Comisia juridica a Senatului a aprobat miercuri o serie de obiectii ale presedintelui Traian Basescu cu privire la controversatele modificari la Codul de Procedura Penala. Este vorba de cererea de reexaminare a sefului statutlui la proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de Procedura Penala.

Articolul din Codul Penal care face referire la jurnalisti a fost amendat de care senatorii juristi astfel incat presa sa nu intre sub incidenta legii. In modificarea propusa de senatori se elimina sintagma “inregistrarile audio video”, dar ramane incriminata divulgarea si violarea corespondentei (aici si corespondenta electornica).

Senatorii au eliminat si prevederea care permitea acuzatului sa aiba acces la dosar chiar in perioada urmaririi penale. Senatorii au amendat articolul astfel incat acuzatul poate sa aiba acces la dosarul sau doar in faza judecatii: "partea citata are acces la dosarul aflat la instanta de judecata".

De asemenea, articolul care prevedea limitarea urmarii penale pana la un an a unei persoane a fost eliminat de catre senatorii juristi.

Membrii comisiei senatoriale au decis si eliminarea expertizei obligatorii la cerea inculpatului, care avea ca scop stabilire legalitatii mijloacele de proba, fiind astfel de acord cu solicitarea presedintelui, care a considerat aceasta prevedere blocheaza procedurile penale.

Totodata, s-a reglementat situatia asistentei juridice obligatorii, astfel incat aparatorului desemnat din oficiu i se acorda “timpul rezonabil si necesar pentru pregatirea apararii care, in cazul retinerii, nu poate depasi durata acesteia”.

Senatorii jurişti au fost de acord cu solicitarea presedintelui ca, dupa finalizarea dosarului, convorbirile sau comunicarile interceptate si inregistrate care nu contribuie la identificare ori prinderea persoanei sa fi sterse sau dupa caz distruse de procuror, dupa incheierea unui proces verbal. Prin acest amendamnet acceptat de senatori s-a eliminat prevederea ca stergerea sau distrugerea sa aiba nevoie de acordul persoanei a carei convorbire a fost interceptata accidental.

La capitolul solicitari neacceptate, senatorii nu au fost de acord cu dreptul procurorului sa faca interceptari. O alta prevedere a ramas nechimbata: senatorii au pastrat amendamentul colegilor de la Camera care interzice folosirea inregistratilor neautorizate, mai exact inregistrarile realizate de catre alte parti cu propriile mijloace

Comisia juridica nu a terminat dezbaterile la cererea de reexamniare a presedintelui Traian Basescu. Sedinta va fi reluat joi dimineata, cand se va da si votul pe raportul final.