Vicepreședintele ALDE Norica Nicolai a declarat, vineri, că Mircea Diaconu- candidatul ALDE-PRO România - riscă să nu poată fi reprezentat în secțiile de votare. Nicolai invocă o hotărăre a Biroului Electoral Central care, dacă se aplică, ar însemna ca ALDE și PRO România să aibă mult mai puțini reprezentanți în birourile electorale județene în secțiile de votare comparativ cu celălate partide parlamentare.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Astăzi, pe ordinea de zi a ședinței BEC se află o propunere de decizie în conformitate cu care candidatul alianței UN OM este exclus din prima etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot pentru aceste alegeri care vor avea loc în luna noiembrie. Înțeleg că argumentul fals pe care îl folosește această decizie se referă la calitatea de partid parlamentar a celor două partide componente ale alianței.

Vreau să îmi permiteți să vă reamintesc prevederile legale care specifică foarte clar că această calitate că se stabilește la data începerii procesului electoral, calitate care a fost comunicată și adjudecată de BEC pe 30 august în acest an și conform cu care ALDE are calitatea de partid parlamentar”, a afirmat Norica Nicolai, vineri, într-o conferință de presă, potrivit Mediafax.

Vicepreședintele ALDE face referire la o hotărâre a Biroului Electoral Central emisă pe 26 septembrie și care prevede că prin ”partidele politice parlamentare care au propus candidați se înțelege că orice formațiuni politice (partide politice parlamentare; organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora; alianțe politice și alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar) care au propus candidaturi rămase definitive”.

Reamintim că după ieșirea de la guvernare ALDE s-a confruntat cu o serie de demisii și excluderi a propriilor parlamentari. În urma acestor decizii, ALDE a rămas fără grupuri parlamentare atât la Cameră, cât și la Senat.

Nicolai susține că dacă BEC va lua decizia de excludere a candidatului ALDE -PRO România "va continua să joace un joc politic, pentru că juridic argumentele nu se susțin". "Cred că Mircea Diaconu, care este un candidat independent susținut de două partide politice, are dreptul să fie reprezentat de români în secțiile de votare și spun acest lucru că în procesele electorale anterioare de prea multe ori ne-am confruntat cu situații de fraudă, niciodată lămurite”, a spus Nicolai.

Vicepreședintele ALDE susține că „Alianța pentru un Om” va contesta decizia BEC, imediat după ce va fi făcută publică. Nicolai a adăugat că MAE a propus tipărirea a aproximativ 2.900.000 de buletine de vot, în condițiile în care în Registrul electoral sunt înscriși circa 700.000 de români din străinătate.