violeta
  Marea dezbinare a PNL sector 2 a inceput cu sustinerea lui Radu Mihaiu


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.hosted by
powered by
developed by