Intilnirea dintre CNSAS si partidele politice a fost un fiasco, din cauza absentei reprezentantilor PSD, PDL si PC. Ideea care s-a desprins este cea a PRM, care sustine ca "mortul de la gropa nu se mai intoarce", iar CNSAS trebuie sa devina un institut de cercetare care sa valorifice " tezaurul istoric" al dosarelor. Discutiile vor fi reluate saptamina viitoare impreuna cu societatea civila, reprezentantii CSM si ai Ministerului Justitiei.

In absenta reprezentatilor PSD, PDL si PC, singura voce care s-a auzit la dezbaterea despre legea CNSAS a fost cea a lui Lucian Bolcas." Am venit sa spunem raspicat punctul de vedere al PRM: CNSAS a murit si aici se aplica principiul juridic . Noi ne-am gindit in primul rind la tezaurul istoric pe care il reprezinta toate dosarele CNSAS si care trebuie conservate si ferite de privirile manipulatorilor si rau-voitorilor", a declarat Bolcas dupa intilnire.

Opinia PRM este ca CNSAS trebuie sa se transforme intr-un institut de cercetare, astfel incit " acest CNSAS sa nu mai promoveze legea razbunarii, care nu este o lege crestina".

Din punctul de vedere al UDMR, celalalt partid prezent la intilnire, solutia este simpla: toate articolele declarate neconstitutionale trebuie eliminate. " Se pot introduce acele elemente de modificare in citeva zile chiar, daca exista sustinere poltiica pentru ele", a spus Marton Arpad.

Reprezentantii CNSAS, Ticu Dumitrescu si Cazimir Ionescu, s-au aratat dezamagiti, dar nu surprinsi. " Nu ma mira pozitia PRM. Ce poate sa spuna un partid care are lozinca

El a fost mirat ca la intilnire nu a venit Serban Nicolae, al carui proiect de lege propune publicarea dosarelor pe Internet.

" Voiam sa sustinem ideea publicarii materialelor imediat dupa constatare, inainte de a le trimite in Justitie. Domnul Nicolae a zis sa judece poporul. Bine, publicam in mass-media actele primare, angajament, chitante, note informative, iar poporul sa judece", a sublinit Ticu Dumitrescu.

Singurul optimist a fost Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate al premierului, care a precizat ca trebuie pornit de la trunchiul vechi al legii la care sa se aduca modificarile cerute de Curtea Constitutionala. " Sper ca la finele saptaminii care vine sa fim in masura sa prezentam public deja o forma finala a propunerii legislative", a spus Oprea.

Pe de alta parte, partidele nu au oferit nicio explicatie pentru absenta de la intilnire. Mai mult, nici la PSD, nici la PDL nu se fixase cine urma sa participe la discutii.

Dezbaterile vor fi reluate saptamina viitoare, in prezenta reprezentantilor ONG-urilor, CSM si Ministerului Justitiei.