Omul de afaceri Viorel Cataramă va putea candida la alegerile prezidențiale, după ce a câștigat la Curtea Constituțională împotriva Biroului Electoral Central care i-a respins dosarul invocând nereguli legate de semnăturile depuse la dosar.

Viorel CataramaFoto: AGERPRES

Curtea Constituțională a decis luni să valideze candidatura lui Viorel Cataramă la președinție. ”CCR a admis contestația formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.10/D din 20 septembrie 2019 și, în consecință, a dispus înregistrarea de către Biroul Electoral Central a candidaturii și a semnului electoral ale domnului Viorel Cataramă la alegerile pentru Președintele României din anul 2019”, se arată într-un comunicat de presă.

Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii și a semnului electoral ale lui Viorel Cataramă la alegerile prezidențiale, în numele Partidului Dreptei Liberale. Instituția precizează că peste 94.000 de semnături depuse au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.

Viorel Cataramă a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională decizia Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale.

Cataramă a susținut că decizia BEC este "profund nelegală" și bazată pe aprecieri subiective: "Este o decizie profund nelegală și am contestat-o deja la Curtea Constituțională. Este o decizie profund nelegală bazată pe aprecieri subiective și pe acest sistem, oricând, orice semnătură poate fi interpretată, poate fi contestată și oricând se pot lua decizii de eliminare a unui candidat pe criterii subiective care încalcă legea", a declarat, sâmbătă, Cataramă.

Duminică, la ora 24.00, a expirat termenul pentru depunerea candidaturilor. Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale. Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.