​În vreme ce Ludovic Orban a declarat că decizia guvernului de a da ordonanță pentru alegerea prin vot direct a șefilor de Consilii Județene este o decizie „complet neconstituțională și nerușinată”, șase președinți liberali de CJ au transmis, anterior adoptării proiectului, că susțin această variantă.

Miting PNLFoto: Captura Facebook

"La o săptămână după ce românii, în cadrul referendumului, au hotărât clar că nu mai vor ordonanţe de urgenţă pe Justiţie şi că vor un control constituţional al ordonanţelor de urgenţă care să fie declanşat şi de alte instituţii în afara Avocatului Poporului, Guvernul (...) emite o ordonanţă de urgenţă prin care vrea eternizarea baronilor PSD, (...) modificând modul de alegere şi anume alegerea lor directă. (...) Această decizie neruşinată, complet neconstituţională, contravine voinţei românilor. Ne vom adresa Avocatului Poporului", a declarat Ludovic Orban, după ședința conducerii PNL.

Cu toate acestea, șase șefi de Consilii Județene ai PNL au transmis, anterior adoptării ordonanței, că susțin revenirea la alegerea prin vot direct, așa cum era până în 2015.

Mai exact, Marian Oprișan, în calitate de președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, a transmis, pe 30 mai, o adresă în care solicita punctul de vedere a șefilor de CJ pe proiectul de ordonanță.

Potrivit documentelor consultate de HotNews, șase președinți de Consilii Județene ai PNL au transmis că sunt de acord cu modificarea legii în sensul propus de Guvern. Este vorba despre Gheorghe Flutur de la Suceava, Daniela Câmpean (Sibiu), Vasile Iliuță (Călărași), Ioan Veștea (Brașov), Ion Dumitrel (Alba) și Iusin Cionca (Arad).

Și președintele Klaus Iohannis a criticat Guvernul pentru adoptarea Ordonanței de Urgență prin care preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este în prezent. Iohannis a transmis, prin Mădălina Dobrovolschi, purtătorul său de cuvânt, că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul.