VIDEO Camera Deputaților a decis eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților și parlamentarilor. Pensiile militarilor rămân neatinse/ Punctul vulnerabil al legii la CCR

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Marţi, 28 ianuarie 2020, 14:09 Actualitate | Politic


Sedinta de plen a deputatilor
Foto: Hotnews
Camera Deputaţilor a adoptat cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști. Chiar dacă parlamentarii au eliminat pensiile speciale legea riscă să nu poată fi aplicată.

Populismul PSD-PNL pe tema eliminării pensiilor speciale

Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis dar are un termen în care poate fi contestată la Curtea Constituțională. De precizat este că magistrații au anunțat că vor contesta legea la CCR și există șanse mari ca aceasta să fie declarată neconstituțională. Există deja o decizie din 2010 a Curții Constituționale care a stabilit că este neconstituțională abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților. Motivul invocat: "de acestea depinde independența justiției".


Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților aparține PNL și inițial prevedea menținerea pensiilor speciale pentru militari dar și pentru magistrați. Ajunși la guvernare, liberalii au anunțat că nu mai susțin pensiile magistraților și au eliminat din proiectul de lege prevederea.


"Decizia politică a Partidului Național Liberal este foarte clară, noi susținem principiul contributivității ca principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiilor și susținem ca sistem de pensii diferențiat pensiile de serviciu ale cadrelor militare”, a precizat anul trecut Ludovic Orban.

În an electoral și în opoziție PSD a anunțat că susține eliminarea pensiilor speciale deși a blocat de câte ori a avut ocazia proiectele de lege care reglementau acest lucru. Astfel,l social-democrații au făcut paradă cu subiectul pensiilor speciale cerând public dezbaterea și adoptarea în comisia de Muncă proiectul de lege propus de PNL.

Guvernul Orban a anunțat la începutul anului că își va angaja răspunderea pe eliminarea pensiilor speciale.

În replică PSD a convocat sesiunea extraordinară pentru dezbaterea proiectului de lege privind pensiile speciale.

În acest context USR a propus în plen, marți, un amendament care prevedea plafonarea pensiilor pentru magistrați și care ar fi putut evita o eventuală respingere a legii de către CCR. Propunerea USR nu a fost supusă la vot.

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
 • Procurori și judecători - 3.878. Pensie medie - 18.716 lei
 • Personal diplomatic și consular - 840. Pensia medie - 5.538 lei
 • Funcţionari publici parlamentari - 792. Pensia medie - 4.547 lei
 • Personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă - 1.440. Pensia medie - 10.891 lei.
 • Personal Curtea de Conturi - 609. Pensia medie - 7.800 lei.
 • Personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor - 1.800. Pensia medie - 4.439 lei.
Anul trecut erau în România 178.168 de beneficiari de pensii militare, din care 29.584 încasau peste 6.000 de lei pe lună, 8.929 peste 10.000 de lei, 147 peste 20.000 de lei, iar 5 peste 25.000 de lei. Pensiile militare se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI.

HotNews a transmis LIVETEXT dezbaterile:

UPDATE 15.35 Ședința a fost reluată. Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 pentru și 21 de abțineri. Magistrații pierd pensiile speciale. Militarii, sportivii, artiștii și jurnaliștii își mențin indemnizațiile speciale.

UPDATE 15.30 Pauză de consultări. Propunerea USR privind plafonarea indemnizațiilor magistaților nu a fost supusă la vot.

UPDATE 15.27 Stelian Ion: "USR propune în plen un amendament care impozitează pensiile speciale ale magistraților".

UPDATE 15.20 La propunerea PSD, deputații au eliminat amendamentul care tăia pensiile speciale ale artiștilor, jurnaliștilor (beneficiază de pensii speciale doar jurnaliștii care sunt înscriși în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) și sportivilor.

UPDATE 15.15 Ştefan Băişanu deputat neafiliat: "De ce să nu creăm un mecanism pentru a interzice proştilor să ocupe funcţii publice? Am văzut la stat oameni care au salarii de 30.000 de euro pe lună, dacă mai acceptăm ca în România să existe pensie de 704 lei e clar că acei oameni nu mai pot rezista. Şi nu e normal să existe pensii de 770 de milioane de lei. Dacă banii aceştia care se duc la pensii speciale, se vor duce la cei cu pensii minime. În România, un milion de oameni primesc 704 lei, au muncit în CAP-uri. Aceşti oameni sunt sortiţi pieirii. Să venim cu o lege serioasă".

UPDATE 15.05 Cristian Seidler USR: "Primul proiect pe care l-am inițiat ca parlamentar, în 2017, a fost pentru abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Considerăm că peștele de la cap se-mpute și spectacolul de azi este edificator. Asistăm la ipocrizia PSD-PNL în ceea ce privește pensiile speciale. Dacă nu amendați cu adevărat legea știți foarte bine că va pica la Curtea Constituțională. Eu am propus impozitarea pensiilor magistraților astfel încât legea să nu pice la Curte".

UPDATE 15.00 Odon Szabo UDMR: "Pensiile ocupaționale însumează 8,7 miliarde lei conform calculelor noastre. Practic bugetul afectat este undeva sub 4% . 96% din pensiile speciale ocupaționale rămân în vigoare cu tot cu această lege care, cu mare bucurie o s-o votăm cu toții azi".

Ioan Mocioalcă PRO România: "Noi am propus impozitarea progresivă a pensiilor. Aceasta este adevărata soluție a problemei. Pro România va vota proiectul".

Marius Pașcan, PMP: "PMP a înregistrat un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale încă din 2018 și acolo este susținut principiul contributivității".

UPDATE 14.50 A început dezbaterea generală a proiectului de lege.

Alfred Simonis, PSD: "PSD va vota pentru eliminarea pensiilor speciale chiar cu riscul ca Dacian Cioloș și Rareș Bogdan să rămână singurii beneficiari de pensii speciale de 10.000 de euro".

În replică Florin Roman, PNL: "Azi nu mai sunteți partidul specialilor. Azi va trebui să ascultați vocea oamenilor, care v-au trimis în opoziție."

UPDATE 14.45 S-a supus la vot retrimiterea la comisia de specialitate a proiectului de lege dar propunerea a fost respinsă. Raportul făcut de comisia de specialitate este citit în plen.

UPDATE 14.35 Varujan Vosganian ALDE: " Nu mi se pare normal să se taie pensiile speciale fără a se discuta despre statutul profesional al acestor categorii. Trebuie să le dai aceleaşi drepturi, nu e normal să le impui constrângeri, să nu poată profesa, să aibă firme, pentru a-şi spori pensia. Eu nu votez, personal, această lege până când Rareş Bogdan şi Dacian Cioloş nu vor cere în numele USR şi PNL, la Bruxelles, să se taie indemnizaţii".

UPDATE 14.27 Deputatul USR Cristina Prună: "Constat aici ipocrizia PSD pentru că noi am cerut de peste douăzeci de ori reluarea dezbaterilor la Biroul Permanent și chiar și azi în comisia de specialitate am cerut reluarea dezbaterilor pe pensiile speciale și am fost refuzați. Trebuie sa fim atenti sa fie constitutionala legea pe care o votam, altfel trebuie sa raspundeti in fata romanilor pentru ipocrizia de care unii dati dovada. Aveti grija ce votati".

UPDATE 14.20 Attila Korodi deputat UDMR: "Propunem să amânăm discuțiile până se face un nou raport de către comisia de specialitate. „Raportul este viciat, de aceea, am cerut, pe procedură, să se amâne discuţia până se va face un raport corect", a spus Korodi.

UPDATE 14.17 Președintele comisiei de muncă Adrian Solomon și-a rugat colegii de la tribuna plenului să voteze împotriva amendamentelor sale "Eu nu am pus partidul în nicio situație, avem drept de inițiativă și o exercităm cum și când dorim. Ce-am făcut eu la comisie a fost să vă aduc în față toate tipurile de pensii și indemnizații bazate pe necontributivitate, unele fiind pentru mari sportivi ai țării, mari actori ai țării, sau unii actori mai mărunți din ansambluri artistice înainte de 1989. De-a lungul vremii, în perioada de tranziție, am văzut cu toții că niște categorii socio-profesionale sunt dezavantajate, fără vina lor. Sper că statul român este serios până la capăt şi îşi va asuma responsabilitatea faţă de toţi cei care au beneficiat de o pensie de serviciu, la un moment dat”.

UPDATE 14.15 Deputatul PNL Roman Florin Roman: "Mă bucur că s-a ajuns la votul final în Parlament pe eliminarea pensiilor speciale, pentru a se plăti alocaţiile dublate".

UPDATE 14.10 A început ședinţa de plen a Camerei Deputaţilor. Liderul de grup al PSD Alfred Simonis propune ca primele amendamente care să fie supuse în dezbatere să fie cele privind rentele viagere ale sportivilor, artiştilor și jurnaliștilor. Mai exact, Simonis propune ca acestea să fie menținute pentru acele categorii speciale. "Eu vă spun ce va face PSD. Toţi colegii vor vota împotriva pensiilor speciale, pentru eliminarea pensiilor speciale. Îmi doresc să văd ce veţi face dumneavoastră. În campanie v-aţi urcat pe acest subiect şi nu aţi făcut nimic".

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu întrebat, înaintea ședinței de plen, dacă parlamentarii PSD vor vota eliminarea pensiilor speciale, renunțând astfel la pensiile lor: "Da, e o decizie politică. Veți vedea votul".

Și liberalii susțin dezbaterea în plen. Premierul Ludovic Orban a declarat înaintea ședinței că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale nu este asumat de guvern și că deputații PNL vor decide dacă îl vor vota în plenul de marți. Premierul preferă ca inițiativa să fie adoptată de Parlament, pentru ca mai apoi să fie „corectată” de Guvern.

„Asta va stabili grupul parlamentar din Cameră. E proiectul nostru de lege. PNL militează pentru aplicarea în calcul principiul pensiei prin calculul contributivității, cu excepția pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul este depus de parlamentari ai PNL, nu este asumat de Guvern. În funcție de dezbaterile care vor fi în Cameră grupul parlamentar din Cameră va lua decizia. Vedem cum evoluează dezbaterile. Mai bine se adoptă proiectul ăsta de lege și îl corectăm în Guvern prin angajare de răspundere sau OUG”, a spus Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

USR prin deputatul USR Cristian Seidler a propus în şedinţa Comisiei de muncă, rediscutarea proiectului privind eliminarea pensiilor speciale care se află pe ordinea de zi a plenului, în replică preşedintele comisiei, social-democratul Adrian Solomon, refuzând propunerea pe motiv că nu este regulamentară.

"Am o propunere de modificare a ordinii de zi în sensul repunerii raportului de adoptare privind pensiile speciale aflat la plen, să dăm un scurt raport suplimentar ca să eliminăm unele prevederi semnalate şi în spaţiul public care ar putea ridica probleme de neconstituţionalitate. Am mai făcut acest lucru, este o propunere legitimă", a solicitat Cristian Seidler, în deschiderea şedinţei, fără rezultat însă.

La sfârșitul anului trecut Comisia de Muncă din Camera Deputaților a amendat proiectul de lege al PNL privind pensiile speciale prin care magistrații, sportivii, jurnaliștii și artiștii își pierdeau pensiile speciale. Dezbaterea inițiativei legislative a intrat la plen, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35876 vizualizari

 • -2 (12 voturi)    
  video (Marţi, 28 ianuarie 2020, 14:32)

  microbistu' [utilizator]

  Nu aveti voie sa aveti pe o pagina, un video (live) pornit, fara posibilitatea de a fi oprit de catre utilizatori. O zi buna!
  • +17 (25 voturi)    
   Singurii cerebrali din acest melanj politic (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:34)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui microbistu'

   sunt cei de la USR. Propunerea lor de plafonare a pensiilor speciale ale armatei,miltiei, securitatii si magistratilor este cea corecta. In primul rand ca e nediscriminatorie si in al doilea rand ca nu poate fi atacata. Din fericire USR mai are oameni cu creier . In celelate partide sunt doar primate.
   • +6 (12 voturi)    
    USR e altfel, de aceea il uraste clasa politica! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:28)

    Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    USR-PLUS, cu bune si rele, e viitorul acestei tari. PNL e un PSD vopsit, mai pervers si mai periculos. Nu uitati de Tariceanu, Cacarau, USL si chiar Iohannis. Toti au numitor comun. Mi-e scarba!
    • -3 (7 voturi)    
     Bea un ceai de menta (Marţi, 28 ianuarie 2020, 19:21)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     cica face bine
     • +1 (3 voturi)    
      Banuiesc ca l-ai incercat de stii asta! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:36)

      Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui ty

      Continua sa bei, te mai linistesti, comunistule!
      • 0 (0 voturi)    
       Iti vrea un om binele si faci cu nervii (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 19:20)

       ty [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

       Gasesti pe https://life.ro/6-ceaiuri-cu-efect-calmant/ - solutii pentru calmare.
    • +2 (2 voturi)    
     Cam da (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:33)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     Desi nu-mi place Barna iar Ciolos nici atat, trebuie sa recunosc ca totusi USR are o democratie reala iar calitatea oamenilor de acolo e net superioara. Asta pentru ca, spre deosebire de restul partidelor din aceasta tara , unde oamenii intra in partid ca sa faca bani, nu politica, o mare parte din cei care au intrat in USR , au intrat din entuziasm , partidul are inca niste criterii serioase de admitere (mostenirea lui Nicusor) si o democratie interna reala. Deci cred ca vor supravietui si pentru ca nu depind de un lider.
    • -1 (1 vot)    
     USR-PLUS (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 14:32)

     florinm581330777041525 [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     Spune un citizen ca USR - PLUS sunt viitorul tarii ,cine domne parlamentarul de la USR care a spus ca Fecioara Maria a fost mama surogat pentru Isus ,Caramitru jr. ca toti pensionarii care au de la 1200 lei in sus sa plateasca asigurari de sanatate ,Ciolos care a avut in guvernul lui aceiasi oameni care astazi ia avansat Orban la rang de ministru gen ,ministra muncii care zice ca pensia e ceva pe care o iei pe scurtul drum spre cimitir si care a inceput restructurarile cu liftiera ,cel de la transporturi care ne recomanda sa ajungem la Brasov pe un drum forestier ,domne va rog eu desteptati-va pana nu-i prea tarziu si ne fura tara de sub picioare si asa ce se petrece in Ardeal in perioada asta cu Tinutul secuiesc e pericol mare ,politistii ,jandarmii ,militarii ies la pensie pe capete din noiembrie incoace pentru ca ia speriat Orban ,o sa ne mai apere Garzile Patriotice !
  • +2 (2 voturi)    
   Dacă tot s-a pornit ... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:27)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui microbistu'

   măcar să-i fi scos și pe polițiști din ciorba asta, s-ar fi făcut o economie mai mare ca la magistrați, oricum nu-și merită nici ei leafa, la câte infracțiuni închid și ei ochii, să nu cumva să deranjeze clanurile ...
 • +11 (29 voturi)    
  PNL = PSD (Marţi, 28 ianuarie 2020, 14:34)

  NOTORIOUS [utilizator]

  stiu prea bine ca va fi respinsa la CCR, doar pentru prosti
  • 0 (8 voturi)    
   Poate sa pice la CCR dar cine face sesizarea . . . (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:19)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   Melescanu, Tariceanu, Vosganian si altii ca ei cu vechime in parlament?
  • +1 (9 voturi)    
   Maicaale, ce mai facura ei...Liliii (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:53)

   vudejea [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   Nici bolsevicii , la inceputturile lor, nu ne considerau asa prosti...Pana si ei isi cosmetizau deciziile sa para cu ceva logica-n ele,. In conditiile in care CCR a statuat in 2010 ca nu se poate atinge nimeni de pensiile magistratilor caci acestea au legatura directa cu independenta justitiei, o astfel de lege prin care se taie pensiile speciale vine direct sa incalce jurisprudenta infraconstitutionala. Pe de alta parte, CCR nu a permis niciodata arbitrariu, adica doar anumite pensii speciale...Daca-s speciale, trebuie taiate toate. Si apoi, CCR se afla in conflict de interese, caci trebuie sa-si analizeze taierea propriilor pensii...Daca PNL chiar dorea o lege prin care sa taie,pensiile speciale, gaseau alta modalitate, in capul listei fiind mentinerea pensiilor pentru fostii judecatori de la CCR ( acestia nu sunt magistrati )...Dar au dat o lege asa, sa arate ca uite, noi vrem dar nu se poate...In ce priveste economia bugetara, socoteasca orice nerod ca toate pensiile taiate reprezinta 10% din pensiile speciale, 90% raman in plata, - militarii, polistii, si, course, sereiii, iei. Daca guvernantii vor economie bugetara si indeplinirea vointei poporului, sa ramana 300 de parlamentari astfel cum s-a votat la referendum..Ce mai e cu acel referendum, VALIDAT ?!? Personal, cred ca Orban vrea sa denatureze atentia de la nenorocirea care au facut-o prin privatizarea anumitor servicii medicale...Dar mai ales, daca vor economie bugetara, sa fure ei mai putin. Eeei, stiu ca nu se poate asa ceva..Au stat atata in opozitie, e mare foamea
 • +31 (49 voturi)    
  apa de ploaie... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 14:41)

  Coresponedntu [utilizator]

  Deageaba, o masura inutila daca nu desfinteaza pensiile speciale ale trantorilor, respectiv APV istii care mai si ies la pensie la 40 de ani... Mai degraba desfintezi pensiile speciale ale militarilor si militienilor decat ale magistratilor, diplomatilor samd... de fapt ar trebui desfiintate toate pensiile speciale iar APV istii sa iasa la pensie dupa ceilalti bugetari pentru ca freaca menta, au siguranta postului, prime, bani de haine, popota asigurata... Romania a fost si va fi tara militarilor si securistilor....punct.... asa ca hai la munca fraierilor ! traiasca armata !
  • -11 (19 voturi)    
   click (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:18)

   exis [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   in caz de razboi, tu dai like-uri pe facebook, in timp ce ala pleaca pe front. intr-un fel si jobul tau part time pare a fi de general de canapea. adica ala, care sta la el in fotoliu si ne spune ce ar face el daca ar fi presdintele Sua, Napoleon, Cezar. Generatie de atotstiutori!
   • +4 (8 voturi)    
    probabil esti acoperit... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:20)

    Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui exis

    Recunosc genul acesta de limbaj. Stai linistit, nu se va atinge nimeni de pensiile speciale ale APV istilor, Romania a fost si va fi tara securistica. Incepand cu presa, partide politice, justitie, totul este infiltrat, nimic nu se intampla fara acordul baietilor cu ochi albastri... iar ca ai pomenit de cazul unui razboi, poate sti din istorie, tot talpa tarii va apara Romania. In al doilea razboi mondial pana si rusii se amuzau de privilegiile ofiterimii romane, soldatii fiind tratati ca niste animale in timp ce ofiteriii aveau in meniu toate bunatatile... asa ca tot noi civilii vom apara tara la convocare, voi va veti ascunde prin birouri, bucatarii si pe la popote unde e ceva de bagat pe sub nas pentru burtile si cefele grase. Si sunt si multi APVisti, ma refer la generali, invers proportional cu numarul de soldati. Se spune printre altele, ca gradul de coruptie al unei tari se poate masura si in functie de numarul de generali. In armata SUA si in politia americana sergentul e mare, si e respectat de poporul american, si pe buna dreptate , chit ca e platit cu salariul minim in SUA. In tara noastra militarii si popii sunt plojnitele societatii, ma mir ca nu au introdus pensii speciale si pentru popi... si pensionarea la 40 de ani...
   • 0 (4 voturi)    
    In caz de (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:35)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui exis

    Razboi Toti Barbatii Romaniei ! se incorporeaza si pleaca pe Front, (cu exceptia Barbatilor de care Armata are nevoie sa sustina Economia de Razboi), si cu sanse mari sa ajunga in Linia I (fara Pensii Speciale !).
    Iar generalii (cu cele mai Mari Pensii Speciale) o sa stea in Spatele Frontului si o sa-i dirijeze pe astia fara Pensii Speciale la Moarte !.
    Tocmai ,,s-a facut dreptate" in sensul asta in Parlament !
    Ar trebuii ca toti rezervistii, si toti care pot sa Poarte o Arma in Maini in caz de Razboi sa Aiba ,,Pensie Speciala de Risc de Razboi" (macar 300- 500 de lei / luna la batranete - dupa varsta de 60 de ani), pentru ca si-au petrecut Viata in Romania si au riscat sa fie Incorporarti pentru Apararea Patriei !

    Propun: 300 de lei / luna pentru Barbatii care NU au facut Armata (dar in Registrele Armatei sunt Apti de Incorporare), si 400 de lei / luna pentru Rezervistii care au Terminat Armata fara Grad. Si 500 de lei pentru cei care au terminat Armata Gradati.
    Sumele se dau intregi numai pentru cei care au trait tot timpul (pana la varsta de 60 de ani) in Romania.
    (pentru cei care au lucrat in Strainatate se mai scade in functie de anii cat au lipsit din Romania)
   • +4 (6 voturi)    
    Plecăm cu toții la luptă (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:36)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui exis

    În caz de război ... Asta e regula de la revoluția franceză ... Adică de când au apărut armatele naționale ...
   • +2 (2 voturi)    
    Eu dau like și tu (Marţi, 28 ianuarie 2020, 19:08)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui exis

    Pleci la tăzboi cu acordeonul! Cunoaștem!
  • -2 (12 voturi)    
   asa ti se pare tie corect? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:30)

   angels [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   APVistii din armata au o pensie medie de 3xxx lei, magistratii au 18xxx de 6 ori mai mare...esti chior sau nu poti pricepe. Un militar daca se joaca cu arma sau cu grenada si greseste=moare; un magistrat care sta la pupitru si se joaca cu ciocanul batand in masa daca greseste nu pateste nimic insa CEDO ne pune pe toti sa platim pt ca a dat el stramb cu ciocanul. E corect?...
  • 0 (0 voturi)    
   nu inteleg (Marţi, 28 ianuarie 2020, 22:31)

   jii [anonim] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Lumea e revoltata pe armata pentru ca militarii ies la pensie mai repede. Pai asta nu-i de azi, de ieri. Cei care comenteaza, de ce n-au mers la armata? Cei care au mai putin de 45 de ani pot merge si acum!
 • -15 (23 voturi)    
  Când dorința de echitate naște inechitate. (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:01)

  spirache [utilizator]

  Tăierea pensiilor de serviciu ale grefierilor trebuie sa fie însoțită de un pachet de măsuri, pentru că simpla taiere nu aduce echitate. Astfel, identificarea unor soluții pentru a "subția" nr de dosare pe rol. Doar Curtea de Apel București are în fiecare an ceva 1.000.000 de dosare nou-intrate. Tot soiul de procesomani trăiesc pentru a da in judecata, treabă asta generând hârtii, cărucioare, depozite, manipulatori, procese verbale, timp , nevii tociți ,termene, artificii avocatesti etc .Daca sun la 112 doar să mă aflu în treabă, sunt amendat pentru că personalul alocat ar fi putut interveni repede și eficient la alt caz. In schimb, în justiție 'se suna" in draci , iar intervenția rapidă și eficientă în cazurile reale este împiedicata, încetinită pentru că resursa umană este limitată, ziua tot 24 de ore are, plus că eficiența unui judecător și grefier ce gestionează 150 de dosare pe ședința /zi va fi ridicolă, fata de 30 de dosare /ședința. In filmele americane, un singur caz ocupa tot filmul . La noi poți face un serial cu o singura ședința. Să stăm stramb și să judecăm drept. Taiati-le pensia, dar mai tăiați macaroana cu milioanele de dosare și " accesul neîngrădit la justiție" și dati-le dreptul să își facă o firmă, sa facă și alte activități, ca și ceilalți contribuabili. Astfel, chiar daca vor avea pensia mai mica, macar vor mai trai sa se bucure de ea.
  • -7 (9 voturi)    
   Au si Murikanii dosare mici (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:46)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Au si dosare care dureaza un film. Nu toate ajung la jurati. Ar fi imposibil.
   Dar ceea ce se naste din aceasta masura e foarte probabil o vulnerabilizare a celor cu pensiile taiate la a fi cumparati. Unde tai si cine crapa.
  • +8 (8 voturi)    
   Există camera preliminară (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:02)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Dacă dosarele care nu au o cauză trec de camera preliminară, înseamnă că judecătorii de acolo nu și-au făcut datoria.
   Cine să decongestioneze instanțele dacă nu tot judecătorii?
   Apoi, lumea ajunge în instanță, pentru că multe legi sunt idioate și permit abuzuri, pentru că autoritățile nu-și fac treaba, pentru că nu există/nu se aplică mecanisme de prevenire; ce să fac dacă anaf îmi blochează conturile abuziv? ce să fac dacă un milițian îmi dă o amendă, pentru că așa vrea mușchiul lui? ce să fac dacă o instituție refuză să-mi dea un aviz sau un comerciant refuză să-mi răspundă? ce să fac dacă vecinul nu este obligat altfel să curețe trotuarul etc?
 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:10)

  [anonim]

 • +8 (16 voturi)    
  Suntem salvatzi ! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:33)

  ruskimushki [utilizator]

  secureii raman consumatori de top.
  De servicii din occidentul putred, se-ntelege.

  La birt, tovarasi !
 • +13 (23 voturi)    
  Egal cu zero (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:35)

  Migo [utilizator]

  I-au gasit pe magistrati mai fraieri, ca sa aiba cum sa se laude ca au eliminat pensile speciale… E egala cu zero masura asta. Trebuie eliminate TOATE pensile speciale, mai ales cele din domeniul apararii si ordinii publice, care reprezinta 90% din total!
  • 0 (10 voturi)    
   da, dar trebuie (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:45)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Migo

   sa motivezi asta si la NATO. Ei au cerut pensii speciale ptr personalul militar. Cat despre politisti, nu inteleg de ce lor nu li se taie pensiile speciale. Nu am auzit ca NATO sa le ia apararea.
   Nu e chiar apa de ploaie taierea pensiilor speciale ptr multe categorii, MIlitarii erau cu cele mai multe pensii speciale, dar nu erau asa mari. In schimb exista judecatori cu 70 000 RON pensie pe luna, si procurori cu 50 000 RON pensie pe luna. La fel si membrii Curtii Constitutionale, si lor li se taie pensia. NU stiu daca ramane fara pensie speciala si Avocatul Poporului, ca tare mi-as dori sa il vad pe Victor Ciorbea traind din munca.
   • +3 (3 voturi)    
    Ba nu (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:49)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Cea mai mare Pensie, de vreo 73.000 de mii de Lei / luna, o are un fost Director de la un Penitenciar, si care tine de Politie - Armata si nu de Magistratura.
    Adica Legea Votata de Astazi nu-i deranjeaza deloc Pensia de 73.000 de lei / luna ! ! ! !.
    Asta ca sa stim ce fel de Lege s-a Votat astazi, 28 Ianuarie 2020 ! ! !.
    • +2 (2 voturi)    
     Se pare ca Directorul (Marţi, 28 ianuarie 2020, 20:54)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Gheorghe Bălășoiu de la Puscaria Colibasi are 2 pensii care cumulat ajung la 77.000 de lei.
     Deci ia Pensie si ca Magistrat si ca Politist !.
 • -4 (16 voturi)    
  relax (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:40)

  cucuveauamov [utilizator]

  Klaus si Orban nu-l vor lasa pe Lazarica fara pensie. Datoriile se platesc.
  • +2 (4 voturi)    
   dar stai (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:51)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Cine e lazarica cu care te trezesti in gand si cu care adormi in plisc?
 • +5 (15 voturi)    
  cuum? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:41)

  Mazeta [utilizator]

  Jurnaliștii au pensii speciale? Nțț.., nțț...
  • +1 (5 voturi)    
   hehe (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:52)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Dar postacii vor trebui sa se linga pe bot, blia!
 • +12 (18 voturi)    
  Eu nu intelg un lucru (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:51)

  teo4ro [utilizator]

  Ok, inteleg ca sunt categorii de bugetari carora le este imposibil de calculat pensiile folosind sistemul nostru de muritori de rand, dar totusi e chiar asa de greu sa pui o limita legala la pensii. Sincer acum in Romania, cu nivelul de trai actual, nu exista o justificare pentru ca o pensie sa depaseasca 1.5x (adica 7500 de lei) salariu mediu brut pe economie, indiferent daca vii de la privat sau de la stat. Nu mi se pare deloc aberant sa pastrezi modul de calcul actual dar daca calculul iese peste 7500 de lei gata, ala sa fie maximul pe care sa il poata primi cineva. asa, nimeni in afara de cei cu sume nesimtite nu pierd, iar cei cu sume nesimtite sa isi mai ia nasul la purtare, in definitiv avem nevoie de stabilitate si toata lumea sa poata trai decent - iar 7500 de lei pe luna in Romania asigura un trai mai mult decat decent.
  • +3 (3 voturi)    
   Să dea magistrații o explicație rațională. (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:27)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui teo4ro

   Nu spun legală,pentru-că pare legală.Cum de pensia este mai mare decât salariul dacă se calculează ;Valoare pensie=80% din salariu?Știu artificiu care-l fac și eu spun că nu-i legal,ci o hoție care pare legală.Numai pentru asta le-aș anula titlul de magistrat.Dacă se rezolvă asta nu se va mai discuta de pensii nesimțite în justiție.
  • +3 (5 voturi)    
   123 (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:43)

   bc [utilizator] i-a raspuns lui teo4ro

   Si daca salariul lunar a fost de 15 - 20000 ron, pentru care s-au platit toate taxele, de ce pensia sa fie plafonata la 7500 ron? Vorbim de contributivitate.
   Unde e dreptatea acolo?
  • +6 (6 voturi)    
   Principiul corect ar fi cel al contributivitatii (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:47)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui teo4ro

   reale: adica, sa iei pensie strict in functie de cat ai contribuit. Cunosc fosti presedinti de banci din sistemul privat care au pensii de peste 10 000 lei pe luna, dar au avut salarii mari, au contribuit la sistemul de pensii, e normal sa aiba si pensia corespunzatoare.
   Problema e ce facem cu cei cu pensii speciale, care ajung sa aiba pensie mai mare decat salariul.
  • -2 (2 voturi)    
   Cine ești dumneata ca să stabilești cât mănânc eu? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:06)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui teo4ro

   .
 • -13 (19 voturi)    
  Magistratii - tinta vizata (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:52)

  ww [utilizator]

  Daca nu au reusit sa-i reduca la tacere cu torpilarea DNA si DIICOT, cu SS si cu alte aberatii, las ca le taie pensiile. Sa se invete minte sa mai bage politicieni in puscarii.
  Hai si cu pensionarea anticipata, sa puteti baga prin magistratura toti derbedeiasii si rucvele de doi lei.
  • +5 (7 voturi)    
   au protejat mafia politica (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:09)

   carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui ww

   cati politicieni au fost bagati in puscarii? Nastase si Dragnea sunt insignifianti avand in vdere cati altii au scapat nepedesiti. Justitia este o gluma, condamna 3-4 si scapa 1000.

   Foarte bine ca raman fara pensii speciale, ar trebui eliminate si altele.
 • +2 (22 voturi)    
  bravoooo (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:54)

  liviu_ [utilizator]

  pnl == psd
  doar sa dea in magistrati...
  artistii d c merita pensii speciale?!
  militarii (care nu au fost in razboi) d c merita pensii speciale?!
  pai ati zis ca le eliminati! pai hai sa le eliminati LA TOTI !!!

  PS: o sa pice legea la CCR... cred ca asta se si vrea, ca sa discrediteze justitia!

  PPS: imi cer scuze ca am votat Iohannis in turu 2. NU o sa mai repet greseala asta! nu ma mai prezint... pnl sau psd e clar ca sunt fix acelasi kkt!
  • 0 (4 voturi)    
   Nu mai poti sa il votezi pe Klaus. (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:06)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Iti trimit un link la consitutia Romaniei?
   Poate o sa pice, nu stim inca, dar mai iportant e ca au incercat si apoi au umplut ochii bazei lor de votanti cu praf. Ca de nu se vede ca nu fac nimic.
   • +1 (5 voturi)    
    your missing the f... point... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:29)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    nu ma refeream strict la prezidentiale si strict la iohannis...

    ce au incercat mai?!
    jurnalistii , militarii (+politistii, jandarmii etc) si artistii raman cu pensiile speciale!

    au mimat legea, ATAT!

    also legea asta PUTE de neconstitutionalitate (daca eliminau chiar tot era mai greu sa o declare neconstitutionala la CCR)!
  • +4 (4 voturi)    
   mda (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:48)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   hahaha uite un grefier ramas fara pensie speciala :DDD

   RIP frate, acum te poti apuca de munca, eventual angajeaza-te la privat.. ca pana acum ai huzurit
   • 0 (2 voturi)    
    ai de plm (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:32)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    1 - invata dracu sa citesti. am zic ca trebuie eliminate mai multe, nu mai putine.,
    2 - nu lucrez in magistratura si nu sunt afectat deloc de asta. "logica" ta e cel putin subreda
    3 - vezi ca muritul asta al capre veciunlui spune multe lucruri despre tine, dar NIMIC bun!
    4 - chiar lucrez la privat... vezi ce se intampla cand faci presupuneri total aberante si nu intelegi ce am vrut sa spun?!
  • 0 (4 voturi)    
   123 (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:49)

   bc [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   artistii d c merita pensii speciale?! - pentru ca nu oricine poate fi artist; arta hraneste spiritul unui popor.

   militarii (care nu au fost in razboi) d c merita pensii speciale?! - pentru ca vor intra fara discutii in prima linie in caz de razboi, ca sa aiba restul egalilor timp sa se puna undeva la adapost.

   Noi astia din civilie ne vom gandi pe unde ar fi mai bine sa ne ascundem ca sa ne salvam pielea.
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:35)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui bc

    "artistii d c merita pensii speciale?! - pentru ca nu oricine poate fi artist; arta hraneste spiritul unui popor." - nu poate oricine sa fie nici gunoier, ITst, magistrat (:P), spalator de vase etc... hai sa dam la toti pensii speciale

    "militarii (care nu au fost in razboi) d c merita pensii speciale?! - pentru ca vor intra fara discutii in prima linie in caz de razboi, ca sa aiba restul egalilor timp sa se puna undeva la adapost." - da am inteleg... toti sunt speciali... vezi puncul meu anterior: hai sa dam la toata lumea pensii speciale!

    "Noi astia din civilie ne vom gandi pe unde ar fi mai bine sa ne ascundem ca sa ne salvam pielea." - in caz de razboi "astia din civilie" se mobilizeaza si se trimit cu arma... eu zic sa primim si noi pensii speciale!
    • 0 (0 voturi)    
     123 (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:54)

     bc [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     "artistii d c merita pensii speciale?! - pentru ca nu oricine poate fi artist; arta hraneste spiritul unui popor." - nu poate oricine sa fie nici gunoier, ITst, magistrat (:P), spalator de vase etc... hai sa dam la toti pensii speciale;
     - aici se pune problema ca nu oricine vrea decat nu oricine poate.

     "militarii (care nu au fost in razboi) d c merita pensii speciale?! - pentru ca vor intra fara discutii in prima linie in caz de razboi, ca sa aiba restul egalilor timp sa se puna undeva la adapost." - da am inteleg... toti sunt speciali... vezi puncul meu anterior: hai sa dam la toata lumea pensii speciale!
     - da, cu sabia asta deasupra capului sunt speciali.

     "Noi astia din civilie ne vom gandi pe unde ar fi mai bine sa ne ascundem ca sa ne salvam pielea." - in caz de razboi "astia din civilie" se mobilizeaza si se trimit cu arma... eu zic sa primim si noi pensii speciale!
     - daca este nevoie de mobilizarea civililor, cel mai probabil foarte multi militari nu mai sunt printre noi. Daca nu este nevoie, inseamna ca militarii au rezolvat situatia si noi ne intoarcem la casele noastre.
  • +2 (4 voturi)    
   daca citesti mai bine articolul, (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:50)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   o sa vezi ca propunerea initiala era ca artistii si sportivii sa nu aiba pensii speciale. Dar PSD, atat de drag tie, a bagat un amendament prin care acestia raman cu pensiile speciale.
   Cat despre militari, asta e conditia NATO: sa aiba pensii speciale ptr ca au (cam) in toate tarile NATO, inclusiv la americani.
   Daca era dupa mine, as fi taiat toate pensiile speciale, dar uite ca nu se poate.
   • -1 (3 voturi)    
    si politia?! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:36)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    si jandarmeria?!
    ca si aia au pensii speciale

    da iubesc psd... da-mi un lansator de rachete si du-ma la sediu psd si o sa vezi cat de mult ii iubesc
  • -1 (3 voturi)    
   Asta se intampla cand colonia ... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:07)

   ww [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ... e condusa de "domn strain" si de lumpenproletariatul care il inconjoara.
   Nu sunt bani pt alocatii, nici pt pensii, infrastructura sau sanatate. Bani sunt doar pentru profiturile de miliarde de euro, ascunse cu grija de corporatii si sifonate spre exterior.
   Politicile sunt facute la camerele de comert romano-americane sau romano-germane (vezi recentele declaratii belicoase la adresa bugetarilor facute de Anastasiu).
   Magistratura e un domeniu pe care corporatiile (inca) nu au reusit sa si-l subjuge cu totul. In rest totul e al lor, de la Vami si Finante la Protectia Consumatorului si la ITM-uri.
   In instanta corporatiile au pierdut procese pe banda rulanta, iar sclavetii locali care le-au vandut Romania pe bucati si-au mai luat si ani grei de puscarie. Acum a venit ceasul razbunarii.
   O colonie buna de muls e doar aceea cu justitie pe model sud-american.
   • -1 (3 voturi)    
    =)) (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:37)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui ww

    serios nu am altceva de spus la aberatia asta!
  • +2 (6 voturi)    
   Ai uitat de USL? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:13)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Băi amețiților, după ce ați votați cu un partid și/sau cu reprezentantul partidului care a format, împreună cu PSD, o alianță politică, îndrăzniți să scoateți capul în lume?!
   Să nu vă aud, mă, că vă disculpați, pentru că știați - iar dacă nu știați, trebuia să vă informați - faptul că majoritatea politicienilor din PNL - măcar cei care au fost acolo și în urmă cu câțiva ani - sunt la fel de mizerabili ca politicienii din PSD pe care îi înjura lumea.
   Așa că să nu vă aud că scoateți nici măcar un sunet, mă!
   • -1 (3 voturi)    
    mai baiete (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:39)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

    am votat cu pnl in turu 2 pentru ca aveam de ales intre pnl si psd

    in turu 1 nu am votat nici cu pnl, nici cu psd ca sa fie clar!

    ce vroiai sa fac ca sa fiu pe placul tau tovarase?!
 • +6 (8 voturi)    
  Singura categorie cu care...... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:03)

  gigiN [utilizator]

  ...sunt de accord-sportivii,campioni mondiali sau olimpici.
  Dar jurnalistti ce cauta acolo ?La fel si artistii,probabil inclusiv jigodia numita arsinel ? Magistrati,politie,armata- ce au facut ca sa merite pensii...speciale ?Au carat pietre de moara in carca ? La noi,ca de obicei,nimic nu se duce pana la capat !!!
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:04)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  magistratii au protejat coruptia (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:06)

  carmen_i [utilizator]

  Magistratii (judecatorii si procurorii) au protejat sisematic coruptia din institutiile statului, ducand economia tarii de rapa.

  Acum s-a ajuns la fundul sacului. Isi merita soarta avand in vedere ce prapad au facut lasand sa infloreasca mafia. Fireste, si alte pensii speciale ar trebui eliminate, dar pe moment este un inceput.
 • +3 (5 voturi)    
  O Ţară hărtănită (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:07)

  Ilenuca1 [utilizator]

  de veniturile şi pensiile suplimentare ALE PARLAMENTARILOR agonisitori este România. Trebuie tăiate orice drepturi in plus la pensia de parlamentar şi cca jumătate din veniturile parlamentarilor, precum şi jumatate din bugetul eParlamentului. Acolo nu-i huzur şi agoniseală, acolo e Adunarea legiuitoare a Ţării.
 • -1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:12)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Yeeey, jos cu ei... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:32)

  bc [utilizator]

  Din toata discutiile pe tema asta nu s-a vazut nici un moment o intentie de diseca un pic subiectul. Gloata striga: Desfiintati pensiile speciale!!!
  Poate totusi exista o echitate pentru unele cazuri - ce responsabilitati au oamenii aia pe toata durata vietii profesionale si riscurile la care se expun - a fost careva curios sa le afle? Procurori si judecatori + familiile acestora amenintati de infractori; piloti de aviatie care mor la 50 ani datorita bolilor profesionale/accidentelor. Cati si-ar asuma riscurile astea? (am dat exemplele astea pentru ca le stiu personal).

  Tot tam tam-ul este pe a desfiinta sau nu pensiile astea.

  Este exact logica pe care am auzit-o in piata de la un tarabagiu - ce face deosebit presedintele Romaniei ca sa ia un salariu asa mare?

  Nu inteleg afirmatia ca aceste categorii sunt "deasupra legii" - care lege? Valoarea pensiei pentru orice categorie profesionala este stipulata cumva in vreo lege sau in Constitutie?

  Hai sa fie salariul mediu pe economie pentru toti angajatii din Romania, indiferent de functie si meserie, ca sa fie bine sa nu fie rau...

  Din pacate se discuta doar pe modelul "sa moara si capra vecinului" si pe aceeasi gandire comunista in care toti trebuie sa fim egali indiferent de contributia fiecaruia.
 • +3 (7 voturi)    
  Fara nici un fel pensii speciale (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:40)

  marcone [utilizator]

  Nu ar trebui sa fie nici o pensie speciala. Toata lumea sa primeasca pensia in functie de cat a contribuit, sau cat ar fi trebuit sa contribuie in cazul in care din diverse motive nu s-au retinut bani de pensie. Nu sa ti se calculeze pensia dupa veniturile din ultimele x luni cand ai avut grija sa faci ore suplimentare sau prin alte metode sa-ti cresti salarul.
  La fel si cu iesitul la pensie la 40 de ani.
  Pentru conditii grele sau periculoase de munca se poate scadea varsta de pensionare cu 1-2 luni la fiecare an lucrat in astfel de conditii indiferent ca lucrezi la stat sau la privat. Dar nu asa cum e acum cand toti cei din politie/armata ies la pensie cu 20 ani mai devreme chiar daca au lucrat doar in birou.
  Ai fost o perioada intr-o zona de razboi, sau esti politist si ai lucrat sub acoperire ai dreptul sa iesi mai devreme in functie de perioada respectiva.
  • -2 (2 voturi)    
   123 (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:46)

   bc [utilizator] i-a raspuns lui marcone

   Si cum vezi situatia in care acum te angajezi intr-un serviciu care, conform legilor in vigoare la data angajarii, iti confera dreptul la o pensie babana dupa 20-30-40 ani de munca iar atunci cand iti vine randul sa te pensionezi, se schimba regulile jocului si vine cineva si iti taie acest beneficiu?

   Duci job-ul asta dificil, cu gandul ca la iesirea din activitate vei avea o pensie babana si de fapt te trezesti cu o pensie la fel de mare cu cea primita pentru un job de 50 ori mai usor si mai putin solicitant.

   Cred ca sentimentul de satisfactie&dreptate va fi mare...
   • 0 (0 voturi)    
    pt altii nu e la fel? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:05)

    marcone [utilizator] i-a raspuns lui bc

    La fel ca si situatia celor din alte domenii care s-au angajat in urma cu 30-40 de ani cand varsta de pensionare era de 60 de ani nu 65 cum e acum, iar modul de calculare a pensiei era diferit de cum e acum.
    Oricum sunt curios ce beneficii erau garantate in urma cu 30-40 de ani pt cei care acum beneficiaza de pensii speciale.
    • +1 (1 vot)    
     123 (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:51)

     bc [utilizator] i-a raspuns lui marcone

     Indiferent de domeniul de activitate, nu inseamna ca e si corect sa se intample asa ceva.
 • +4 (6 voturi)    
  frectie (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:50)

  sorvas [utilizator]

  Eliminati, fratilor, pensiile speciale de tot. Cel mai stupid lucru gandit vreodata de eminentele cenusii ale politicienilor. S-au apucat ei sa faca diferente intre oameni.

  Fiecare primeste cat contribuie! E SIMPLU!

  Alte beneficii le primesti in timpul efectuarii serviciului, daca serviciul respectiv are limitari, e greu, periculos, etc. (Pe care ti le asumi)
 • +5 (7 voturi)    
  Militarii popotari si militzaii cefaloshi!!! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:26)

  Parzivall [utilizator]

  Deci, denude si pana unde s-a inventat specia asta de romani, Speciali??? Ca militarii freaca buha toata ziua pe bani, culmea, deja buni. Militzaii fac talpa, beau bere la terase sau se plimba hai hui cu masina, deseori fac pe bodiguazii garoilor….culmea, si astia pe bani buni cu tot felul de beneficii!!! Sa-mi explice cineva, militarii si militzaii ies cu pensii normale babane si la varste la care esti in putere sa mai muncesti 15-20 de ani, de ce Pensie Speciala???
  PS: Intrebarea mea e retorica. Raspunsul e: pt ca se poate, pt ca balcanism si romanism, pt ca pnl e un fel de psd, aceeasi poveste mioritica ce se repeat over and over again!!!
 • +2 (2 voturi)    
  calcule (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:46)

  nicoR [utilizator]

  - daca luam in calcul o contributie proprie a "specialilor" la pensie de ca. 3000 lei, restul fiind ce pune statul din ce aduna de la noi, atunci calculele (date din articolul Eliminarea pensiilor speciale, la votul deputaților. ...) sunt, atentie pe LUNA:
  - prima categorie (magistrati si restul): 81180232 lei (noi)
  - armata, militie si secu: 153864000 lei
  - total: 235044232 lei, adica ca un sfert de miliard leuti (noi). pe AN: ca 3 MILIARDE LEI. vedeti si voi ce s-ar putea face cu banii astia ...
  - ca sa nu mai spun de veniturile nesimtite pe care le primesc ...
 • +3 (3 voturi)    
  pensionari militari (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:49)

  samuraijack [utilizator]

  Sunt 178.168 pensionari militari, însă personal activ militar undeva la 73.100. Deci sunt mult mai multi militari pensionati decât activi.
  • +3 (3 voturi)    
   si daca sunt multi trebuie sa aiba pensii mici? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:35)

   angels [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Pai e vorba de numar sau de dreptate si echitate? Foarte multi habarnavisti p-aici nu stiu ca militarii nu au contribuit niciodata la sistemul de pensii, deci principiul contributivitatii nu se poate aplica! Vad ca multi nu stiu ca pensia medie in MApN este de 3700 lei, pe cand la magistrati este de 18.000 lei...adica de 6 ori mai mare. La ei pensia=pensia pe contributivitate+o parte de la bugetul de stat(asta se poate taia fara probleme de constitutionalitate). Statul da magistratilor pe timpul activitatii un salariu mare ca sa nu fie coruptibili, dar la pensie nu mai merita mai mult ca un medic, profesor, inginer, etc. Un magistrat dintr-un salariu de 20.000 lei pe luna 35 de ani isi cumpara 10 apartamente....un profesor isi poate cumpara abia unul dar cu sacrificii mari...aici este inechitatea...la urma urmei toti au o facultate...de ce a magistratilor este de 10 ori mai bine platita?
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 17:53)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Hahaha...pensia de 78.000 lei ramane intacta! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 18:55)

  angels [utilizator]

  Legea actioneaza doar pt viitor! Deci degeaba a claxonat tot boboru sa-i taie pensia directorului de puscarie care are 78000 lei! Solutia este impozitarea suplimentara tuturor pensiilor progresiv de la 5000 lei in sus. Tot ce trece peste salariul presedintelui (20000 lei) impozit 99%. Doar asa se rezolva inechitatile! N-am sa inteleg niciodata de ce un magistrat merita o pensie medie de 18.000 lei?! Am auzit de militari morti prin misiuni am auzit de politisti morti in altercatii cu infractorii, dar de magistrati morti c-au dat cu ciocanul in masa nu am auzit! Apropos...a vazut careva vreodata o declaratie de avere a unui magistrat?....NU cred! ...dar ca unii au primit cadouri de sute de mii de euro de la infractori..am auzit...am auzit si de excursii la preturi exorbitante primite cadouri...si am mai auzit ca ei nu au nici o raspundere pt actul judecat...daca gresesc CEDO ne pune pe noi toti sa platim pt prostia lor....si dupa toate astea mai merita o pensie medie de 18.000 lei?
 • +1 (1 vot)    
  egalitate, fraternitate, libertate (Marţi, 28 ianuarie 2020, 19:01)

  hopsinoi [utilizator]

  .
 • +1 (1 vot)    
  Ha! Ha! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 19:28)

  LiviuX [utilizator]

  Am zis eu bine ca CCRistii sunt dusi cu pluta. Pai tocmai decizia lor inseamna ca pensiile speciale ale magistratilor trebuiesc eliminate! Citez: "de pensiile magistraților nu se poate atinge nimeni". Ceea ce inseamna clar ca au fost date ilegal!!
 • +1 (1 vot)    
  sa ne facem ca facem ceva (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 13:34)

  revo [utilizator]

  Stati linistiti la locurili voastre, tovarasi!

  USL traieste si e bine merci, avem controlul impreuna, noi, PSD si slujnica PNL; ne prefacem ca facem ceva sa creada prostimea si sa ne voteze pe noi, sa nu se duca voturile la USR.

  Ce s-a votat, nu schimba nimic, e doar o hartie de sters la cur cu ea. Am gandit bine Constitutia - o curva facuta si platita de noi. Cand vrem s-o aplicam, o aplicam, cand nu, nu.
 • +1 (1 vot)    
  Pensiile speciale (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 14:17)

  florinm581330777041525 [utilizator]

  Cititi ce spune parlamentarul Roman Florin Roman de la PNL mai sus : Ma bucur ca s-a ajuns la votul final in Prlament pe eliminarea pensiilor speciale ,PENTRU A SE PLATIALOCATIILE DUBLATE .Pai bai alesul oamenilor care au si copii pe cine minti tu chiar ne iei de prosti ,daca legea intra in vigoare este vorba de cei care urmeaza sa iasa la pensie de acum incolo ,toti cei de care face vorbire legea sunt in pensie raman cu ele neschimbate ,deci de unde bani de alocatii si bineinteles ca legea nu va trece pentru ca CCR stim ca nu e de acord ,jucati teatru pe marea scena a Parlamentului Romaniei sunteti niste smecherasi de periferie ajunsi pe cai mari ,iar noi bataia voastra de joc ,sa va fie rusine !
  • 0 (0 voturi)    
   fenta, manipulare (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 16:13)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui florinm581330777041525

   inca un motiv sa fie respinsa de CCR; nu poti sa creezi inegalitate in aceeasi bransa - adica aia care sunt acum pensionari sunt nababi in continuare, iar aia care ies de la 1 febr. iau o lula.

   Trebuie sa recunoastem ca sunt experti in manipulare. Toate referendumurile au fost de fatada, fara sa aiba aplicare in societate, si toate manevrele de ieri sunt doar pentru imagine, in vederea alegerilor.

   Totusi este interesant ca se zbat atat, si PSD, si catelandrii de serviciu din PNL, sa ne minta ca vor sa faca ceva. Ce-i sperie? De unde atata interes pentru imagine? Cine sau ce le sufla in ceafa? Ce stiu ei si noi nu stim?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by