Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ordonanța de urgență adoptată marți de Guvernul Orban pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen este o schimbare mascată a sistemului electoral, ceea ce nu poate fi acceptat. Kelemen a mai spus că, dacă va fi publicat în Monitorul Oficial, actul normativ trebuie atacat la Curtea Constituțională.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Dacă ordonanța de urgență intr[ ]n vigoare, dac[ se publică în Monitorul Oficial, trebuie sesizată Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului și trebuie să așteptăm clarificări pentru a vedea dacă nsunt chestiuni neconstituționale în ordonanță. (...) Modificarea sistemului privind locul în care pot vota cteățenii nu se poate accepta (...) E o schimbare mascată a sistemului electoral, ceea ce nu poate fi acceptat. De asemenea, trebuie clarificat și cand se pot organiza alegeri anticipate, pentru că în aceeași zi cu localele nu e constituțional", a declarat liderul UDMR la finalul consultărilor de la Cotroceni.

Guvernul a adoptat, marți seara, o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.