Repatrierea rezervei de aur. Senatul, așteptat să voteze, luni, proiectul lui Liviu Dragnea

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 31 martie 2019, 21:56 Actualitate | Politic


Circa 60% din rezerva de aur a Romaniei se afla in strainatate
Foto: sxc.hu
Senatul are pe ordinea de zi a plenului de luni, care va începe la ora 16.00, proiectul inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care prevede ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur.

Inițativa care modifică articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României a fost înregistrată la data de 27 februarie, în procedură de urgență, la Senat, amintește Mediafax.

Proiectul are aviz favorabil de la Comisia juridică și raport de admitere cu amendamente de la Comisia buget-finanțe.

Raportul favorabil la propunerea legislativă include un amendament admis formulat de senatorul PNL Florin Cîțu, inițiativa fiind modificată după cum urmează:

„(1) Banca Națională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea și riscul specific activelor externe, stabilește și menține rezerve internaționale, în astfel de condiții încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv din următoarele elemente:

a) aur deținut în tezaur în țară sau depozitat în străinătate;

b) active externe, sub formă de bancnote și monede sau disponibil în conturi la bănci sau la alte instituții financiare în străinătate, exprimate în acele monede și deținute în acele țări, pe care le stabilește Banca Națională a României;

c) orice alte active de rezervă, recunoscute pe plan internațional, inclusiv dreptul de a efectual cumpărături de la Fondul Monetar Internațional în cadrul tranșei de rezervă, precum și deținerile de drepturi speciale de tragere;

d) cambii (act prin care cel care semnează se obligă să plătească, necondiționat, la un anumit termen și într-un anume loc, o sumă de bani, definiție DEX, – n.r.), cecuri, bilete de ordin, precum și obligațiuni și alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate în primele categorii de către agențiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan internațional, exprimate și plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Națională a României;

e) bonuri de tezaur, obligațiuni și alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne străine sau de instituții financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate și plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Națională a României.

(2) Banca Națională a României urmărește menținerea rezervelor internaționale la un nivel adecvat tranzacțiilor externe ale României”, potrivit raportului de admitere al Comisiei pentru buget care va fi votat luni de Senat.

De asemenea, amendamentul liberalului a introdus un termen de 20 de zile în care BNR să prezinte Guvernului și Legislativului un raport privind situația rezervelor internaționale, dacă există pericolul diminuării acestora. Raportul va include și cauzele reducerii rezervelor internaționale și recomandările BNR pentru Executiv.

„Art. 30 (3) Dacă există pericolul diminuării rezervelor internaționale, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Națională a României prezintă Parlamentului și Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situația rezervelor internaționale și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conține recomandările BNR privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației”, conform sursei citate.

Amendamentul senatorului PNL prevede și introducerea unui nou alineat la art. 30 al Legii care stipulează că: „(4) Din rezerva constituită, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Inițiativa legislativă a președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea și a senatorului PSD Șerban Nicolae va fi votată de Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaționale ale țării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeșai din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operațiuni care vizează aurul României.

Față de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6245 vizualizari

 • +18 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 31 martie 2019, 23:03)

  [anonim]

  • +4 (8 voturi)    
   oare cat costa (Luni, 1 aprilie 2019, 10:49)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui

   oare cat o sa cste transportul aurului in Romania?

   Ca ieftin nu o sa fie, e oleaca de lgistica acolo... nu intreaba nimeni?
   • -7 (13 voturi)    
    putin (Luni, 1 aprilie 2019, 11:14)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    mult mai putin decat ne costa depozitarea
    • +8 (12 voturi)    
     Doar îl cară Dragnea.Nu-l mai doare spatele. (Luni, 1 aprilie 2019, 11:46)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

     Dragnea ia trecut durerea de spate când a auzit că are ce căra.Când cari lingouri de aur nu te doare spatele și te vindeci de orice durere.Să nu aduceți aurul pe 15 aprilie că atunci îl doare spatele pe Dragnea.
     • +1 (1 vot)    
      "repatriaza" 50t si instraineaza 500t (Luni, 1 aprilie 2019, 18:06)

      Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Aurul de la Londra apartine Romaniei si sta bine acolo, departe de tentaculele infractorilor.
      In schimb, cele peste 500 tone de aur din subsolul Romaniei au fost instrainate, date pe degeaba unor smecheri internationali.
      • 0 (0 voturi)    
       Haha (Joi, 25 aprilie 2019, 16:03)

       Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

       E lucru cunoscut ca englezii nu sunt deloc infractori. Doar intreaba-i pe indieni ce i-au fericit !
    • +5 (7 voturi)    
     Sa mori tu! (Luni, 1 aprilie 2019, 12:53)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

     Se vede ca ai buzele maro de unde se termina "dinti-de-grebla" si unde incep buzele tale.
     Apropo, in familia aia a ta, traditionala, se face nunta in Postul Pastelui?
     Comunisti cu frica de Dumnezeu, sa te fereasca sfantul!
     Jigodia, tot jigodie!
     Nu l-a mai durut spatele?!
     • +3 (3 voturi)    
      spatele (Luni, 1 aprilie 2019, 14:49)

      Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

      spatele te doare doar cand trebe sa dai socoteala.
      Cand esti la dans sau in vacanta, sau sa aranjezi niste comisione, trec toate.
    • +3 (3 voturi)    
     intrebarea era retorica (Luni, 1 aprilie 2019, 14:48)

     Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

     intrebarea era retorica, dar vad ca ai sarit repede sa-ti arati ignoranta.

     ia te rog si citeste, de exemplu, despre Taylor–Burton Diamond, cam cat a costat-o pe Elizabeth Taylor fiecare iesire in public cu diamantul la gat, ca sa nu mai vorbit cat au fost costurile doar pe perioada cat a durat licitatia - costurile de expunere. Sunt multi ca tine care cred ca "mult mai putin decat ne costa depozitarea":
     - depozitarea e ieftina relativ la valoarea bunului, pentru ca se face intr-o locatie care are securitarea deja asigurata.
     - transportul necesita masuri speciale de securitate, asigurare suplimentara in caz de furt, etc. Toare sunt proportionale cu valoare bunului...
     - nu e ca si cum ai cara niste cartofi de la londra in romania.
     - la noi nu exista facilitatile necesare depozitarii. Chiar daca se voteaza repatrierea aurului, asta nu se va fa a doua zi - vor trebui contruite/renovate locatiile unde se vor pastra lingourile. Nu stiu daca iti dai seama, dar romania nu are acum nimic mai valoros decat rezerva aia.
     • 0 (0 voturi)    
      Pai (Joi, 25 aprilie 2019, 16:04)

      Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

      Daca nu exista facilitate necesara depozitarii, unde naiba a stat intre 1989-1999 ?
    • 0 (0 voturi)    
     Stii cat o sa te coste depozitarea in Romania? (Luni, 1 aprilie 2019, 18:12)

     Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

     Raspuns: Toata cantitatea de aur. Tu chiar speri sa prinzi un gram de aur? Speri degeaba, ciuciu o sa iti dea pesedeii dupa ce o sa il fure si trimita in conturi de prin tari exotice.
   • 0 (0 voturi)    
    Oare (Joi, 25 aprilie 2019, 16:02)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    Da cand Isarescu l-a transportat in secret in 1999 la Londra cat a costat si a intrebat pe cineva ?
 • +24 (34 voturi)    
  Este, intr-adevar prioritar! (Luni, 1 aprilie 2019, 0:43)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Fata de alte lucruri irelevante cum ar fi educatia, sanatatea, piata muncii, economia... sau, de ce nu, tezaurul de la rusi.
  • +17 (29 voturi)    
   O sa mai faca cadou (Luni, 1 aprilie 2019, 7:25)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   un tezaur la vecini Rusi. Sau se va vinde pentru a platii pensii si salarii.
   • +9 (11 voturi)    
    Apreciez mult optimismul! (Luni, 1 aprilie 2019, 9:10)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    " se va vinde pentru a platii pensii si salarii."

    Va apreciez mult optimismul, dar nu pot sa il impartasesc!

    Pentru tiparnita de lei- tramvai, nu este necesar aurul. Iar Daddy nu este prost, sa-l cheltuieasca pe pensiile si salariile amarastenilor.
    nu, aurul are o destinatie mult mai concreta, pentru Nunta Mileniului, a lui Dracnea cu nepotica, este nevoie de foarte multi bani ...
    • +1 (3 voturi)    
     Inca mai sunt cateva (Luni, 1 aprilie 2019, 12:42)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

     chesti de furat in tara. Si e nevoie de asistati ca sa ramana la sef pe robinet. Din aceasta cauza am mentionat.
     Daca sunt bugetari care se simt asistati, nu imi pare rau pentru ei. Am vazut de prea multe ori in institutiile statului oameni care au plimbat o hartie 10 metri dupa care erau istoviti. Da este drept sunt si cei care lucreaza, dar de obicei aceeia tin in spate tot, sunt putini si sunt platiti cel mai slab.
   • +9 (13 voturi)    
    Probabil se pregatesc de Ro-exit (Luni, 1 aprilie 2019, 9:48)

    Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    In viziunea lor, aurul din tara va fi mai "disponibil" in perspectiva aruncarii noastre afara din UE....
   • -5 (7 voturi)    
    Cadoul l-a facut regele (Luni, 1 aprilie 2019, 13:14)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Cadoul l-a facut regele, nu te mai strofoca.
    Despre el nu spui nimic negativ, dimpotriva!
    Dar despre astia care nu-ti sunt pe plac, desi n-au facut porcarii in privinta instrainarii aurului, dimpotriva...ii acuzi de ce n-au facut.
    Tipic. Si te mai miri ca nu va ia lumea in serios.

    Altfel zis, pe astia care vor sa aduca aurul inapoi in tara ii acuzi de tradare, in timp ce matale il lauzi pe ala care l-a instrainat ca fiind patriot, nu-i asa?
  • +10 (14 voturi)    
   Pentru (Luni, 1 aprilie 2019, 9:21)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   horii din psd+alde+udrm, prioritar e sa aiba ce fura ACUM. De aceea psd= fsn =pcr si-a anexat tara prin CRIME, ca sa poata fura. Nu e clar?
 • +11 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 1 aprilie 2019, 9:05)

  polonyca [anonim]

 • +12 (16 voturi)    
  O tara nu poate functiona asa! (Luni, 1 aprilie 2019, 9:11)

  V. Istina [utilizator]

  Parlamentul este o adunatura de cretini lacomi care isi cumpara locurile pe listele mafiei de partid, este nefunctional sa lasi decizii de strategie economica in mainile unor asemenea maimute care, atunci cand vor falimenta tara, vor avea cel mai putin de suferit.
  E ca o invazie de lacuste in Parlament!

  Trebuie schimbata Constitutia, nu poti supune la vot orice tampenie! Sau poti, dar nu in Parlamentul Romaniei, in mahala, la Videle.
 • +10 (14 voturi)    
  O hatită de hoți... (Luni, 1 aprilie 2019, 9:20)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  si complici la jaf, numita Senat, dezbate o lege prin care sa aiba ce fura mafia psd+alde+udmr - rezerva de aur a Ro.

  Ticalosi reprezentând Iasi-ul in Parlamentul Hotiei Nationale: Vasile Toma, Victorel Lupu, Adrian Pănescu, Camelia Gavrilă, Nicu Bănicioiu (traseist, azi la Pro Ro), Tudor Ciuhodaru, Vasile Câtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte.

  Toti acesti tradatori de neam si tara vor plati pentru nemernicia lor!
 • +14 (16 voturi)    
  ! (Luni, 1 aprilie 2019, 9:27)

  tudorr [utilizator]

  Face dragnea nunta si asta e cadoul lui pentru nepotica Irinuca?
 • +12 (12 voturi)    
  furati TOT (Luni, 1 aprilie 2019, 9:33)

  liviu_ [utilizator]

  da TOT ma
  nu mai lasati nici un ban!!!
 • -10 (16 voturi)    
  ce este anume rau in repatrierea aurului? (Luni, 1 aprilie 2019, 9:38)

  Razvan_M [utilizator]

  Stiu ca sunt multi oameni pe aici specializati in geopolitica, economie si strategie, care cunosc in detaliu cum functioneaza contractele bazate pe aur la Bursa din Londra. M-ar interesa si ceva explicatii din perspectiva garantiilor de securitate pe care le avem de la UE si NATO (in special Germania).
  • +7 (13 voturi)    
   Ce este bine .. (Luni, 1 aprilie 2019, 10:31)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   ... in repatrierea aurului?

   Aurul sta la o terta tara, ca garantie obiectva a bogatiei Romaniei. Cine-i mai crede pe borfasi cat aur au in tara, cand se vor face rating-urile tarilor, cand vor sa se imprumute afara?
   • 0 (0 voturi)    
    Corect boss (Joi, 25 aprilie 2019, 16:06)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Da-mi si mie bijuteriile tale, sa stea la o terta persoana ca garanie obiectiva a bogatiei tale.
  • -8 (14 voturi)    
   asta este singurul raspuns logic - minusuri (Luni, 1 aprilie 2019, 10:36)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   nimeni nu are niciun argument sau raspuns dar are buton de MINUS.
   trist.
   nu ne ducem capul sa dezbatem ceva dar suntem contra
   • +6 (10 voturi)    
    Tu ... (Luni, 1 aprilie 2019, 10:52)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    ai fost vreodata in stare sa dezbati ceva? Trimite link-ul la articolele la care ai facut niste comentarii-dezbatere, sa le vedem si noi.
   • +8 (12 voturi)    
    nu e nevoie de nici o dezbatere (Luni, 1 aprilie 2019, 11:08)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    problema nu necesita "dezbatere", decat daca ai lipsit de la cursurile de economie, si pui boticul la ineptiile ce le declara astia.

    1. Aurul este o "garantie", are valoare doar daca sta la terte parti
    2. E un lucru de valoare, e normal sa stea undeva in siguranta, la o banca de incredere, cat mai departe de noi (stie toata lumea ce s-a intamplat cu tezaurul romaniei... nu o sa-l mai vedem in veci).
    3. (Contrar a ce declara PSD) bogatanii isi tin bijuteriile cele mai de pret nu acasa, ci tocmai "la vecini" - in seifurile bancilor.
    4. Economiile pe care le ai, tu personal si familia ta, le tii intr-o punga sub pat? ... sau le ai intr-un cont la banca.

    ... e jenant ca e nevoie de "dezbatere", sunt lucruri evidente pentru toata lumea, imi pare rau sa-ti zic.
    • -7 (13 voturi)    
     1 si 2 (Luni, 1 aprilie 2019, 11:17)

     cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     normal, la fel de bine sta tezaurul nostru la rusi.
     poti sa-mi spui unde isi tin tezaurul SUA, Rusia Franta Germania si Marea Britanie?
     • +6 (8 voturi)    
      Nu compara Germania cu borfasii din Romania. (Luni, 1 aprilie 2019, 11:57)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      Nu ai incredere in banci, dar ai incredere in borfasi, asta e hilar.

      "Banca centrală a Olandei (DNB) a repatriat 122 de tone de aur din SUA, reprezentând 20% din rezervele sale totale.

      Acțiunea a fost motivată prin dorința de a-și repartiza „într-un mod mai echilibrat” deţinerile de aur şi pentru a spori încrederea oamenilor.

      „Nu mai este înţelept să ţinem jumătate din aurul nostru într-un singur loc. Poate că era de dorit în timpul Războiului Rece, dar nu acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al DNB.

      Măsura ar putea avea „un efect pozitiv asupra încrederii oamenilor”, mai notează banca.

      După transfer, Banca Olandei va avea acasă 31% din aur şi 31% în SUA, deţinerile din Marea Britanie şi Canada rămânând neschimbate, la 20% şi respectiv 18%.

      În schimb, banca centrală a Germaniei nu a adus în ţară decât cinci tone din cele 680 pe care anunţase la începutul anului trecut că doreşte să le scoată din custodia SUA.

      De asemenea, partidul de extremă dreapta Frontul Naţional din Franţa, a cărui popularitate a crescut în ultima vreme, a cerut băncii centrale din Franţa să repatrieze din rezervele de aur sau măcar să încerce acest lucru.

      Presa internațională notează că acţiunile de repatriere a aurului desfăşurate în secret de mai multe bănci centrale europene arată îngrijorarea unităților bancare de programele de cumpărare de active derulate de Banca Centrală Europeană şi conducerea acestora consideră că politica de a face „tot ce este necesar” prin pentru a aduce creştere în ţările din zona euro poate să aibă şi probabil va avea repercusiuni serioase asupra preţului aurului.

      Germania a explicat de ce nu a repatriat întreaga cantitate de aur pe care intenţiona să o aducă acasă.

      „Americanii au mare grijă de aurul nostru. Obiectiv vorbind nu există niciun motiv de neîncredere”, a declarat Norbert Barthle, purtătorul de cuvânt pe buget al partidului Creştin-Democrat al cancelarului Angela Merkel. "
     • +1 (1 vot)    
      gold reserve (Luni, 1 aprilie 2019, 14:58)

      Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      aurul statelor unite se tine in Fort Knox - daca nu stii, Fort Knox nu e un cotetz in camp... da' oate ai mai auzit cate ceva de Fort Knox.

      Germania: in tara, jumatate la New York (indefinatelly!) si mai este o parte tot la banca londrei.

      Imi place ca dai exemple din greii economiei mondiale, dar nu vrei sa compari mere cu mere. Ce'ar fi sa vorbim de tari mai aproape de noi?
    • -7 (11 voturi)    
     4 (Luni, 1 aprilie 2019, 11:19)

     cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     eu nu tin economiile la banca.
     am incercat dar dupa un an aveam mai putin bani - impozite, comisioane.
     de atunci am doar investitii
     dar am in continuare incredere in banci ;-)
     • +5 (7 voturi)    
      Si investitiile alea .. (Luni, 1 aprilie 2019, 11:53)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      pe care le ai.. nu sunt la banci? Adica, orice investitie este legata de banci. Banii aia pe care i-ai investit, unde se duc? Stau in parc si dezbat?
     • +3 (3 voturi)    
      tu este tov darius? (Luni, 1 aprilie 2019, 14:21)

      ati [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      .
     • +2 (2 voturi)    
      Normal (Luni, 1 aprilie 2019, 14:31)

      Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      De vreme ce esti un mafiot din Ciuma Rosie, trebuie sa tii totul ascuns, nu la baci.
     • +3 (3 voturi)    
      nu tin banii in banci (Luni, 1 aprilie 2019, 15:02)

      Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      "m doar investitii" ... normal ca nu tii banii in banci, ca doar nu vrei sa platesti impozit pe tranzactii, ci preferi sa faci platile cash, mai la negru, fara sa stie nimeni, fara chitante, fara bonuri. Iaka de asta ne jupeste statul pe toti, ca sunt cativa care fac ca tine.

      Mentalitate de Teodorovici/Valcov ...
    • 0 (0 voturi)    
     Curat garantie (Joi, 25 aprilie 2019, 16:08)

     Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     Cu tezaurul Romaniei s-a intamplat ce s-a intamplat tocmai pentru ca a fost dus departe de noi. Un lucru este cel mai in siguranta la propietar, de asta se prinde si un copil mic. Succes cu tinutul la banca poate iti blocheaza contul ca la ciprioti si iti aplica o mica taxa de 50%. De actiuni, titluri de stat, etc nu ai auzit, decat de punga si cont la banca
   • -3 (7 voturi)    
    eu am niste opinii, poate si niste argumente (Luni, 1 aprilie 2019, 11:31)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    Dar as vrea sa ascult si altceva decat argumentul .... PSD. M-ar interesa si argumente de la oameni care vor repatrierea aurului.

    PS. valoarea totala a rezervelor de aur este in jur de 3 miliarde EUR. Nu-i o suma prea mare pentru o tara care are deficit anual de aproape 10 miliarde EUR. Si o datorie de stat de vreo 70 miliarde EUR (cam cat bugetul pe un an de zile).
  • -7 (13 voturi)    
   motivele sunt in articol. citeste-le (Luni, 1 aprilie 2019, 10:39)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   a, nu sunt?
   probabil ca nu sunt si daca spuneau ca nu sunt motive de ingrijorare ca se aduce aurul in tara nu mai erau motive de minusuri.
   serios vorbind - repatrierea aurului este un lucru rau pentru ca lipseste pe unii de taxe de depozitare. taxe pe care le platim noi ca isarescu (faraonul) nu este in stare sa tina aurul in siguranta in tara
   • +6 (12 voturi)    
    Motivele .. (Luni, 1 aprilie 2019, 10:51)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    ..au fost discutate si rediscutate, au fost articole pe tema. Daca le cauti, le gasesti.

    S-a mai si aratat ca salariul lui tudorica lingaul fara frica este mai mare decat taxele de depozitre ale caelui aur. Dar na, ne uitam la "faraonul Isarescu", dar nu ne uitam la borfasii vostri care au furat miliarde.
  • +3 (9 voturi)    
   Uite .. (Luni, 1 aprilie 2019, 10:55)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   .mai cauta si tu si ai sa gasesti.

   https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23001576-trei-motive-esentiale-pentru-care-proiectul-lui-dragnea-niculicea-privind-repatrierea-rezervei-aur-poate-costa-enorm.htm
   • 0 (10 voturi)    
    poti sa explici cu cuvintele tale? (Luni, 1 aprilie 2019, 11:22)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Discutii sunt multe, pro-contra. Inclusiv in Germania, care a repatriat o buna parte din rezervele de aur.

    M-ar interesa si ceva argumente pro, de la oameni care inteleg la ce ajuta aurul.
    • +1 (3 voturi)    
     deci Germania nu a repatriat o buna parte (Luni, 1 aprilie 2019, 14:57)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

     "În schimb, banca centrală a Germaniei nu a adus în ţară decât cinci tone din cele 680 pe care anunţase la începutul anului trecut că doreşte să le scoată din custodia SUA. "
     Chestia cu "o buna parte" este foarte poetica.
     • 0 (0 voturi)    
      ai referinta oficiala? (Luni, 1 aprilie 2019, 23:46)

      Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Ca realitatea este un pic diferita de ce spui tu.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_repatriation

      Vezi, d-aia este bine sa dezbati, ca pana si oameni de buna credinta si foarte informati ca tine pot face greseli.
   • 0 (6 voturi)    
    Pai citeste .. (Luni, 1 aprilie 2019, 11:51)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    .. si ti-am si explicat.
  • +4 (8 voturi)    
   2 motive (Luni, 1 aprilie 2019, 11:30)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   1 - mai toate tarile nu-s tin aurul in propria tara... nustiu chiar sunt toti nebuni?!
   2 - ne conduc niste infractori cu acte in regula (condamnati cu suspendare)!!! nu vezi pericolul aici?!
 • +8 (14 voturi)    
  O aberatie economica votată de idioti (Luni, 1 aprilie 2019, 9:46)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Niciodata in tara asta nu s-a votat o lege aberantă economic ca aceasta furaciune mascată.
  Planurile cincinale erau mici stangacii pe langa aceasta golaneala.
  Golanii din Parlament incep devalizarea rezervei de aur.
  Venezuella Europei?
 • -7 (17 voturi)    
  păcăleală de 1 aprilie (Luni, 1 aprilie 2019, 9:55)

  Mazeta [utilizator]

  Repatrierea aurului.
 • +4 (10 voturi)    
  Acest proiect de lege este oglinda Romaniei. (Luni, 1 aprilie 2019, 10:31)

  Habermas [utilizator]

  Daca trece, atunci suntem o tara de cretini.
 • +5 (11 voturi)    
  aurificare (Luni, 1 aprilie 2019, 10:58)

  metri [utilizator]

  - OUG 114.2: fiecare wc-u din fundul curtii sa fie dotat cu un lingou de aur. Purifica si decontamineaza !!!
 • +5 (9 voturi)    
  daca tampenia asta trece ne-am dat foc la valiza (Luni, 1 aprilie 2019, 11:37)

  AliKimiku [utilizator]

  Sa vezi rating de tara, sa vezi dobanzi.
  Sa vezi boceala pe Teodorovici.
  Tembelii sunt hotarati sa puna Romania pe butuci.
 • +1 (1 vot)    
  Din recentele “idei” (Luni, 1 aprilie 2019, 14:40)

  Observatory [utilizator]

  geniale ale Tractoristului fruntaș , reiese ca nu mai sunt bani la buget, simplu și pe românește !
  Nimeni nu o sa mai dea doi bani pe tezaurul unei tari care nu exista. Cine mai are încredere in ce spun borfași, cât a mai rămas in tezaur?
  Probabil guvernul are sa mai supraviețuiască puțin și pe urma Romania rămâne falimentara altor tari sau EU .

  Încă odată , hotii au profitat și continue sa profite pentru ca nu s-a votat și a ieșit niște vagabonzi sa ne conducă !

  România se pregătește de dispariție !
  Ați vândut țara pe un
  Mic și o bere, fără sa va gândiți la copii și nepotii vostri !

  Rusine !
 • 0 (0 voturi)    
  retragerea rezervei de aur (Marţi, 2 aprilie 2019, 9:44)

  Drinceanu Dumitru [anonim]

  Ce cunoștințe de politică monetară au inițiatorii acestei aberante măsuri? Ce somități în materie au consultat și au colaborat la bizarul proiect? Cât era acesta de motivat și de urgent? Se cunosc consecințele posibile ale acestui experiment periculos? Se știu și riscurile de cost ale viitoarelor împrumuturi externe? De ce se fac asemenea brutalități fără colaborarea BNR? Se prevăd cumva dezmembrări ale UE și renunțări la moneda euro ori conflicte armate care să justifice „prudența” excesivă?
  • 0 (0 voturi)    
   Sa mori de ras (Joi, 25 aprilie 2019, 16:11)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Drinceanu Dumitru

   Da si fie dus aurul tarii la Londra in 99 pe furis cine dracu a decis ? Se cunosteau consecintele ? Si da, se prevad conflicte armate.
 • 0 (0 voturi)    
  Rezerva de aur, iluziile și riscurile ageamiilor (Vineri, 26 aprilie 2019, 14:52)

  Drinceanu Dumitru [anonim]

  A fost deschisă cutia cunoașterii... Toată lumea își dă - nu cu părerea, asta ar fi o chestiune modestă, poate chiar firească - pe față spoiala de informare și cultură, precum pune pe tarabă totul săracul cu duhul. Riscurile majore care urmează aducerii rezervei de aur sunt multe, dar enumăr numai două: 1. să împrumutăm mult și „ieftin” de pe piețe concurente din Orient, dar să ne coste totul (adică pe termene scurte, execedând suportabilitatea rambursării la scadențe,cu riscurile execuției imediate a garanției); 2. să închidem definitiv robinetul finanțărilor europene, dar și al împrumuturilor sigure (ieftine, pe termen mediu și lung, cu acceptul rostogolirii creditelor). Dacă cele două coincid, colapsul este asigurat fără drept de apel sau „plan B”. Aceasta repatriere se putea face fără riscuri dacă economia noastră era performantă, diversă, calată pe producție și servicii destinate în mare măsură exportului. Deci... mai ușor și mare atenție, este încurajată astfel o măsură de experiment extrem de aventuros! Este adevărat că UE și politicienii noștri au destructurat - nu reformat și performat - economia noastră ce putea fi ușor modelată tehnic în timp, că am rămas fără forța de muncă cea mai calificată și motivată și că deja culegem ce se întâmplă, dar nu ne putem supăra pe destinul țării: nu așa se corectează și nicidecum deodată politici eronate, deviate ori eșuate!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version